Φάρμακα Επαναληπτική χορήγηση Pulmosan

Βασιλης

PB Member
Εγγραφή
18 Ιουν 2006
Μηνύματα
1.849
Πόλη
Αθήνα
Η επανάληψη χορήγησης Pulmosan πότε πρέπει να γίνεται; Στις οδηγίες γράφει στις 4 εβδομάδες αλλά από ότι ξέρω ο κύκλος αναπαραγωγής των ακάρεων είναι 8 ημέρες!
 
Βασίλη έχεις δίκιο. Ετσι είναι. Η παλαιά συσκευασία, είχε οδηγίες χρήσης, με παροχή τρείς φορές την εβδομάδα, μια εβδομάδα διακοπή και επανάληψη (αν χρειαστεί). Απο την εποχή που κυκλοφορεί ως -πουλμοσαν-οι οδηγίες είναι εφ' ΑΠΑΞ. Η επανάληψη γίνεται μόνον για την πιθανότητα να μην καλήφθηκαν όλα τα πουλιά.

Η λογική μου λέει, οτι μάλλον βρέθηκε τρόπος να παραμένει το φάρμακο ενεργό γι'αυτό το διάστημα, κι' έτσι δεν χρειάζονται οι επαναλλήψεις. Η ερώτηση είναι.Αφού το αγοράζουμε, δεν το εμπιστευόμαστε; Πώς να αγνοήσουμε τις οδηγίες;
 
Επειδή το έβαλα σε φλώρο και έχω διαβάσει σε άλλο post ότι σε κάποια είδη πουλιών όπως η καρδερίνα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για αλλεργικό σοκ, δεν ξέρω αν θα πρέπει να ακολουθήσω τις παλιές οδηγίες ή τις καινούριες. Λευτέρη εσύ σε τι πουλιά το δίνεις με αυτή τη συχνότητα; Το έχει χρησιμοποιήσει κάποιος με βάση τις τώρα οδηγίες (μία φορά εφάπαξ) και αν ναι τι αποτελέσματα είχε; Μάκη κι εμένα η λογική μου το ίδιο μου λέει αλλά μου λέει επίσης ότι με την ίδια σύσταση το φάρμακο είναι λίγο δύσκολο να δρα εφάπαξ. Εκτός κι αν κατάφεραν να παραμένει στον οργανισμό του πουλιού για μεγαλύτερο διάστημα ή αν λόγω θνησιμότητας πουλιών από τις επαναλαμβανόμενες χρήσεις αναγκάστηκε η εταιρεία να αλλάξει τη χορήγηση σε βάρος της αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Δεν το έχω ξαναχρησιμοποιήσει και γιαυτό μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω. Ας δούμε τι αποτελέσματα έχει χρησιμοποιώντας το και με τους δύο τρόπους χορήγησης για να βγάλουμε και συμπεράσματα.
 
Εκτός κι αν κατάφεραν να παραμένει στον οργανισμό του πουλιού για μεγαλύτερο διάστημα ή αν λόγω θνησιμότητας πουλιών από τις επαναλαμβανόμενες χρήσεις αναγκάστηκε η εταιρεία να αλλάξει τη χορήγηση σε βάρος της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Βέβαια και οι δυό αυτές πιθανότητες οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.
Η χορήγηση πρέπει να είναι αυτή που λέει η συσκευασία.
Σκέπτομαι οτι η παρατήρηση μπορεί να δώσει απαντήσεις για πολύ
μεγαλύτερες δόσεις, αλλά αν τυχόν εκ των υστέρων υπάρξουν
απώλειες, πώς θα είναι κανείς σίγουρος οτι το φάρμακο δεν ευθύνεται.😕
 
