Ασθένειες Φουσκωμένο μπάτζι με υπνηλία και ουρά που τρέμει

Aggeliki Gal

PB New Member
Εγγραφή
18 Σεπ 2020
Μηνύματα
2
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σας! Χρειάζομαι άμεσα βοήθεια για το νέο μου bugdie!

Μόλις τον πήρα από εκτροφέα πριν 10 μέρες έκανε κανονικές κουτσουλιές το βράδυ που τον πήρα. Αλλά απο την επόμενη με΄ρα δεν έτρωγε κανονικά σποράκια. Στην αρχή σκέφτηκα ότι δεν τρώει μπροστά μου γιατί με φοβάται ακόμα, οπότε του έδωσα λίγο χρόνο να προσαρμοστεί όμως δεν έβλεπα τσόφλια από τα ανοιγμένα σποράκια κάτω.. Οπότε πιστεύοντας ότι δεν έχει φάει τίποτα 3 μέρες και επειδή ήταν κυριακή φοβήθηκα μήπως πεθάνει το βράδυ, και έκανα το λάθος να το ταίσω με το ζόρι (Διάλυσα βρασμένο ασπράδι αυγού σε λίγες σταγονες νερού ώστε να γίνει σαν κρέμα, και κρατώντας το πουλί στην κανονική του θέση του έδωσα με πουάρ με το ζόρι να φάει. Εδειξε ότι κατεβάζει λίγο το φαγητό που του έστρωχνα. Μετά ήταν δικαιολογημένα τρομαγμένο όλο το βράδυ). Την Δευτέρα το πρωί το πήγα σε κτηνίατρο! (Αυτό έδειξε να έχει ξεπεράσει το σοκ του βραδιού). Ο κτηνίατρος κοίταξε τα περιτώματα του και είπε ότι δεν είναι φυσιολογικά, τα έβαλε στο μικροσκόπιο, αλλά δεν είχαν μικρόβια μέσα, είπε ότι το πουλί είναι χαρούμενο και παίζει και ότι καταπίνει ολόκληρα τα σποράκια του για αυτό δεν έβλεπα τσόφλια. Αλλά επειδή η ουρά του κουνιόταν σαν να έτρεμε όταν ανεπνεε φυσιολογικά είπε ότι έχει μάλλον λοίμωξη αναπνευστικού και μου έδωσε αντιβίωση ερεύους φάσματος να του δώσω (aviomycine: 8 σταγόνες στα 50ml για 7 μέρες). Του το έδωσα και σήμερα είμαστε στην 7η μέρα. Αυτές τις μέρες δεν έχουν βελτιωθεί τα περιτώμματα του, είναι όπως πριν. Το βλέπω να καταπίνει σποράκια (πολλά τα παίρνει και τα πετάει κάτω) αλλά κάθεται νυστικό όλη μέρα (γιατί το βλέπω) και πάει και τρώει μόνο το βράδυ. αλλά σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται η ποσότητα που τρώει το βράδυ να είναι αρκετή (συγκριτικά με ένα άλλο παπαγαλάκι που έχω σε άλλο δωματιο- ο νέος είναι καραντίνα). ΣΗΜΕΡΑ όμως ΜΕ ΕΧΕΙ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΙ ΠΟΛΥ γιατί από το πρωί που ξύπνησε κάθεται μεχρι τωρα (16.00) φουσκωμένος και κοιμάται στο κλαδί του σαν να έχει υπνηλία και σαν να μην έχει δύναμη και η ουρά του τρέμει! Ούτε απαντάει στο άλλο παπαγαλάκι που το φωνάζει όπως συνήθως.
View attachment Υπνηλία 2.mp4View attachment Υπνηλια.mp4
Σκέφτομαι μήπως η αντιβίωση δεν το έπιασε? Μήπως θέλει άλλη αντιβίωση? Είναι και Κυριακή και δεν μπορώ να τον πάω στον κτηνίατρο!
Σας ανεβάζω βίντεο με το πως κοιμάται παραπάνω. Επίσης εικόνα με το τι του έχω δώσει για τροφή: 1) σποράκια vitaftaft, 2) αλεσμένα φρούτα και λαχανικά psittacus, 3) φρέσκο τριμμένο καρότο και μήλο (φρούτα και αυγό μου είπε ότι τον τάιζε ο εκτροφέας αντί για σποράκια ίσως για αυτό δεν ήταν πολύ φάν.)Τροφή.webp
Επίσης σας ανεβάζω φωτογραφία με τις κουτσουλιές του (Μην μου πείτε να σας τη στείλω σε Α4 χαρτί, δεν γίνεται. ο μικρός κάνει 6 κουτσουλιές τη μέρα μόνο και δεν έχω χαρτί. φαίνεται κάλα πάντως το πως είναι οι κουτσουλιές του και στο χαρτί κουζίνας).
Κουτσουλιες.webp
Σας ανεβάζω και φωτογραφία από την αμάρα του (Τραβήχτηκε όταν τον τάισα με το ζόρι για να δω αν είναι καλά, την έδειξα στον κτηνίατρο και μου είπε ότι φαίνεται καλά).
Αμαρα.webp
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! Ελπίζω να βγάλουμε μια άκρη γιατί δεν θέλω να τον χάσω!
 
