Αναπαραγωγή Τα gouldian πεταξαν κατω νεοσσους

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ariadnh
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Γιάννη καλησπέρα. Τώρα δεν μπαίνει καθόλου ή θυληκια οπότε πέθανε ένα από το κρύο. Τα ρίχνει συνέχεια ή μάνα. Τώρα τα εχω σε άλλη φωλιά και τα τάισα εγώ. Έβαλα και λάμπα από πανω. Αν δοκιμασω αύριο να τις τα ξαναβαλω; Τι λες;

Τέτοια ώρα και παρακολουθείς την μάνα, έχεις φως στη κλούβα; Η μάνα δεν θα μπει πάλι, το στρες που έχει τώρα είναι ισχυρότερο από το ένστικτό της. Αυτή η γέννα είναι χαμένη για μένα. Αν μπορείς κράτα τα μικρά εσύ να τα ταΐσεις αλλά θα πρέπει να είναι ζεστά και να προμηθευτείς τα απαραίτητα.

Αν πάλι δεν είσαι σε θέση να τα αναλάβεις προσπάθησε να τα επιστρέψεις στην φωλιά αύριο το πρωί και ότι γίνει.
Υπάρχει αυγό στην φωλιά; Αν όχι βάλε ένα ψεύτικο μαζί με τους νεοσσούς.

Για αύριο λέω να τα επιστρέψω. Όχι τώρα. Την φωλιά να την φύγω τελείως τώρα; Και να την βάλω το πρωί με τα μικρά πίσω; Ή να την αφήσω εκεί άδεια;

Για αύριο γράφω και εγώ. Για πιο λόγο να βγάλεις την φωλιά απόψε... όχι βέβαια. Μόνο στρες θα προκαλέσεις. Την αφήνεις εκεί και το πρωί επιστρέφεις τα μικρά με ελάχιστες πιθανότητες να τα δεχτούν.

Δεν απαντάς στις ερωτήσεις μου όμως. Υπάρχει φως στην κλούβα;

Παιδιά εγώ που παρακολούθησα με την Αριάδνη σήμερα λεπτό-λεπτό το σκηνικό, δεν νομίζω πως έχει νόημα να τα επιστρέψει αύριο.
Απλά έτσι θα χάσει και τ' άλλα δύο σίγουρα, που ίσως σωθούν αν τα ταΐσει η ίδια.

Τα gouldian τα έφερα σπίτι. Από το απογευμα. Υπάρχει φως ναι. Ελάχιστον όμως. Απλά σκέφτηκα. Τώρα την είδαν άδεια την φωλιά. Αύριο θα μπουν να δουν τα μικρά; Γι αυτό Ρώτησα αν θα την βγάλω τώρα.

Αύριο θα επιστρέψω στην θέση του το κλουβι. Θα βάλω και τα μικρά και θα παρακολουθώ από απόσταση.
Ίσως να ήταν λάθος κίνηση που τα έφερα σπίτι αλλά δοκιμασα τα πάντα. Δεν υπήρχε και κάποιος με εμπειρία να με βοηθήσει.
Πιστεύω θα μπει. Γιατί όταν την απομάκρυνα κτυπιοταν. Όταν την έβαλα πίσω στο κλουβί μπήκε στην φωλιά. Έχει όμως ένα σοβαρό ελάττωμα. Τα πετάει έξω.

Η μάνα δεν θα μπει πάλι, το στρες που έχει τώρα είναι ισχυρότερο από το ένστικτό της. Αυτή η γέννα είναι χαμένη για μένα. Αν μπορείς κράτα τα μικρά εσύ να τα ταΐσεις αλλά θα πρέπει να είναι ζεστά και να προμηθευτείς τα απαραίτητα.

