Αναπαραγωγή Αναπαραγωγής 2017 αποτελέσματα

η δική μου αναπαραγωγική χρονιά είναι γεμάτη απρόοπτα αλλά το απολαμβάνω,όπως είναι φυσικό,όταν χάνεις το μέτρημα.
.. Εννοείται πως όλοι μας απολαμβάνουμε την όλη διαδικασία.. Με τα καλά και τα στραβά της!👍
Είναι στη φύση μας πιστεύω όμως να μας ''τρώει'' το ''γιατί'' όταν τα πράγματα δεν έρχονται ή δεν καταλήγουν όπως τα έχουμε σχεδιάσει. 😉
πες μας (αν το επιθυμείς βέβαια) δυό λόγια παραπάνω,Δημήτρη, για την έως τώρα πορεία των δικών σου πουλιών..
 
Καλημερα και απο εμενα, ενα πολυ ωραιο θέμα που δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο να δοθούν απαντήσεις.
Θα έλεγα όταν τέτοια προβλήματα τα συναντάνε άνθρωποι οι οποίοι δεν ασχολούνται πρώτη φορά με την αναπαραγωγή καναρινιών και κύριος ακολουθούν μία προετοιμασία, διατροφή όπου στο παρελθόν ήταν πετυχημένη και δεν έχουν αλλάξει κάτι τότε τα αίτια είναι ποιο δύσκολα και θα έλεγα ότι ξεφεύγουν από τα στερεότυπα, διατροφή, φωτισμός κτλ.

Θα σας πω μόνο ότι φέτος χώρισα το κοπάδι μου σε δύο κατηγορίες δύο ομάδες για δικούς μου λόγους. Κάποια αρσενικά έπρεπε να τα χρεισιμοποιησω σε θηλυκές και από τίς δύο ομάδες.
Παρατηρήσει πρώτη αρσενικο με θηλυκια Α πέντε αυγά πέντε ασπορα, το ίδιο αρσενικό με κανάρα Β , τέσσερα αυγά τέσσερα σποράτα, τον ίδιο συνδιασμό τον ακολούθησα και στην δεύτερη γέννα με ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.
Παρατηρήσει δεύτερη, αρσενικό με συγγένεια μόνο 25% στη θηλυκιά 4 αυγά 3 σποράτα προβλήματα οι νεωσσοι 1 κλαρωσε, το ίδιο αρσενικό με άλλη καναρα 3 αυγά 3 σποράτα κλαρωσανε όλα.
Παρατήρηση τρίτη, πουλιά τα οποία συμμετείχαν στο διαγωνισμό αποτελέσματα απογοητευτηκα.
1 ταιριάζει το ζευγάρι οργανικά;
2 βαθμός συγκαινειας
3 ψυχολογία, στρες
 
Παρατηρηση πρώτη: αρσενικο με θηλυκια Α πέντε αυγά πέντε ασπορα, το ίδιο αρσενικό με κανάρα Β , τέσσερα αυγά τέσσερα σποράτα, τον ίδιο συνδιασμό τον ακολούθησα και στην δεύτερη γέννα με ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.
Παρατηρηση δεύτερη: αρσενικό με συγγένεια μόνο 25% στη θηλυκιά 4 αυγά 3 σποράτα προβλήματα οι νεωσσοι 1 κλαρωσε, το ίδιο αρσενικό με άλλη καναρα 3 αυγά 3 σποράτα κλαρωσανε όλα.
Παρατήρηση τρίτη: πουλιά τα οποία συμμετείχαν στο διαγωνισμό, αποτελέσματα απογοητευτικά.
. Σταμάτη, μιλάμε για εσωτερικές εκτροφές, σε δύο διαφορετικούς χώρους,υπό τις ίδιες συνθήκες, σωστά;
 
πες μας (αν το επιθυμείς βέβαια) δυό λόγια παραπάνω,Δημήτρη, για την έως τώρα πορεία των δικών σου πουλιών..
Εγώ είμαι νέος στο κουρμπέτι αλλά παραδοσιακός, συνεπώς,όσοι είναι απο το νταμάρι μου, στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν, μόνο μάτια! Εν ολίγοις δεν δικαιούμε καν να βγάλω κάποιο συμπέρασμα.
Απο την άλλη μια απλή παράθεση των γεγονότων είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε σύγχυση ή λανθασμένες εντυπώσεις. Σύν των άλλων, για εμένα, ο κύκλος δεν έχει κλείσει ακόμη, η ερχόμενη εβδομάδα είναι ικανή να τα ανατρέψει όλα.

