Φροντίδα Μπορεί να σταματήσει να δαγκώνει ο Ringneck και πως;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mania
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mania

PB New Member
Εγγραφή
13 Σεπ 2009
Μηνύματα
99
Πόλη
Κηφισιά
Καλησπέρα, πρώτη φορά γράφω στο forum και δεν ξέρω αν πρέπει να ανοίξω καινούριο θέμα ή αν μπορώ να ρωτήσω εδώ για παρόμοια συμπεριφορά.
Έχω κι εγώ έναν παπαγάλο ringneck! Τον έχω εδώ και 4 μήνες. Είναι 9 μηνών, αρσενικός (dna). Ταϊσμένος στο χέρι από τον εκτροφέα αλλά μετά καθώς μεγάλωνε αγρίεψε λίγο γιατί δεν ασχολήθηκε κανείς μαζί του. Παρ' όλα αυτά έχουμε κάνει αρκετή δουλίτσα και έρχεται να πάρει λιχουδιά από το χέρι μου. Έχει ξεκινήσει και μιλάει και παίζουμε και παιχνιδάκια. Όλα αυτά όμως με τον Woody μέσα στο κλουβί. Ο λόγος που φοβάμαι να τον βγάλω εκτός είναι ότι δεν έχει μάθει να ανεβαίνει στο δάχτυλο και επίσης δαγκώνει! Με έχει δαγκώσει αρκετές φορές, πάντα αφού του έχω δώσει λιχουδιά. αν βάλω δηλαδή το δάχτυλο μου μέσα στο κλουβί 80% θα με δαγκώσει... και δαγκώνει και πολύ... Επειδή λοιπόν πονάει και δεν το αφήνει και εύκολα το χέρι αναγκάζομαι να το τραβήξω. Ίσως αυτό το έχει βρει ως παιχνίδι και το κάνει πια συνέχεια... Δεν ξέρω τι να κάνω... Φοβάμαι μην του γίνει συνήθεια...
Θα ήθελα να μάθω αν ο Σίφης σταμάτησε να δαγκώνει και αν ναι πως;
 
Την ιδια συμπεριφορα εχει προς ολους η μονο σε σενα; Ο δικος μου ξεκινησε στο χερι μας και στον χρονο καθεται μονο στην γυναικα μου,Σε εμενα μονο οταν κραταω φαγητο!
 
Κυρίως εγώ ασχολούμαι μαζί του. Έκανα κάποια πειράματα με την μητέρα μου και τον φίλο μου και δεν τους δάγκωσε...
Το άλλο που σκέφτομαι είναι ότι επειδή μένω μαζί με τον φίλο μου και υπάρχουν κάποιες ώρες που δεν είμαι εγώ στο σπίτι αλλά εκείνος, φοβάμαι μήπως συμπαθήσει εκείνον... Πιο πολύ... Μήπως εγώ με την όλη διαδικασία της εκπαίδευσης τον κουράζω και τελικά δεν με συμπαθεί;
 
Ακου Μανια, εγω τον ποτιζω,ταιζω καθαριζω, εμενα δαγκωνει! Α και τον μικρο απο μωρο δεν τον συμπαθησε, παιρνουσε απο κοντα του και τσιμπαγε το κλουβι! Η Μαρια απο την αλλη, μεχρι με κουβερτα τον σκεπαζε και αυτος την φιλαγε στην μυτη! Οποτε μην το ψάχνεις!
 
😀 Κάτι έχω καταλάβει ότι είναι περίεργα πουλιά... Φαίνεται να με συμπαθεί κατά τα άλλα όμως δηλαδή μόνο σε εμένα μιλάει και παίζουμε κρυφτό και μόνο σε εμένα ζητάει λιχουδιά.
Ποια είναι η λύση λοιπόν για να βγαίνει και να μπαίνει στο κλουβί από την στιγμή που δαγκώνει. Δηλαδή οκ βγαίνει μόνος του όταν είναι να μπει όμως πρέπει να τον πιάσω και αυτό είναι αδύνατο... Τι πρέπει να κάνω;
 
