Αναπαραγωγή Αναπαραγωγής 2017 αποτελέσματα

είσαι βέβαιος πως η αιτία των προβλημάτων κρύβεται στην διατροφή;
όχι βέβαια,Μαρία! Νιώθω καλά γιατί η διατροφή που ακολούθησα φέτος ήταν (και είναι) πολύ καλή σε σχέση με την περσυνή, σχεδόν χωρίς καθόλου ''τεχνητά πρόσθετα''..
κινήθηκα σχεδόν στο 100% με φυσικά προιόντα: σωστό μείγμα σπόρων, σπιτική αυγοτροφή (ως κέρασμα chia-perilla-kinoa-νίζερ-ωμό σουσάμι-brazil nut) και επιπροσθέτως ξερά σύκα -σπανάκι -μπρόκολο -αρακά -ραδίκι -ζωχό -μήλο.
Μάλιστα το Βραζιλιάνικο Φυστίκι αποτελεί ιδιαίτερη πηγή Σεληνίου(σημαίνων στοιχείο στην αναπαραγωγή),όπου συνεργατικά με τις βιταμίνες Ε και C δρουν αντιοξειδωτικά και προστατεύουν/θωρακίζουν τα σπερματοζωάρια..λόγος που το προτίμησα και το ενέταξα στη φετινή διατροφή.
Γι'αυτό και με βλέπεις προβληματισμένο.. Ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω..
 
όμως θα την χαρακτήριζε φυσική,100% λογική και εύκολα εφαρμόσιμη.

(Ο Δημητρης jk ειναι φιλος με την ευρυτερη εννοια, τον αγαπω τον σεβομαι τον παραδεχομαι, συμφωνω απολυτα σε παρα πολλα μαζι του, αλλα διαφωνω και σε καποια.)

Δημητρη. Ρ
Μεχρι οταν καποιος με πεισει οτι τα αλευρα δεν περιεχουν μαλαθειο η υπολειμματα του,ανεκτα για ημερησια ληψη απο πουλια, εγω δεν θα τα θεωρω φυσικη διατροφηκαι θα τα ενοχοποιω για καθε αναποδια, η θα εχω υπονοιες.

Το ιδιο ισχυει και για την σογια και τα παραγωγα της, τα φρεσκα λαχανικα εστω και καλα πλυμενα.

Εφικτη ωμη φυσικη διατροφη ειναι μια σκεψη-προταση, με κατ αρχην στοχο την μειωση των παραμετρων που οδηγουν η καποτε θα οδηγησουν σε "αναποδιες" η προβληματα.

Σε αυτο το μονοπατι πρωτευων στοιχειο δεν ειναι η πληρης αποδοχη απο τα πουλια, αλλα η επιβολη, οπως και ο εγκλωβισμος, η τα φαρμακα.
 
Ο Δημητρης jk ειναι φιλος με την ευρυτερη εννοια, τον αγαπω τον σεβομαι τον παραδεχομαι, συμφωνω απολυτα σε παρα πολλα μαζι του
.. Και από τη δική πλευρά,Νίκο(.. Επέτρεψέ μου τον ενικό, με όλο το σεβασμό) τον Δημήτρη τον ''διαβάζω'' χρόνια τώρα, εννοείται πως τον σέβομαι και συμφωνώ σε πολλά μαζί του γι'αυτό άλλωστε και υιοθέτησα πολλά από τα γραφόμενα του φέτος.. Αλλιώς απλά θα προσπερνούσα.
Πιστευω οτι ταιζεις σογια
..η διατροφή που ακολουθήθηκε φέτος είναι..
σωστό μείγμα σπόρων, σπιτική αυγοτροφή (ως κέρασμα chia-perilla-kinoa-νίζερ-ωμό σουσάμι-brazil nut) και επιπροσθέτως ξερά σύκα -σπανάκι -μπρόκολο -αρακά -ραδίκι -ζωχό -μήλο.
.. Δεν πιστεύω πως φταίει η διατροφή που ακολούθησα.. Κι αν ακούγομαι προβληματισμένος είναι γιατί ακόμη το ψάχνω, δεδομένου του ότι
πέρυσι, στο ίδιο σημείο ως χώρο εκτροφής (και με όχι τόσο οργανωμένη διατροφική προετοιμασία όπως φέτος) τέλη Απρίλη καμάρωνα 30 μικρά.
Ανοιξα το θέμα αυτό για να ακουστούν πολλές φωνές, ας μη μένουμε μόνο στα του οίκου μου,τί λέτε; κάτι θα βγει στο τέλος, πιστεύω.. 😉:)
και ξέρω πως δεν αντιμετώπισα μόνο εγώ αυτό το φαινόμενο φέτος.. Κάποιοι μάλιστα ''μου ρίχνουν'' χρόνια εμπειριών στην πλάτη.👍