Γενικά πάντως, σε συνάντηση στον ΑΛΟΠ που είχα πάει,έφυγα με την αίσθηση οτι φέτος ήταν μια αρκετά επιτυχημένη χρονιά.
 
Χαίρομαι που άνοιξε ο Δημήτρης P αυτό το θέμα γιατί καλό είναι να καταγράφονται από όλους οι προσπάθειες, τα αποτελέσματα οι εμπειρίες και τα λάθη μας.
Για φέτος είχα 2 ζευγάρια σε αναπαραγωγή.
Το πρώτο, δικά μου πούλια του 2015 που πέρσι σε 2 γέννες μου έδωσαν σύνολο 8 αυγά(4+4) και 8 πούλια.
Φέτος σε 2 γέννες, σύνολο 2 αυγά (1+1) και ένα πούλι. Το θηλυκό πέρσι μετά την αναπαραγωγή άργησε να ξεπυρωσει
παρουσίασε πρόβλημα μαδώντας το στέρνο της και απόκτησε λίπος. Μετά από επίσκεψη σε γνωστό γιατρό εξετάστηκε το πούλι και οι
κουτσουλιές του με αποτέλεσμα να μην του βρει τίποτα εκτός από το λίπος του.
Με λίγα λόγια κακός που το έβαλα φέτος για αναπαραγωγή.
Το δεύτερο ζευγάρι αγοράστηκε τέλος Σεπτεμβρίου από εσωτερική εκτροφή, πουλιά του 2016 και από
2 γέννες 9 αυγά (4+5) μόνο 2 πούλια στην δεύτερη γεννά.
Τα πουλιά μου τα έχω σε εξωτερικό χώρο και διατροφική προετοιμασία έκανα για αναπαραγωγή.
Θεωρώ ότι αυτός ο χειμώνας όσο αφορά τις εξωτερικές εκτροφές είναι μια πολύτιμη εμπειρία για το μέλλον.
Μακρά περίοδος με πολύ κρύο και απότομη άνοδος της θερμοκρασίας αρχές με μέσα Μαρτίου με αποτέλεσμα
κατακόρυφο πύρωμα των πουλιών. Εάν γυρνούσα τον χρόνο πίσω θα προσπαθούσα να έχω τα πρώτα αυγά μετά το Πάσχα
και όχι τέλος Μαρτίου.
Όσο αφορά πούλια που έχουμε αποκτήσει πρόσφατα από εσωτερικές εκτροφές θεωρώ ότι χρειάζονται
περισσότερο από 6 `η 7 μήνες προσαρμογής για να εξοικειωθούν με το νέο περιβάλλον.
Τέλος αυτό που πιστεύω είναι ότι για να υπάρχουν άσπορα αυγά σίγουρα έχει γίνει ένας συνδυασμός πραγμάτων
που με το δικό μας μυαλό δεν μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε πλήρως τις ενέργειες των πουλιών μας, παρόλο που μας το δείχνουν.
Οι απόψεις μου φιλικά.
 
Πολλές φορές βλέπουμε φωτογραφίες φίλων από αναπαραγωγές και όταν όλο και αυξάνοντε οι φίλοι τόσο νομίζουμε ότι έχουμε αργήσει να ξεκινήσουμε και κάνουμε το λάθος.Αρχές Μάρτη δεν είναι νωρίς για έξω η αναπαραγωγή Παναγιώτη;Όσο ζέστη και να κάνει πιστεύω έχει ακόμα κρύες μέρες να δώσει. Στην εσωτερική εκτροφή ίσως είναι πιο ελεγχόμενα τα πράγματα απλά στην εξωτερική θέλει υπομονή και η στιγμή που θα ξεκινήσει κάποιος είναι σημαντική βάζοντας και τον παράγοντα τύχη πάντα μέσα.
 