Εγώ προσωπικά δεν πίεσα ποτέ την Λινκ (ringneck) να μπει στο κλουβί. Την άφηνα εκτός κλουβιού της ημέρες που μπορούσα να κάτσω σπίτι μέχρι να βαρεθεί και να μπει από μόνη της μέσα. Με τον καιρό συνδίασε τα ρούχα της δουλειάς με την επιστροφή του κλουβιού. Τέλος έχουμε φτάσει στο σημείο κάθε φορά που θέλω να μπει στο κλουβί, κρατάω ένα φιστίκι στο χέρι να το δει. Στην συνέχεια πλησιάζω το κλουβί και μπαίνει μόνη της μέσα, ανεβαίνει ψηλά και περιμένει να το πάρει για να το φάει. Αυτό έγινε επειδή κάθε φορά από την έξω πλευρά του κλουβιού έβαζα το φιστίκι μέσα και το κρατούσα μέχρι να μπει μόνη της. Χωρίς πίεση. Πλέον μου είναι πιο δύσκολο να την βγάλω από το κλουβί παρά το να μπει μέσα.

Για το δάγκωμα είναι κάτι το σχετικό. Υπάρχει το δάγκωμα του στυλ "μην ασχολείσαι με το λαπ τοπ αλλά μαζί μου", το δάγκωμα "Εντάξει δεν με αφήνει να σου φάω τα ακουστικά οπότε θα δαγκώνω το δάχτυλο σου" και το στυλ "θέλω να δω πόσο με αφήνεις να σε δαγκώνω ώστε να ξέρω πόσο θάρρος μπορώ να έχω απέναντι σου. Απλή γνωριμία."

Και στις 3ς περιπτώσεις το δάγκωμα πονάει αλλά θα πρέπει να καταλάβεις τις προθέσεις του. Αν ήθελε πραγματικά να σε τραυματίσει να είσαι σίγουρη θα το έκανε πριν προλάβεις να τραβήξεις το δάχτυλο σου.

Υστερόγραφο το nickname είναι τυχαίο γιατί έχω γνωρίσει μόνο μια κοπέλα με το nickname mania στην ζωή μου με την οποία μιλούσα για χρόνια. (Tooyoung ήταν το τότε ψευδώνυμο μου αν είσαι εσύ.)
 
Καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Με αυτά που διαβάζω δεν βλέπω κάτι παράλογο στην συμπεριφορά του μικρού. Το λάθος έγινε που πήρατε ένα ημερο πουλάκι ταισμενο στο χερι και δεν ασχολήθηκε κάνεις ουσιαστικά μαζί του, οπότε πλέον δεν σας εμπιστεύεται.
Από ότι έχω καταλάβει, ένας παπαγάλος ταισμενος στο χέρι που δεν θα έχει μετά κάποια αλληλεπιδραση με τον άνθρωπο γίνεται πολύ χειρότερος και δαγκώνει πολύ χειρότερα από έναν παπαγάλο που μεγάλωσε μόνο με τους γονείς του.
Εννοειται και θα έρθει να πάρει την λιχουδιά. Για ρινγκνεκ μιλάμε, είναι από τα πιο λιχουδιά πουλιά. Ομως δεν έχει καμία εμπιστοσύνη προς εσενα πλέον και πρέπει να ξεκινήσεις από το 0.
Τα καλά νέα είναι ότι όλα διορθώνονται.
Αρκεί να έχεις τρομερή υπομονή και να δεχτείς ότι είναι κύριος του εαυτού του αφού έμαθε να είναι μόνος του.
Μην βιάζεσαι να τον βγάλεις από το κλουβί γιατί μετά για να τον πιάσεις θα κάνεις 10 βήματα πίσω.
Αυτό που θέλουμε τώρα εμείς είναι από εδώ και πέρα να έχει Μόνο θετικές εμπειρίες μαζί σου.
Ξεκινά με το να έχεις ένα σταθερό πρόγραμμα στην εκπαίδευση του.
Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέω.
Δηλαδή διάλεξε μια ώρα της ημέρας που θα ασχολείσαι μαζί του και να είναι κάθε μέρα η ίδια.
Θα του μιλάς με την πιο γλυκιά φωνή που μπορείς να κάνεις και θα λες το όνομα του πριν καν φτάσεις στο κλουβί.
Επίσης καλό θα ήταν κάθε φορά που περνας από το κλουβί να του δίνεις και λιχουδιτσα και μετά να συνεχίζεις τον προορισμό σου.
Να φτιάχνεις συχνά πράγματα μέσα στο κλουβί χωρίς να του δίνεις σημασία για να δει ότι δεν έχει να φοβάται τίποτα από το χέρι σου και αν πάει να σε δαγκώσει να του λες "μη" με σταθερή φωνή και να του δίνεις ένα παιχνίδι να δαγκώσει.
Ο, τι και να γίνει να ξέρεις ότι το βασικό σου όπλο είναι η υπομονή!
 