(όσο ζούμε μαθαίνουμε..όσο μαθαίνουμε καλό είναι να αλλάζουμε, πάντα προς το καλύτερο.
Αν τώρα δεν μας βγει..υγεία να υπάρχει έστω! )
 
Πόσα απο τα αρσενικά που χρησιμοποίησες φέτος, είναι δικά σου πουλιά Δημήτρη (Πέραν του ενός έτους στον δικό σου εκτροφικό χώρο) ; Πόσα είναι γενημένα πρίν το 2016 ;
Για τί ποικιλίες καναρινιών πρόκειται;
 
Η ουσιώδης πτυχή της συζήτησης που αφορά τα τρόφιμα, δεν εστιάζεται μόνο σε καθένα εξ' αυτών αλλά κυρίως στους συνδυασμούς τους, τους τρόπους παρασκευής, τα μαγειρέματα, τα ψησίματα κτλ.
Η χημεία των τροφίμων είναι ολόκληρος τομέας της επιστήμης. Δύο ωφέλιμα τρόφιμα δεν συνεπάγεται πως παράγουν έναν ωφέλιμο συνδυασμό, κάλλιστα μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Πόσο μάλλον όταν σε μια αυγοτροφή βάζουμε δεκάδες διαφορετικά στοιχεία. Γι αυτό υπήρξα πάντα επιφυλακτική και αρνητική στη τάση αυτή, που έχει βέβαια κίνητρο το καλό των πουλιών αλλά είναι ελλιπής και επικίνδυνα ερασιτεχνική.
Μια άλλη παρατήρηση σε σχέση με την διατροφή, είναι η υπερβολική χρήση των λαχανικών, σε αντίθεση με τα χόρτα και τα αρωματικά βότανα.
Παρατηρώ αυτές τις μέρες την συμπεριφορά των πουλιών στην φύση, σε σχέση με ένα οικόπεδο που κουρεύτηκαν τα αγριόχορτα και παραμένουν κομμένα προκειμένου να μαραθούν για να καθαριστεί.
Όσο ήταν φρεσκοκομμένα και νωπά, μόνο οι καρακάξες τα ψαχούλευαν και τσιμπολογούσαν.
Τώρα που ξεράθηκαν, άρχισε να γίνεται κάθε πρωί επιδρομή κατ' αρχήν των κοτσυφιών και πρόσφατα στην συνέχεια και των σπουργιτιών.
Δηλαδή τα πουλιά στην φύση, αξιοποιούν τα διαθέσιμα σε άλλη φάση τους, το καθένα ανάλογα με τον οργανισμό του.
 
