Αναπαραγωγή Αναπαραγωγής 2017 αποτελέσματα

Dimitris.P

PB Member
Εγγραφή
28 Ιουλ 2015
Μηνύματα
1.993
Πόλη
Πειραιάς
Μιά χρονιά,θεωρώ, που πολλοί θα ήθελαν να ξεχάσουν από τη μνήμη τους..η φετινή.
Πολλοί δυσαρεστήθηκαν σε σημείο να θέλουν να ''σκίσουν'' τα κοιτάπια τους και αναφέρομαι σε σημειώσεις ετών και άλλοι.. Να θέλουν να τα παρατήσουν.
Οπως ο φίλος Μάκης(Pyroferus) έτσι και γω.. Περιμένω να μπει για τα καλά το καλοκαίρι, να φύγω και να ξεχάσω τη φετινή σαιζόν.

Εσείς.. Πώς τα πήγατε φέτος; Τί αντιμετωπίσατε και πώς;
κάθε άποψη είναι χρήσιμη.. Τόσο των φίλων που κάνουν εσωτερική εκτροφή όσο και των φίλων που κάνουν εξωτερική.
 
Τι ήταν αυτό που σας χάλασε τα σχέδια Δημήτρη @Dimitris.P και Μάκη @pyroferus?
Ποια τα προβλήματά σας;
Εγώ προσωπικά στα καναρίνια πήγα εξαιρετικά καλά. Καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά
Ξεπέρασα τον αρχικό σχεδιασμό... και χρειάστηκα συμπλήρωμα στα δαχτυλίδια.
Για τα Ιθαγενή... Ξεκίνησα χάλια... αλλά έχω υπομονή για την εξέλιξη (έχουμε κάποια περιθώρια ακόμη) και επιμονή ώστε να υπάρξει βελτίωση και αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά.
 
. Τα δικά μου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην 4η ''προσπάθεια'' .. Οι τρεις προηγούμενες ήταν άσπορες. Δεδομένου ότι οι άσπορες δεν κουράζουν και τόσο τα θηλυκά. Γι'αυτό και προχώρησα σε 4η.
Προσπαθώ να σκεφτώ τί πήγε λάθος..όσον αφορά στη διατροφή τους..η προετοιμασία τους έλαβε έναρξη από τον Δεκέμβριο, με τα καλύτερα. Για τη διάρκεια φωτός, δεν το συζητώ.. Κινήθηκα στα προβλεπόμενα.
Η θερμοκρασία σαφώς και παίζει σημαντικό ρόλο στις εξωτερικές εκτροφές, αλλά.. Και αυτό το ρύθμισα όπως έκανα και πέρυσι, όπου είχα τη χαρά να δω να σκάνε μύτη περίπου 30 μικρά (σε μόλις 2 γέννες) πολύ νωρίτερα μάλιστα σε σχέση με τον φετινό προγραμματισμό.
Το 3-0 πονάει.. Πονάει πολύ. Ακόμη το ψάχνω.. Ακόμη διαβάζω και αντλώ πολλές πληροφορίες και από εκτροφείς του εξωτερικού. Προσπαθώ να εντοπίσω το λάθος. Για την ώρα αδυνατώ, αν και μέσα μου κυρίως πιστεύω πως '' 2 μήνες προετοιμασίας, κυρίως σε εξωτερικές εκτροφές, δεν αρκούν.. Πρέπει να ακολουθούμε όλοι μας ένα σωστό Ετήσιο Διατροφικό Πρόγραμμα''.
Τί να πώ...
 
.. Με λάμπα φθορίου, πίσω από το κλουβί του κάθε ζευγαριού. 😉
και το ξαναλέω.. Πέρυσικαι πολύ νωρίτερα, από μόλις 2 γέννες χάρηκα 30 μικρά..φέτος το σκορ είναι 3-0...☹
ο καιρός τα τελευταία χρόνια είναι.. Μεγάλη πληγή. Τρομερές εναλλαγές θερμοκρασιών, από τη μία εβδομάδα στην άλλη, από τον ένα μήνα στον άλλο.. Που ακόμη και ο ανθρώπινος οργανισμός ''αποσυντονίζεται'' κάποιες φορές..
 
