Featured Χορηγείτε πολυβιταμίνες στα πουλιά σας;

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Χρησιμοποιείτε πολυβιταμίνες για να συμπληρώσετε τη διατροφή των πουλιών σας; Αν ναι, πόσο συχνά, και ποια; Αν όχι, για ποιους λόγους;

Σημείωση
Η επιλογή "χορηγώ μόνο κατά περιόδους" αφορά στις περιόδους αναπαραγωγής, πτερόρροιας, ασθενειών. Αν χρησιμοποιείτε σε κάποιες που δεν αναφέρθηκαν, μπορείτε να τις αναφέρεται σε μήνυμά σας.
 
Δυο φορές το χρόνο για μια δυο μέρες (πτερόρροια και τελικό στάδιο προετοιμασίας) περισσότερο για την ανασφάλεια που νοιώθω εγώ κι όχι γιατί πραγματικά το έχουν ανάγκη.
 
Εγώ πάντα φροντίζω να έχω ένα σκεύασμα στοκ αλλά δεν το χρησιμοποιώ τις περισσότερες φορές. Απλά μέσα στην αναπαραγωγή δίνω λίγες μέρες random μόνο και μόνο γιατί το λυπάμαι να λήξει αχρησιμοποίητο.

Συμφωνώ πάντως κι εγώ πως περισσότερο το κάνουμε για μας περισσότερο και όχι γιατί παίζει κομβικό ρόλο. Όπως λέω πάντα, αν παρατηρούμε τα πουλιά και τα βλέπουμε να είναι όπως πρέπει σημαίνει ότι είναι οκ και για αναπαραγωγή και για πτερόρροια και για τα πάντα.

Αν τώρα στο ερώτημα συμπεριλαμβάνονται και κάποια συμπληρώματα που μέσα στα άλλα έχουν και βιταμίνες, από φέτος που έχω και ιθαγενή δίνω ήδη το Livinum (και στα Timbrado) και αν τα βάλω και για αναπαραγωγή θα δώσω και το Miral.
 
Στα ενήλικα πουλιά (που τώρα μόνο τέτοια έχω), κανένα 20ήμερο πριν μπει η άνοιξη και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, χορηγώ ένα πολυβιταμινούχο, συνήθως της quiko στην αυγοτροφή.
Όσο και να προσέχουμε τη διατροφή, οπωσδήποτε απέχει από την ποικιλία που τους προσφέρει η ελεύθερη επιλογή της φύσης και με το μυαλό μου έχω καταλήξει πως τις βαριές περιόδους αλλαγής του κλίματος, αν έχουν κάποια έλλειψη, να την καλύψω με αυτό το τρόπο.
Θα παρακολουθήσω το θέμα, μήπως βρω καμιά καλύτερη οπτική επ' αυτού.
Βέβαια τα εναλλακτικά τσάγια, σκόρδα κτλ όλο το χρόνο.
 
Το βασικό μου πρόγραμμα είναι δύο φορές το χρόνο στην πτερορια δίνω Beaphar bevomix και στην αναπαραγωγή μέχρι τον απογαλακτισμο χορηγό breedmax white, έκτακτα δίνω και σε ασθένειες όπου εκει χορηγό η Beaphar multivit η Beaphar bevomix που έχει και προβιοτικα πρεβιοτικα μέταλλα και αμινοξεα.
 
Παρεχω Φερτιβιτ τον Χειμωνα δυο φορες την βδομαδα, και πιο εντατικα την εποχη της αναπαραγωγης. Επισης στην αυγοτροφη καθ ολο τον χρονο βαζω Protein 90, k Breedmax μαζι με Spirulina
 
Δεν χρησιμοποιώ καθόλου. Γιατί δεν θέλω να επιβαρύνω τον οργανισμό τους..
Τρώνε τα πάντα απο φρούτα και τα λαχανικά οπότε δεν θεωρώ πως πρέπει να δώσω κάποιο βιταμινούχο..
Αν χρειαστεί κάποια στιγμή όμως φυσικά και θα δώσω, δεν είμαι κατά.. Αρκεί να δίνεται με μέτρο..
 