Παρατηρώ αυτές τις μέρες την συμπεριφορά των πουλιών στην φύση, σε σχέση με ένα οικόπεδο που κουρεύτηκαν τα αγριόχορτα και παραμένουν κομμένα προκειμένου να μαραθούν για να καθαριστεί.
Όσο ήταν φρεσκοκομμένα και νωπά, μόνο οι καρακάξες τα ψαχούλευαν και τσιμπολογούσαν.
Τώρα που ξεράθηκαν, άρχισε να γίνεται κάθε πρωί επιδρομή κατ' αρχήν των κοτσυφιών και πρόσφατα στην συνέχεια και των σπουργιτιών.
:) Χμμμ... Μήπως υπάρχουν και λόγοι που δεν φαίνονται άμεσα; Μήπως υπάρχει ήδη αποσύνθεση,υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκουλίκια - έντομα και αυγά εντόμων ή στρατιές απο μυρμίγκια;
 
Για μένα Δημήτρη το πρόβλημα δεν θα πρέπει να εστιαστεί στη διατροφή αλλά στις συνθήκες του χώρου.
Για να προετοιμαστούν τα αρσενικά πρέπει αρχικά το φως και μετά όλα τα υπόλοιπα να ερεθίσουν τους φωτοϋποδοχείς... Τα κωνία (cones). Αυτά και μόνο αυτά αντιδρούν τόσο ως προς τη φωτεινότητα αλλά και προς το μήκος κύματος, βοηθώντας στην αντίληψη του χρώματος και του σχήματος αντίστοιχα, όπως αναλυτικά μπορείς να διαβάσεις στο σχετικό απόσπασμα για το οπτικό σύστημα των πουλιών στο άρθρο https://community.petbirds.gr/threads/Φωτισμός-εκτροφείου-πτηνών.21129/.
Ξεκινάμε νομίζω λάθος αν εκτός εποχής προσπαθούμε να προετοιμάσουμε τα πουλιά μας αγνοώντας τις βασικές προϋποθέσεις (συνθήκες) άνοιξης και τις απαραίτητες Συνθήκες αναπαραγωγής στο εκτροφείο πτηνών
Αν το πρόβλημα ήταν η διατροφή τους... Τότε σε κάποια πουλιά θα υπήρχαν αναπαραγωγικά αποτελέσματα...
Όταν όμως όλα τα αρσενικά, ανεξαρτήτου ηλικίας δεν ανταποκρίθηκαν (και σε βάθος χρόνου με 2-3 γέννες) στις αναπαραγωγικές απαιτήσεις... Τότε είμαι σίγουρος πως οι συνθήκες είναι αυτές που τα κράτησαν πίσω.
 
Το πιστεύεις λόγω φυτό οιστρογόνων που περιέχονται στη σόγια και τα οποία θεωρείς οτι αναστέλλουν την " καρπεροτητα " των αρσενικών;

Με ποια επιχειρηματα μπορει κανεις να το αποκλεισει, η δοση αντιδραση ποικιλει αναλογα τα συστατικα του τροφιμουκαι στον χρονο και στο αποτελεσμα.
 
και επιπροσθέτως ξερά σύκα -σπανάκι -μπρόκολο -αρακά -ραδίκι -ζωχό -μήλο.

Τα εμπιστευεσαι αυτα η εχεις υπονοιες;
Εστω και εαν αυτη την φορα ειχε παρελθει ο χρονος αναμονης απο το τελευταιο ραντισμα οταν τα αγορασες,
την επομενη φορα που θα αγορασεις θα εισαι σιγουρος οτι το ιδιο θα εχει συμβει, η ο παραγωγος τα πουλησε πιο γρηγορα, για να καλυψει ισως ενδεχομενος μια επιταγη που ειχε την αλλη ημερα;
Παντα θα εχεις υπονοιες και οσο λιγοτερο επισφαλη υλικα χρησιμοποιεις θα μειωνονται οι υπονοιες και θα εντοπιζονται πιο ξεκαθαρα τα προβληματα και οι λυσεις τους.

Υ/Γ για τα χορτα και τα λαχανικα, ο χρονος αναμονης υπολογιζεται για ανθρωπινες ανοχες, και καταστρατηγειται οχι πουλιων.
 
μμμ... Μήπως υπάρχουν και λόγοι που δεν φαίνονται άμεσα; Μήπως υπάρχει ήδη αποσύνθεση,υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκουλίκια - έντομα και αυγά εντόμων ή στρατιές απο μυρμίγκια;


Και να προσθεσω ξεροι σποροι και φυλλα.
 
