Αναπαραγωγή Πως να το πάρω από τη φωλιά;

Μαρια.Ν

PB New Member
Εγγραφή
19 Μαρ 2017
Μηνύματα
81
Πόλη
Αθήνα
Καλησπερα παιδια εχω αποριες για τα πουλακια μου εχω χρονια μια θυλικια που την βρηκα στην αυλη παγωμενη και δεν πεταγε την εβαλα σε κλουβι μεγαλο και περσι της πηρα κ εναν αρσενικο τον δεκεμβι εκανε 4 αυγουλακια αλλα δεν εβγαλε κανενα τωρα εκανε παλι 4 αυγουλακια κ πριν μια εβδομαδα βγηκε ενα μωρο τα αλλα δεν βγηκαν ειδα στο ιντερνετ οτι πρεπει να τα χαιδευεις για να ειναι ηρεμα κ να μην δαγκωνουν αλλα πως να το παρω απο την φωλια που οι γονεις θα με φανε κ αν μετα που το ξαναβαλω το σκοτωσουν;
 
Γεια σου καλώς ήρθες και να σου ζήσει το ζευγαράκι σου και το μωράκι!
Πριν τις 20 μέρες, δεν ακουμπάμε το νεοσσό αν θέλουμε να αποκτήσουμε ένα υγιές ενήλικο πουλί. Αφήνουμε τους γονείς να ταΐζουν, να προσφέρουν ανοσία και εκπαίδευση στο παιδί τους.
Μετά τις 20 μέρες, αν και εφόσον διαπιστώσεις πως δεν αντιδρούν οι γονείς, μπορείς να αγοράσεις κρέμα νεοσσών, να κάνεις ένα παράλληλο ημερήσιο τάϊσμα και εσύ με σύριγγα.
Αν όμως οι γονείς καταλαβαίνεις πως είναι εντελώς αρνητικοί, καλύτερα να μην το ρισκάρεις, γιατί κινδυνεύει να εγκαταλείψουν το μωρό με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ένας νεοσσός είναι σχετικά έτοιμος να βγει περί τους 3 μήνες και είναι μια καλή ηλικία για εκπαίδευση.
Μπορεί να βλέπουμε διάφορα στο ίντερνετ, αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε και την συνέχεια της ιστορίας και πόσοι νεοσσοί που πωλούνται για τάϊσμα στο χέρι είναι πλάσματα γεμάτα ψυχολογικά προβλήματα. Δεν τα θέλουμε αυτά. Καλύτερα λίγος χρόνος στην αρχή, παρά μια ζωή με προβλήματα.
Διάβασε και αυτό, θα σε βοηθήσει https://community.petbirds.gr/threads/Ανατροφή-νεοσσών-με-τη-μέθοδο-του-co-parenting.18065/
 
ευχαριστω πολυ μαρια μου επειδη διαβασα οτι εχουν ψυχολογικα ρωτησα εδω αν ισχυει, λεω να το αφυσω να μεγαλοση με τους γονεις του καλητερα να περημενω ... Θα κανουν κ αλλη γενα μετα; γενηκα ειναι πολυ αγρια ειχα παπαγαλακια παλια τα μικρα κ με υπομονη μαθενανε να παιζουν κ να με εμπιστευνται αλλα αυτα με τιποτα.. Την θυλικια 6 μηνες προσπαθουσα πριν τις παρω τον αρσενικο αλλα με τιποτα δεν με εμπιστευτικε ερχοταν στο χερι μου να παρη λυχουδια μετα απο τους 3 μηνες που μου εκοψε κοματια απο τα δαχτυλα αλλα μεχρι εκει ουτε να την χαιδευψω με αφυνε ουτε τιποτα φταιει που ηταν μεγαλη; στον αρσενικο δεν επιχειρηισα καν ειναι τοσο αγριος που οταν πλησιαζω χτυπιεται στο κλουβι τη να κανω;
 
Τα μεγαλα πουλια (ηλικιακά)θελουν περισσότερο χρονο για να νιωσουν άνετα. Ισως να μην το κανουν και ποτέ. Πρέπει να εχεις υπομονή και οχι βιαστικές κινήσεις. Πρώτα πρέπει να μάθουν να τρωνε από το χέρι σου (οταν είναι εκτος κλουβιου το χέρι) και οταν δεις οτι αρχιζει να σε εμπιστεύεται να βαλεις σιγα σιγα το χερι μεσα και να το μαθεις να τρωει αυτο που κρατας (μαρουλακι, μηλο, μιλλετ κτλ). Οταν θα νιώσει ανετα και δεν κτυπιεται, δεν σε φοβάται κανεις την κίνηση να το αγγίξεις (ολα αυτα τα εχω διαβάσει :) ).

