Αναπαραγωγή Μπορεί η παραγωγή υβριδίων να αποτελεί εκτροφικό στόχο;

Για πολλούς υπάρχουν ''στάδια'' εκτροφής και σκαλοπάτια εκτροφικών στόχων.
Πολλοί ξεκινάνε με καναρίνια κοινά, συνεχίζουν με συγκεκριμένα είδη και όσο αυξάνεται η γνώση και η εμπειρία τους, επεκτείνονται και σε άλλα είδη... Πιο απαιτητικά και πιο δύσκολα.
Άλλοι πάλι, δοκιμάζουν με υβρίδια και για την ''ευκολία'' του εγχειρήματος (καρδερίνα χ κανάρα - βαθμός δυσκολίας 1 ), αλλά πολλές φορές και για το (σεβαστό και μη αμελητέο) οικονομικό όφελος που προσφέρει η πώληση αρσενικών καρδερινοκάναρων.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να κατηγορηθεί η να αφοριστεί όποιος το επιχειρεί. Μετά είτε το συνεχίζουν, είτε περνάνε σε άλλα μονοπάτια.
Εδώ δεν είμαστε για να ασκούμε αρνητική κριτική. Είμαστε για να ενημερώνουμε, να επικοινωνούμε, να εκφραζόμαστε, να μαθαίνουμε..Αν είναι συνεχώς να τα χώνουμε (δεν είναι πάντα εύκολο να αποφευχθεί), καλύτερα να αποφεύγουμε τη δημοσίευση.
Αυτός που θέλει να βγάλει μούλο, ακόμα κι αν γράψει ότι σέβεται τις προτροπές και δεν θα το επιχειρήσει, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα το κάνει... Και δεν είναι θέμα ηθικής, αλλά -σε 1η φάση τουλάχιστον- δέλεαρ στόχου που μπορεί να επιτευχθεί.
 
Σωστά, αλλά συμβαίνει πολλές φορές η διαφορετική γνώμη να εκλαμβάνεται ως "χώσιμο", κάτι που δεν ισχύει αντικειμενικά. Και δεν υπάρχει γόνιμος διάλογος αν δεν υπάρχει διαφορετικότητα απόψεων, ακόμα και διαφωνίες.
Η διαφωνία δεν έχει την ισχύ της επιβολής. Είναι απλά μια άλλη γνώμη, σεβαστή στον βαθμό που τεκμηριώνεται.
Εξάλλου γιατί να ρωτήσει κάποιος γνώμες αν εκ των προτέρων είναι αμετάπιστος στην δική του;
 
Πολλές φορές βέβαια ρωτάει..''πως να πετύχω στο ζευγάρωμα...'' και από κάτω διαβάζει σε διάφορες εκφάνσεις..''μην το κάνεις- διάλεξε κάτι άλλο''...όλοι άθελά μας μας το κάνουμε αυτό... Και δεν είναι αυτό που περιμένει κάποιος να διαβάσει ζητώντας τα ''φώτα μας''.
 
Πολλές φορές βέβαια ρωτάει..''πως να πετύχω στο ζευγάρωμα...'' και από κάτω διαβάζει σε διάφορες εκφάνσεις..''μην το κάνεις- διάλεξε κάτι άλλο''...όλοι άθελά μας μας το κάνουμε αυτό... Και δεν είναι αυτό που περιμένει κάποιος να διαβάσει ζητώντας τα ''φώτα μας''.