Αρχές Μάρτη δεν είναι νωρίς για έξω η αναπαραγωγή Παναγιώτη;

Λάμπρο έχεις δίκιο. Τα λάθη εμείς τα κάνουμε και όχι τα πουλιά. Αλλά βλέποντας το θηλυκό να στήνεται μονή της και τον αρσενικό να τρώει τα κάγκελα για ζευγάρωμα από την μια φοβάσαι μην δεις αυγά στον πάτο του κλουβιού και από την άλλη φοβάσαι τις θερμοκρασίες και μετράς τις ημέρες. Το πρώτο αυγό το είχα 20 Μαρτίου μέσα στην φωλιά. Όπως και να έχει τα λάθη μας (αφού τα βλέπουμε και προπαντός να τα κατανοούμε) εμπειρίες να μας γίνονται.
 
Να θέσω ένα κάπως ευρύτερο ζήτημα, περιορίζοντάς το στην αναπαραγωγή.
Από τη μια λέμε ότι τα πουλιά έχουν ένστικτο, αυτά ξέρουν... Κλπ. Από την άλλη, εδώ στο φόρουμ, αλλά δεν θυμάμαι που, έχω διαβάσει ότι αν η διάρκεια της ημέρας υπερβεί τις τόσες ώρες τα πουλιά μπαίνουν σε πτερόρροια, αλλά ξέρω οτι καποια θηλυκά εξακολουθούν και κάνουν αυγά...
Όλα αυτά, και κάμποσα άλλα, έρχονται σε αντίθεση.
Κάποιοι απο εμάς, έχουν τα πτηνά σε εξωτερικές συνθήκες φωτισμού, υγρασίας, θερμοκρασίας, χωρίς να επηρεάζουν αυτές κ;ι το μονο που κάνουν ειναι να παρέχουν αφθονία και ποικιλότητα στην τροφή, και καθαριότητα στο περιβάλλον.
Εφόσον τα πουλιά έχουν ένστικτο και ξέρουν, που ειναι το πρόβλημα;
Απάντηση δεν έχω, προβληματισμό θέτω, στον οποίο όμως θα ηθελα να προσθέσω ότι προφανώς και δεν θα εκκολάπτονται όλα τα αυγά μιας γεννάς και δεν θα επιζούν για διάφορους λογους και όλοι οι νεοσσοί στη φύση. Άρα, μηπως πρεπει να δεχόμαστε τις απώλειες όταν δεν ξεφεύγουν από κάποια πλαίσια; Κι αν ναι, ποια ειναι αυτά;
 
Από τη μια λέμε ότι τα πουλιά έχουν ένστικτο, αυτά ξέρουν... Κλπ. Από την άλλη, εδώ στο φόρουμ, αλλά δεν θυμάμαι που, έχω διαβάσει ότι αν η διάρκεια της ημέρας υπερβεί τις τόσες ώρες τα πουλιά μπαίνουν σε πτερόρροια, αλλά ξέρω οτι καποια θηλυκά εξακολουθούν και κάνουν αυγά...
Όλα αυτά, και κάμποσα άλλα, έρχονται σε αντίθεση.
Οι ορμόνες των πουλιών είναι φωτοεξαρτώμενες. Αυτό δεν έχει να κάνει με την λειτουργία του ενστίκτου τους όταν οι ορμόνες το καλέσουν σε κάποια βιολογική διαδικασία.
Αυτό καταλαβαίνω εγώ.
 
Μαρία, οι ορμόνες ειναι ορμόνες. Βεβαίως φωτό εξαρτώμενες, αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό για την έκκρισή τους. Χρειάζονται και τα κατάλληλα συστατικά που προσλαμβάνονται απο την τροφή.
Αν λοιπόν ενα πουλι ειναι έτοιμο να ζευγαρώσει ή να κάνει αυγά και ειναι καλυμμένο σωστά από πλευράς τροφής, εμείς που λέμε οτι ειναι πολυ νωρίς, αργά κλπ, που κάνουμε το λάθος, και πως ψάχνουμε το λάθος;
 