Ευχαριστώ για την συμβουλή!
Θα δοκιμάσω το ΣΚ να δω πως θα πάει η έξοδος και είσοδος στο κλουβί!
Το δάγκωμα είναι δοκιμαστικό φαντάζομαι. Με έχει τραυματίσει αρκετές φορές... όχι πάρα πολύ αλλά ένα πρήξιμο και λίγο αίμα το καταφέρνει. Την τελευταία φορά κρατούσα την λιχουδιά με το ένα χέρι και είχα το άλλο πιο μπροστά για να ανέβει να φάει και "δοκίμασε" για να πατήσει φαντάζομαι, αλλά πονάει πολύ και δεν το αφήνει, οπότε τράβηξα κι εγώ το χέρι μου και χάλασε η όλη επιχείρηση...
Υστερόγραφο: Δεν είμαι αυτή η mania...

ilie mp Ο εκτροφέας δεν ασχολήθηκε παραπάνω... Πέρα από το τάισμα και μου το είπε και ο ίδιος ότι είναι σε ημιάγρια κατάσταση. Επίσης έχει κομμένα φτερά από τότε που τον αγόρασα και μου είπαν ότι λόγο αυτού μπορεί να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους. Ασχολούμαι καθημερινά 2 ώρες συγκεκριμένα μόλις γυρίζω από την δουλειά και το περιμένει πως και πως σε σημείο που έχει μάθει την ώρα και φωνάζει πριν μπω στο σπίτι. Είναι καλός και έχουμε κάποιο δέσιμο. Έχω πολλή υπομονή και πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα καταφέρουμε κάτι. Το μόνο που με χαλάει είναι το δάγκωμα και ο φόβος για τα χέρια... Φοβάμαι μην κάνω κάποιο λάθος που δεν θα μπορώ να διορθώσω και γίνει τελικά ένα πουλάκι που θα φοβάται τα χέρια για πάντα και θα είναι επιθετικό...
 
Αν το λάθος δεν ήταν δικό σας κι εσύ με το που ήρθε σπίτι σας έχεις το πρόγραμμα που μου εγραψες, τότε με υπομονή θα ανταμειφθείς κάποια στιγμή.
Γνώμη μου είναι να μην βγει ακόμα από το κλουβί όμως.
Συνέχισε αυτό που κάνεις και θα δεις αποτέλεσμα :)
Απλα έχε στο μυαλό σου ότι τώρα είναι στην εφηβεία.
Καλό είναι να έχετε δεθεί ακόμα παραπάνω πριν κλείσει χρόνο!
 
Το προσπαθούμε το δέσιμο προς το παρόν παίζουμε κρυφτό, τρώμε κεχρί και προσπαθούμε να μιλήσουμε... Έχω διαβάσει για την εφηβεία. Υπάρχει περίπτωση όλη αυτή η "επιθετικότητα" να περάσει με το πέρασμα αυτής της φάσης;
 
Έχεις 2 καλές βάσεις...
οτι το πουλί έχει ταϊστεί με κρέμα και ότι δέχεται να παίρνει τροφή(λιχουδιά) από εσένα.Άρα το 1ο και βασικό βήμα που είναι η εμπιστοσύνη το έχεις.
Είσαι πρόθυμη να πονέσεις και να ματώσεις αλλά στο τέλος να σου παραδωθεί ο Σήφης;(κρητικός είναι 😉
Αν είσαι... Είμαι εδώ και όσο μπορώ θα σε βοηθήσω βήμα βήμα να το καταφέρεις!
Ο κύριως παρακάτω μου έκοβε κομμάτια το πρώτο καιρό και έπαιρνα τα τσιρώτα με το κιλό, στο τέλος όμως γιναμε τα καλύτερα φιλαράκια..

