Αναπαραγωγή Πρώτος νεοσσός την 1η Δεκεμβρίου

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης roti
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Αν τα πουλιά τα αφήσω στους δικούς τους ρυθμούς χωρίς να παρέμβω... Το πιθανό σενάριο ποιο είναι;
  1. Θα έχεις τα πουλιά σε δυο πτερόρροιες το χρόνο. Τη μια στο τέλος της Άνοιξης και την άλλη στο τέλος καλοκαιριού ίσως και πιο μετά. Και όλοι γνωρίζουμε πως η μία και μόνο "στριμώχνει" άσχημα τη ζωή του πουλιού.
  2. Τα μικρά να υποθέσω θα τα κρατήσεις στον ίδιο χώρο. Όταν όμως θα πρέπει να φύγουν (μεγάλος αριθμός) στο περιβάλλον που θα βρουν θα είναι πολύ διαφορετικό κι αν η εποχή δεν βοηθάει θα υπάρχει πρόβλημα.
  3. Ηθικά... και πρακτικά... Την άνοιξη που η φύση πολλαπλασιάζεται αυτά σε τι κατάσταση θα είναι;
Δείχνει εύρωστο και δυνατό το ζευγάρι σου...
Εικάζω πως και να θέλουμε δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε ακόμη και την τρίτη γέννα αυγών.
Μέσα στα χρόνια που ασχολούμαι έχω κάνει πολλά εκροφικά λάθη...
Απέκτησα όμως μια αρχή και ένα πιστεύω.
Αρχή μου είναι πως πρέπει να σταματώ την αναπαραγωγή πριν φτάσω στον αριθμό νεοσσών που αρχικά έχω σχεδιάσει...
Πιστεύω μου είναι πως είναι πιο δύσκολο να σταματήσεις τον εκτροφέα παρά το ζευγάρι πουλιών που αναπαράγεται.

Ηθικά... και πρακτικά... Την άνοιξη που η φύση πολλαπλασιάζεται αυτά σε τι κατάσταση θα είναι;
είναι πιο δύσκολο να σταματήσεις τον εκτροφέα παρά το ζευγάρι πουλιών που αναπαράγεται.
ο κος Μισαλούρης, ο πολύ καλός φίλος Γιάννης, με τόσα χρόνια εκτροφικής εμπειρίας στην πλάτη, με τα καλά του αλλά και τα λάθη του κι αυτός.. Μόλις συμπλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο αυτά που σου είπα και γω πριν λίγο, φίλε Λευτέρη:
την Ανοιξη, σε τι κατάσταση θα βρεθούν τα πουλάκια σου αν δεν φροντίσεις εσύ για το σωστό και το καλό τους;
όσο για το τελευταίο σχόλιο του.. Το υπογράφω και γωκαι ξέρεις γιατί, φίλε Λευτέρη; γιατί πριν λίγους μήνες.. Αυτή του η άποψη με έσωσε από δικό μου παρ'ολίγον λάθος σε πολύ καλό ζευγάρι μου!
γι αυτό και σου έγραψα πως ΄''μπροστά στο συναίσθημα που αναπτύχθηκε λάθος εποχή και στο καλό του ζευγαριού,τότε προτιμώ να γειώσω το συναίσθημα τους παρά να χάσω το ζευγάρι''

1. Θα έχεις τα πουλιά σε δυο πτερόρροιες το χρόνο. Τη μια στο τέλος της Άνοιξης και την άλλη στο τέλος καλοκαιριού ίσως και πιο μετά. Και όλοι γνωρίζουμε πως η μία και μόνο "στριμώχνει" άσχημα τη ζωή του πουλιού.
  2. Τα μικρά να υποθέσω θα τα κρατήσεις στον ίδιο χώρο. Όταν όμως θα πρέπει να φύγουν (μεγάλος αριθμός) στο περιβάλλον που θα βρουν θα είναι πολύ διαφορετικό κι αν η εποχή δεν βοηθάει θα υπάρχει πρόβλημα.
  3. Ηθικά... και πρακτικά... Την άνοιξη που η φύση πολλαπλασιάζεται αυτά σε τι κατάσταση θα είναι;
Δείχνει εύρωστο και δυνατό το ζευγάρι σου...
Εικάζω πως και να θέλουμε δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε ακόμη και την τρίτη γέννα αυγών.
Μέσα στα χρόνια που ασχολούμαι έχω κάνει πολλά εκροφικά λάθη...
Απέκτησα όμως μια αρχή και ένα πιστεύω.
Αρχή μου είναι πως πρέπει να σταματώ την αναπαραγωγή πριν φτάσω στον αριθμό νεοσσών που αρχικά έχω σχεδιάσει...
Πιστεύω μου είναι πως είναι πιο δύσκολο να σταματήσεις τον εκτροφέα παρά το ζευγάρι πουλιών που αναπαράγεται.
ο κος Μισαλούρης, ο πολύ καλός φίλος Γιάννης, με τόσα χρόνια εκτροφικής εμπειρίας στην πλάτη, με τα καλά του αλλά και τα λάθη του κι αυτός.. Μόλις συμπλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο αυτά που σου είπα και γω πριν λίγο, φίλε Λευτέρη:
την Ανοιξη, σε τι κατάσταση θα βρεθούν τα πουλάκια σου αν δεν φροντίσεις εσύ για το σωστό και το καλό τους;
όσο για το τελευταίο σχόλιο του.. Το υπογράφω και γωκαι ξέρεις γιατί, φίλε Λευτέρη; γιατί πριν λίγους μήνες.. Αυτή του η άποψη με έσωσε από δικό μου παρ'ολίγον λάθος σε πολύ καλό ζευγάρι μου!
γι αυτό και σου έγραψα πως ΄''μπροστά στο συναίσθημα που αναπτύχθηκε λάθος εποχή και στο καλό του ζευγαριού,τότε προτιμώ να γειώσω το συναίσθημα τους παρά να χάσω το ζευγάρι''

Κατατοπιστικότατοι...
ο εκτροφέας (αν θεωρούμαι έτσι) έχει πάρει ήδη την απόφαση να σταματήσει και να μη προχωρήσει σε τρίτη γέννα..

