Φροντίδα Ποτίστρες για πουλιά, αυτόματες ή απλές;

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Αν συμβεί αυτό θα τα δείς ακόμα και "κατακόρυφο" να κάνουνε για να βάλουν
το ράμφο τους στην μπίλια. Ενα πιάσημο με μονοτική ταινία των δύο συρμάτων ακριβώς κάτω απο την μπίλια παρέχει μια πρόσθετη ασφάλεια.
και μανταλακι κανει καλη δουλεια

ναι, ετσι κανω εγω, με ξυλινα μανταλακια που δε τα χαλαει ο ηλιος.

Επαναφέρω στο προσκήνιο το θέμα προς συζήτηση με μια απορία. Υποθέτω ότι μετά από σχεδόν 2 χρόνια που ετέθη το δίλημμα θα έχει τρέξει αρκετό νερό όχι μόνο στο αυλάκι, αλλά και σε πολλές αυτόματες (με μπίλια) ποτίστρες. Θέλω λοιπόν να μας πουν όσοι τις χρησιμοποιούν, αν εκτός από σκέτο νεράκι προσφέρουν και υδατοδιαλυτά συμπληρώματα.
Υπήρξαν προβλήματα;Και αν ναι, με ποια συμπληρώματα;
Προσωπικά σας λέω ότι δεν έχω δώσει τίποτε άλλο εκτός από νερό.

Προσωπικά δίνω και πολυβιταμίνες, και Ε, και ασβέστιο και γενικά όλα τα συμπληρώματα που κάνω κατά την προετοιμασία (υδατοδιάλυτα σε υγρή και σε στερεή μορφη), αλλά ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Πρόβλημα είχα δεί όταν είχα τα μωσαικά που η χρωστική έμενε κάτω με αποτέλεσμα την μη σωστή λειτουργείας της μπίλιας, και χρειαζόταν συχνή παρατήρηση.

Αντρέα δυο χρόνια που χρησιμοποιώ
τις μπίλιες δεν έχω κανένα πρόβλημα.

Άκου και μία περίπτωση που είχα φέτος.
Σε μία κλούβα πτήσης με 15 πουλάκια υπήρχε ένα σκαθάρι που
έπαιζε με τη μπίλα, σε πληροφορώ τα υπόλοιπα το διώχνανε και έτσι το έκοψε...😀.

Μαζί με νερό έχω βάλει
multi-vit,vetermec και ασβέστιο(kraft)

Μεγάλη προσοχή θέλει:
1. Την ώρα που κλείνεις τη ποτίστρα να μην κολήσει η μπίλια
2. Συχνή αλλαγή του νερού δηλαδή να μην μας ξεγελάει οτι μπορεί να μείνει κάποιες μέρες παραπάνω.
3. Πολύ καλό και λεπτομερές πλήσιμο
4. Επίσης να μην τις χτυπάει ο ήλιος γιατί υπάρχει περίπτωση να σφηνώσει η μπίλια. Έτσι τη πάτησε ενας κοινός μας φίλος.Βέβαια για να γίνει αυτό είναι πολύ σπάνιο και να παίξουν και άλλα πράγματα ρόλο.

Τη καλησπέρα μου φίλε...

εγω εχω δοκιμασει ποτιστρα για ποντικια και χαμστερ σε παπαγαλακια, αυτες που εχουν μπιλια. Κι εσεις αυτες εννοειτε;

για να αποφεύγονται τα κολλήματα χρειάζεται καλό καθάρισμα με μπατονέττα το
τμήμα της ποτήστρας μέσα στο οποίο "τρέχει" η μπίλια.

σταυρο αυτη ειναι η ενσταση μου, μονο και μονο απο αποψη χρονου

σταυρο αυτη ειναι η ενσταση μου, μονο και μονο απο αποψη χρονου

E καλά τώρα, είναι πρόβλημα το καθάρισμα του λαιμού μια φορά τον μήνα; Εξ' άλλου αν έχει κανείς τις εφεδρείες του σε αναμονή καθαρές και πλυμένες, όπως λές κι' εσύ, η αντικατάσταση είναι άμεση. Οι προς καθάρισμα και απολύμανση μπορούν να μπούν σε λεκάνη με χλυαρό σαπουνόνερο και λίγο χλώριο(ή κάποιο οικολογικό απολυμαντικό) και την επόμενη μέρα να στεγνώσουν και να φυλαχτούν για την επόμενη χρήση. Προσωπικά έχω πεισθεί οτι τα οφέλη των ποτιστρών με μπίλια είναι σαφώς περισσότερα και πιο σοβαρά, απο τα όποια μειονεκτήματά τους.