248734_2049822894143_1859368_n.jpg
2009-02-02-047.webp
 
Καλημερα στην παρέα αυτό που κάνει το ringneck σου ονομάζεται μπλόφα και το κάνουν τα περισσότερα είναι φάση από την φύση τους είναι ιδιότροπα πουλιά και δεν είναι για όλους όπως σπίτι με οικογένεια καθώς δένεται μόνο με ένα μέλος αυτό που σου προτείνω είναι πρόγραμμα σταθερές ώρες να το βγάζεις από το κλουβί ποτέ δεν βάζουμε χέρι στο χώρο τους λογικό είναι να δαγκώσει το κλουβί είναι το σπίτι του εγώ χτυπάω τρεις φορές το κλουβί και βγαίνει έτσι έχω μάθει σε όλα τα ημέρα πουλάκια που έχω. Οπότε περιμένεις να βγει να έρθει αυτό σε σένα εσύ φυσικά θα έχεις μια λιχουδιά στο χέρι αν σε δαγκώσει το βάζεις μέσα και το βγάζεις την επόμενη μέρα αν είναι οκ έξω το πολύ κανένα δεκάλεπτο για αρχή κάνεις δηλαδή από την αρχή γνωριμία με το πουλί και μαθαίνεις τα όρια του αυτά από μένα να χαίρεσαι το παπαγαλάκι σου
 
Καλημέρα σας! vagelis76 Ο δικός μου δεν είναι ο Σίφης... Ο Σίφης είναι του takis1964! Ο δικός μου είναι ο Woody και έχω όλη την καλή διάθεση, θέληση και υπομονή να πονέσω αλλά να γίνουμε φίλοι. Φοβάμαι μήπως του μείνει "κουσούρι" το δάγκωμα 😀!
Virginia Εγώ θέλω να τον βγάζω εκτός κλουβιού (σκοπός είναι όσο είμαι σπίτι να είναι εκτός) και το έχουμε επιχειρήσει μία φορά. Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να τον βγάζω όσο θέλω εγώ. Δεν μπορώ να ορίζω τον χρόνο του έξω γιατί δεν μπορώ να τον πιάσω, οπότε το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω να μπει μόνος του μέσα όπως με συμβούλεψαν παραπάνω.
Την μία και μοναδική φορά που βγήκε έξω αναγκάστηκα να τον πιάσω με πετσέτα (που καθόλου δεν του άρεσε) για να τον βάλω στο κλουβί. Επειδή ούτε εμένα μου αρέσει να τον πιέζω πολύ, δεν τον ξαναέβγαλα...
 
Το μόνο που μπορει να κάνεις είναι να ξεκινήσεις από την αρχή δεν είναι λύση να τον κυνηγάς να μπει και γενικά όλο αυτό στρεσάρονται οπότε λιχουδιά εντός κλουβιού να σε εμπιστευτεί βάλε το χέρι σου και θα περιμένεις να έρθει μόνος του αν σε δαγκώσει επιχείρησε το την άλλη μέρα σιγά σιγά θα μάθει όταν κάτσει στο χέρι σου και μόνο τον βγάζεις και ξανά Μέσα με λιχουδιά έτσι θα μάθει σε ένα πρόγραμμα όσο μπορείς συγκεκριμένες ώρες
 
😀 Κάτι έχω καταλάβει ότι είναι περίεργα πουλιά... Φαίνεται να με συμπαθεί κατά τα άλλα όμως δηλαδή μόνο σε εμένα μιλάει και παίζουμε κρυφτό και μόνο σε εμένα ζητάει λιχουδιά.
Ποια είναι η λύση λοιπόν για να βγαίνει και να μπαίνει στο κλουβί από την στιγμή που δαγκώνει. Δηλαδή οκ βγαίνει μόνος του όταν είναι να μπει όμως πρέπει να τον πιάσω και αυτό είναι αδύνατο... Τι πρέπει να κάνω;
Σε μενα το μυστικο ειναι το ανθοτυρο, οταν του το διχνω κανει κωλοτουμπες,του βαζω λιγο στο χερι και αμεσως ανεβαινει στο χερι μου κ κατευθειαν στο κλουβι!