δεν αρκεί μόνον αυτό για την έκκρισή τους
Έχω καταλάβει πως αρκεί εφόσον βέβαια υπάρχει ενηλικιότητα και βασικά καλή κατάσταση υγείας (δηλαδή απουσία παθολογικού ορμονικού προβλήματος).
Άλλοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων η διατροφή, ευθύνονται για την επιτυχή ή μη έκβαση.
Και αναρρωτιέμαι, όταν βλέπουμε μια χαρά ζευγαρώματα χωρίς πολυδαίδαλα διατροφικά σχήματα, με μια σχετικά λιτή διατροφή, μήπως τελικά κάνουμε λάθος όχι στις παροχές αλλά στους συνδυασμούς των τροφίμων;
 
Κοίτα, αναφέρομαι στο ζήτημα ως αναγκαία συνθήκη και ικανή συνθήκη για το ζευγάρωμα. Δεν μπορεί ένα ζωντανό να ζευγαρώσει επιτυχώς, δλδ να αναπαραχθεί, αν δεν έχει τα απαραίτητα και ικανά προς τούτο συστατικά που θα το οδηγήσουν σε ορμονική ετοιμότητα.
Για τα υπόλοιπα που αναρωτιέσαι σε σχέση με λιτή διατροφή, δεν ξέρω να σου πω - δεν είμαι άλλωστε της λιτής διατροφής ο ίδιος😛
 
Και αναρρωτιέμαι, όταν βλέπουμε μια χαρά ζευγαρώματα χωρίς πολυδαίδαλα διατροφικά σχήματα, με μια σχετικά λιτή διατροφή


Αν και της λεξης "λιτη" εβαζες την λεξη "φυσικη" διατροφη μηπως θα ηταν η χαρα μεγαλυτερη.

Γνωριζουμε αν και ποσο μαλαθειο ταιζουμε; (παρασιτοκτονο)
λεκινθινη της σογιας; (φτηνος γαλακτοποιητης με υψηλα ποσοστα πρωτεινης)
πρωτεινη σογιας σε σκονη; (αυτοπροσδιοριζομενο υλικο)
λαδι απο λιναρι; (ανθεκτικο λαδι στην οξειδωση)

Πως πανε στα υψη ποσοστα πρωτεινης σε μειγματα με κατα δηλωση 20% αλπουμινης.
Ποσο ασφαλη ειναικαι τι επιπτωσεις μπορει να εχουν οχι στους ανθρωπους, στα πουλια συν το γεγονος οτι ειναι γεννετικα τροποποιημενα.
Και ολα τα μη ικανοποιητικα αποτελεσματα της αναπαραγωγης να τα χρεωση καποιος στον καιρο, αυτα ειναι θεματα που πρεπει να μας απασχολησουν τωρακαι οχι οπως με τις μελισσες που αρχισαν ολοι να ασχολουνται οταν μειωθηκε αισθητα ο πληθυσμος τους.
 
https://jk21birds.wordpress.com/2011/01/03/διατροφική-προετοιμασία-για-την-νέα-π/
.. Διαβάζοντας κάποιος/α το παραπάνω άρθρο.. Δεν θα χαρακτήριζε λιτή μια τέτοια διατροφή, σίγουρα όμως θα την χαρακτήριζε φυσική,100% λογική και εύκολα εφαρμόσιμη.
Αν λοιπόν εφαρμόζοντάς την, δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.. Με μία τόσο φυσική και πολύ καλή διατροφή, πού θα έπρεπε στη συνέχεια να αναζητήσει το ''λάθος'';
 
