Ασθένειες Κύστη σε καναρίνι gloster

Όχι, δεν το ζευγάρωσε. Το ζήτημα ειναι οτι συνήθως τα θηλυκά τα ζευγαρωσουμε από την πρώτη χρονιά, χωρίς να εχει προηγηθεί η πτερόρροιά τους που θα δείξει αν έχουν τάση για κύστη, το οποίο κάλλιστα θα μπορουσε να έχει συμβεί στον οποιονδήποτε με αποτέλεσμα τη δημιουργία απογόνων που ενδεχομένως, κάποιοι απο αυτούς θα έχουν την ίδια προδιάθεση και πάει λέγοντας...
 
Στα πουλιά η πρώτη χρονιά είναι κάπως πιο εύκολη στο να μην παρουσιάσουν κύστες... κάτι που γίνεται δυσκολότερο από την επόμενη χρονιά της ζωής τους.
Δηλαδή ένα "οριακής σκληρότητας μαλακόφτερο" πουλί που δεν παρουσίασε lamps την πρώτη του χρονιά δε σημαίνει απαραίτητα πως αυτό δε θα γίνει και τη δεύτερη.
Είναι πολλά πράγματα... μέσα σ' αυτά και η διατροφή, οι συνθήκες σταυλισμού κλπ, που μπορεί να συντελέσουν από κοινού στην παρουσίαση τέτοιων φαινομένων και δεν είναι πάντα απαραίτητο να φταίει ο αρχικός εκτροφέας.
Να το πω λίγο πιο ολοκληρωμένα... μπορεί να φταίει το ίδιο κι ο νέος κάτοχος του πουλιού όσο και ο αρχικός εκτροφέας...
 
Υ. Γ.
μπορεί να φταίει το ίδιο κι ο νέος κάτοχος του πουλιού όσο και ο αρχικός εκτροφέας
Για να μην παρεξηγηθεί ο λόγος μου... μιλάω για τις συνθήκες διαβίωσης και τη διατροφή..
Για τις εσφαλμένες αναπαραγωγικές επιλογές το φταίξιμο δεν επιμερίζεται και φταίει οπωσδήποτε και μόνο ο αρχικός εκτροφέας.
 
@misalouris Ως προς την διατροφή και τις συνθήκες διαβίωσης τι μπορώ να κάνω ώστε να μειώσω τα ενδεχόμενα να ξανά βγάλει;
Καθημερινό μπάνιο νωρίς το πρωί... σχολαστική καθαριότητα, καθαρή ατμόσφαιρα κλπ... από τις συνθήκες...
Για τη διατροφή... Πολύ καλό πλούσιο και ολοκληρωμένο μείγμα σπόρων, χορταρικά, βότανα και όπως έγραψα και νωρίτερα... αρκετά ιχνοστοιχεία...
Με την κατάλληλη διατροφή και συμπληρώματα με ιχνοστοιχεία όπως η μεθειονίνη... Βελτιώνεται η εικόνα του φτερώματος και σε πολλές περιπτώσεις... "γιατρεύεται"
 
...Ως προς την διατροφή και τις συνθήκες διαβίωσης τι μπορώ να κάνω ώστε να μειώσω τα ενδεχόμενα να ξανά βγάλει;
Δεν θα πρέπει να του δίνεις αυγό (οδηγία του γιατρού) Γιώργο = πρωτεΐνες
το γνωρίζω από παλαιότερο πρόβλημα με κύστεις που αντιμετώπιζε καναρίνι μου.
 