έτσι ακριβώς. τα φόρουμς πρέπει να έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα (όπως σε αυτό το φόρουμ), όχι καταγγελτικό
 
Σωστό κι αυτό @Paianas αλλά όλοι είμαστε εθελοντές και ερασιτέχνες. Δεν απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες που οφείλουν τις προσωπικές τους απόψεις να τις κρατούν για τον εαυτό τους και "πουλάνε" ό,τι θέλει ο "πελάτης". Είναι φυσικό η όλη συζήτηση να διεκπεραιώνεται σ' ένα κλίμα φιλικής ανταλλαγής απόψεων που σίγουρα θα εμπλουτιστεί και από άλλα στοιχεία, ακόμα και από πλάκα.
Επίσης ως εθελοντές έχουμε πιο ανεπτυγμένη την αίσθηση τήρησης κανόνων ηθικής στις πράξεις μας και φυσικό είναι να περνάει ακόμα και ως υπερβολή στις κουβέντες μας.
Πάντως πάθος και φανατισμός δεν έχει εμφανιστεί σε διαλόγους μας, ούτε πολύ περισσότερο συγκεκριμένη "γραμμή" απόψεων ή πίεση ως προς τις επιλογές.
 
Η πολυσύνθεση και η διαφορετικότητα των ανθρώπων που αποτελούν ένα forum δίνει την αξιοπιστία και τον πλουραλισμό που το κατατάσσει ψηλά ή χαμηλά.
Δεν είναι λάθος να διαφωνείς, ούτε να έχεις διαφορετική άποψη...
Λάθος είναι να θεωρείς τη δική σου γνώμη σωστή... Και εσφαλμένη των άλλων.
 
Λάθος είναι να θεωρείς τη δική σου ως σωστή... Και εσφαλμένη των άλλων.
Μα αυτό είναι το φυσικό Γιάννη.
Λάθος είναι να θεωρείς τις διαφορετικές γνώμες ως προσωπική σου υποτίμηση.
 
Γνώμη είναι Μάκη, δεν είναι επίσημη δήλωση αντίθεσης, ούτε εναντίωσης.

Αν μου άρεσε, με γέμιζε, μου "πήγαινε" αυτού του είδους η εκτροφή, θα την είχα αποτολμήσει. Δεν το κάνω, συνειδητά, και αντιθέτως βρίσκω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο βάθος της εκτροφής των καναρινιών χρώματος. Δεν μπορώ όμως να βάλω σε αμφισβήτηση το δικαίωμα του οποιουδήποτε να ασχοληθεί, με κάποια "αναγνωρισμένη κατηγορία". Δεν συζητείται δηλαδή ουδε καν, κατά την γνώμη μου, οτι μπορεί να αποτελεί εκτροφικό στόχο η αναπαραγωγή Υβριδίων. Για τον ίδιο λόγο που προβάλουμε το νόμιμο, όσον αφορά την πολιτική του φόρουμ στα άγρια, για τον ίδιο λόγο δεν μπορούμε να αμφισβητούμε το νόμιμο στην δυνατότητα αναπαραγωγής υβριδίων. Αν αυτό, φέρει μαζί του και ένα ηθικό βάρος, κν ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ και πρέπει να αλλάξει, είναι κάτι που ΦΥΣΙΚΑ μπορούμε να το συζητάμε. Δεν νομίζω οτι μπορω να κάνω πιο καθαρή την σκέψη μου.
 
Αυτό που μ ενοχλεί αφάνταστα ότι έχει να κάνει με την αναπαραγωγή των καρδερινοκάναρων είναι το θέμα των θηλυκών.

Παρατηρούμε κάθε καλοκαίρι να πετάνε στις εκτροφές μας (στα μπαλκόνια μας) θηλυκά πουλάκια που τα άφησαν κάποιοι ασυνείδητοι.

Πολλές φορές έχει αναφερθεί και στο φόρουμ μας... Τι πουλάκι είναι αυτό που έπιασα;

Και τι να τα κάνω;

Αφού δεν κελαηδάνε.

Πραγματικά νευριάζω...

Οχι... Θα τα κρατήσω λένε κάποιοι άλλοι (δεν αναφέρομαι προσωπικά σε κανέναν).

Και τι θα τα κάνεις που θα τα κρατήσεις; (εδώ δεν απαντάει κανείς...)