Αν πάλι δεν είσαι σε θέση να τα αναλάβεις προσπάθησε να τα επιστρέψεις στην φωλιά αύριο το πρωί και ότι γίνει.
Για πιο λόγο να βγάλεις την φωλιά απόψε... όχι βέβαια. Μόνο στρες θα προκαλέσεις. Την αφήνεις εκεί και το πρωί επιστρέφεις τα μικρά με ελάχιστες πιθανότητες να τα δεχτούν.
παρακολούθησα με την Αριάδνη σήμερα λεπτό-λεπτό το σκηνικό, δεν νομίζω πως έχει νόημα να τα επιστρέψει αύριο.
Απλά έτσι θα χάσει και τ' άλλα δύο σίγουρα, που ίσως σωθούν αν τα ταΐσει η ίδια.
Αριάδνη μου.. Ο Γιάννης είναι ίσως από τους πιο έμπειρους φίλους πάνω στην εκτροφή των γκούλντιανς! ακολούθησε πιστά τις συμβουλές του, σε παρακαλώ!
σίγουρα διάβασε πολύ προσεκτικά το θέμα σου πριν σου απαντήσει.. Και αν διαβάσεις αυτά που σου επισημαίνω,θα δεις πως και η φίλη μας Μαρία συμφωνεί με το σκεπτικό του Γιάννη να τα μεγαλώσεις εσύ, αφού βέβαια προμηθευτείς τα απαραίτητα! Έχασες ήδη δύο.. Μη χάσεις και τα άλλα δύο! σε παρακαλώ!

Δημήτρη για να ρωταω σημαίνει ότι δεν μου είναι εύκολο να τα μεγαλώσω εγώ.. Οπότε θα ήθελα να μου απαντήσουν όσοι γνωρίζουν γιατί έχω ταλαιορηθει πολύ και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικο.

Δημήτρη για να ρωταω σημαίνει ότι δεν μου είναι εύκολο να τα μεγαλώσω εγώ.. Οπότε θα ήθελα να μου απαντήσουν όσοι γνωρίζουν γιατί έχω ταλαιορηθει πολύ και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικο.
ειλικρινά..σε καταλαβαίνω!

Αριάδνη μου καλημέρα! Έχουμε κανένα νεότερο; Απ τη στιγμή που τα τάισες έστω και λίγο πιστεύω ότι μπορείς να τα μεγαλώσεις και μόνη σου... Φυσικά αν έχεις και το χρόνο έτσι.. Δεν είναι εύκολο.. ☹ Περιμένω με αγωνία νέα σου!

• Like
Αντιδράσεις: Myra
Δεν βλέπω την Αριάδνη μέσα. Επικοινωνήσαμε στο φμπ, δυστυχώς χάθηκαν και οι δύο τελευταίοι νεοσσοί. ☹Θα σας ενημερώσει φαντάζομαι η ίδια λεπτομερώς αργότερα.

Παιδιά τα γκουλντιαν είναι δύσκολα στην αναπαραγωγή, τέτοια περιστατικά όμως δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν, είναι στο πρόγραμμα. Ειδικά σε νεαρά πτηνά στις πρώτες γέννες τους.
Δεν πρέπει να βάζουμε νεαρά πουλιά για αναπαραγωγή, δεν είναι ώριμα για τέτοια διαδικασία αλλά περισσότερο παίζουν. Για αυτό το λόγο πολλοί εκτροφείς επιλέγουν πτηνά 2 ετών.

Τα γκουλντιαν συχνά μαθαίνουν να μεγαλώνουν τα μικρά τους μέσα από τα λάθη τους.. Τι ίδιο ζευγάρι που το πρώτο χρόνο πετάει τα μικρά εκτός την επόμενη σεζόν μπορεί να είναι τέλειοι γονείς Υπάρχουν όμως και κάποια που είναι τέλειοι γονείς από την πρώτη τους απόπειρα.
Πρέπει να κάνουμε υπομονή και να είμαστε προετοιμασμένοι. Αξίζει το κόπο αφού είναι από τα πιο όμορφα πτηνά με απίστευτους συνδυασμούς χρωμάτων και ιδιαίτερη συμπεριφορά.