Και εγώ μπήκα εδώ καλοί μου φίλοι έχοντας κατά νου μια Αρχή (Η αρχή ορίζεται ως «μια γενική ή θεμελιώδης αλήθεια: ένας περιεκτικός και θεμελιώδης νόμος, δόγμα ή αξίωμα στο οποίο βασίζονται άλλα ή από το οποίο απορρέουν άλλα». (Τρίτο Νέο Διεθνές Λεξικό του Γουέμπστερ [Webster’s Third New International Dictionary]) : Να ακούω αυτούς που έχουν δοκιμάσει και ξέρουν καλύτερα..

Θα ακολουθήσω τα φώτα σας αφού σας ευχαριστήσω για το εξής:
Πέρα από τις συμβουλές σας, δίνετε το περιθώριο στο άτομο που ρωτά να αναπτύξει τα συναισθήματα, το σκεπτικό, τις αμφιβολίες, τους φόβους του...
Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον ελεύθερης επικοινωνίας που ξεφεύγει από την στείρα ανταλλαγή απόψεων και γνώσης...
Έτσι η επικοινωνία γίνεται "ανθρώπινη", το μήνυμα σας δεν καταντά μονοφωνικό..
Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί "σχέση" ανάμεσα μας...

Σας ευχαριστώ.

ο εκτροφέας (αν θεωρούμαι έτσι) έχει πάρει ήδη την απόφαση να σταματήσει και να μη προχωρήσει σε τρίτη γέννα..
Για σένα το ήξερα πως θέλεις να σταματήσεις μετά τη δεύτερη γέννα από την αρχή.
Τουλάχιστο όπως το σχεδιάζαμε.
Απλά στην περίπτωση της κανάρας σου το βλέπω χλωμό έως δύσκολο.

Για σένα το ήξερα πως θέλεις να σταματήσεις μετά τη δεύτερη γέννα από την αρχή.
Τουλάχιστο όπως το σχεδιάζαμε.
Απλά στην περίπτωση της κανάρας σου το βλέπω χλωμό έως δύσκολο.
Γιάννη, απ΄ότι βλέπω δεν έχουμε διαφορετικές επιλογές από αυτό που σχεδιάσαμε...
Μονόδρομος είναι... Θα τον περπατήσουμε.

Καλημέρα, χρόνια πολλά και να χαίρεσαι και τα νέα μικρά Λευτέρη!

Μιράντα ακόμη και αν ήσουν στη θέση μου; Ειλικρινά.. μπες για λίγο...
έχω πάρει τα πουλάκια πέρσι τον Μάρτιο.. μετά από λίγο ξεκίνησαν πτερρόροια... Περνάνε οι μήνες και ξαφνικά από μόνα τους (δεν έκανα την παραμικρή προετοιμασία) θέλουν να ζευγαρώσουν...
Τώρα, έχεις την ευκαιρία να δεις μικρά έπειτα από μήνες.. Τι κάνεις; Πας ανάποδα στη διάθεση τους και στην επιθυμία σου;
Καταλαβαίνω αυτό που λες, θα το συμβουλεύω και εγω αργότερα.. είναι το σωστό...
Το ζήτημα είναι πως λειτουργείς με βάση τη λογική και μόνο, όταν κυριαρχεί το συναίσθημα...
Θα ήθελα πολύ να ξέρω τι θα έκανε πραγματικά ο καθένας στη θέση μου την πρώτη φορά...
Εγώ θα το παίξω η δικηγόρος του διαβόλου.. και ναι θα είμαι αυστηρή... άφησες το συναίσθημα να σε συνεπάρει και δεν σκέφτηκες με την λογική. Με τόση πληροφόρηση που υπάρχει εδώ μέσα και σε άλλα φόρουμς με πουλιά, δεν δικαιολογείσαι.. Δεν το παίζω αλάθητη και τέλεια.. Και εγώ έχω κάνει λάθη.. Πολλά. Αλλά ήμουν 14 χρονών και δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση... Ούτε καν λάπτοπ δεν είχα ώστε να μπαίνω να διαβάζω. Αλλά μόλις ανακάλυψα το PetBirds έγινε η "Βίβλος" μου! Και οι λόγοι που είμαι τόσο αυστηρή είναι γιατί θεωρώ πως, φίλε μου Λευτέρη, ακόμα δεν έχεις καταλάβει τις συνέπειες αυτού του εγχειρήματος... Της αυθόρμητης απόφασής σου να τα αφήσεις να ζευγαρώσουν. Στα έχω ξαναπεί αλλά θα τα ξαναπώ. Πουλιά με χαλασμένο και απορυθμισμένο βιολογικό ρολόι δεν είναι υγιή. Και ιδού οι αποδείξεις.. Οι συνέπειες έχουν αρχίσει από τώρα:
και όντως παιδιά ο αρσενικός άρχισε να μαδάει... κελαϊδάει ακόμη αλλά ψιλοτριχομαδιέται...
Παθολογικές πτερόροιες, στρες κτλ "ρίχνουν" το ανοσοποιητικό και κάνουν τα πτηνά πιο ευάλωτα σε αρρώστιες.
Και οι συνέπειες αυτές δεν ισχύουν μόνο για τα ενήλικα, τους γεννήτορες. Αλλά και για τους απογόνους. Τα πρώτα μικρά θα αλλάξουν το πρώτο φτέρωμά τους τέλη Φλεβάρη που κανονικά θα έπρεπε να προετοιμάζονται για να γίνουν τα ίδια γονείς. Αντιθέτως αυτά τα πουλιά θα πυρώσουν και θα είναι σε θέση να ζευγαρώσουν τον Ιούλιο που οι αναπαραγωγές έχουν τελειώσει... Τα τωρινά μικρά θα πάνε ακόμα πιο μετά.. Πτερόροια τον Μάρτη και ώριμα σεξουαλικά τον Αύγουστο και αν! Οπότε ουσιαστικά "έχεις κάψει" την αναπαραγωγή του 2016 ήδη για όλα σου τα καναρίνια. Γιατί αμφιβάλω αν το τωρινό σου ζευγάρι θα θελήσει να ξαναζευγαρώσει σε 3 μήνες που θα έχεις διακόψει..

