Γενικά Γιατί μόνο εκτροφής και όχι και άγριες καρδερίνες;

.

παιδια. Ας μου πει καπιος 1λογο για να χαλαει τιν ομορφια τις φυσης. Ειμαι απο θηβα κ καθε κυριακη βλεπω ξενους με διχτια. Αγορασα cross για βολτες κ βλεπω διχταδες ετσι τους λεω,
 
.

Τάκη αν θες να διατηρήσει η φυση την ομορφιά της για να την απολαμβάνουν και τα παιδιά μας, και αν σε ενοχλεί το θεαμα με τους διχταδες... Κάλεσε με ενα τηλεφώνημα το δασαρχείο ή καποια σχετική υπηρεσια της περιοχής και πιθανών να μην τους ξαναδεις. Θα πάνε βεβαια λίγο παρακατω, αλλα άν κάνουμε όλοι το ίδιο επλίζω το φαινόμενο να εξαλειφθεί.:)
 
.

Φιλε αφου το γραφεις εδω σημαινει οτι σε ενοχλει. Ξερεις οτι ειναι στο χερι σου και ζητας ενα μικρο σπρωξιμακι να κουνησεις τα δακτυλα και να τα σωσεις. Ετσι καθε που θα τακους οποτε θα τα βλεπεις θα τα θεωρεις και θαναι τα δικα σου πουλια.
 
.

Οποιος βλεπει διχτια μπορει να το καταγγειλει αφου ειναι παρανομο και για εσας που ερχονται στα μερη σας λυπηθειται τον δικο σας τοπο τη δικια σας φυση τα μερη που μεγαλωσατε και παιξατε μην τα αφηνεται να καταστραφουν
 
.

Καλησπέρα σε όλους επειδή είμαι καινούργιος θα ήθελα να ρωτήσω. Όλοι αυτόι που σήμερα υποστηρίζουν, σεβόμενοι πάντοτε το περιβάλλον και τα ιθαγενή πουλια της περιοχής μας, ότι εκτρέφουν καρδερινες δαχτυλιδωμένες πως έφτασαν ως εδώ; Τους τις έστειλε ο Θεος δαχτυλιδωμένες η κάποτε χρησιμοποίησαν ζευγάρι η ζευγάρια που έπιασαν ή αγόρασαν από άλλους που τα έπιασαν; Σίγουρα πρέπει όλοι να είμαστε κατά των πρακτικών "έπιασα 100 πουλια" αλλά να μη βάζουμε στο στόχαστρο κάποιους που πιάνουν 5 πουλάκια τη σεζόν για να κάνουν κι αυτοί μια αρχή. Εκ των οποίων 5 θα κρατήσουν το 1 ή τα 2 και τα άλλα θα τα ελευθερώσουν. Γιατί το κυνήγι του λαγού του αγριογούρουνου της πέρδικας και πολλών άλλων ειδών να επιτρέπονται και να μην επιτρέπεται το κυνήγι των ιθαγενών ωδικών πουλιών; Που οι κυνηγοί τους όχι μόνο δεν τα θανατώνουν αλλά τα εκτρέφουν, αιχμαλωτίζοντασ τα βέβαια, τις περισσότερες φορές καλύτερα απο ότι ταίζουν τα παιδια τους. Εάν έπρεπε να ισχύσει ένασ σωστός νόμος κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι ο εξήςΣυγκεκριμένη περίοδος κυνηγιού. Στην περίοδο αυτή συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα και όχι παραπάνω από 2 πουλάκια. Ειλικρινα θεωρώ ρατσιστικό και άδικο να επιτρέπονται τα δίκανα και οι καραμπίνες και να ζητούμε την καταδίκη τησ καπάντζας η οποία δεν θανατώνει τα πουλιά σε καμμία περίπτωση.
 
.