Αν βάλεις 2-3 ζευγάρια για σκεφτείτε για πόσα πουλιά μιλάμε που.. Έτσι απλά τα πετάμε... Και γυρνάνε από κλουβί σε κλουβί από μπαλκόνι σε μπαλκόνι... Μέχρι να ψοφήσουν.

Εχω πάει σε πάρα πολλά εκτροφεία που εκτρέφουν καρδερινοκάναρα και ποτέ δεν είδα ένα ενήλικο θηλυκό μουλάκι... Ποτέ όμως.

Ξανα νευριάζω.

-

ΟΧΙ...

Η απάντησή μου σε τέτοιου είδους ερωτήσεις δεν θα είναι είναι ενημερωτικές αλλά το αντίθετο. Θα τον προτρέψω να μην το κάνει.

Και δεν θα μου αλλάξει κανείς την γνώμη.
 
να σε ρωτησω κατι βασιλη εσυ δεν ειχες ποτε σου μουλο;

Και βέβαια είχα.

Και τώρα που μιλάμε έχω.

Και για να σε προλάβω... Πριν με ρωτήσεις.

Δεν σημαίνει ότι έπειδή έχω ένα μουλάκι είμαι και υπέρ αυτής της κατάστασης.

Και το ξαναλέω για ακόμα μία φορά.

Το όσα γράφω είναι καθαρά δικές μου σκέψεις και απόψεις... Και δεν υποχρεώνω κανέναν να τις ακολουθήσει.
 
  • Like
Αντιδράσεις: adreas
κατ αρχην μπραβο σου που παραδεχεσαι οτι εχεις πιασμενη καρδερινα γιατι πολυ δεν το λενε!βεβαια θα μπορουσαμε να βαλουμε νεο αιμα με εκτροφης! Σε αυτο δεν σε κρινω διοτι το κανω και γω! Οσον αφορα τον μουλο που εχεις ερχονται σε αντιθεση με αυτα που λες γιατι δεν ειναι θεμα αριθμων αν εχεις ενα η δεκα! Η εισαι κατα η οχι! Και η φωλια που το εβγαλε ειχε και θυλικα που οπως ειπες δεν ξερουμε τη καταληξη ειχαν ετσι δεν ειναι;δεν ξερω εαν το αγορασες η στο εδωσαν εσυ λοιπον δεν επρεπε να το παρεις με τα λεγομενα σου! Και να σου πω και κατι αλλο ουτε στην λεω ουτε τσακωνομαι μαζι σου, απλα μια διαφωνια ειναι! Σε αλλα θεματα θα συμφωνησω μαζι σου.
 
  • Like
Αντιδράσεις: adreas
Επισημαίνω τους όρους χρήσης του petbirds Όροι Χρήσης - Κανόνες Λειτουργίας • PetBirds . Οποιαδήποτε συνέχιση της συζήτησης για άγρια αιχμαλωτισμένα πουλιά δεν επιτρέπεται και θα έχει συνέπειες.
Mαράκι, τα άγρια πως μπλέχθηκαν στην κουβέντα;.. Δεν μίλησε κανείς για πιασμένα :)
 
ποιος μπορεί να είναι ο εκτροφικός στόχος σε μια διαδικασία που σταματά αμέσως μετά την παραγωγή της πρώτης γενιάς, χωρίς κανένα περιθώριο για διορθώσεις και άρα εξέλιξη στην πορεία.
Απο την θέση μου μόνο ως βάπτισμα θα μπορούσε να θεωρηθεί η απόδοση της λέξης υβριδισμός στην παραγωγή καρδερινοκάναρων, φλωροκάναρων, φλωροκαρδέρινων... και δεν συμμαζεύεται. Απλά, αυτοί είμαστε και μέχρι εκεί φτάνουμε, κατά ειρωνική σύμπτωση, ξανά και ξανά.