Δεν χρησιμοποιώ κανένα σκεύασμα. Πιστεύω πως αν τρώνε καλής ποιότητας σπόρων, φρούτα, λαχανικά και φυτρωμένους σπόρους δεν χρειάζεται να δώσω βιταμινούχα συμπληρώματα. Θεωρώ πως σίγουρα επιβαρύνουν τον οργανισμό τους και στην ουσία δεν φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί ίσως να προσφέρουν. Γενικά έχω μεγάλη επιφύλαξη πόσο καλό κάνουν όλα αυτά τα σκευάσματα... 😉
 
Καλημέρα και από εμένα είναι η δεύτερη χρονιά μου, στο χόμπι.Χρησιμοποιώ πολύ βιταμίνες & βιταμίνες δύο φορές τον χρόνο,. Μια κατά διάρκεια της αναπαραγωγής & μια κατά την διάρκεια της πτεροροιας
 
Καλησπέρα θα βάλω κάποια προληπτικά σπάνια μεν αλλά δίνω βάση στην διατροφή φρούτα λαχανικά αυγό σουπιοκοκαλο η τροφή είναι απλή με διάφορους σπόρους που βάζω εγώ μαζί με πελετ σπιρουλινα και φύτρες από σπόρους που τους φτιάχνω εγώ όπως και κάποια βότανα πιστεύω ότι δεν χρειάζεται δεν θέλω να επιβαρύνω τον οργανισμό τους
 
Εγώ δεν είμαι εκτροφεας αλλά αγαπώ τα καναρίνια μου. Φέτος για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια που έχω καναρίνια, έδωσα pterophene solution της εταιρείας Tafarm στην εποχή της πτεροροιας και νομίζω ότι έκανα καλά. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ άλλο συμπλήρωμα.
 
Φέτος από τα μέσα της πτερόρροιας χρησιμοποιώ συμπλήρωμα βιταμινών συμπλέγματος Β. Παραμένοντας στην ίδια γραμμή για την αφομοίωση της τροφής χορηγώ και ένα φυτικό σκεύασμα για την καλή λειτουργία του εντέρου.

Χορηγώ μόνιμα σε εβδομαδιαία φάση απο την αναπαραγωγή και μετά, συμπλήρωμα μετάλλων και ιχνοστοιχείων, ιδίως σε υπό ανάπτυξη πτηνά.

Όλο τον χρόνο, ανά δύο μήνες, εκτός από τα υπό ανάπτυξη πτηνά χορηγώ, 10-ήμερες αγωγές με γαιδουράγκαθο. Ομοίως ανα δύο μήνες για αντιμικροβιακό/αντιμυκητιακό/κλπ έχω ένα φυσικό σκεύασμα που λειτουργεί προληπτικά, ευνοώντας την καλή εντερική χλωρίδα.

Στην αναπαραγωγή και την πρώτη ανάπτυξη συμπληρώνω μόνο τα αμινοξέα, δηλαδή την πρωτεΐνη και χορηγώ καθημερινά φύτρα.

Συμπερασματικά το ζητούμενο για εμένα είναι όντως να συμπληρώνεις την διατροφή με κάτι που ανάλογα με τις συνθήκες της εποχής, δεν θα μπορούσες να ταΐσεις. Πχ φύτρα μέσα στην πτερόρροια δεν γίνονται ή τα δικά μου πουλιά όντως χρειάζονται παραπάνω χαλκό και φώσφορο ή βιταμίνη D αν δεν τα βλέπει ο ήλιος. Ακόμα και οι διαστάσεις του κλουβιού είναι μια παράμετρος.

Το να χορηγώ όμως ένα πολυβιταμινούχο απλά επειδή είναι πολυβιταμινούχο και μάλιστα εξειδικευμένο σε Α, D, E την ώρα που και η αυγοτροφή μου έχει Α, D, E ποτέ δεν το κατάλαβα. Όσοι δίνουν αυγοτροφές του εμπορίου, δίνουν μέσω αυτών και πολυβιταμίνες, το θέμα είναι η ποιότητα όλων αυτών και οι συνδυασμοί τους.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top