και το ξαναλέω.. Πέρυσικαι πολύ νωρίτερα, από μόλις 2 γέννες χάρηκα 30 μικρά..φέτος το σκορ είναι 3-0...
Είναι όντως απογοητευτικό...
Πιθανολογώ πως ακόμη ψάχνεσαι για τις αιτίες...
Έχεις στοχεύσει κάπου;
 
Έχεις στοχεύσει κάπου;
.. Αρχίζω να πιστεύω πως ''μόνο μέσω μίας ισορροπημένης και σωστά δομημένης ΕΤΗΣΙΑΣ διατροφικής προετοιμασίας, η οποία θα εμπλουτίζεται-εντείνεται με τα ανάλογα κεράσματα 10 εβδομάδες πριν το ''στήσιμο της φωλιάς'', θα μπορούμε να μιλάμε για υγιή πουλιά,έτοιμα προς αναπαραγωγή και να χαιρόμαστε τόσο εμείς όπως και εκείνα με το αποτέλεσμα.
Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να σκεφτώ ή να καταλήξω κάπου αλλού.. Ακούω και μιλάω και με άλλους φίλους του χόμπυ μας, πολλοί είναι αυτοί που ''απογοητεύτηκαν'' φέτος.
 
Αν και πρωτη μου προσπάθεια για αναπαραγωγη (εξωτερικη), προετοιμασια ξεκινησα μεσα Γενάρη περιπου, μεχρι στιγμης τα παμε πολυ καλα η πρωτη γεννα βγηκαν τρια απο τα τεσσερα ενσπορα αυγα και στη δευτερη γενα μεχρι τωρα εχουν βγει τεσσερα απο τα πεντε ενσπορα αυγα και μπορει αυριο να βγει και το πέμπτο. Απο προβληματα δοξα τον Θεο κανενα ελπιζω να συνεχισουμε ετσι μεχρι να κλαρωσουν και αυτα τα μικρα και μετα του χρονουνου να ειμαστε καλα!
 
Σε γενικές γραμμές φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά. Από τη στιγμή που το φαινόμενο παρατηρείται σε πολλές εκτροφές, τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στις κοινές συνθήκες, όπως είναι ο καιρός. Δεν νομίζω ότι κάποιος με τα ίδια πουλιά και εμπειρία προηγούμενων χρόνων πρέπει να αμφιβάλει και να προσπαθεί να αναθεωρήσει πλήρως τις απόψεις/γνώσεις του... Νομίζω ότι μπορεί ορισμένοι με εξωτερικές εκτροφές να βιάστηκαν και γι' αυτό να έχουν κάποιες αποτυχίες.

Εύχομαι να πάνε καλά στη συνέχεια, με αρχικό σκοπό να διατηρήσουμε τα πουλιά που έχουμε και όχι να τα εξαντλήσουμε για να προλάβουμε "ακόμα μια γέννα"
 
'' 2 μήνες προετοιμασίας, κυρίως σε εξωτερικές εκτροφές, δεν αρκούν.. Πρέπει να ακολουθούμε όλοι μας ένα σωστό Ετήσιο Διατροφικό Πρόγραμμα''.
Μα Δημήτρη, τα πουλιά τα έχεις όλα, αν όχι τα περισσότερα, ήδη ένα έτος στο οποίο, αν έχω καταλάβει καλά, είσαι πολύ τυπικός με το καθημερινό τους σιτηρέσιο. Τι πρόσθετο μπορεί να φταίει όσον αφορά στη διατροφή τους; Μου ήρθε τώρα μία σκέψη: μήπως τελικά πρέπει να είμαστε λιγότερο αυστηροί με την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν; Μήπως χρειάζεται κατά την προετοιμασία να δίνουμε παραπάνω τροφή; Το αυγό να το φτάνουμε σε καθημερινή ρουτίνα για τις τελευταίες δύο βδομάδες; Πρόσθετους σπόρους αφειδώς;
Τρομερές εναλλαγές θερμοκρασιών, από τη μία εβδομάδα στην άλλη, από τον ένα μήνα στον άλλο..
και κυρίως από την ημέρα στη νύχτα.
 