Προφανώς θα σε βοηθήσουν κάποιοι πιο πολύ γνωστές από μένα, αλλά είχα μπάτζι και με βάση την εμπειρία μου το δικό σου τρέμει παραπάνω από ότι πρέπει νομίζω (είχα 4 μπάτζι συγκεκριμένα και κουνιόταν λίγο η ουριτσα τους όταν κοιμόντουσαν αλλά πιο λίγο από το δικό σου). Επίσης με βάση την εμπειρία μου τα περιττώματα μου φαίνονται φυσιολογικά. Η αμαρα με τρομάζει λίγο έτσι πως έγινε αλλά αφού ο κτηνίατρος είπε ότι είναι καλά τότε οκ. Πολύ ανησυχητικο είναι που παρουσιάζει θέματα και εξωτερικά αλλά και εσωτερικά, δηλαδή που δεν τρώει, δεν κουνιέται, δεν τραγουδάει με το άλλο. Ενημερωσες τον εκτροφέα που το πήρες για την κατάσταση του; Πάντως αν δε δεις αποτέλεσμα στην θεραπεία του για λίγο χρονικό διάστημα θα σου πρότεινα να το πήγαινες και σε έναν άλλον πτηνιατρο για δεύτερη γνώμη να δεις τι θα σου πει.
 
  • Like
Αντιδράσεις: marapo
Ποια είναι η ηλικία του;
Μεγάλωσε με τους γονείς του ή σε κάποια φάση αποσπάστηκε από αυτούς και το τάιζε μόνο ο εκτροφέας του;
Ο κτηνίατρος που το εξέτασε είναι γνώστης της παθολογίας των πτηνών; Ποιο είναι το όνομά του; (επιτρέπεται να το γράψεις)
Μου κάνει πάντως εντύπωση το ότι ο εκτροφέας δεν του έδινε σπόρους
Με πουάρ δεν ταΐζουν τα πουλιά. Χρειάζεσαι σύριγγα (χωρίς τη βελόνα, υπάρχουν μάλιστα και ειδικές μεταλλικές σύριγγες με κεκαμμένο άκρο) ή διαφορετικά να τους βάζεις με έναν ήπιο τρόπο την τροφή στο στόμα (π.χ. σπατουλίτσα, κουταλάκι, οδοντογλυφίδα με πεπλατυσμένη άκρη...) ώστε να την καταπίνουν μόνα τους. Με πουάρ μπορεί να πνιγούν
 
Το πουλάκι είναι εμφανώς άρρωστο και δυστυχώς δεν είμαστε γιατροί. Εππικοινώνησε πάλι με τον γιατρό που το εξέτασε αύριο το πρωί και πες του πως πηγαίνει. Σκέψου και το ενδεχόμενο της κτηνιατρικής κλινικής του πανεπιστημίου που έχουν γιατρό που βλέπει τα εξωτικά. Σχετικά άμεσα όμως γιατί είναι αρκετές οι μέρες που δεν τρώει.
 