Σε αυτη την φαση όμως μην κανεις καμια κινηση. Έχουν μικρο στην φωλια. Θελουν καλο φαγητο (καλή τροφη, μιλλετ, αυγοτροφη, αυγο) και ηρεμια. Αν τα ενοχλεις ίσως σταματήσουν να ταιζουν τον νεοσσο. Οτι θες να κανεις, να το κανεις οταν τελειωσει η αναπαραγωγή.
Εχει πολλα θέματα για αναπαραγωγή και εκπαίδευση. Ψαξε και στην συνέχεια άνοιξε νεα θεματα αν εχεις αποριες.
*Εβαλες σε ενα θεμα αναπαραγωγή και εκπαίδευση γι'αυτό :).

Να χαίρεσαι τον μικρουλη σου.
 
Οι γονείς φοράνε δαχτυλίδια στο πόδι; Ξέρεις την ηλικία τους; Γενικά αν είναι ήδη άγρια και γίνουν και ζευγάρι, μην ελπίζεις και πολλά-πολλά από εξημέρωση. Θα εκτονώσεις την ανάγκη σου με το μωρό τους :)
Εξάλλου επειδή είναι άγρια σου έδωσαν την χαρά της γέννας. Αν ήταν τίποτα ταϊσμένα στο χέρι, άντε να σου γεννήσουν.
Μπορεί φέτος να κάνουν άλλη μία αλλά καλύτερα προστάτεψε την υγεία τους και βγάλε την φωλιά. Μία γέννα τον χρόνο είναι υπέραρκετή. Σουπιοκόκκαλο έχεις στο κλουβί; Τι τα ταΐζεις; Τώρα που έχουν το μωρό βάζεις αυγοτροφή και κεχρί μίλλετ;
 
η θυλικια φοραει δαχτυλιδη ειναι 6 χρονων το αρσενικο οταν το πηρα δεν ειχε ακομα το χρωμα στο λαιμο το εβγαλε μετα απ 6 μηνες ηταν μικρος σουπιοκοκαλο τους εβαζα δεν το τρωνε αλλα ουτε κ το αυγο τους δινω φρουτα πολλα ηλιοσπορους κ φυστικα το μιλλετ τη ειναι δεν ξερω
 
Πριν τις 20 μέρες, δεν ακουμπάμε το νεοσσό αν θέλουμε να αποκτήσουμε ένα υγιές ενήλικο πουλί. Αφήνουμε τους γονείς να ταΐζουν, να προσφέρουν ανοσία και εκπαίδευση στο παιδί τους.Mετά τις 20 μέρες, αν και εφόσον διαπιστώσεις πως δεν αντιδρούν οι γονείς, μπορείς να αγοράσεις κρέμα νεοσσών, να κάνεις ένα παράλληλο ημερήσιο τάϊσμα και εσύ με σύριγγα.

Μαρία, απο την εμπειρία μου πιστεύω πώς είναι πολλές οι 20 ημέρες για να μην έχει ήδη ξεκινήσει την επαφή με τους νεοσσούς. Ως τότε θα έχουν γίνει φοβικοί, θα πετιούνται στη γωνία της φωλιάς και θα τσιρίζουν ή θα "συρίζουν" μόλις ανοίξει και πάει να βάλει το χέρι της μέσα. Θυμάμαι ότι έλλειψα κι είχα 3 ημέρες να πιάσω τα δικά μου που ήταν στη φωλιά (κι ενώ είχα ξεκινήσει να τα πιάνω από όταν ήταν 1 εβδομάδας) κι αντέδρασαν ακριβώς έτσι.