Σημειώνω ότι το συγκεκριμένο ζευγάρι εξ αρχής το ήθελα μέσα στο δωμάτιο - γραφείο μου... Και εδώ θα συνεχίσω να το έχω..
Αν τα πουλιά τα αφήσω στους δικούς τους ρυθμούς χωρίς να παρέμβω... Το πιθανό σενάριο ποιο είναι;
Γιατί αν μου γεννούν τώρα τον χειμώνα και ξεκουράζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι, αν δηλαδή λειτουργεί αντίστροφα το βιολογικό τους ρολόι και αν αυτό δεν είναι ζημιογόνο για την υγεία τους... Ποιο είναι το πρόβλημα;

Τώρα, το ιδανικό είναι να αλλάξει το βιολογικό τους ρολόι και αν έτσι πρέπει, έτσι θα το κάνουμε... Εσείς θα μου πείτε τον τρόπο και σας ευχαριστώ... Αυτή η παρέμβαση ωστόσο σ' αυτό που θέλουν τα πουλιά σας γεννά ερωτηματικά; ...
Τώρα θα μου πείτε εσείς τι θα κάνουμε στη συνέχεια, πώς θα τα σταματήσουμε αν δε σταματήσουν μόνα τους... εγώ σηκώνω ψηλά τα χέρια... Θα περιμένω κατευθύνσεις...
Εγώ δεν μπορώ να σου πω ακριβώς ποια είναι η λύση στο πρόβλημα σου... Ποτέ δεν είχα αναπαραγωγή τον Δεκέμβρη και πουλιά με απορυθμισμένο βιολογικό ρολόι. Ίσως γιατί ότι απ την πρώτη στιγμή που απέκτησα καναρίνια τα είχα μόνιμα έξω. Δεν τα επηρέαζα ούτε με άλλες θερμοκρασίες ούτε με δικά μου ωράρια φωτισμού. Και κατά συνέπεια ποτέ δεν είχα παθολογική πτερόροια... Αλλά θα μπω στη θέση σου και θα σου πω εγώ τι θα έκανα. Το ενδεχόμενο να γεννάνε μέχρι και την άνοιξη το αποκλείω γιατι θα πεθάνουν από υπερκόπωση. Οπότε τα κόβεις όπως έχει πει καιρό ο Γιάννης στην τρίτη γέννα (πετάς τα αυγά) και τα αφήνεις να ηρεμήσουν (κάτι που έπρεπε να είχες κάνει πριν ζευγαρώσουν... αν έκανες υπομονή 5 μήνες δε θα είχες όλα αυτά τα προβλήματα.. - συγγνώμη αλλά είναι η αλήθεια). Τώρα αν πυρώσουν την άνοιξη, ρίσκαρε το και άστα να κάνουν μια γέννα αφού όμως τα έχεις προετοιμάσει σωστά διατροφικά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Για τα μικρά δε ξέρω να σου πω... είναι γεννημένα εξαρχής με απορυθμισμένο βιολογικό ρολοί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπουν σε αναπαραγωγή του χρόνου την άνοιξη (άνοιξη του 2017).. Δυστυχώς...