Παιδιά σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Το πουλακι απεβιωσε εδω και αρκετό καιρό, αλλα μου ήταν δυσκολο να το γράψω για να κλείσω το θεμα. ΉΤΑΝ ΗΔΗ ΑΡΡΩΣΤΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΗΡΑ. ΤΟ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΚΤΡΟΦΕΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΑΚΗΣ ΑΠΟ ΕΠΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΩ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ!! Είμαι πεποισμένη απο την ολη συμπεριφορά του κ. Μάκη κατά τη διάρκεια της ασθένειας του πουλιού, που εξαφανίστηκε και δεν σήκωνε τηλέφωνα και δεν απαντούσε σε μηνύματα, ότι ήξερε οτι το πουλί είναι άρρωστο και μου το πούλησε για υγιές. Και δεν είναι θέμα χρημάτων. Ξόδεψα 5 φορές της τιμής του παπαγάλου, προσπαθώντας να τον σώσω. Είναι το ψυχολογικό κομμάτι που αναγκάστηκα να περάσω, κάνοντας το ανθρώπινο δυνατό, ό,τι περνούσε απο το χέρι μου για να το σώσω και ο πόνος της απώλειας. Τον πήγα στον κ. Μάντζα. Εξαιρετικός κτηνίατρος γνώστης της παθοανατομίας των κτηνών και μαρκάν καλύτερος κτηνίατρος από τους γνωστούς που ακούγονται στο φόρουμ. Σας τον συστήνω ακράδαντα, και από άποψη γνώσεων και από το ποσο ασχολήθηκε για να τον σώσουμε. Κίνησα γή και ουρανό για να μην χάσω δευτερόλεπτο από τη θεραπεία του. Εψαχναα κυριακάτικα (γιατί όλα τα κακά το ΣΚ συμβαίνουν) πτηνίατρο, και ο μόνος που δέχτηκε να τον δει ήταν ο Μάντζας. Κίνησα γη και ουρανό κυριακάτικα το βράδυ για να βρω Baytril, ωστε να μην χασει δευτερόλεπτο από τη θεραπεία του, πόσταρα σε ομάδες και ζήταγα την αντιβίωση, και ευτυχώς ενας καλός κύριος βρέθηκε να το έχει. Πλήρωσα 20 ευρώ σε ταξί, ωστε να πάω να πάρω το φάρμακο γιατί έμενα έξω από την πόλη, και δεν ήθελα να περιμένω μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Πήρα άδεια από τη δουλειά μου, για να τον ταίζω με το χέρι και να του δίνω αντιβίωση κάθε τρεις και λίγο όπως έπρεπε. Κρατούσα το χώρο του ζεστό και στη σωστή υγρασία ώστε να είναι άνετα. Είχα όλη μέρα βίντεο από άλλα παπαγαλάκια, ώστε να του ανεβάζω την ψυχολογία. Κάθησα μαζί του, πέρασα 5 μερόνυχτα αγωνίας, να τον ταίζω, να τον φροντίζω, και να μην ξέρω αν όταν θα ξυπνήσω το πρωί θα ζεί. Τον έχασα, κατά πάσα πιθανότητα από απορρόφηση. ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΓΥΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΑΛΟ ΣΑΣ ΑΝΑΠΟΔΑ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΠΙΑΝΕΤΕ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ! - το εμαθα με το χειροτερο τροπο - . Τελικά τον έχασα, και πόνεσα πολύ και μου πήρε πολύ καιρό να το ξεπεράσω. Πέρασα 2 μήνες αγωνίας μην έχουν κολλήσει και τα άλλα μου παπαγαλάκια, που τα λατρεύω, στο σπίτι (αν και τον είχα σε "καραντίνα") γιατί κάποιες ασθένειες πουλιών κολλάνε και στα 2χλ από τον αέρα. Πέρασα μία τεράστια ταλαιπωρία ψυχολογική και οικονομική, μόνο για να τον σώσω, και όλα αυτά χαλάλι αν το κατάφερνα! Αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Σας αφήνω όμως από την καρδιά μου τα μαθήματα που έμαθα από αυτή την ιστορία:
1) Μην αγορασετε ποτέ παπαγάλο από τον εκτροφέα Μάκη στην επανομή.
2) Μην αγοράζετε παπαγάλο που δεν έχει πουπουλα στην αμάρα
. Πάντα να κοιτάτε την αμάρα πριν την αγορά! Τα περισσότερα ποστ λένε για άρρωστα πουλιά που έχουν λερωμένες με κόπρανα αμάρες. Όμως οι παμπόνηροι εκτροφείς καθαρίζουν την αμάρα για να σε παραμυθιάσουν ότι το πουλί είναι υγιές! και το πουλί έχει μια τρύπα στην αμάρα και φαίνεται το δέρμα από την πολύ διάρροια. Ένα υγιές πουλί έχει καθαρά πούπουλα στην αμάρα, έχει όλα τα πούπουλα και δεν φαίνεται το δέρμα του.
3) Πάντα να κάνετε Αντιβιώγραμμα. Όταν υποψιάζεστε ότι το παπαγαλάκι είναι άρρωστο κατευθείαν πτηνίατρο για να ξεκινήσει θεραπεία, και ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ να γίνει καλλιέργεια κοπράνων του παπαγάλου, ακόμα και αν ο γιατρός δεν το προτείνει! Είναι πολύ σημαντικό! Γιατί αν δεν το πιάσει η 1η συντηριτική αντιβίωση που θα δώσει ο πτηνίατρος στην αρχή, μέσα σε 3 μέρες θα βγεί το αντιβιώγραμμα και θα ξέρετε ποια είναι η σωστή αντιβίωση που πρέπει να πάρει. Αυτό σώζει ζωές. Αν ο κ. Μουστακίδης μου έκανε αντιβιώγραμμα από την αρχή, θα του έδινα εξ αρχής Baytril και ίσως να ζούσε ακόμα.
4) Πάντα σιγουρεύεστε ότι το παπαγαλάκι πίνει νερό, ώστε να πάρει την αντιβίωσή του. Τα άρρωστα παπαγαλάκια πίνουν ελάχιστο νερό, και έτσι δεν παίρνουν συνήθως τη σωστή δοσολογία αντιβίωσης με αποτέλεσμα να χειροτερεύουν. Θέλει συχνή παρακολούθηση, ώστε να μπορεις να πεις με σιγουριά ότι παίρνει τη σωστή ποσότητα αντιβίωσης, αλλιώς πρέπει να επέμβεις με συριγγα να του δώσεις την αντιβίωση με το ζόρι.
5) Αν δεν τρώει μόνο του ταίστε το στο χέρι με το ζόρι αλλά ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ! Με μια σύρριγγα ινσουλίνης με αποσπώμενης βελόνα (βγάζουμε τη βελόνα), ρίχνουμε ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ και αφήνουν το πουλί ήσυχο για 10 λεπτά. 1 σταγόνα κάθε 10 λεπτά για να μην πνιγεί. Αν δεν γίνει σωστά θα πεθάνει από αναρρόφηση.
6) Μην πιστεύετε τους πτηνιάτρους αν νιωθετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο 1ος πτηνίατρος που πήγα, ο κ. Μουστακίδης, έκανε λάθος διάγνωση και αυτό κόστισε στον παπαγάλο μου μια βδομάδα, όπου φυσικά μετά επειδυνώθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αν δεν έχανε αυτή τη βδομάδα ίσως θα ζούσε τώρα.
7) ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΓΥΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΑΛΟ ΣΑΣ ΑΝΑΠΟΔΑ (με τα φτερα στη χουφτα και την κοιλιά προς τα πανω - όπως τον κρατάω στην παραπάνω εικόνα- γιατί μπορεί να πεθάνει από αναρρόφηση)
8) Να πρήζετε με ερωτήσεις τους πτηνιάτρους για τα πάντα! Γιατί ότι είναι αυτονόητο για αυτούς μπορεί να μην είναι για εμάς! Αν όταν μου είπε ο κ. Μάντζας να βγάλω φωτογραφία της κοιλιάς του παπαγάλου μου, τον ρώταγα πως να το κάνω, ή αν σκεφτόταν αυτός να μου πει πως να το κάνω, δεν θα γύριζα τον παπαγάλο μου ανάποδα και ίσως να ζούσε τώρα.