Η γνώμη μου είναι ότι με καθαρά γάντια μια χρήσης και με καθαρά και ζεστά χέρια μπορείς να ξεκινήσεις να πιάνεις για λίγα λεπτά τους νεοσσούς εκτός φωλιάς, να τους μιλάς να συνηθίζουν τη φωνή σου και να τους χαΐδεύεις. 2-3 λέπτα στην αρχή και 10-15 λεπτά τη φορά αφού φτερώσουν, εννοείται μέσα στο σπίτι στα ζεστά. Προϋπόθεση σαφώς είναι να έχεις τρόπο να κλείνεις τελείως την είσοδο της φωλιάς ώστε να μην μπουν μέσα οι γονείς κι αγχωθούν που θα λείπουν τα παιδιά τους. Εγώ είχα ένα κομμάτι λαμαρίνας 20χ20 εκ. το οποίο γλιστρούσα ανάμεσα στη φωλιά και στα κάγκελα του κλουβιού αφού έβγαιναν κι οι 2 γονείς απο μέσα.
.. Ένας νεοσσός είναι σχετικά έτοιμος να βγει περί τους 3 μήνες και είναι μια καλή ηλικία για εκπαίδευση.

Αρκετά νωρίτερα βγήκαν τα δικά μου (8-9 εβδομάδων περίπου) που είναι και μεγαλύτερα σε μέγεθος πουλιά άρα και λίγο πιο αργής ανάπτυξης. Αν το καθυστερήσει τόσο θα είναι σαν να προσπαθεί να εξημερώσει ένα άγριο πουλάκι απο πετ σοπ.

Εαν επιστρέφεις το πουλάκι στο κλουβί των γονιών του κάθε φορά που το παίρνεις και το αποκόψεις αφού σιγουρευτείς ότι πηγαίνει στις ταΐστρες και τρώει μόνο του τότε θα έχεις ένα υγιές πουλί μεγαλωμένο σωστά απο τους γονείς του αλλά και εξημερωμένο με εσένα.
 
Ευχαριστο φοιβο.. λες να το πιασω στης 15 μερες; Αν με αφυσουν οι γονεις κ δεν με φανε η θυληκια ειναι πολυ αγρια κ αν σου πιασει το χερι κοβη κοματι οταν προσπαθουσα να την εξημεροσο μου εσπασε ακομα κ τα νυχια απο τα δαχτυλα μου ελειπαν κοματια 6 μηνες κ δεν τα κατεφερα ο αρσενικος απλα χτυπιετε κ φοβαμε οτι θα σκοτωθη επλιζω να τα καταφερο με το μικρο... Ξερει κανεις να ξεχωριζει αν ειναι κοριτσακι η αγορακι κ πως;
 
Ευχαριστο φοιβο.. λες να το πιασω στης 15 μερες; Αν με αφυσουν οι γονεις κ δεν με φανε η θυληκια ειναι πολυ αγρια κ αν σου πιασει το χερι κοβη κοματι... Οτι θα σκοτωθη επλιζω να τα καταφερο με το μικρο... Ξερει κανεις να ξεχωριζει αν ειναι κοριτσακι η αγορακι κ πως;
Αφού σου είπα το πώς.
Προϋπόθεση σαφώς είναι να έχεις τρόπο να κλείνεις τελείως την είσοδο της φωλιάς ώστε να μην μπουν μέσα οι γονείς κι αγχωθούν που θα λείπουν τα παιδιά τους. Εγώ είχα ένα κομμάτι λαμαρίνας 20χ20 εκ. το οποίο γλιστρούσα ανάμεσα στη φωλιά και στα κάγκελα του κλουβιού αφού έβγαιναν κι οι 2 γονείς απο μέσα.

Και πριν τις 15 ημέρες, απο όταν ανοίξει τα μάτια του ώστε να συνηθίσει απο νωρίς και τη δικιά σου μορφή. Με καθαρά ζεστά χέρια και γάντια μιας χρήσης που αγοράζεις απο φαρμακείο ή μεγάλο σουπερ μάρκετ.
 
To επίπεδο σχέσης που έχει η Μαρία με τα πουλιά της, με κάνει πολύ επιφυλακτική αν υπάρχει δυνατότητα τέτοιων κινήσεων πάντως.
Όσο και αν εσύ Ανέστη είχες έναν ατίθασο πατέρα, είχες μια πολύ συνεργάσιμη μάνα.
 