Για μένα η μόνη λύση που ίσως τα βοηθήσει να φτιάξουν το βιολογικό τους ρολόι και στην προτείνω είναι να τα αφήσεις μόνιμα έξω προστατευμένα φυσικά από αρπακτικά, ρεύματα αέρα και βροχή. Πιστεύω θα τους κάνει καλό! Τουλάχιστον για τα μικρά! Θα νιώθουν την κάθε εποχή στην κυριολεξία! Αν τα αφήσεις στο γραφείο σου θα πρέπει να προσημειώνεις κάθε φορά την κάθε εποχή. Κουραστικό για σένα (μετρήσεις με θερμόμετρα, χρονοδιακόπτη στα φώτα).. και αν θες να δουλέψεις 9 το βράδυ; και επίσης αμφιβάλω ότι τον χειμώνα θα έχεις στο γραφείο σου 1-10 βαθμούς (που είχαμε τώρα την πρωτοχρονιά). Τον χειμώνα δεν χρειάζεται να τον αποφεύγεις. Να ξέρεις πως ο χειμώνας είναι πολύτιμος για τα καναρίνια μας! Είναι μια εποχή που πρέπει να τη βιώνουν και να την περνούν. Γιατί ξεκουράζονται απ την πτερόροια και ανακτούν δυνάμεις για την αναπαραγωγή! Πολύ σημαντική εποχή όπως όλες οι άλλες! Χωρίς το χειμώνα δε θα άντεχαν την αναπαραγωγή μετά τη πτερόρια.. Η κάθε εποχή έχει την χάρη της! Γιατί να αλλάζουμε τα δεδομένα και να παρεμβαίνουμε τόσο πολύ στη φύση; Ας τα αφήσουμε να τις ζήσουν όλες τις εποχές και ας μην αφήνουμε το συναίσθημα να μας επηρεάζει γιατί τις περισσότερες φορές έχει συνέπειες στην υγεία των φτερωτών μας φίλων! Και εννοείται πως η υγεία τους προέχει πάνω απ΄όλα! Και από νεοσσούς και από γέννες... Τι να το κάνω εγώ ένα κουρασμένο ζευγάρι με χαμηλό ανοσοποιητικό που μου έχει δώσει 15 νεοσσούς σε 3 γέννες; Προτιμώ ένα υγιές ξεκούραστο ζευγάρι και ας μου δώσει μόνο έναν νεοσσό!

Το ξέρω ότι ήμουν σκληρή αλλά όλα αυτά τα λέω για την υγεία των μικρών σου Λευτέρη μου... είναι το μόνο που με ενδιαφέρει! Ελπίζω να μην με παρεξηγήσεις... :)

Με τόση πληροφόρηση που υπάρχει εδώ μέσα και σε άλλα φόρουμς με πουλιά, δεν δικαιολογείσαι..
ακόμα δεν έχεις καταλάβει τις συνέπειες αυτού του εγχειρήματος... Της αυθόρμητης απόφασής σου να τα αφήσεις να ζευγαρώσουν.
Το ενδεχόμενο να γεννάνε μέχρι και την άνοιξη το αποκλείω γιατι θα πεθάνουν από υπερκόπωση.
Πουλιά με χαλασμένο και απορυθμισμένο βιολογικό ρολόι δεν είναι υγιή. Και ιδού οι αποδείξεις.. Οι συνέπειες έχουν αρχίσει από τώρα:
αν έκανες υπομονή 5 μήνες δε θα είχες όλα αυτά τα προβλήματα..
τα μικρά δε ξέρω να σου πω... είναι γεννημένα εξαρχής με απορυθμισμένο βιολογικό ρολοί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπουν σε αναπαραγωγή του χρόνου την άνοιξη (άνοιξη του 2017).. Δυστυχώς...
Για μένα η μόνη λύση που ίσως τα βοηθήσει να φτιάξουν το βιολογικό τους ρολόι και στην προτείνω είναι να τα αφήσεις μόνιμα έξω προστατευμένα φυσικά από αρπακτικά, ρεύματα αέρα και βροχή. Πιστεύω θα τους κάνει καλό! Τουλάχιστον για τα μικρά! Θα νιώθουν την κάθε εποχή στην κυριολεξία! Αν τα αφήσεις στο γραφείο σου θα πρέπει να προσημειώνεις κάθε φορά την κάθε εποχή. Κουραστικό για σένα (μετρήσεις με θερμόμετρα, χρονοδιακόπτη στα φώτα).. και αν θες να δουλέψεις 9 το βράδυ; και επίσης αμφιβάλω ότι τον χειμώνα θα έχεις στο γραφείο σου 1-10 βαθμούς (που είχαμε τώρα την πρωτοχρονιά). Τον χειμώνα δεν χρειάζεται να τον αποφεύγεις. Να ξέρεις πως ο χειμώνας είναι πολύτιμος για τα καναρίνια μας! Είναι μια εποχή που πρέπει να τη βιώνουν και να την περνούν. Γιατί ξεκουράζονται απ την πτερόροια και ανακτούν δυνάμεις για την αναπαραγωγή! Πολύ σημαντική εποχή όπως όλες οι άλλες! Χωρίς το χειμώνα δε θα άντεχαν την αναπαραγωγή μετά τη πτερόρια.. Η κάθε εποχή έχει την χάρη της!
Τι να το κάνω εγώ ένα κουρασμένο ζευγάρι με χαμηλό ανοσοποιητικό που μου έχει δώσει 15 νεοσσούς σε 3 γέννες; Προτιμώ ένα υγιές ξεκούραστο ζευγάρι και ας μου δώσει μόνο έναν νεοσσό!
τα είπες όλα μα όλα Αλίκη μου.. Πόσο συμφωνώ σε όλα αυτά δεν λέγεται! από δω και πέρα.. Θα φανούν όλα.. Δυστυχώς!

έσκασε σήμερα και το πέμπτο αυγό με διαφορά μιας μέρας από τα τέσσερα..
θα ανεβάσω φωτογραφικό υλικό σύντομα..
όλα πάνε καλά με τη δεύτερη γέννα...

Καλημέρα, χρόνια πολλά και να χαίρεσαι και τα νέα μικρά Λευτέρη!
Έλα Αλίκη,
ανησύχησα, προβληματίστηκα που καθυστέρησες να τοποθετηθείς.. Περίμενα με πολύ ενδιαφέρον..