Αυτό το ποστ το αφιερώνω στην μνήμη του Neffy μου, το καλύτερο παπαγαλάκι που υπάρχει! Σε έζησα λίγο, αλλά σε αγάπησα. Έκανα τα πάντα να σε σώσω αλλά δεν τα κατάφερα. Ελπίζω η δική σου ιστορία να σώσει τη ζωή άλλων budgie!
 
Ένα τεράστιο μπράβο και από εμένα για την υπεράνθρωπη προσπάθεια σου να προσφέρεις ότι καλύτερο μπορούσες σε αυτό το πουλάκι!
Μια απώλεια σίγουρα μας στεναχωρεί και μας φθείρει ψυχολογικά αλλά η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να είμαστε δυνατοί και να στεκόμαστε πάντα όρθιοι.
 
Λυπάμαι πάρα πολύ για την απώλειά σας, ο Neffy σας ήταν ιδιος με την Αυγή μου και μου κόπηκε το αίμα. Και πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια να τον σώσετε, μακάρι να έδιναν περισσότεροι τόση αξία στην ζωή ενός πτηνου. Δυστυχώς κάποια πράγματα είναι πέρα από τις δυνάμεις μας, τόσο των ιδιοκτητών όσο και των γιατρών καμιά φορά. Συλλυπητήρια και πάλι και να χαίρεστε το μπάτζι που έχετε, είναι το καλύτερο φάρμακο για την λύπη.
 
Back
Top