Nai afto einai mia skepsi, pou blepo san poli kala idea. Kai afou eimaste etsi kai alios apano sto bouno na piasoume 2-3 karderines...ade akoma 3 gia ton kouniados...kai pou pai kala alo 3 gia ton xadelfos ( den blaptei, giati an den tous seloune ta finoune pali eleftheros ), kai imaste etoimo me tis karderines, tha koboume akoma 2-3 dentra, gia na exoume ksilo gia to zaki. Giati na plironoume petrelaio otan exei TOSA dentra, pou anoigoune se kanenan; Kai tora pou kitame giro giro, blepoume akoma 2 agria katzikia...tha erthi paska...pali einai agria zoa, ade ta pernoume kai aftous mazi. Kai sto dromo biso tha skeftoume, ma ekei stin paralia pou exei o thios to ikopedo, bebaios einai mono 2 strema, ala giati den tha sfiaksoume ena mikro eksoxiko, adia...abaaaa den bariese, den xriasoume adia, OLO sfiaksoune xoris adia, giati ego den boro ; Kai me ta katzikia, ta dentra kai tis karderines sto aytokinito, akoma me tis skepseis gia to eksoxiko sto mialo ftanoume sto spiti mas. Kai ti blepoume...kapios pire to PARKING MAS. Re pou ginete afto to P...i, to M...a, to K...do, ti pistebei afto; Pistebei bori na kani oti selei ; Gia perimene na ton kanoume ena mathima ton m...a kai etsi ksekinisoune i bendetes.

Gia fantasou, an kathe 10to anthropo edo stin Elllada exei tin idio idea, tote milame amesos gia peripou 9 000 000 Karderines, 3 000 000 dentra kai alo 2 000 000 katzikia...orea numera.

Istories pou grafei i zoi.


Alexandros
 
.

Βλεπω Αλεξανδρε τοχεις μαθει το ελληνικο συστημα πολυ καλα. Πως γινεται οι Ελληνες οταν πηγαινουμε στην Ευρωπη π.χ. Να προσαρμοζομαστε στα εκαστοτε δεδομενα και εδω να κανουμε αυτα που αναφερεις και πολυ περισσοτερα και συ "ριγμενος στην θαλασσα με ολα αυτα τα βαριδια"να επιπλεεις;
 
.

Φίλε Κώστα εν μέρη έχεις δίκιο. Αλλά τί γίνεται στην πράξη; Πόσοι από αυτούς που πιάνουν πουλιά τα αναπαράγουν; Οι περισσότεροι πιάνουν 500 και δεν αναπαράγουν κανένα. Τα πουλάνε για 2 ευρώ το ένα. Όχι δεν είναι χειρότερο από το να κυνηγάς με καραμπίνες αλλά δεν είναι και αθώο. Κάθε χρόνο ρημάζουν γενήτορες μικρά και φωλιές. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Εσύ βέβαια λες κάτι άλλο το οποίο γίνεται. Το δασαρχείο είναι υπεύθυνο για να βγάλει άδεια για συλλογή γεννήτορων. Αλλά (θεωρρητικά τουλάχιστον) πρέπει να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις σου και το πόσα ζευγάρια μπορείς να αναπαράγεις. Επειδή μιλάμε για άγρια πουλιά η κλούβα αναπαραγωγής πρέπει να είναι τουλάχιστον 2μ Ύψος και 1μ μήκος. Ξέρεις πολλούς που να έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις; Κατά τη γνώμη μου πρέπει να απαγορεύεται η παγίδευση πουλιών που υπάρχουν σε εκτροφή. Για την καρδερίνα τουλάχιστον είναι πολύ πιο εύκολο, πρακτικό και λογικό να βάλεις εκτροφής παρά άγριες. Είναι σαν να προσπαθείς να ανακαλύψεις τον τροχό από την αρχή αντί να πάρεις αμάξι. Δηλαδή αν θέλαμε να αναπαράγουμε Gloster θα παίρναμε Border και Crested και θα προσπαθούσαμε να φτιάξουμε την ράτσα όπως την έφτιαξαν πριν 100 χρόνια; Δεν είναι λογικό, οπότε γιατί να βγάλουμε καρδερίνες 1ης γεννιάς από άγριες ενώ υπάρχουν οι εκτροφής που είναι ήδη αρκετές γεννιές στο κλουβί. Εγώ μόνο προβλήματα βλέπω. Να πω ότι μέχρι φέτος δεν σκεφτόμουν έτσι. Αποκτώντας όμως 3 ζευγάρια φλώρους εκτροφής άλλαξα τρόπο σκέψης. Είδα τη διαφορά. Και πλέον μόνο εκτροφής πουλιά θα παίρνω. Πιο λίγα (λόγω κόστους) αλλά πιο σωστά και οργανωμένα για να έχω αποτέλεσμα.
 