Αν κάποιοι το χρησιμοποιολυν με χορήγηση 1 φορά όπως λένε τώρα για παράδειγμα οι οδηγίες και έχει επιτυχία χωρίς να εμφανίζεται ξανά το πρόβλημα μετά από 2 εβδομάδες που θα έχει αρχίσει ο 2ος κύκλος αναπαραγωγής θα σημαίνει ότι αρκεί η τωρινή δοσολογία. Αλλά αν σε κάποιους μετά από μικρό διάστημα επανεμφανίστηκαν τα ακάρεα το πιο πιθανό θα είναι ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό και καλύτερα να στραφούμε σε άλλες λύσεις. Ο Αλέξανδρος είχε προτείνει κάποιο φάρμακο παλιότερα. Επίσης αν κάποιοι άλλοι το χρησιμοποιούν συστηματικά με επαναλαμβανόμενη χορήγηση χωρίς απώλειες πιθανόν το ποσοστό που να παρουσιάζεται σοκ στο πουλί να είναι πολύ μικρό. Η το αντίθετο αν παρατειρούν απώλειες μετά τη 2η ή 3η χορήγηση. Πολλές φορές αυτές τις απώλειες τις εκλαμβάνουμε ως απώλεια από το ακάρι (πιστεύουμε ότι δεν το προλάβαμε ή ότι αδυνάτισε υπερβολικά ο οργανισμός και δεν σώθηκε το πουλί) αν όμως συμβαίνει σε πολλούς στα περισσότερα πουλιά τους να τα χάνουν μετά τη 2η χορήγηση το πιο πιθανόν θα είναι ότι τα χάνουν λόγω του ίδιου του φάρμακου. Αν έχουμε ανταπόκριση εδώ από άτομα που το έχουν χρησιμοποιήσει πιστεύω πως θα μπορούσαν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Να σημειώσω ότι δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω το Pulmosan γιατί το φοβάμαι λίγο, αλλά δεν βρήκα αυτό που είχε προτείνει ο Αλέξανδρος και λόγω Σάββατου δεν ήθελα να καθυστερήσω τη θεραπεία καθόλου.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σταύρο τα έχω διαβάσει ήδη αλλά η απόρεια μου παραμένει. Από ότι έχω καταλάβει οι μισοί που χρησιμοποιούν Pulmosan το χορηγούν σύμφωνα με τις παλιές οδηγίες και οι άλλοι μισοί σύμφωνα με τις καινούριες γι αυτό είπα ότι θα ήταν χρήσιμο να καταγραφούν τα αποτελέσματα. Υπάρχει ένα μπέρδεμα αυτή τη στιγμή που μάλλον κακό κάνει. Όσον αφορά το vetermec όπως ανέφερα ήδη δεν το βρήκα και βιαζόμουν λόγω της κατάστασης του πουλιού. Μέχρι τώρα εκτός από το ότι δεν κελαηδούσε δεν είχε άλλα συμπτώματα (και επειδή είναι φλώρος λουτίνο που δεν φημίζονται και για τη φωνή τους δεν το θεώρρησα ένδειξη προβλήματος.) και τα εμφάνισε ξαφνικά όταν τον έβαλα στην κλούβα. Οπότε δεν είχα το χρόνο να ψάξω για το vetermec.
 
Συμφωνώ Βασίλη. Νομίζω πως μια τέτοια καταγραφή θα ήταν χρήσιμη. Αν και υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες σε αυτό το εγχείρημα δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές η ιβερμεκτίνη (με όποια μορφή) χορηγείται χωρίς λόγο οπότε θα ήταν δύσκολο να διαπιστωθεί εάν υπήρξε αποτέλεσμα ή όχι από τη χορήγηση της.

Προσωπικά δε βρίσκω μόνο στο Pulmosan διχογνωμία σχετικά με τον τρόπο χορήγησης, αλλά και σε μερικά άλλα προϊόντα της ίδιας εταιρείας στα οποία αναφέρονται διάφορες, ίσως ανακριβείς πληροφορίες. Η αίσθηση που έχω είναι ότι η δοσολογία και ο τρόπος χορήγησης που αναγράφονται στα σκευάσματα συμπληρώνονται εκ των υστέρων εδώ στην Ελλάδα, από την εταιρία που τα εισάγει και ίσως τα τυποποιεί για να τα προωθήσει στην αγορά. Είναι όμως απλώς μια αίσθηση - προσωπική άποψη που έχω και δεν πρόκειται για κάποιο γεγονός ή ασφαλή πληροφορία. :)
 
το ειχα χρησιμοποιησει εφαπαξ ,ια δοση και τα ακαρεα επανεμφανηστηκαν σε 10 μερες περιπουκαι ξαναεκανα και ξαναεμφανιστηκαν ξανα παλι απ ο10 μερες, πηρα πουλμοσαν κα ιχρησιμοποιησα της οδηγιες του σκευασματος για τα ακαρεα της ταφαρμ που λενε ακριβως αυτο που κανω αν θυμαμαι καλα, μολις το εκανα δεν ειχα προβλημα ξανα, το χρησιμοποιω ετσι σε ολα τα πουλια εκτος των γκουλντιανς
 
