Βεβαίως αυτή η τακτική είναι αντιγραφή όσων ισχύουν έξω που ντομπάρουν τα πουλιά, για να φτάσουν ασφαλώς στον αγοραστή τους και μετά έχει ο Θεός.
Έχουμε συνδυάσει το "έξω" με την υπερβολική χορήγηση φαρμάκων στα πουλιά, γεγονός που νομίζω ότι δεν ισχύει de facto. Η συνεχόμενη χορήγηση φαρμάκων είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλα τα επαγγελματικά εκτροφεία, για όσο διάστημα παραμένουν τα ζώα ή τα πτηνά σε αυτά.
Το θέμα δεν έχει να κάνει με εκτροφείς του εξωτερικού ή τους εγχώριους, απλά η οργανωμένη επαγγελματική πτηνοτροφία είναι πιο αναπτυγμένη σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως αυτές που παραδοσιακά προμηθεύουν την Ευρώπη με πουλιά, όπως η Ολλανδία, η Ιταλία, το Βέλγιο κ.λπ., οπότε είναι ίσως φυσικό να θεωρούμε ότι όλα τα πουλιά από εκεί είναι "φαρμακωμένα", αφού ως αγοραστές γνωρίζουμε μόνο αυτό το κομμάτι της σχέσης αυτών των χωρών με τα πτηνά συντροφιάς.
Σε αυτά τα εκτροφεία και για αυτούς τους πτηνοτρόφους, τα πουλιά δεν είναι κατοικίδια πτηνά συντροφιάς αλλά ζωικό κεφάλαιο, το οποίο αν πληγεί για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί να καταστρέψει οικονομικά τον επαγγελματία. Οι ερασιτέχνες εκτροφείς στο εξωτερικό δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά προσεγγίζουν τη φροντίδα των πουλιών με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε και εμείς και ίσως και καλύτερα. Δυστυχώς βέβαια, αυτό το κομμάτι των εκτροφέων είναι δύσκολο να το γνωρίσουμε καλύτερα εμείς.
Όσο λοιπόν αρχίζει να αναπτύσσεται η επαγγελματική εκτροφή και στη χώρα μας, η πρακτική της συνεχούς χορήγησης φαρμάκων θα γίνεται όλο και πιο οικία στις αναφορές μας, όποτε χρειάζεται λίγη προσοχή ώστε να μην υιοθετήσουμε ως ερασιτέχνες ή απλώς ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων πουλιών, τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε επαγγελματικά πτηνοτροφεία.
Έτσι, μιλώντας, κρίνοντας η συγκρίνοντας εκτροφείς, θα πρέπει πρώτα να βάζουμε τον καθένα τους στη σωστή βάση και να τον αξιολογούμε με τα ανάλογα κριτήρια. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλήξουμε σε σωστά συμπεράσματα, χωρίς να αδικούμε άθελά μας ίσως ορισμένους.