Παιδιά τα γκουλντιαν είναι δύσκολα στην αναπαραγωγή, τέτοια περιστατικά όμως δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν, είναι στο πρόγραμμα. Ειδικά σε νεαρά πτηνά στις πρώτες γέννες τους.
Δεν πρέπει να βάζουμε νεαρά πουλιά για αναπαραγωγή, δεν είναι ώριμα για τέτοια διαδικασία αλλά περισσότερο παίζουν. Για αυτό το λόγο πολλοί εκτροφείς επιλέγουν πτηνά 2 ετών.

Τα γκουλντιαν συχνά μαθαίνουν να μεγαλώνουν τα μικρά τους μέσα από τα λάθη τους.. Τι ίδιο ζευγάρι που το πρώτο χρόνο πετάει τα μικρά εκτός την επόμενη σεζόν μπορεί να είναι τέλειοι γονείς Υπάρχουν όμως και κάποια που είναι τέλειοι γονείς από την πρώτη τους απόπειρα.
Πρέπει να κάνουμε υπομονή και να είμαστε προετοιμασμένοι. Αξίζει το κόπο αφού είναι από τα πιο όμορφα πτηνά με απίστευτους συνδυασμούς χρωμάτων και ιδιαίτερη συμπεριφορά.
Αυτό Γιάννη άραγε ισχύει και στη φύση; Ξέρεις;

Δε μπορεις να συγκρινεις πουλια ελευθερα με εντελως διαφορετικα ενστικτα απο πουλια που ειναι καποια χρονια σε κλουβι. Ειναι λαθος προσεγγιση κατα τη γνωμη μου.

Καλημέρα. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Πέθαναν και τα τέσσερα μικρα.

Ναι η μάνα είναι του 15 και ο πατέρας είναι του 14. Όλη την ζημιά την έκανε αυτή. Φαντάζομαι επειδή είναι μικρή. Τα περίμενα τόσες μέρες και το αποτέλεσμα ήταν αυτό ☹. Τα μεταφερα στην κλούβα που έφτιαξα για τα γκουλτιαν και θα τα βαλω κάποια άλλη στιγμη. Έφτιαξα και κλούβα. Τρομάρα μου. Νόμιζα θα μεγαλώσουν τα μικρά και να τα εβαζα όλα σε μεγαλύτερο χώρο.

Όταν αποφασισω να τα ξαναβαλω για αναπαραγωγη θα έχω και ζευγάρι απο ζεμπρακια. Έτσι ώστε αν τα πετάνε να τα μεταφέρω εκεί.

Τώρα κάνω καλή προετοιμασία στα καναρίνια για την αναπαραγωγή που γνωρίζω το άθλημα.

Απλά όλο αυτό ήταν μια απογοήτευση. Πέθαναν τέσσερα μικρά. ☹

Η ζωή των γκουλντιαν στην φύση είναι λίγο μυστήριο αλλά τα τελευταία χρόνια μέσα από την προσπάθεια να διατηρηθεί το είδος μερικά πράγματα έγιναν πιο κατανοητά (το είδος έφτασε στα όρια εξαφάνισης, αλλά τώρα ανακάμπτει).

Στην φύση δεν έχει παρατηρηθεί τέτοια συμπεριφορά αλλά έχει παρατηρηθεί τα γκουλντιαν να απομακρύνουν με μεγάλη ευκολία εισβολείς από την φωλιά τους, όπως για παράδειγμα μικρές σαύρες, και έχουν αυτή την συμπεριφορά ιδιαίτερα ισχυρή στο ένστικτό τους.
Αυτό πολλοί εκτροφείς το συνδυάζουν (όχι πάντα) με την λανθάνουσα απόρριψη νεοσσών σε κατάσταση αιχμαλωσίας, Δηλαδή οι γονείς βλέπουν τους νεοεκκολαπτόμενους νεοσσούς σαν απειλή στα αυγά τους και τους απομακρύνουν γρήγορα χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως θα έκαναν και με ένα εισβολέα.