@maria p Μαρία αναφέρεσαι σε αυτό που είπα να κλείσει την είσοδο της φωλιάς; Σε όλες τις υπόλοιπες κινήσεις με τα μωρά εκτός της φωλιάς δεν εμπλέκονται οι γονείς, ακόμη και τη Φοίβη που ήταν συνεργάσιμη λίγες φορές μπόρεσα να την βγάλω από το κλουβί για να τη χαρώ μαζί με τα "παιδιά μας" χωρίς να κινδυνεύω να με ρημάξει ο δράκος.
 
Μαρία αναφέρεσαι σε αυτό που είπα να κλείσει την είσοδο της φωλιάς;
Ναι... αν αισθάνεται η ίδια ότι μπορεί ας ακολουθήσει την συμβουλή σου. Όλη μου η ανησυχία βασικά είναι μήπως εγκαταλείψουν οι γονείς τον νεοσσό. Τίποτ' άλλο.
 
... Όλη μου η ανησυχία βασικά είναι μήπως εγκαταλείψουν οι γονείς τον νεοσσό...

Προσωπικά το θεωρώ πολύ δύσκολο. Και η εγκατάλειψη της φωλιάς είναι περισσότερο μιας συνήθεια που παρατηρούμε σε άγρια ιθαγενή ή είδη με πολύ δύσκολη αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία που απαιτούν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες φωλιάσματος. Ειδικά τα ρινγκνεκς έχουν αποδείξει το πόσο προσαρμόσιμα κι "εύκολα" στην αναπαραγωγή είναι, αποικώντας όλα τα περιβάλλοντα που τους παραχωρήθηκαν. Όσο αγρίμια κι αν είναι οι γονείς παρουσία του ανθρώπου, είναι πουλιά που κατάφεραν να αναπαραχθούν επιτυχώς στις συνθήκες ενός μικρού κλουβιού σε σπίτι με ότι αυτό συνεπάγεται. Κλείνοντας την είσοδο της φωλιάς και παίρνοντας το/τα μικρά απο το πίσω πορτάκι χωρίς να βλέπουν οι γονείς την εισβολη στη φωλιά απο τη μόνη είσοδο που αυτοί γνωρίζουν θεωρώ πως εξασφαλίζει το να μη συνδέσουν όλα τα γεγονότα αρνητικά. Δεν μπορώ να ορκιστώ σαφώς για κανενός τα πουλιά αλλά αν θέλει η Μαρία να μεγαλώσει ένα εξημερωμένο πουλί πρέπει να το πιάνει απο νωρίς τουλάχιστον ώστε να μην την φοβάται.

Αλλιώς τι διαφορά θα είχε απο ένα οποιοδήποτε άλλο πουλάκι θα αγόραζε απο ένα μαγαζί;
 
παιδια ευχαριστω για τις συμβουλες σας δεν ξερω πολλα για τουσ ρινκνεκ ειχα πριν πολλα χρονια τα μικρα παπαγαλακια και τους ειχα φτιαξει μια κλουβα με ξυλα κ συρμα 3Χ3 στην βεραντα μου την ειχα κλεισει με ναιλον και ειχα βαλει 4 ζευγαρια που σε ενα χρονο ειχαν γινει αμετρητα καθομουν μεσα στην κλουβα κ επαιζα μαζι τους τρωγανε απο τα χερια μου ακομα κ τα αργια που ειχα αγοραση μετα απο μερικες μερες δεν με φοβοντουσαν και εξω απο την κλουβα τα εβγαζα κ δεν πεταγαν καθοντουσαν στο δαχτυλο μου εδειναν φιλακια... αυτα... η θυληκια ισως επειδη οταν την βρηκα ηταν μεγαλη σε ηλικια κ δεν ξερω ποιος την ειχε παντος δεν ασχοληθηκε καθολου μαζι της και μαλλον δεν περασε καλα το πουλακι την εκανε πολυ καχυποπτη με τους ανθρωπους ειδικα αμα ερθει καποιος σπιτι μου κραζει κ χτυπιεται σαν τρελη ξερω οτι δεν προκειτε ποτε να γινη ηρεμη. Για το μωρο φοβαμε μην του κανει κακο... ειμαι σιγουρη οτι μπορω να το εκπαιδευψω γιατι εχω υπομονη φτανει να τα καταφερει να μεγαλωσει
 
Καλησπερα... Το μωρο εχει ανοιξη ματακια με βλεπει κ φοβατε λιγο η μανα δεν βγαινει απο την φωλια καθολου κ δεν μπορω να το πιασω κ ενωητε πως αν βαλω το χερι μου στην φωλια θα χασω κανα δαχτυλο 😀
 
η μανα δεν βγαινει απο την φωλια καθολου
Καθόλου ε; Βρε τι είναι τούτη; :D
Να σου ζήσει, το μικρούλι. Πιστεύω εντός ολίγων ημερών που θα μεγαλώνει το μικρό θα αρχίσει τις εξόδους.
 