Εγώ θα το παίξω η δικηγόρος του διαβόλου.. και ναι θα είμαι αυστηρή
Μια φωνή που ήθελα πολύ να ακούσω καθώς εκφράζει αν το τοποθετήσω πολιτικά την αριστερά της αριστεράς ή την δεξιά της δεξιάς (θετικά το αξιολογώ μη παρεξηγηθώ)... αναφέρομαι στην καθαρότητα του λόγου όσον αφορά το "πρεσβεύω" κάποιου..
Ναι θα ακούσεις από την Αλίκη αυτό που "πρέπει" αμιγώς, χωρίς φτιασίδια και κολλακίες ή γαλιφιές...
Χαίρομαι που ακούω την τεκμηριωμένη άποψη σου με τον δικό σου τρόπο γραφής που μ' αρέσει...
Ένα χρώμα ακόμα απαραίτητο στο πάνελ των χρωμάτων, που συνθέτουν στο Petbirds το ωραίο αποτέλεσμα.. 🙂

άφησες το συναίσθημα να σε συνεπάρει και δεν σκέφτηκες με την λογική.
Με συγχωρείς Αλίκη, είμαι ακόμη άνθρωπος.. Δεν έχω φτάσει σ' αυτό το επίπεδο οι αποφάσεις μου να καθορίζονται πάντα από τη λογική, και δεν βλέπω να το πετυχαίνω... Να πω ωστόσο ότι αισθάνομαι εν μέρη ευτυχής... Όχι για την λάθος επιλογή, παρά για το ότι λειτουργεί το συναίσθημα σύγχρονα με τη λογική... Το αντίθετο θα ήταν τραγικό...
Επέτρεψε μου σε παρακαλώ να τo εξηγήσω...
Για πολλούς αιώνες ο άνθρωπος έδινε τον πρώτο λόγο στη λογική. Γι αυτό ονομαστοί φιλόσοφοι (Σπινόζα, Καρτέσιος, κ. Α) θεωρούσαν τα συναισθήματα "ενστικτώδεις και παράλογες αντιδράσεις, κατά πολύ υποδεέστερα της λογικής και της νοημοσύνης". Γι' αυτό και αποκτήσαμε την πεποίθηση να κάνουμε στην άκρη τα συναισθήματα μας όταν παίρνουμε αποφάσεις.

Τώρα όλα ανατρέπονται. Τώρα λένε, για να πάρεις μια απόφαση της προκοπής, πρέπει να συνεργαστείς με
τα συναισθήματά σου. Αν είναι δυνατόν! Και όμως!
Κάποιος Φινέας -που "απέκτησε" μια τρύπα στο κρανίο του από έκρηξη- έγινε η αφορμή γι' αυτές τις καινούργιες συμβουλές. Πως αυτό;
Το βλήμα έβλαψε ανεπανόρθωτα τα... συναισθήματα του Φινέα, επειδή σφηνώθηκε στους "αμυγδαλοειδείς πυρήνες" του εγκεφάλου του... αυτοί οι "πυρήνες" πυροδοτούν τα συναισθήματά μας.
Ο Φινέας επέζησε, αλλά δεν είχε συναισθήματα παρά μόνο λογική.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες είχαν στα χέρια τους το μοντέλο ενός ανθρώπου που έπαιρνε αποφάσεις με γνώμονα τη τετράγωνη λογική χωρίς ίχνος συναίσθημα...

Και οι αποφάσεις που έπαιρνε ήταν "να γελάν κι οι κότες"..

Αυτό το φαινόμενο της απουσίας συναισθημάτων ονομάστηκε στη σύγχρονη ψυχολογία "σύνδρομο του Gage"..
Έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψη για τη "Συναισθηματική Νοημοσύνη" : Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν βάζει σε πρώτη γραμμή τις πνευματικές ικανότητες των ανθρώπων αλλά τη νοημοσύνη των συναισθημάτων. Αυτή θεωρείται πολύ πιο σημαντική από τη ψυχρή νοημοσύνη της σκέψης προκειμένου να οικοδομηθεί μια πιο ολοκληρωμένη ζωή".

Και εγώ έχω κάνει λάθη.. Πολλά. Αλλά ήμουν 14 χρονών
Όταν πάψεις να κάνεις πες μου σε παρακαλώ, με ενδιαφέρει ο τρόπος, δεν τόχω καταφέρει..

Και οι λόγοι που είμαι τόσο αυστηρή
Και αυτό χρειάζεται Αλίκη, με ενδιαφέρει η σωστή άποψη (γι' αυτό και είμαι εδώ), με όποιο τρόπο κι αν εκφράζεται..

Αλλά θα μπω στη θέση σου και θα σου πω εγώ τι θα έκανα
Σε ευχαριστώ Αλίκη που αν και το ατόπημά μου σε έβγαλε "έξω από τα ρούχα σου" μπαίνεις στη θέση μου. 🙂

όπως έχει πει καιρό ο Γιάννης στην τρίτη γέννα (πετάς τα αυγά) και τα αφήνεις να ηρεμήσουν
Το έχω αποφασίσει ήδη... (μαθαίνω κι εγώ από τα λάθη μου ☹)

Τώρα αν πυρώσουν την άνοιξη, ρίσκαρε το και άστα να κάνουν μια γέννα
Αυτό ακριβώς θα κάνω

να τα αφήσεις μόνιμα έξω προστατευμένα φυσικά από αρπακτικά, ρεύματα αέρα και βροχή. Πιστεύω θα τους κάνει καλό!
Αλίκη, φοβάμαι πολύ την απότομη αλλαγή. Δεν έχω το χώρο, αλλά και δε θέλω να το διακινδυνεύσω.. Θα τα βγάλω την άνοιξη... Εδώ οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές..