..η περσινή χρονιά, ναι,ήταν κρύα σχεδόν μέχρι τις αρχές Μάρτη, αλλά..σταθερή.
Η φετινή χρονιά..σε πλήρη εκτροχιασμό! Από τους 12 βαθμούς, μέσα Φλεβάρη, στους 25. Από τους 25 στους 10.. Από τους 10 στους 24 και άντε πάλι... Κυριακή του Πάσχα στους 26,Τρίτη του Πάσχα στους 16. Τα πουλιά να τρώνε τα σίδερα και ο καιρός να μπερδεύει τόσο αυτά όσο και εμάς.
Τί να πω.. Το μόνο που μπορώ αυτή τη στιγμή να δηλώσω(ακόμη τα έχω λίγο χαμένα και το ψάχνω) είναι πως πέρυσι..στο ίδιο σημείο ως χώρο εκτροφής και με όχι τόσο οργανωμένη διατροφική προετοιμασία όπως φέτος,τέλη Απρίλη καμάρωνα 30 μικρά.
Φέτος, μέσα Μάη και ούτε πούπουλο..φαινόμενο που λαβαίνει μέρος και σε εσωτερικές εκτροφές, από ότι μαθαίνω.
τα πουλιά τα έχεις όλα (αν όχι τα περισσότερα) ήδη ένα έτος στο οποίο, αν έχω καταλάβει καλά, είσαι πολύ τυπικός με το καθημερινό τους σιτηρέσιο.
.. Τα πουλιά που μπήκαν σε αναπαραγωγή φέτος,ήρθαν στα χέρια μου Oκτώβρη και Νοέμβρη του 2016..
τα Gloster δεν μπήκαν σε αναπαραγωγή..
 
Η ανετοιμότητα των αρσενικών είναι η βασικότερη αιτία για τις άσπερμες γέννες αυγών.
Αυθαίρετα θα έλεγα κατά 75-80%.
Από κει και μετά σημαντικό ποσοστό έχει το πυκνό φτέρωμα, το πολύ πάχος στα πουλιά, η ανικανότητα κλπ..
Ακόμη όμως και να διαφωνεί κάποιος με το ποσοστό που έγραψα πρέπει όλοι να αποδεχτούμε πως οι συνθήκες διαβίωσης που θα έφερναν το αρσενικό σε ετοιμότητα είναι και η "πηγή του κακού".
Αν λοιπόν σε ένα κοπάδι τα περισσότερα αρσενικά αποδείχτηκαν "ανέτοιμα" τότε για μένα την κύρια ευθύνη έχουν οι συνθήκες στο περιβάλλον διαβίωσης και όχι η διατροφή.
Το έντονο φως και η μεγάλη διάρκειά του (13,5 ώρες) είναι το βασικότερο για να ξεγελάσω ένα πουλί και να έρθει σε ετοιμότητα νωρίτερα.
Η πλούσια διατροφή θα συνεισφέρει στην αύξηση της ετοιμότητας των αρσενικών αλλά δεν θα την προκαλέσει από μόνη της.
Αν τώρα το σφάλμα ετοιμότητας είναι σε ορισμένα αρσενικά τότε οφείλουμε να ψάξουμε τα υπόλοιπα.
 
Συμφωνώ με τα παραπάνω. Αλλά ως προς τη διατροφή, χωρίς να θέλω να επιμείνω, ο ίδιος για κάποιο λόγο δεν δίνω βρώμη στα αρσενικά μου - κάπου, κάποτε, είχα διαβάσει ότι περιέχει φυτοοιστρογόνα και να αποφεύγουμε την κατανάλωσή της σε αρσενικά πουλιά που είναι να μπουν σε αναπαραγωγικό κύκλο.
Επίσης αυτή η ιστορία με τις λάμπες φθορίου, και μόνο που ξεφεύγει από τα συνήθη δεδομένα, μου έκανε εντύπωση. Δημήτρη, οι λάμπες τοποθετήθηκαν σε εξωτερική εκτροφή - έτσι δεν είναι; Δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο..., Φώτιζαν και τα κλουβιά των θηλυκών;
 
ο ίδιος για κάποιο λόγο δεν δίνω βρώμη στα αρσενικά μου - κάπου, κάποτε, είχα διαβάσει ότι περιέχει φυτοοιστρογόνα και να αποφεύγουμε την κατανάλωσή της σε αρσενικά πουλιά που είναι να μπουν σε αναπαραγωγικό κύκλο.
Θα με ενδιέφερε να μάθω περισσότερα αν φυσικά μπορείς.
Η βρώμη είναι βασική στη διατροφή τους και πολύ περισσότερο στην αναπαραγωγή...
Ο extra φωτισμός στις εξωτερικές εκτροφές είναι απαιτητός για να καλύψει αρχικά τα "μαύρα σκοτάδια" πριν την "ανατολή του ήλιου και τμήμα της νύχτας μετά τη δύση του ώστε να "μεγαλώσουν τη μέρα.
Επίσης αυξάνει και την ένταση του φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας...
Όλα τα παραπάνω για να ξεγελάσουν τα πουλιά και να αρχίσουν νωρίτερα την αναπαραγωγική προσπάθειά τους.
Αυτό όμως ενέχει πολλούς κινδύνους και αντί για όφελος οδηγούμαστε τελικά σε ζημίες...
 