Φοιβο μου δεν εχει αλλο πορτακι την εφτιαξε ο πατερας μου την φωλια απο φωτο που ειδα στο ιντερνετ κ δεν εδειχνε δευτερο πορτακι... Παντος την εκανε και μεγαλητερη κ το πουλακι ειναι στο βαθος μαζι με την θυληκια τους εχω φτιαξη κ σκαλα να ανεβαινουν γιατι εχει υψος απο την εισοδο τους και τους εχω βαλει μεσα πριονιδη κ τους αρεσε απο την πρωτη στιγμη γιατι οταν την εβαλα η θυληκια πηγε κ κειταγε απο την εισοδο την δευτερη μερα μπηκε κ δεν εβγαινε και αυγα εκανε μετα απο 5 μηνες ολους αυτους τους μηνες που δεν ειχε αυγα δεν εβγαινε ουτε οταν δεν βγηκαν τα πουλακια γιατι ηταν κλουβια τωρα με το μωρο νομιζω οτι δεν θα ξαναβγη
 
Φοιβο μου δεν εχει αλλο πορτακι την εφτιαξε ο πατερας μου την φωλια απο φωτο που ειδα στο ιντερνετ κ δεν εδειχνε δευτερο πορτακι... Παντος την εκανε και μεγαλητερη κ το πουλακι ειναι στο βαθος μαζι με την θυληκια τους εχω φτιαξη κ σκαλα να ανεβαινουν γιατι εχει υψος απο την εισοδο τους και τους εχω βαλει μεσα πριονιδη κ τους αρεσε απο την πρωτη στιγμη γιατι οταν την εβαλα η θυληκια πηγε κ κειταγε απο την εισοδο την δευτερη μερα μπηκε κ δεν εβγαινε και αυγα εκανε μετα απο 5 μηνες ολους αυτους τους μηνες που δεν ειχε αυγα δεν εβγαινε ουτε οταν δεν βγηκαν τα πουλακια γιατι ηταν κλουβια τωρα με το μωρο νομιζω οτι δεν θα ξαναβγη

Είναι σαφώς λάθος αυτή η φωλιά που φτιάξατε. Δεν βοηθάει εσένα να επιβλέπεις τη διαδικασία και για να επέμβεις αν θέλεις ή χρειαστεί κι αν το κάνεις όπως είναι τώρα θα δημιουργήσεις τεράστια αναστάτωση. Σίγουρα δεν πρέπει να την ξαναχρησιμοποιήσεις για επόμενη αναπαραγωγή.

Όλες μα όλες οι φωλιές πρέπει να έχουν βοηθητικό πορτάκι. Θα μπορούσε να σου έχει σπάσει ένα αυγό, να έχει πάθει κάτι ένας νεοσσός, και χιλια δυο άλλα σενάρια και με αυτή τη φωλιά που έχεις δεν θα το έπαιρνες καν χαμπάρι. Η φωλιά που χρειάζεσαι είναι σαν αυτές, στη μεσαία φαίνεται η πίσω όψη της φωλιάς με το πορτάκι.
DSCN7318.JPG


Το πουλάκι αυτό και κατα πως τα περιγράφεις μάλλον θα καταλήξει να μεγαλώσει σαν αγριμάκι αφού το έχουν αποκλειστικά οι άγριοι γονείς του κι η όποια εξημέρωση θα έρθει με τον χρόνο.

Υ. Γ τα κλούβια αυγά είναι ακόμη μέσα στη φωλιά; Αν μεγαλώντας σου σπάσει κάποιο ο νεοσσός κατα λάθος θα βρωμίσει ο τόπος και μπορεί να γίνει επικίνδυνο και για τον ίδιο.
 
Back
Top