Καλημέρα σας! vagelis76 Ο δικός μου δεν είναι ο Σίφης... Ο Σίφης είναι του takis1964! Ο δικός μου είναι ο Woody και έχω όλη την καλή διάθεση, θέληση και υπομονή να πονέσω αλλά να γίνουμε φίλοι. Φοβάμαι μήπως του μείνει "κουσούρι" το δάγκωμα 😀!
Virginia Εγώ θέλω να τον βγάζω εκτός κλουβιού (σκοπός είναι όσο είμαι σπίτι να είναι εκτός) και το έχουμε επιχειρήσει μία φορά. Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να τον βγάζω όσο θέλω εγώ. Δεν μπορώ να ορίζω τον χρόνο του έξω γιατί δεν μπορώ να τον πιάσω, οπότε το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω να μπει μόνος του μέσα όπως με συμβούλεψαν παραπάνω.
Την μία και μοναδική φορά που βγήκε έξω αναγκάστηκα να τον πιάσω με πετσέτα (που καθόλου δεν του άρεσε) για να τον βάλω στο κλουβί. Επειδή ούτε εμένα μου αρέσει να τον πιέζω πολύ, δεν τον ξαναέβγαλα...
Τουκη οχι Σιφης :D
Οταν τον βγαζεις εξω προσεχε:
τους καναπεδες, τις καρεκλες, καλωδια,υφασματα, μπλουζες παπουτσια και οτι του γυαλισει την προσοχη! Καταστρεφει δαγκωνοντας τα παντα
Παντα με επιβλεψη
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
takis1964 A καλά τα έκανα χάλια με τα ονόματα... sorry...😳
Δοκίμασα όταν ήταν έξω να του δώσω λιχουδιά... και τι δεν δοκίμασα κάσιους, κεχρί, αραχίδα, μήλο (όλα τα αγαπημένα του) και ενώ το έπαιρνε από το χέρι μου δεν το έτρωγε το πέταγε κάτω... Μήπως ήταν φοβισμένος; Αν και τον είχα αφήσει αρκετή ώρα χωρίς να τον ενοχλήσω και είχα κάτσει σε απόσταση, στο πάτωμα μήπως και με πλησιάσει αλλά όχι... Δεν φάνηκε να με φοβάται πάντως όταν τον πλησίαζα τα χέρια μου μόνο...
Σίγουρα θα ξαναγίνει δοκιμή τώρα που είναι μικρός ακόμα...

Virginia αυτό που περιγράφεις το προσπαθούμε... Δαγκώνει όμως... Ελπίζω να τα καταφέρουμε!
 
takis1964 A καλά τα έκανα χάλια με τα ονόματα... sorry...😳
Δοκίμασα όταν ήταν έξω να του δώσω λιχουδιά... και τι δεν δοκίμασα κάσιους, κεχρί, αραχίδα, μήλο (όλα τα αγαπημένα του) και ενώ το έπαιρνε από το χέρι μου δεν το έτρωγε το πέταγε κάτω... Μήπως ήταν φοβισμένος; Αν και τον είχα αφήσει αρκετή ώρα χωρίς να τον ενοχλήσω και είχα κάτσει σε απόσταση, στο πάτωμα μήπως και με πλησιάσει αλλά όχι... Δεν φάνηκε να με φοβάται πάντως όταν τον πλησίαζα τα χέρια μου μόνο...
Σίγουρα θα ξαναγίνει δοκιμή τώρα που είναι μικρός ακόμα...
Πλησιαζεις το κλουβι, του διχνεις την τροφη, αυτος ανεβαινει στο χερι σου και την στιγμη εκεινη που κοιταει την τροφη τον βαζεις στο κλουβι, το τι θα την κανει μετα ειναι αλλο θεμα 🙄
 
Πλησιαζεις το κλουβι, του διχνεις την τροφη, αυτος ανεβαινει στο χερι σου και την στιγμη εκεινη που κοιταει την τροφη τον βαζεις στο κλουβι, το τι θα την κανει μετα ειναι αλλο θεμα 🙄
Όταν θα ανεβαίνει στο χέρι μου χωρίς να δαγκώνει νομίζω θα είμαστε σε αρκετά καλό σημείο...

Πάντως είναι πανέξυπνα! Χθες πήγα να του αλλάξω το φαγητό και το νερό και εννοείται το κατάλαβε αμέσως ότι ανοίγω γι' αυτό το λόγο. Έτρεξε αμέσως εκεί που είναι τα μπολάκια του για να προλάβει να μου κάνει επίθεση. Μόλις την έκανε (ευτυχώς δεν με πέτυχε) άφησα πάλι το μπολάκι στη θέση του χωρίς να του αλλάξω τίποτα. Για περίπου μισή ώρα. Μετά ξαναέκανα προσπάθεια και πάλι έκανε επίθεση, αδιαφόρησα. Όταν πήγα να ξαναβάλω τα γεμάτα στη θέση τους, του πρόσφερα το μπολάκι με το φαγητό και τσίμπησε ένα σποράκι και την γλίτωσα.
Δεν είμαι σίγουρη αν είναι "εδαφικό" το θέμα ή αν από μέσα του γελάει με εμένα που προσπαθώ να βρω τρόπους να τον αποφύγω...
 
Back
Top