Λευτέρη αν σου είναι εύκολο μπορείς να γράψεις τα είδη στα οποία το έχεις χρησιμοποιήσει; Και επίσης την πορεία των πουλιών μακροχρόνια (αν κρατάς κάποιο αρχείο), αιφνίδιοι θάνατοι δηλαδή ή κάτι άλλο που μπορεί να εμφάνισαν κάποια πουλιά λίγο μετά την θεραπεία; Ελπίζω να μη σε κουράζω

Σταύρο ξέρεις αν μπορούμε με κάποιο τρόπο να επικοινωνήσουμε με την εταιρεία ώστε να έχουμε κάποια πληροφόρηση;
 
βασιλη την χρησιμοποιω την θεραπεια σε ολα τα ειδη που εκτρεφω οπως ειπα εκτος των γκουλντιανς, δηλαδη,
καρδερινες, φλωρια, σκαρθια, λουγαρα, φανετα, καναρινια, φλυτζουνια
δεν ειχα ουτε μια απωλεια απο τον τροπο χορηγησης μεχρι τωρα, οι προοδοι που ειδα ειναι οτι δεν ξαναειδα ακαρεα στο πουλι που εκανα θεραπεια
να σημειωσω οτι την ιδια θεραπεια εκανα σε μια καναρα που ειχε ακαρεα στα ποδια και σε 10 μερες εγινε περδικι, εχασε 2 δαχτυλα αλλα τελικα ειναι μια χαρα τωρα και πολυ ακμαια
 
Εμενα παιδια μια φορα μου χρειαστηκε εως σημερα το Pulmosan , εβαλα ΜΙΑ φορα αλλα με πολυ προσοχη να μη ξεχασω κανενα. Το συνδυασα με chevitren 1 φορα ανα 15 ημερες χ 3 φορες και ολα πανε καλα εκτοτε. Εννοειτε οτι ολο αυτο το διαστημα ( των 45 ημερων ) η παρακολουθηση για επανεμφανιση του προβληματος ειναι αυξημενη. Ασε που γενικα εφησυχασμός δεν χωραει ποτε.
 
Γιώργο εννοείτε ότι δεν πρέπει να εφυσηχάζουμε ποτέ. Ακόμη και να μην έχει υπάρξει ποτέ πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή. Το χρησιμοποίησες από ότι κατάλαβα σε όλα τα πουλιά σου έτσι; Με ενδιαφέρει αν το πουλί το οποίο είχε ακάρι ήταν σε προχωρημένο βαθμό ή στις αρχές (όσο μπορείς να καταλάβεις βέβαια από τα συμπτώματα). Πιθανόν να το πρόλαβες σε αρχικό στάδιο.
 
Τι γίνεται ρε παιδιά, άλλοι δεν έχουν χρησιμοποιήσει Pulmosan από το forum; Τέλος πάντων σήμερα, σύμφωνα με τον τρόπο που χορηγεί ο Λευτέρης είναι η μέρα για επαναχορήγηση. Θα επικοινωνήσω με τον κτηνίατρο και αν πάρω το ok θα κάνω επαναληπτική χορήγηση. Το βραδάκι θα σας γράψω ότι μου πει ο γιατρός.
 
Παιδια η αποψη μου ειναι οτι αν το πουλι εχει λιγο καιρο με την μολυνση τοτε η χρηση απαξ του πουλμοσαν κατι κανει αλλα αν η κατασταση εχει πολυκαιρισει τοτε θελει την θεραπεια του αστραπο.. και παλι... Εχω παρα τους αρχικους φοβους μου το εδωσα και μαλιστα ανα διημερο σταγονα Χ3 φορες χωρις απωλειες
 