Γιώργο θα ακούσεις πολλές απόψεις για την διαχείριση των κύστεων. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς και να επιμείνεις για σαφείς οδηγίες από τον γιατρό σου.
Έχω ψάξει αρκετά το θέμα, γενικά στο διαδίκτυο και το συμπέρασμά μου είναι μια σκέτη απογοήτευση.
Ο καθένας λέει ότι θέλει!
Σε αυτά τα πλαίσια θα σου πώ και εγώ.
Κατ'αρχάς θα πήγαινα με ήδη παχιά πουλιά στην πτερόρροια. Κατα την διάρκειά της θα τάιζα απο λιπαρούς σπόρους κία, καμελίνα, λιναρόσπορο και καναβούρι.
Για εμένα η πρωτείνη είναι εντελώς απαραίτητη κατα την πτερόρροια και ειδικά στο θέμα των κύστεων. Εσύ όταν ακούς πρωτείνη θα σκέφτεσαι τα αμινοξέα και ειδικά αυτά που δεν μπορεί να παράξει ο οργανισμός των πτηνών.Ως προς αυτό θα έκανα δύο πράγματα. Πρώτον,θα είχα μυήσει τα πτηνά σε ξηρή αυγοτροφή στην οποία απαραίτητα θα πρόσθετα φύτρα σπόρων. Μπορείς να ξεκινήσεις με ροβίτσα, είναι πανεύκολη αλλά θα πρέπει να ψάξεις να βρείς τα αμινοξέα που θες αναλόγως των ελλείψεων που έχει γενικά το πρόγραμμά σου. Δεύτερον,θα αποκτούσα ένα σκεύασμα συμπληρώματος η βάση του οποίου θα μίλαγε αναλυτικά και άμεσα για τα αμινοξέα που παρέχει και θα αναζητούσα προφανώς τα απαραίτητα. Παρεμπιπτόντως η μεθειονίνη είναι βασικό αμινοξύ και όχι ιχνοστοιχείο. Σποραδικά θα έδινα και αυγό μαζί με τον κρόκο.
Πέρα απο grit,όστρακα κτλ θα πρόσθετα τριμμένο σουπιοκόκκαλο στην αυγοτροφή. Επίσης θα εξέταζα το ενδεχόμενο αγοράς γενικού πολυβιταμινούχου το οποίο θα περιείχε και μέταλλα/ιχνοστοιχεία.
Όλα τα παραπάνω με μια συντηρητική χρήση και πιο πολύ για να καλύψεις την ψυχολογία σου.Αν το παρακάνεις,θα κάνεις κακό.
Σχεδόν καθημερινά θα παρείχα φρούτα ή λαχανικά πλούσια σε νερό. Πολύ συχνό μπάνιο ενώ θα εξέταζα πάλι την χρήση σκευασμάτων μπάνιου ή ακόμα και αλόης(sprey). Γενικά η υγρασία του χώρου δεν μπορεί να είναι ασήμαντη.
Αν είχα τον χρόνο θα το έβγαζα και 10 λεπτά καθημερινά στον ήλιο,όχι για την D αλλά για τις μελανίνες.
Τέλος αν κοίταζα επιστημονικά άρθρα θα επικεντρωνόμουν στην σχέση κάποιων βιταμινών με την υγεία του δέρματος.
Το πιο σημαντικό όταν μπλέκεις με σκευάσματα είναι να διατηρήσεις την ελπίδα οτι το μέτρο και μόνο αυτό,θα σε σώσει.
 
Όλα αυτά που μου είπατε έως τώρα τα ακολουθώ πιστά εδώ και καιρό. Η διατροφή τους είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, μάλιστα χθες άλλαξα και το μείγμα και γύρισα στο Manitoba canary best premium. Για την αυγοτροφή και το αβγό ο γιατρός είπε να τα κόψω για τον χειμώνα. Το πιο καλό νέο όμως είναι ότι θα ξαναεπισκευθούμε τον γιατρό μιας και το ταίρι της, ο Λέανδρος έχει μια μικρή κύστη σαν φακή στον ώμο του...
 
Το πιο καλό νέο όμως είναι ότι θα ξαναεπισκευθούμε τον γιατρό μιας και το ταίρι της, ο Λέανδρος έχει μια μικρή κύστη σαν φακή στον ώμο του...
Και ύστερα μιλάμε για τον εκτροφέα και τις ευθύνες του...
Όσον αφορά στα παραπάνω διατροφικά, θα ήθελα να ρωτήσω όσους έχουν άποψη τα ακόλουθα:
  • Επηρεάζεται η δημιουργία ή όχι κύστης από τις πρωτεΐνες στη διατροφή; Κι αν ναι, με ποιον τρόπο, αυξάνεται ας πούμε η πιθανότητά της με αύξηση των παρεχόμενων πρωτεϊνών;
  • Έχει παρατηρηθεί ότι η απορρόφηση των αναγκαίων ιχνοστοιχείων συσχετίζεται με μείωση δημιουργίας κύστης; Ανάλογο ερώτημα μου προέκυψε και σχετικά με το ασβέστιο
  • Μπορεί κανείς να επηρεάσει τη μορφολογία του πτερώματος; Να το κάνει δλδ, λίγο έστω πιο σφικτό είτε με την έκθεση στον ήλιο είτε με αλλαγή της διατροφής;
Και αν ξέρει κανείς... Π.χ. Ο γιατρός...υπάρχει περίπτωση να αφαιρεθούν οι θύλακες των φτερών ή πούπουλων ή έστω να καταστραφούν (λέω εγώ τώρα με καυτηριασμό) από κάποιες μικρές περιοχές του δέρματος; λέιζερ, γενικές μέθοδοι αποτρίχωσης για εφαρμογή... Αν ναι, Γιώργο, ίσως αυτό θα μπορούσε π.χ. Να τεθεί στον κτηνίατρο σαν ερώτημα και να διερευνηθεί περαιτέρω, ώστε στα σημεία αιχμής, που νομίζω ότι μπορεί να προσδιοριστούν να γινόταν μια επέμβαση τέτοιου είδους και τα πουλάκια να μην ταλαιπωρούνται, αν φυσικά (ξαναλέω) θα μπορούσε να είναι εφικτό, εφαρμόσιμο με σχετική ασφάλεια, όχι ιδιαίτερα οδυνηρό για τα πουλιά κλπ.
 