Και το ξίδι βοηθάει πολύ στη διάλυση των αλάτων, μην το υποτιμάτε. Εξάλλου είναι γνωστή στην χημεία η αντίδραση (εξουδετέρωση) των οξέων προς τα άλατα.

Δοκιμάστε σε μια καφετιέρα ή στο ατμοσίδερο.

κε. Μακη δουλευω σπαστο ωραριο,τα μεσημερια πρεπει να ειμαι σπιτι. Τα πουλια δυστηχως δε τα εχω στον ιδιο χωρο. Το καθε λεπτο μετραει. Προσωπικα ναι για μενα ειναι προβλημα, αμα σκεφτειται οτι μερικες φορες φτιαχνω τα πραγματα στα πουλια τρεχωντας

Προσωπικα χρησιμοποιω περισσοτερο τις κλασσικες, χωρις να ειμαι ιδιαιτερα ευχαριστημενη, αφου λερωνονται αμεσως..Αυτοματη ποτιστρα εχω στην θηλυκια μου, η οποια συνηθιζε να γεμισει το στομιο των απλων ποτιστρων με σπορια, οποτε με την αλλαγη ποτιστρας σε αυτοματη το προβλημα λυθηκε :D Δεν πιστευω οτι ειναι ιδιαιτερα δυσκολη η καθαριοτητα τους, εγω χρησιμοποιωντας μπατονετα την καθαριζω επαρκως.. Κατ εμε το μονο μειονεκτιμα ειναι η δυσκολια στην τοποθετηση τους..

Τις ποτίστρες με μπίλια τις καθαρίζω με βουρτσάκι για μπιμπερό της chicco που έχει στην λαβή και ένα δεύτερο μικρότερο που κάνει την "δύσκολη" δουλειά!

y0gnv8B.jpg

Αυτες που εχω πιανονται στα καγκελα με ενα συρματακι.. Η ολη διαδικασια(λυνω το συρμα- ξαναδενω το συρμα-τοποθετω την ποτιστρα στο σωστο υψος) προσωπικα με δυσκολευει🙄

Αυτες που εχω πιανονται στα καγκελα με ενα συρματακι
Αυτές για τις οποίες μιλάμε έχουν μια υποδοχή στο κάτω μέρος που κουμπώνει στα κάγκελα. Ανέβασε αν θέλεις μια φωτογραφία από τις δικές σου.

Αυτες που εχω πιανονται στα καγκελα με ενα συρματακι.. Η ολη διαδικασια(λυνω το συρμα- ξαναδενω το συρμα-τοποθετω την ποτιστρα στο σωστο υψος) προσωπικα με δυσκολευει🙄
όντως αυτές είναι δύσκολες. Προσπάθησε να την τοποθετήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε το σύρμα να παραμένει σταθερό και το δοχείο να γλιστρά εκτός όταν θέλεις να την βγάλεις.

Χρησιμοποιώ απλή ποτίστρα (βέβαια έχω 1 πουλάκι και δεν είναι πρόβλημα η αλλαγή του νερού 2-3 φορές την ημέρα) γιατί έχω την αίσθηση ότι το πουλάκι έχει περισσότερη ''αφθονία'' νερού 🙄 Ξέρω και εγώ; Με την μπίλια σταγόνα σταγόνα χορταίνει το καημένο; Νομίζω αν ήμουν... Πουλί η απλή θα με βόλευε (μην γελάτε 😛)

όντως αυτές είναι δύσκολες. Προσπάθησε να την τοποθετήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε το σύρμα να παραμένει σταθερό και το δοχείο να γλιστρά εκτός όταν θέλεις να την βγάλεις.

Γιαννη,το χω προσπαθησει ☹

Θα βαλω φωτογραφιες να δειτε.

Ξέρω και εγώ; Με την μπίλια σταγόνα σταγόνα χορταίνει το καημένο;
Δεν πέφτει σταγόνα σταγόνα. Αν κρατήσεις πατημένη τη μπίλια τότε το νερό τρέχει με κανονική ροή. Το πουλί κάνει το ίδιο πράγμα με το ράμφος του και χορταίνει νερό σε δευτερόλεπτα.

Back