Η απάντηση από τον πτηνίατρο ήταν πιο κοντά σε αυτό που λέμε εμείς παρά στις οδηγίες της εταιρείας. Ο λόγος που προτείνει αυτή τη χορήγηση η εταιρεία είναι επειδή είναι πολύ δυνατό το σκεύασμα. Ο γιατρός μου είπε 2 χορηγήσεις με διαφορά 15 ημερών. Αυτό ανεξάρτητα από το σκεύασμα λόγω του κύκλου αναπαραγωγής των ακάρεων. Θα το δοκιμάσω και σε κάνα μήνα θα ξέρουμε αν αρκεί ή όχι. Από αυτά που είπε δεν απέκλεισε πιο σύντομη χορήγηση αλλά σε αυτήν την περίπτωση φοβάται γιατί με το συγκεκριμένο φάρμακο υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο να δηλητηριαστεί το πουλί. Επίσης κάτι ακόμη που μου ανέφερε είναι ότι δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα από τα αξεσουάρ του κλουβιού. Εγώ βέβαια θα απολυμάνω τα πάντα αλλά ο ίδιος είπε ότι μόνο οι ταΐστρες και οι ποτίστρες χρειάζονται απολύμανση. Επίσης μου τόνισε ότι καλό είναι να χορηγούμε στα νέα πουλιά που παίρνουμε θεραπεία κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Κάτι που θα εφαρμόζω από δω και πέρα γιατί με τους φλώρους την πάτησα. Τους είχα 2 μήνες χωρίς να εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα και το εμφάνισαν μόλις τους έβαλα στην κλούβα. Τέλος τα ζεμπράκια δεν κινδυνεύουν από ακάρι της τραχείας. Τουλάχιστον δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ (από τα λεγόμενα του γιατρού πάντα).
 
ο ίδιος είπε ότι μόνο οι ταΐστρες και οι ποτίστρες χρειάζονται απολύμανση.
Πατήθρες; Συνήθως εκεί τρίβονται συνεχώς όταν έχουν πρόβλημα
Τέλος τα ζεμπράκια δεν κινδυνεύουν από ακάρι της τραχείας. Τουλάχιστον δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ (από τα λεγόμενα του γιατρού πάντα).
Από Pulmosan Anti-windpipemite :)
Pulmosan Anti-windpipemite είπε:
Το άκαρι sternostoma tracheaacolum ενδημεί σε καναρίνια και παραδείσια Γκούλντιαν, αλλά έχει βρεθεί και σε άλλες σπινίδες. Παραδείσια Βενγκαλίδες, καρδερίνες, παραδείσια ζεμπράκια, παραδείσια φόρπους και μελαψίττακους (παπαγαλάκια της Αυστραλίας).
 
Σταύρο τί να πω; Έτσι μου είπε και μάλιστα είναι και καθηγητής στο ΑΠΘ. Η αλήθεια είναι ότι δεν με έπεισε και θα τηρήσω μόνο την χορήγηση δοκιμαστικά για να δούμε αποτελέσματα. Κατά τα άλλα εγώ τα ζεμπράκια μου δεν τα βάζω στην κλούβα και φυσικά όπως ανέφερα και πριν θα πλυθούν και θα αποστειρωθούν όλα σχολαστικά. Δεν το διακινδυνεύω σε καμία περίπτωση.


Γιατί τέτοιες περιπτώσεις τυχαίνουν πάντα στα πουλιά που έχεις περισσότερο αδυναμία; Εντάξει όλα τα πουλιά μου τα λατρεύω αλλά αυτό το ζευγάρι είναι το καμάρι μου.
 
Λοιπόν η έρευνα συνεχίστηκε στο... internet φυσικά.
Τα περισσότερα sites που έψαξα αναφέρουν ότι δεν είναι γνωστός ο κύκλος αναπαραγωγής των ακάρεων. Σε ένα μόνο αναφέρεται κύκλος διάρκειας 14-21 ημέρες. Η επανάληψη της θεραπείας κυμαίνεται από 1 φορά την εβδομάδα μέχρι 1 φορά στις 15 για 3 επαναλήψεις. Τέλος για τον τρόπο μετάδοσης δεν αναφέρεται πουθενά ότι μπορεί να μεταδωθούν από τα αξεσουάρ του κλουβιού. Μεταδίδονται με το τάισμα αν είναι ζευγάρι ή αν ταΐζουν μικρά, μέσω του νερού και μέσω του αέρα όταν βήχει το πουλί και είναι μαζί με άλλα πουλιά. Παραθέτω και τις διευθύνσεις για όποιον θέλει να ψάξει:
Air Sack Mites
Health Care - Mites
Airsack Mites
Birds Online - Health and diseases - Air sac mites
Lady Gouldian Finch .com - Air Sac Mites
http://www.geocities.com/canarytales_lindahogan/research.htm#Research4
και αν βάλουμε στο google air sack mites βγάζει αρκετά ακόμη sites
 
Back
Top