Και αν ξέρει κανείς... Π.χ. Ο γιατρός...υπάρχει περίπτωση να αφαιρεθούν οι θύλακες των φτερών ή πούπουλων ή έστω να καταστραφούν (λέω εγώ τώρα με καυτηριασμό) από κάποιες μικρές περιοχές του δέρματος; λέιζερ, γενικές μέθοδοι αποτρίχωσης για εφαρμογή... Αν ναι, Γιώργο, ίσως αυτό θα μπορούσε π.χ. Να τεθεί στον κτηνίατρο σαν ερώτημα και να διερευνηθεί περαιτέρω, ώστε στα σημεία αιχμής, που νομίζω ότι μπορεί να προσδιοριστούν να γινόταν μια επέμβαση τέτοιου είδους και τα πουλάκια να μην ταλαιπωρούνται, αν φυσικά (ξαναλέω) θα μπορούσε να είναι εφικτό, εφαρμόσιμο με σχετική ασφάλεια, όχι ιδιαίτερα οδυνηρό για τα πουλιά κλπ.
Θα τον ρωτήσω για αυτό, είναι πολύ καλή ιδέα (μακάρι και εφαρμόσιμη). Ως προς τα προηγούμενα ερωτήματα σου για τις πρωτεΐνες, ούτε ο ίδιος ήταν σίγουρος. Μου είπε ότι επικρατεί από κάποιους η γνώμη αυτή περί πρωτεϊνών και διατροφής και από άλλους ότι δεν βασίζεται σε τίποτα από αυτά, είναι καθαρά γενετικό και θέμα τύχης εάν θα βγάλει κύστες ή όχι το πουλί. Απλά προληπτικά μου είπε για χειμώνα να κόψω αυγοτροφή και αυγό.
 
είναι καθαρά γενετικό και θέμα τύχης εάν θα βγάλει κύστες ή όχι το πουλί.
Γενετικό ναι... Θέμα τύχης όχι.
Πρέπει να γίνει σωστή επιλογή γεννητόρων ώστε τα μικρά να αποφύγουν την πιθανότητα να αποκτήσουν κύστες. Λάθος επιλογές στο αρχικό ζευγάρωμα, με δυο μαλακόφτερα πουλιά ακόμη κι αν αυτά δεν έχουν παρουσιάσει κύστες είναι σίγουρο πως θα εκθέσουν τους απογόνους τους σε κύστες.
Το δύσκολο είναι να υπάρχουν οι απαραίτητες γνώσεις και επικουρικά μ αυτές ο εκτροφέας να αποφύγει παρόμοια επίπονα και επικίνδυνα λάθη.
Η πρωτεΐνη και για μένα δε θα πρέπει να απουσιάζει όπως συμβαίνει σε όλη την περίοδο πτερόρροιας των πουλιών μια και όπως γνωρίζουμε είναι εποχή εξαιρετικά μεγάλων απαιτήσεων και σε πρωτεΐνες...
Η μεθειονίνη ως αμυνοξύ (όπως σωστά επισημάνθηκε από το Δημήτρη) δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απουσιάζει από την αυγοτροφή τέτοιων πουλιών κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας (άλλωστε είναι κι ο μόνος τρόπος που μπορεί να δοθεί με ασφάλεια στα πουλιά) όπως και πολλά και πολύτιμα ιχνοστοιχεία.
Δυστυχώς δεν έχω ψάξει πολύ και δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω ... μια και δεν είχα ποτέ πουλιά με τέτοιες "τάσεις" όπως στα gloster, norwich κλπ
Επίσης θα πρέπει να υπάρχει καθημερινό πρωινό μπάνιο ώστε με την καθημερινή περιποίηση να διευκολυνθεί η φτεροφυΐα όλων των πουλιών... ειδικά όμως αυτών των κατηγοριών.
Ο καυτηριασμός με το λέιζερ, θα βοηθήσει στο σταμάτημα της αιμορραγίας που θα υπάρξει από την αφαίρεση της κύστης... αλλά τίποτε περισσότερο.
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δε θα επανεμφανιστούν ακόμη και στα ίδια σημεία νέες κύστες ειδικά αν απουσιάζει η κατάλληλη διατροφή.
Δυστυχώς παρόμοιες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη "καταγραφεί" ως πηγή προβλήματος και συνεπώς ως πληροφορία επίλυσης στο διαδίκτυο... γι' αυτό και υπάρχει "μαύρο σκοτάδι".
Όσοι έχουν προβλήματα στην εκτροφή τους δεν μιλούν ποτέ γι αυτά σε μια προσπάθεια να "σκεπάσουν" το πρόβλημα λες και έτσι υπάρχει πιθανότητα να λυθεί.
Κι όσοι γνωρίζουν κάτι σχετικό... κάτι δηλαδή που μπορεί να βοηθήσει... Το κρατούν ως μυστικό για να βασιλεύουν ως μονόφθαλμοι στη χώρα των τυφλών ή να εντυπωσιάζουν τα ακροατήρια θιασωτών και αγοραστών αυτών των μεταλλάξεων.
Κοντολογίς... είμαι πολύ κοντά να συμφωνήσω στα περισσότερα από τα γραφόμενα του @Deukalion στο 47 ποστ... κάτι που προτείνω @George Kouth να ακολουθήσεις.
 