Τον χειμώνα δεν χρειάζεται να τον αποφεύγεις. Να ξέρεις πως ο χειμώνας είναι πολύτιμος για τα καναρίνια μας! Είναι μια εποχή που πρέπει να τη βιώνουν και να την περνούν. Γιατί ξεκουράζονται απ την πτερόροια και ανακτούν δυνάμεις για την αναπαραγωγή! Πολύ σημαντική εποχή όπως όλες οι άλλες! Χωρίς το χειμώνα δε θα άντεχαν την αναπαραγωγή μετά τη πτερόρια.. Η κάθε εποχή έχει την χάρη της! Γιατί να αλλάζουμε τα δεδομένα και να παρεμβαίνουμε τόσο πολύ στη φύση;
Έχεις δίκιο, ωραίες συμβουλές.. κι εγώ μαθαίνω.. Σκοπός μου είναι να τα προσαρμόσω σταδιακά.. Θα είναι πιο εύκολο θεωρώ να τα αφήσω έξω χειμώνα αφού περάσουν πρώτα άνοιξη καλοκαίρι φθινόπωρο έξω, ώστε να εγκλιματιστούν σταδιακά στον επόμενο χειμώνα...

Και εννοείται πως η υγεία τους προέχει πάνω απ΄όλα! Και από νεοσσούς και από γέννες... Τι να το κάνω εγώ ένα κουρασμένο ζευγάρι με χαμηλό ανοσοποιητικό που μου έχει δώσει 15 νεοσσούς σε 3 γέννες; Προτιμώ ένα υγιές ξεκούραστο ζευγάρι και ας μου δώσει μόνο έναν νεοσσό!
Ναι Αλίκη, έχεις απόλυτο δίκιο, δεν είναι εξαρτήματα για τα γούστα μας, ζωντανοί οργανισμοί είναι και πρέπει να σεβόμαστε τις ανάγκες τους... Τώρα αν οι ανάγκες τους εκφράζονται σε λάθος χρόνο (θέλοντας να ζευγαρώσουν στο καταχείμωνο) και χωρίς να το επιδιώξεις εσύ ως εκτροφέας; Μεγάλο θέμα...

Το ξέρω ότι ήμουν σκληρή αλλά όλα αυτά τα λέω για την υγεία των μικρών σου Λευτέρη μου... είναι το μόνο που με ενδιαφέρει! Ελπίζω να μην με παρεξηγήσεις... :)
Να πω ότι στενοχωρήθηκα που άργησες να τοποθετηθείς.. Αλήθεια..
Χρειαζόμαστε τη φωνή σου εδώ μέσα..
Γνωρίζω πολύ καλά τα κίνητρα (αγάπη για τα πουλάκια), καθώς και άλλα ωραία χαρακτηριστικά που συνθέτουν την προσωπικότητα της Αλίκης (αυθορμητισμός, ενδιαφέρον, ειλικρίνεια, ευθύτητα, δοτικότητα)
Τώρα αν ελπίζεις μη σε παρεξηγήσω, μάλλον δεν με κατάλαβες ακόμα...🙂

Δεν θα μπορούσα να μην εκθειάσω το επίπεδο κάθε συζήτησης μέσα εδώ...
Ούτε να βλογήσω τα γένια μου πως βρίσκομαι στην πιο ψαγμένη ομάδα ανθρώπων...
Θα πω μόνο πως εδώ μ' αρέσει πολύ... μα πάρα πολύ.
Όταν πάψεις να κάνεις πες μου σε παρακαλώ, με ενδιαφέρει ο τρόπος, δεν τόχω καταφέρει..
Παρακαλώ να το γράψει εδώ... με ενδιαφέρει κι εμένα...

Δεν θα μπορούσα να μην εκθειάσω το επίπεδο κάθε συζήτησης μέσα εδώ...
Ούτε να βλογήσω τα γένια μου πως βρίσκομαι στην πιο ψαγμένη ομάδα ανθρώπων...
Θα πω μόνο πως εδώ μ' αρέσει πολύ... μα πάρα πολύ.

Γιάννη σε ευχαριστούμε για ότι έχεις κάνει, που μας δίνεις "βήμα" να εκφραζόμαστε..

Καλημέρα!