Να θέσω ένα κάπως ευρύτερο ζήτημα, περιορίζοντάς το στην αναπαραγωγή.
Από τη μια λέμε ότι τα πουλιά έχουν ένστικτο, αυτά ξέρουν... Κλπ. Από την άλλη, εδώ στο φόρουμ, αλλά δεν θυμάμαι που, έχω διαβάσει ότι αν η διάρκεια της ημέρας υπερβεί τις τόσες ώρες τα πουλιά μπαίνουν σε πτερόρροια, αλλά ξέρω οτι καποια θηλυκά εξακολουθούν και κάνουν αυγά...
Όλα αυτά, και κάμποσα άλλα, έρχονται σε αντίθεση.
Κάποιοι απο εμάς, έχουν τα πτηνά σε εξωτερικές συνθήκες φωτισμού, υγρασίας, θερμοκρασίας, χωρίς να επηρεάζουν αυτές κ;ι το μονο που κάνουν ειναι να παρέχουν αφθονία και ποικιλότητα στην τροφή, και καθαριότητα στο περιβάλλον.
Εφόσον τα πουλιά έχουν ένστικτο και ξέρουν, που ειναι το πρόβλημα;
Απάντηση δεν έχω, προβληματισμό θέτω, στον οποίο όμως θα ηθελα να προσθέσω ότι προφανώς και δεν θα εκκολάπτονται όλα τα αυγά μιας γεννάς και δεν θα επιζούν για διάφορους λογους και όλοι οι νεοσσοί στη φύση. Άρα, μηπως πρεπει να δεχόμαστε τις απώλειες όταν δεν ξεφεύγουν από κάποια πλαίσια; Κι αν ναι, ποια ειναι αυτά;


Πολύ καλές σκέψεις και προβληματισμοί Γιάννη.
Πολλές φορές αισθάνομαι όταν αναφέρομαι σε "εξωτερικές εκτροφές" ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μια φθηνή απομίμηση της φύσης
(κλουβιά - σύρματα προστασίας - πλαστικά για το κρύο - τέντες κ. Α.) και που το μόνο που έχει μείνει είναι ο φωτισμός αν και αυτός ελεγχόμενος είναι.
Αυτό δεν είναι φύση για τα πουλιά είναι η ψευδαίσθηση που έχουνε εμείς για αυτά.
Και εκεί έρχεται αυτό που λες. ΕΝΣΤΙΚΤΟ. Μήπως και αυτό το έχουμε καταπατήσει με τις πράξεις μας τροφοδοτώντας
και μπουκώνοντας με διάφορα ανθρώπινα σκευάσματα τα πουλιά μας από αρχές Ιανουαρίου για να είναι έτοιμα τέλος Μαρτίου.
Μια και γράφουμε για την αναπαραγωγή δεν θέλω να επεκταθώ και για τις άλλες περιόδους.
Γενικά πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά στις "εσωτερικές εκτροφές" παρά στην φύση.
Μερικές φορές φοβάμαι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά για το τροπο σκεψης μας απεναντη στα πουλια.
 
ΕΝΣΤΙΚΤΟ. Μήπως και αυτό το έχουμε καταπατήσει με τις πράξεις μας τροφοδοτώντας
και μπουκώνοντας με διάφορα ανθρώπινα σκευάσματα τα πουλιά μας από αρχές Ιανουαρίου για να είναι έτοιμα τέλος Μαρτίου.
Αυτή και μόνο η διαπίστωση - ο προβληματισμός σου - Παναγιώτη, ενδέχεται στις εξωτερικές εκτροφές να είναι και ο λόγος συχνών αποτυχιών. Δλδ, η τροφοδότηση - το μπούκωμα - με πάσης φ
 
Μερικές φορές φοβάμαι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά για το τροπο σκεψης μας απεναντη στα πουλια.
Η αναθεώρηση θα μας κάνει πάντα σοφότερους
Πρέπει να θέτουμε σε αμφισβήτηση και συνεπώς σε επαναέλεγχο και μελέτη κάθε δρώμενο στην εκτροφή μας.
Διαφορετικά θα χάνουμε χρονιές και κυρίως δε θα ξέρουμε τις αιτίες των κάθε είδους απωλειών μας.
 
.. Διαβάζοντας κάποιος/α το παραπάνω άρθρο.. Δεν θα χαρακτήριζε λιτή μια τέτοια διατροφή, σίγουρα όμως θα την χαρακτήριζε φυσική.
Δυστυχώς Δημήτρη δεν μπορεί να γίνει δημόσια κριτική ανάλυση των προτεινόμενων διατροφικών στοιχείων ενός άρθρου απόντος του αρθρογράφου.
Αλλά και είσαι βέβαιος πως η αιτία των προβλημάτων κρύβεται στην διατροφή;
Παρεμπιπτόντως λυπάμαι για τα προηγηθέντα και εύχομαι έστω και στο τέλος να δικαιωθούν οι κόποι σου!
 
Back
Top