Ο καυτηριασμός με το λέιζερ, θα βοηθήσει στο σταμάτημα της αιμορραγίας που θα υπάρξει από την αφαίρεση της κύστης... αλλά τίποτε περισσότερο.
Βασικά δεν αναφέρθηκα σε καυτηριασμό με λέιζερ στην περίπτωση που το πουλάκι έχει ήδη κύστη, αλλά πριν την πτερόρροια και σε περιοχές που συνήθως γίνονται κύστες... λέιζερ ή δεν ξέρω τι άλλη αποτριχωτική ριζική μέθοδος που να καταστρέφει τον θύλακα του πούπουλου, ώστε να μην μπορεί να, ας πούμε βλαστήσει. Και φυσικά δεν ξέρω καθόλου μα καθόλου αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό, επικίνδυνο για τη ζωή, επίπονο για το πουλί, αποτελεσματικό και δόκιμο, απλά έναν προβληματισμό out of the box εξέφρασα βάζοντας τον εαυτό μου στη θέση του Γιώργου, και σκεπτόμενος το διαρκές άγχος που θα μπορούσε να έχει για την υγεία των πτηνών του.
 
Καλά θα ήταν Γιάννη να υπήρχε μέθοδος "προστασίας".. αλλά δυστυχώς μόνο η γνώση μας έχει μείνει ως όπλο για τέτοια φαινόμενα.
Επίγνωση για το τι ζευγαρώματα επιτρέπουμε.
 
Γιάννη μου ναι, συμφωνώ σε όλα όσα λες. Το ζήτημα τώρα είναι πως αυτά τα πουλάκια δεν θα βγάλουν ξανά κύστες. Αυτό είναι κυρίως που θα με απασχολούσε στη θέση του Γιώργου.
Σπάω το κεφάλι μου να δω τι άλλο καταστρέφει τα πούπουλα από τη ρίζα, αλλά δεν βρίσκω τίποτε πρόσθετο σαν ιδέα.
 
Σπάω το κεφάλι μου να δω τι άλλο καταστρέφει τα πούπουλα από τη ρίζα, αλλά δεν βρίσκω τίποτε πρόσθετο σαν ιδέα.
Γιάννη δες την ανατομία μιας κύστης (Pluma Folliculoma).
Είναι νομίζω η πιο πρόσφατη έρευνα (2003).
https://www.researchgate.net/public...st_in_canaries_serinus_canaria_A_benign_tumor
Αν δείς μόνο την πρώτη παράγραφο,θα καταλάβεις τι έχει πέσει στο τραπέζι όλα τα χρόνια.
Δες και αυτό μετά:
https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20143314202