Έχω ακούσει, χωρίς να το ξέρω από πρώτο χέρι, ότι και σε άλλες χώρες, όπως Ιταλία, Ισπανία, πολλοί επαγγελματίες εκτροφείς έχουν παρόμοια προβλήματα. Αν μπορεί να επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία τότε η συζήτηση πρέπει να κινηθεί σε διαφορετικό επίπεδο. Το μόνο που μπορώ μετά να φανταστώ είναι κάποιος ιός, βακτήριο αλλά αυτά είναι αχαρτογράφητα νερά για εμένα...
 
Σας παραθέτω τα αποτελέσματα της δικής μου αναπαραγωγικής προσπάθειας για το 2017. Υπενθυμίζω πως εκτρέφω κόκκινα μωσαικά καναρίνια και η εκτροφή μου είναι εξωτερική.

Rodolfo(2014)+Gemma(2014)
1η γέννα=4 ένσπορα αυγά=2 νεοσσοί(2 νεκροί στο αυγό).5/3/17

Dario(2014)+Fina(2016)
1η γέννα=5 ένσπορα αυγά=4 νεοσσοί(1 νεκρός στο αυγό)21/3/17
2η γέννα=5 ένσπορα αυγά=3 νεοσσοί(2νεκροί στο αυγό)24/4/17

Valentino(2016)+Ornella(2015)
1η γέννα=6 ενσπορα αυγά=1 νεοσσός(5 νεκροί στο αυγό)21/3/17
2η γέννα=6 ένσπορα αυγά=2 νεοσσοί(4 νεκροί στο αυγό)24/4/17

Οι νεκροί νεοσσοί ήταν πλήρως ανεπτυγμένοι μέσα στα αυγά...

Τα συμπεράσματα δικά σας...
 
Έχασες και το αγαπημένο θηλυκό σου εν τω μεταξύ Στέφανε.

Αυτό πόνεσε πολύ Μαρία μου, αλλά ίσως στάθηκε αφορμή να αφήσω τον εαυτό μου να απολαύσει την φετινή αναπαραγωγή, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά επιτρέποντας στις άλλες δύο κανάρες μου και δεύτερη γέννα, κάτι που δεν συνήθιζα ως τώρα.
 
Ωραίο θέμα,όπως πολλοί είπαν και διαβάζοντας τα αποτελέσματα άξιων φίλων..συμπεραίνει κανείς πως η φετινή χρονιά ήταν ‘’δύσκολη’’ και για μας και για τα πουλιά μας. Διάβασα επίσης και το άρθρο που επισύναψε ο Γιάννης(misalouris) και ομολογώ πως ναι.. Είναι σωστό στο μεγαλύτερο ποσοστό. Επιτρέψτε μου τώρα να κλείσω τη ‘’δική μου μεριά’’ δηλώνοντας το συμπέρασμα για τα δικά μου δρώμενα:

1)πιστεύω πως δεν έφταιξε κάτι στη διατροφή τους.. Αλλά θα ακολουθήσω τις συμβουλές του κου Νίκου Δημητριάδη, κινούμενος 100% από δω και πέρα με βιολογικά προιόντα.
2)πιστεύω πως σημαντικό ρόλο(όχι τον κύριο) έπαιξαν και οι συνεχείς διακυμάνσεις του καιρού φέτος, που όμοιό τους δεν ξανάδα τα τελευταία 3-4 χρόνια που ασχολούμαι με το χόμπυ.
3)πιστεύω(κρίνοντας από την συμπεριφορά των πουλιών το τελευταίο 10ήμερο) πως δεν ήταν έτοιμα για αναπαραγωγή, μιας και ήρθαν στην κατοχή μου τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 2016. Οσοι φίλοι με τίμησαν πέρυσι και πήραν πουλιά από μένα μετά το πέρας της πτερόρροιας τους και συνέχισαν τη διατροφή που τους έκανα, φέτος έχουν όλοι νεοσσούς. Ναι.. Μας αρέσει δεν μας αρέσει,2-3 μήνες δεν είναι αρκετοί για να ζητήσουμε από τα πουλιά μας τα μέγιστα,όταν όλο τον υπόλοιπο χρόνο τρέφονται μόνο με σπόρους και νερό. Χρειάζονται πολλά περισσότερα, με φυσικό τρόπο και όχι με ‘’τεχνητά πρόσθετα’’, γι αυτό και..
4) πιστεύω πως μόνο με ένα σωστά δομημένο ετήσιο φυσικό διατροφικό πρόγραμμα (πάνω σε αυτό θα δουλέψω από δω και πέρα) θα μπορούμε να μιλάμε για ‘’σωστές αναπαραγωγές’’ αλλά και για ‘’υγιή πουλιά’’ όπου με το πέρας της διαδικασίας αυτής,θα είναι έτοιμα να μπουν και στην πτερόρροια.. Την πιο επίπονη διαδικασία στον ετήσιο κύκλο τους.
5)θα εξακολουθήσω να διατηρώ εξωτερική εκτροφή.. Μιας και ακόμη πιστεύω πως τα κατά της μπορεί κανείς να τα διαχειριστεί πιο εύκολα από ότι της εσωτερικής.

συμπέρασμα: σωστά δομημένη ετήσια διατροφή και όχι μόλις 2 μηνών.
και.. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε του χρόνου.👍
 
Η φετινή αναπαραγωγική χρονιά για μένα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, λόγω εξωτερικής εκτροφής, αλλά οδεύει προς τη λήξη της σύμφωνα με το πρόγραμμά μου.
Φέτος ήταν η πιο προγραμματισμένη χρονιά για μένα, αφού προχώρησα σε επιλεκτικά ζευγαρώματα, λόγω του μεγάλου αριθμού καναρινιών που διαθέτω. Σκοπός μου δεν ήταν να κάνω ρεκόρ στον αριθμό νεοσσών για φέτος(αν ήθελα θα το είχα πετύχει με μεγάλη διαφορά), αλλά να πάρω γερά πουλάκια με σωστές διασταυρώσεις, χωρίς να κουράσω τα ζευγάρια μου με πολλές γέννες. Στα περισσότερα ζευγάρια επέτρεψα δύο γέννες, σε άλλα μόνο μία.
Τα αρσενικά μου όλα, ακόμα και του 16, ήταν πανέτοιμα αρκετά νωρίς. Τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φλεβάρη τρώγανε σίδερα. Τα θηλυκά ετοιμάστηκαν αργότερα. Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου, δε χρησιμοποίησα κανένα σκεύασμα. Είχα αγοράσει και υγρό ασβέστιο που δεν χρειάστηκε ούτε αυτό να χρησιμοποιήσω. Αντίθετα, δεν προλάβαινα να αγοράζω σουπιοκόκκαλα. Τη διατροφή τους την έχω αναφέρει αρκετές φορές, νομίζω τη γνωρίζετε, ακόμα και το μείγμα σπόρων και η αυγοτροφή που χρησιμοποιώ είναι γνωστά.
Δεν πίεσα κανένα ζευγάρι να μπει στην αναπαραγωγή πρόωρα, παρά μόνο όταν είχα δείγματα ετοιμότητας και από τα δύο πουλιά. Π.χ. Το θηλυκό κόκκινο μωσαϊκό που αγόρασα τελευταία σε λάθος εποχή και με βιασύνη δε μου έχει δείξει ακόμα ότι είναι έτοιμο να μπει σε αναπαραγωγή. Το αρσενικό είναι έτοιμο εδώ και πολύ καιρό, οπότε αποφάσισα να μην τα ενώσω καν.
Άσπορα αυγά είχα ελάχιστα και να σημειώσω ότι δεν είχα καμία άσπορη γέννα σε κανένα από τα ζευγάρια μου.
Νομίζω ότι το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται κάπου εδώ ΥΠΟΜΟΝΗ. Εύχομαι σε όλους του χρόνου να έχουν καλύτερα αποτελέσματα!
 
Back
Top