Έλα Αλίκη,
ανησύχησα, προβληματίστηκα που καθυστέρησες να τοποθετηθείς.. Περίμενα με πολύ ενδιαφέρον..
Να πω ότι στενοχωρήθηκα που άργησες να τοποθετηθείς.. Αλήθεια..
Έχεις δίκιο αλλά έκανα διακοπές και έκανα αποτοξίνωση από το λάπτοπ και το ίντερνετ! 😉 Τωρα είμαι εδώ και δε θα γλυτώσεις αγαπητέ χεχεχεχ 😛

Μια φωνή που ήθελα πολύ να ακούσω καθώς εκφράζει αν το τοποθετήσω πολιτικά την αριστερά της αριστεράς ή την δεξιά της δεξιάς (θετικά το αξιολογώ μη παρεξηγηθώ)... αναφέρομαι στην καθαρότητα του λόγου όσον αφορά το "πρεσβεύω" κάποιου..
Ναι θα ακούσεις από την Αλίκη αυτό που "πρέπει" αμιγώς, χωρίς φτιασίδια και κολλακίες ή γαλιφιές...
Χαίρομαι που ακούω την τεκμηριωμένη άποψη σου με τον δικό σου τρόπο γραφής που μ' αρέσει...
Ένα χρώμα ακόμα απαραίτητο στο πάνελ των χρωμάτων, που συνθέτουν στο Petbirds το ωραίο αποτέλεσμα.. 🙂
Χρειαζόμαστε τη φωνή σου εδώ μέσα..
Γνωρίζω πολύ καλά τα κίνητρα (αγάπη για τα πουλάκια), καθώς και άλλα ωραία χαρακτηριστικά που συνθέτουν την προσωπικότητα της Αλίκης (αυθορμητισμός, ενδιαφέρον, ειλικρίνεια, ευθύτητα, δοτικότητα)
Στο έχω ξαναπεί ότι έχεις πένα! Νομίζω δεν με έχουν περιγράψει πιο στοχευμένα 😀 Με έριξες με τα λόγια σου κόλακα! 😛 Σ ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου αλήθεια... Θα το παραδεχτώ.. εγώ στα χώνω και εσύ λες τόσο ωραία πράγματα για μένα... Νιώθω άσχημα...

Με συγχωρείς Αλίκη, είμαι ακόμη άνθρωπος.. Δεν έχω φτάσει σ' αυτό το επίπεδο οι αποφάσεις μου να καθορίζονται πάντα από τη λογική, και δεν βλέπω να το πετυχαίνω... Να πω ωστόσο ότι αισθάνομαι εν μέρη ευτυχής... Όχι για την λάθος επιλογή, παρά για το ότι λειτουργεί το συναίσθημα σύγχρονα με τη λογική... Το αντίθετο θα ήταν τραγικό...
Όπως λες και πιο πάνω είμαι αυθόρμητη πολύ... κι γω αφήνω το συναίσθημα πολλές φορές να με επηρεάσει και ξεχνάω την λογική... Δε θα ήταν σωστό από μέρους να μην το παραδεχτώ... (πόσο ανώτερη πια! 😛 )

Παρακαλώ να το γράψει εδώ... με ενδιαφέρει κι εμένα...
Φίλοι μου αγαπημένοι είπα εγώ πως δεν κάνω λάθη ακόμα; Δεν είμαι και κανάς Θεός! 😛 Απλά θεωρώ πως σε σχέση με παλαιότερα και όσον αφορά τα καναρίνια μου (που ναι έχω διαβάσει πιο πολύ γι αυτά και τη σωστή φροντίδα τους/ διατροφή τους κτλ απ ότι είχα διαβάσει για τις πανελλήνιες 😛 ) κάνω πολύ λιγότερα λάθη. Και αυτή την "μείωση" λαθών την κατάφερα με πολύ διάβασμα (ναι ακόμα και τώρα), με ανοιχτά αυτιά και προσπαθώντας πάντα να μην έχω στεγανά και κανόνες. Τα ακούω όλα και τα επεξεργάζομαι με κριτική σκέψη. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και μην ξεχνάμε πως το καλύτερο είναι εχθρός του καλού! Πάντα! 😉

Αλίκη, φοβάμαι πολύ την απότομη αλλαγή. Δεν έχω το χώρο, αλλά και δε θέλω να το διακινδυνεύσω.. Θα τα βγάλω την άνοιξη... Εδώ οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές..
Πάντως εδώ στην Αθήνα πριν 4 μέρες είχαμε 1-2 βαθμούς και τώρα 17. Για μένα η μόνη λύση στο πρόβλημά σου είναι να τα βγάλεις έξω και να αφήσεις τη φύση να ισορροπήσει από μόνη της! Πλάκα πλάκα και τα δικά μου είναι σαν να τα είχα έξω και ξαφνικά να τα έβαλα μέσα στο σπίτι. Στην πραγματικότητα δεν τα κούνησα απ τη θέση τους... Εγώ αυτές τις μέρες που κάνει καλό καιρό θα έφτιαχνα ένα χώρο προστατευμένο από ρεύματα αέρα, βροχή και αρπακτικά και θα τα έβγαζα. Ενίσχυσε λίγο τη διατροφή τους με καναββούρι και άλλους λιπαρούς σπόρους και θα τα καταφέρουν μια χαρά! Τώρα αν δεις κάποιο φουσκωμένο που μπορεί να κρυώνει το βάζεις μέσα. Για μένα είναι λάθος να περιμένεις μέχρι την άνοιξη γιατί μες το καλώς ή κακώς θα έχεις συνθήκες άνοιξης για τα πουλιά και δε θα ξεπυρώσει ποτέ το ζευγάρι σου... Αν έχεις μια ευκαιρία να συνέλθουν είναι να τα βγάλεις έξω.