Πέρα από αυτό τα γκουλντιαν αναπαράγονται δύσκολα στην φύση αλλά για άλλους λόγους. Το περιβάλλον είναι αφιλόξενο και η τροφή σπάνια. Οι φωλιές που επιλέγουν τα γκουλντιαν είναι ιδιαίτερες (βαθιές κουφάλες με στενή είσοδο) και περιζήτητες για άλλα είδη και σχεδόν πάντα χάνουν στην μάχη. Έχουν πολλούς θηρευτές και οι ανθρώπινες δραστηριότητες (φωτιές) τα απειλούν.

Δηλαδή οι γονείς βλέπουν τους νεοεκκολαπτόμενους νεοσσούς σαν απειλή στα αυγά τους και τους απομακρύνουν γρήγορα χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως θα έκαναν και με ένα εισβολέα.

Μια απορία πάνω σε αυτό. Μήπως καλύτερα να απομάκρυνα το ένα αυγό που ήταν μέσα; Να μην ένιωθαν την απειλή ότι κάποιος "ενοχλεί" το αυγο;

• Like
Αντιδράσεις: ianos
Και να μελετήσεις καλά και το είδος της φωλιάς που θα χρησιμοποιήσεις την επόμενη φορά Αριάδνη μου. Ρώτα και γ' αυτό.

Την συγκεκριμένη φωλιά μου την σύστησε αυτός στο pet shop που ασχολείται με τα gouldian. Μου είπε πολλές πληροφορίες για αυτά και φάνηκε ότι γνωρίζει. Μετά πήγα από τον εκτροφεα να πάρω τα πουλιά και την ειδε. Μου είπε ότι είναι μια χαρά.

Τι να πω; ☹

Καλημέρα. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Πέθαναν και τα τέσσερα μικρα.

Ναι η μάνα είναι του 15 και ο πατέρας είναι του 14. Όλη την ζημιά την έκανε αυτή. Φαντάζομαι επειδή είναι μικρή. Τα περίμενα τόσες μέρες και το αποτέλεσμα ήταν αυτό ☹. Τα μεταφερα στην κλούβα που έφτιαξα για τα γκουλτιαν και θα τα βαλω κάποια άλλη στιγμη. Έφτιαξα και κλούβα. Τρομάρα μου. Νόμιζα θα μεγαλώσουν τα μικρά και να τα εβαζα όλα σε μεγαλύτερο χώρο.

Όταν αποφασισω να τα ξαναβαλω για αναπαραγωγη θα έχω και ζευγάρι απο ζεμπρακια. Έτσι ώστε αν τα πετάνε να τα μεταφέρω εκεί.

Τώρα κάνω καλή προετοιμασία στα καναρίνια για την αναπαραγωγή που γνωρίζω το άθλημα.

Απλά όλο αυτό ήταν μια απογοήτευση. Πέθαναν τέσσερα μικρά. ☹

Τα πτηνά θα πρέπει να είναι 12 μηνών για να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή. Μικρότερα μπορεί να είναι ώριμα σεξουαλικά αλλά όχι πνευματικά. Εγώ θα τα έβαζα πάλι την επόμενη σεζόν.
Για πολλούς εκτροφείς (δεν έχω άποψη ακόμα) η χρήση παρένθετων γονιών είναι λάθος τακτική και έχει από μόνη της μεγάλη ευθύνη στο φαινόμενο της απόρριψη νεοσσών αφού έτσι διαιωνίζουμε ''κακά'' γονίδια. Υπάρχει η άποψη ότι τα γκουλντιαν που προέρχονται από παρένθετους γονείς έχουν πολλές πιθανότητες να παρουσιάσουν την ίδια συμπεριφορά.
Κατά την γνώμη μου η χρήση παρένθετων γονιών είναι η τελευταία επιλογή εφόσον έχουμε κάνει τα πάντα σωστά (επιλογή γεννητόρων, συνθηκών, χώρου...)
Δεν διορθώνεις ένα λάθος με άλλο λάθος.
Η φωλιά που έχεις θεωρείται από τις καλύτερες.

Back