Μιας και αναφέρθηκε και το δικό μου όνομα, ας καταθέσω και τα δικά μου.
Λοιπόν, η εκτροφή είναι εσωτερική και σταθερή ως προς τις συνθήκες.
Φέτος έβαλα 5 ζευγάρια και θα τα πιάσω με την σειρά.

Στο πρώτο ζευγάρι 1η γέννα με 3 αυγά όλα άσπορα,2η γέννα με 3 αυγά και πάλι όλα άσπορα. Τώρα την έχω σε μια 3η γέννα με άλλο αρσενικό που μου έχει δώσει απογόνους,θα δείξει το αποτέλεσμα της οωσκόπησης σε λίγες μέρες.

Στο δεύτερο ζευγάρι 1η γέννα με 3 αυγά τα οποία ήταν όλα ένσπορα και έδωσαν 2 νεοσσούς και 1 θάνατο στο αυγό. Σε αυτό το ζευγάρι επίσης ένα πρωί βρήκα τον αρσενικό νεκρό στην φωλιά δίπλα στην κανάρα. Τα 2 μικρά τα μεγάλωσε μόνη της και μέχρι στιγμής είναι καλά. Δεύτερη γέννα με άλλο αρσενικό έκανε 5 αυγά τα οποία τα 4 άσπορα και 1 γονιμοποιημένο που αυτήν την στιγμή ο νεοσσός είναι 22 ημερών.

Στο τρίτο ζευγάρι 1η γέννα έκανε 4 αυγά τα οποία ηταν τα 2 άσπορα 1 νεκρό στο αυγό και 1 αυγό ήταν ένσπορο. Βγήκε ένας νεοσσός και την 15η ημέρα το μεσημέρι πέθανε ο νεοσσός αλλά και η κανάρα σχεδόν ταυτόχρονα. Εκείνη την στιγμή φοβήθηκα και για το αρσενικό, μήπως και είχα να αντιμετωπίσω κάποια δηλητηρίαση. Όλα καλά για τον αρσενικό, αυτή την στιγμή τον έχω με την κανάρα του 2ου ζευγαριού που είχα 2 γέννες άσπορες. Εδω θα δείξει η οωσκόπηση το αποτέλεσμα από 3 αυγά που έχουν αυτή τη στιγμή.

Στο τέταρτο ζευγάρι η κανάρα έκανε φωλιά αλλά ποτέ δεν γέννησε αυγά, παρόλο που πέρσι μου χάρισε απογόνους.

Και 5ο ζευγάρι έκανε 2 γέννες από 3 αυγά που ήταν όλα ένσπορα αλλά πεθάναν στο αυγό και στις δυο γέννες. Τώρα θα προσπαθήσω για μια 3η γέννα και θα δούμε το αποτέλεσμα.
Αυτά και συγνώμη για το κατεβατό.
 
@Dimitris.P γράφω σχεδόν copy/paste από το πρόσφατο θέμα που είχα ανοίξει, το βάζω κι εδώ για να έχουμε συγκεντρωτικά και άμεσα συγκρίσιμα αποτελέσματα της προσπάθειας αναπαραγωγής 2017.

Τα ζευγάρια τα οποία έχω βάλει για αναπαραγωγή είναι τρία.
Όλα τα πουλάκια είναι του 2016 εκτός από ένα του 2013.
Όλα βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.
Όλα ακολουθούν την ίδια "κατάλληλη" διατροφή.
Ισορροπημένη από το Σεπτέμβριο και ακολουθώντας τις "οδηγίες" προετοιμασίας των τελευταίων δύο μηνών πριν ενώσω τα ζευγάρια.
Συμπληρωματικά χορήγησα αμινοξέα+βιταμίνες & ασβέστιο+D3+Φώσφορο της Landmark, βάσει οδηγιών.

Πουλιά έχω πάρει μόνο από το ένα ζευγάρι (το ίδιο) δύο φορές.

Την πρώτη φορά έκαναν 2 ένσπορα από 4 συνολικά αυγά, τα οποία τα μεγάλωσαν και «κλάρωσαν» κανονικά.
Την δεύτερη φορά έκαναν 4 ένσπορα από 5 συνολικά αυγά, τα πουλάκια δείχνουν πως και αυτά θα τα καταφέρουν να «κλαρώσουν» .