Μου φαίνεται αδιανόητο να κάτσω καν να το εξηγήσω αυτό. Ακόμα και αν πήρε σε κάποιον να φτιάξει την σούπερ καρδερίνα και το σούπερ καναρίνι, δέκα ολόκληρα χρόνια, ο εκτροφικός στόχος δεν θα είναι ο σούπερ απόγονος υβρίδιο που θα προκύψει απο αυτά. Ο εκτροφικός στόχος θα έχει εκπληρωθεί προ πολλού μέσω της εξελικτικής διαδικασίας για να φτάσουμε σε εκείνο το πολύτιμο υβρίδιο.

Αν υπήρξε ποτέ κάποιος παλαβός που θα περασε 10 χρόνια απο την ζωή του, ξοδεύοντας χιλιάδες σε καρδερίνες και καναρίνια με 15 μεταλλάξεις το καθένα για να αποκτήσει κάποια στιγμή ένα υβρίδιο... Θα πούμε "ΟΚ, είχες εκτροφικό στόχο αλλά ε και τι με αυτό;".

Ο υβριδισμός υπήρξε και υπάρχει παντού και πάντα, είναι εν ενεργεία σε όποιο καναρίνι μπορεί να πιάσει το μάτι μας. Κατα την άποψή μου, αυτό και μόνο, νοηματοδοτεί την υπόστασή του. Όχι στο οτι υπάρχουν τα οικόσιτα καναρίνια αλλά στο οτι μπορεί να υπάρξει μια εξέλιξη, ένα προοδευτικό σχέδιο κάτω απο τον έλεγχό μας.

Προσωπικά μου είναι αδιάφορο οτι τα υβρίδια αναγνωρίζονται απο την COM.Φυσικά και σαν απλός εκτροφέας καναρινιών είμαι "συνένοχος" με τον οποιονδήποτε κατέχει έστω και ένα κλουβάκι και κάνει ότι θέλει εκεί μέσα, δεν είναι η COM που μας ενώνει αλλά το ίδιο το αντικείμενο. Δεν εντάσσω το ηθικό στοιχείο στην κρίση μου, δεν είναι τα θηλυκά πουλιά το μόνο ζήτημα, το ίδιο το πείραμα προέχει να εξεταστεί ως τέτοιο, ως πείραμα.

Εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις επίμονων και κατ'εξακολούθηση υβριδισμών με τα συμμετέχοντα πτηνά να πάσχουν απο νευρολογικές επιπλοκές και πόσα άλλα.

Κλείνοντας και απλά. Η κρίση μου αδυνατεί να βάλει στο ίδιο τσουβάλι ως εκτροφέα υβριδίων, αυτόν που πήρε το παγκόσμιο σε μια κάποια κατηγορία, αυτόν που λέει θα βγάλω φλωροκαρδέρινα γιατί είμαι γαμάτος και μπορώ, με αυτούς που δούλεψαν, παρήγαγαν και εμπνεύστηκαν, πχ την παρακάτω διαδικασία:

The JASPE created by the spaniard (José Abellan) was the result of an original cross: dilute european siskin x hooded siskin those F1 were then crossed to yellow and white black females canaris it took 4 years to reach fertile female R3 (all were yellow and white JASPE canaris) then R3 x R3 produced the double diluted JASPE canaris.

In 2008 Mr. J-P Glemet (FR) introduced the red factor in the JASPE family by the use of red black and red agate females canaris. Some people tried to initiate the JASPE with the use of the diluted red siskin that was supposed to have a higher fertility rate than the hooded siskin

- Guillermo Cabrera (SP) tried to use a clear red and a clear dominant white females but faced a very bad fertility of those F1 and I suppose the breeding was aborted.

- an italian was also mentioned on the revue ALCEDO but I don't know if he succeeded
This means that costello might be the first one ever to succeed with the red siskin.


Copy paste απο μια συζήτηση. Ο Costello στο τέλος είναι άλλος ένας τυχαίος τύπος, που του πήρε 6 χρόνια να φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα με άλλους συνδυασμούς. Απλά πράγματα!

Περιμένω έναν Έλληνα εκτροφέα υβριδίων να μας μεταφράσει τα παραπάνω.
 
Back
Top