Μηχανικά που ρώτησες,ένα φτερό εξοπλίζεται και απο τις μελανίνες και απο τα καροτενοειδή (πχ β-καροτίνη).Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σε μια γονιδιακή πληροφορία που επισημαίνει πώς θα είναι ένα θυλάκιο και πώς θα είναι το φτερό που θα βγεί απο εκεί.Φυσικά μπορεί να προσπαθήσει και ως προς αυτό τοποθετήθηκα.
Διατροφικά, πέρα απο την επίγνωση της αναλυτικής δομής αυτών που ταίζουμε πχ των αμινοξέων,το άλλο που μπορούμε να κάνουμε σαν ελπίδα φυσικά, είναι ο περιορισμός του λίπους. Σε βαθμό που να μην επηρεάζει τις βιταμίνες. Τώρα για τα μέταλλα και την σχέση τους με τα υγρά του σώματος, η συζήτηση ξεφεύγει. Ποιός θα είχε τέτοιες γνώσεις;
Δεν έχω δει πουθενά κάτι βάσιμο, που να πείθει, για την αντιμετώπιση.Ακόμα και αυτά που λέμε για μεθειονίνες και αμινοξέα μαρτυρούν απλά την φτώχεια μας.
Μπορεί να είναι κάτι τελείως απλό. Δεν θα εκπλαγώ αν σε 10 χρόνια απο τώρα η πχ υπερχορήγηση βιταμίνης C σώζει τελικά ένα πτηνό κατά 90% απο τέτοιες καταστάσεις ή αν στο τέλος αποδειχθεί οτι κληρονομείται.
Οι κύστες είναι μια πραγματικότητα.
 
Τελικά στο δεύτερο πουλάκι, τον αρσενικό, τον Λέανδρο, βρέθηκαν 2 κύστες στη πλάτη. Ήταν πολύ μικρές σε μέγεθος, ευτυχώς, σχεδόν σαν ένα καναβούρι. Πήρε και την αντιβίωση του αυτές τις μέρες και όλα πάνε καλά. Ή θηλυκά (Ηρώ) απο την άλλη τα πηγαίνει μια χαρά. Έβγαλε και κάποια νέα πούπουλα στην ουρά και όλα δείχνουν να κυλούν προς το καλύτερο. Θα σας ενημερώσω για οτιδήποτε άλλο.
 
Ναι τις αφαίρεσε κανονικά ο γιατρός και για αυτό πήρε και την αντιβίωση (συγγνώμη, δεν ήμουν και πολύ σαφείς στο προηγούμενο μήνυμα). Επειδή ήταν μικρές πάντως η χορήγηση ήταν πολύ λιγότερες μέρες σε σχέση με το θηλυκό το οποίο ακολούθησε χορήγηση μιας εβδομάδας. Ευτυχώς ο Λέανδρος περιορίστηκε σε 2 μέρες.
 
Εγώ πάλι γιατί έχω την πεποίθηση πως η ευθύνη βαραίνει λίγο περισσότερο τον αγοραστή;
Και δε μιλάω προσωπικά για σένα @George Kouth ... αλλά με αφορμή το θέμα σου.. μόνο για τροφή στη σκέψη και εντελώς ρητορικά ρωτάω ...
  1. γιατί δεν φταίω κι εγώ όταν κάνω αγορά γνωρίζοντας από τίποτε έως ελάχιστα σχετικά με το "αντικείμενο";
  2. γιατί να φταίει ο εκτροφέας μόνο... ειδικά αν έκανε παρόμοια αγορά;
  3. που θα βρει πληροφορίες ο αγοραστής για να "σβήσει" την άγνοιά του όταν ο τόπος γέμισε άχρηστες πληροφορίες από εκατομμύρια δήθεν ειδικούς;
  4. Που θα βρει τη γνώση όταν οι λίγοι που μπορούν να βοηθήσουν "κρύβουν" στην τσέπη τους τα μυστικά... απλά για να εντυπωσιάζουν στις ιδιωτικές συζητήσεις;
  5. και τέλος... γιατί τελικά πρέπει να φταίει περισσότερο αυτός που μου πουλάει τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες και να μη φταίω το ίδιο ή περισσότερο εγώ που δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω;
Γιαννη το πουλι ειναι σε ζωη και ο Γιωργος να μην το ειχε παρει θα το ειχε παρει καποιος αλλος, δεν εγινε δηλαδη κατι επειδη το πηρε ο Γιωργος! το αποτελεσμα θα ηταν το ιδιο οσον αφορα τις κυστες, αρα ηξερε δεν ηξερε ο Γιωργος, το ερωτημα ειναι αν το ηξερε ο εκτροφεας και απλως δεν τον ενδιεφερε
 
Back
Top