Τώρα αν οι ανάγκες τους εκφράζονται σε λάθος χρόνο (θέλοντας να ζευγαρώσουν στο καταχείμωνο) και χωρίς να το επιδιώξεις εσύ ως εκτροφέας; Μεγάλο θέμα...
Καθόλου μεγάλο θέμα! Αν τις εκφράζουν σε λάθος χρόνο δεν τα αφήνουμε να συνεχίσουν το λάθος και να γίνει μεγαλύτερο με μεγαλύτερες συνέπειες γι αυτά. Αντιθέτως προσπαθούμε να βρούμε τους λόγους που εκφράστηκαν λάθος. Και σίγουρα φταίμε εμείς γιατί εμείς καθορίζουμε τη θερμοκρασία και τη διάρκεια φωτισμού στο χώρο που μένουν! 😉 Και όσον αφορά τα αγαπημένα μας καναρίνια που είναι άμεσα εξαρτώμενα από το φως και τον ήλιο, αν αλλάξουμε σταδιακά θερμοκρασία και διάρκεια ημερήσιου φωτισμού συντονίζονται με τον καιρό και το λάθος γίνεται σωστό! (έκανα και ρίμα η άτιμη 😛 )

Τώρα αν ελπίζεις μη σε παρεξηγήσω, μάλλον δεν με κατάλαβες ακόμα...🙂
Να ξέρεις όσο πιο πολύ στα "χώνων" τόσο πιο πολύ νοιάζομαι για σένα και για τα καναρίνια σου! Αν μου περνούσες αδιάφορος δε θα επέμενα τόσο να μην κάνεις άλλα λάθη! 😉

Να σου ζήσει και το πέμπτο μωρουλίνι! :D (όπως κατάλαβες έχω ξυπνήσει με πολύ όρεξη και κέφια!)

20160107_093131.webp 20160108_083644.webp
Φώτο από τη ζωή των πτερωτών φίλων μου...
Έβδομη μέρα σήμερα για τους πέντε νεοσσούς. Ταϊζω σπόρους, αυγοτροφή υγρή εμπορίου και καθημερινά αυγό..
Από αύριο προσθέτω και μήλο..
Οι γονείς ταϊζουν με πολύ επιμέλεια και αυταπάρνηση.
Η θερμοκρασία 20-21 βαθμοί.
Αφού ταίζουν το πρωί, προσθέτω στην άλλη άκρη μια μπανιέρα με χλιαρό νερό... Μόνο ο αρσενικός κάνει το μπάνιο του με πολύ ευχαρίστηση. Έπειτα αφαιρώ την μπανιέρα ώστε να μη έρθει η θηλυκιά σε επαφή με το νερό... Ελπίζω να μη κάνω κάτι λάθος..

Δέκατη με δωδέκατη μέρα θα καθαρίσω τη φωλιά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Βγάζω απλά το νήμα και αφήνω την ίδια τσόχα, ή προχωράω και σε αλλαγή της τσόχας;

'Όμορφα... καλή συνέχεια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Βγάζω απλά το νήμα και αφήνω την ίδια τσόχα, ή προχωράω και σε αλλαγή της τσόχας;
Κρίνεις από την εικόνα της...
Μια τσόχα όμως δε νομίζω να ανεβάζει τόσο το κόστος...

Βγάζω απλά το νήμα και αφήνω την ίδια τσόχα, ή προχωράω και σε αλλαγή της τσόχας;

Γνώμη μου είναι να αλλάξεις τσόχα και να την σκονίσεις με Pinex. Δεν νομίζω ότι θα γλιτώσεις κάτι από την τσόχα αν δεν την αλλάξεις αντιθέτως μπορείς να μπεις σε μπελάδες.

Φτου φτου φτου! Αυτή είναι η δεύτερη "φουρνιά" Λευτέρη;
Δεύτερη, δεύτερη Μαρία!
η πρώτη κατοικεί ήδη στο από πάνω κλουβί... μεζονέτα το κάναμε. 🙂

View attachment 38064 View attachment 38065
Φώτο από τη ζωή των πτερωτών φίλων μου...
Έβδομη μέρα σήμερα για τους πέντε νεοσσούς. Ταϊζω σπόρους, αυγοτροφή υγρή εμπορίου και καθημερινά αυγό..
Από αύριο προσθέτω και μήλο..
Οι γονείς ταϊζουν με πολύ επιμέλεια και αυταπάρνηση.
Η θερμοκρασία 20-21 βαθμοί.
Αφού ταίζουν το πρωί, προσθέτω στην άλλη άκρη μια μπανιέρα με χλιαρό νερό... Μόνο ο αρσενικός κάνει το μπάνιο του με πολύ ευχαρίστηση. Έπειτα αφαιρώ την μπανιέρα ώστε να μη έρθει η θηλυκιά σε επαφή με το νερό... Ελπίζω να μη κάνω κάτι λάθος..

Δέκατη με δωδέκατη μέρα θα καθαρίσω τη φωλιά.
Ποιός είπε ότι δεν μπορούν να ταίσουν και δύο γονείς μαζί σε εξωτερική φωλιά; 🙄Φτου φτου φτου σκορδα

Ποιός είπε ότι δεν μπορούν να ταίσουν και δύο γονείς μαζί σε εξωτερική φωλιά; 🙄Φτου φτου φτου σκορδα
@evans έτσι είναι, οι πτερωτοί φίλοι διδάσκουν εμάς τους ανθρώπους... Μαζί στα γεννητούρια, στα ταϊσματα, στις χαρές και τις λύπες... "και έσσονται οι δύο εις σάρκαν μία"

'Όμορφα... καλή συνέχεια.

Κρίνεις από την εικόνα της...
Μια τσόχα όμως δε νομίζω να ανεβάζει τόσο το κόστος...
Γιάννη όχι για οικονομικούς λόγους παρά για τον φόβο της εγκατάλειψης..

Back