Από τα άλλα δύο ζευγάρια είχα μόνο άσπορες γέννες (δύο φορές).

Το ένα ζευγάρι:
Την πρώτη φορά έκαναν 6 άσπορα αυγά.
Την δεύτερη φορά έκαναν 5 άσπορα αυγά.

Το άλλο ζευγάρι:
Την πρώτη φορά έκαναν 4 άσπορα αυγά.
Την δεύτερη φορά έκαναν 5 άσπορα αυγά.

Σήμερα τα δεύτερα μικρά -του καρπερού ζευγαριού- είναι δύο εβδομάδων ενώ τα άλλα δύο ζευγάρια είναι χωρισμένα με το συρμάτινο πλέγμα ώστε να βλέπονται και ακολουθούν mini προετοιμασία, μέσα στο Π/Σ/Κ θα γίνει γενική καθαριότητα και θα τοποθετήσω φωλιές και στα τρία ζευγάρια.

Και με τα τρία ζευγάρια θα πάμε για τρίτη και τελευταία γέννα ανεξαρτήτως αποτελέσματος...
Θα ήθελα πάρα πολύ μια γέννα -ολοκληρωμένη με νεοσσούς- κι από τα αχατάκια…

Εύχομαι σε όλους μας καλά αποτελέσματα!
 
Δεν πειράζει είμαστε και εμείς που μείναμε εκτός αναπαραγωγής. Του χρόνου παιδιά.
Προσωπική μου γνώμη μην τα ταλαιπωρούμε άδικα τα πουλιά όταν δεν έρχοντε καλά αποτελέσματα. Θεωρώ έστω άσπορες είναι πολλές οι 4 φορές Δημήτρη. Μάκη όταν υπάρχουν αιφνίδιοι θάνατοι καλύτερα να υπάρχει προσοχή και ανεύρεση της αιτίας και να μην ενναλάσοντε οι γεννήτορες για να πάρουμε έστω πουλιά. Κάλλιστα θα μπορούσε το πρόβλημα να μεταφερθεί σε όλη την εκτροφή με καταστροφικά αποτελέσματα.
Ότι γράφω το γράφω όχι για να κατακρίνω αλλά καλοπροαίρετα.
 
Θεωρώ ότι έστω κι άσπορες, είναι πολλές οι 4 φορές Δημήτρη..
εν μέρει δεν έχεις άδικο,Λάμπρο👍..στο μυαλό μου(και για φέτος) είχα μόνο 2 γέννες.
Διαβάζοντας κάποια άρθρα σχετικά με τις ''άσπορες γέννες'' και μιλώντας με καταξιωμένους ανθρώπους του χόμπυ μας, προχώρησα στις άλλες 2. Γνωρίζω πολύ καλά πως χρονικά είμαι στην.. Κόψη του χρόνου, αλλά όπως προείπα αν και η 4η είναι άσπορη.. Τότε αλλάζουν τα δεδομένα στο μυαλό μου, στις πληροφορίες που χρόνια τώρα συλλέγω αλλά και. Γενικότερα. Θα δείξει..
Μάκη όταν υπάρχουν αιφνίδιοι θάνατοι καλύτερα να υπάρχει προσοχή και ανεύρεση της αιτίας και να μην ενναλάσονται οι γεννήτορες για να πάρουμε έστω πουλιά. Κάλλιστα θα μπορούσε το πρόβλημα να μεταφερθεί σε όλη την εκτροφή με καταστροφικά αποτελέσματα.
.. Εδώ έχει δίκιο ο Λάμπρος,Μάκη.. Αλλά εσύ ξέρεις καλύτερα!👍
 
είχα διαβάσει ότι περιέχει φυτοοιστρογόνα και να αποφεύγουμε την κατανάλωσή της σε αρσενικά πουλιά που είναι να μπουν σε αναπαραγωγικό κύκλο.
Έψαξα αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα παράθεση... <mod edit>
Ποια η επίδραση των φυτοοιστρογόνων στις ορμόνες των καναρινιών


ΥΓ1:. Και η δική μου αναπαραγωγική χρονιά είναι γεμάτη απρόοπτα αλλά το απολαμβάνω,όπως είναι φυσικό,όταν χάνεις το μέτρημα.
ΥΓ2:.όσοι έχετε άσπορα ας γράψετε αν δίνετε ασβέστιο στα αρσενικά και σχετικά με τις πηγές σεληνίου. Για τις εμβρυακές νεκρώσεις,τι ζευγάρια βάζετε;
 
Back
Top