.

Φιλε Κωστα απο την ομορφη Βεροια, καλες ειναι οι σκεψεις που ανεφερες πανω στο να επιτραπει υπο αυστηρες προυποθεσεις η αιχμαλωσια με σκοπο την αναπαραγωγη και ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ! Και οχι το εμποριο. Ομως μην ξεχνας σε ποια χωρα ζουμε. Τo κυνηγι διεξαγεται νομιμα και ειναι σαφες το νομικο πλαισιο αυτης της δραστηριοτητας. Οι κυνηγετικοι συλλογοι ειναι οικονομικα δυνατοι ωστε να εχουν δικα τους εκτροφεια και να κανουν απελευθερωσεις θηραματων χαρη στους κυνηγους που βαζουν το χερι βαθεια στην τσεπη καθε χρονο, οπως και αλλες πολλες δραστηριοτητες ωστε να εχει και του χρονου θηραματα. Ολα αυτα σε συεργασια με αρμοδια πανεπιστημια και φορεις. Μακαρι να υπηρχε συλλογος για την δραστηριοτητα της αιχμαλωσιας που να πιανει 5 και να απελευθερωνει 15 καρδερινες, η αρκουδες η πιγκουινους. Ενα πραγμα ειναι σιγουρο κανεις πλην ελαχιστων δεν θα δεχτει να πληρωσει πχ100 ευρω το χρονο συνδρομη για να του επιτραπει να πιασει 5 πουλακια εκ των οποιων τα2 ειναι πολυ πιθανο να μην αντεξουν την αιχμαλωσια αφου με λιγα παραπανω χρηματα μπορει να αγορασει ενα ζευγαρι εκτροφης που ειναι πιο πιθανο να δωσει απογονους. Κατοπιν θα ειναι προθυμος να απελευθερωσει πυλακια εκτροφης του; Στο κυνηγι απαγορευεται η αγοραπωλησια θηραματων. Πως θα βρουμε εναν τροπο να σταματησει η αγοραπωλησια αιχμαλωτισμενων ωδικων πτηνων; Γιατι στο παρον θεμα η παρανομη παγιδευση ισως μπορει να ελεγθει, το λαθρεμποριο ομως πως θα το ελεγξουμε; Γιατι τελικα φιλε οι περισσοτεροι ασχολουνται οχι για α εχουν μια δυο καρδερινες σπιτι τους αλλα τις πιανουν για να τις πουλησουν.Αυτη ειναι η γνωμη μου και καθε ενας εχει την δικη του.
 
.

Εγώ Βασίλη είμαι της γνώμης και θεωρώ δίκαιο να υπάρξει νομικό πλαίσιο τέτοιο που να επιτρέπει το κυνήγι άγριων πουλιών όπως και στα υπόλοιπα ζώα και πουλιά. Π.χ. Ο λαγός επιτρέπεται από τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι αρχές Φεβρουαρίου κάθε Τετάρτη και Κυριακή και μόνο ένας λαγός ανά κυνηγό. Δε θα ήταν ωραίο και για το δικό μας χόμπι να επιτρέπεται κατά το μήνα οκτώβριο κάθε σαββατοκύριακο να πιάνουμε από 2 πουλιά έκαστος; Πάντοτε με σχετική άδεια και με σωστό έλεγχο και όχι απαραίτητα μόνο για αναπαραγωγή αλλα΄και για την προσωπική μας ευχαρίστηση όπως και οι κυνηγοί του λαγού της πέρδικας ή του κότσυφα σκοτώνουν τα θηράματα τους για να διασκεδάσουν την όρεξη τους. Τουλάχιστον εμείς τα πουλιά τα αιχμαλωτίζουμε και τα ταιζουμε και μάλιστα καλύτερα από εμάς πολλές φορές. Και η ικανοποίηση μας είναι να τα ακούμε να μας τραγουδούν.
 
.

Εγώ προσωπικά φίλε g-kiss δεν έχω πουλήσει ούτε ένα και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι με τη δική μου ιδεολογία. Τέλος πάντων είναι πολύπλοκο το θέμα και με πολλές παραμέτρους. Πες μου τώρα έχω μια καρδερίνα που η μύτη της ασπρίζει απο 25 Φεβρουαρίου Περυσυ εδωσε 2 καρδερινοκάναρα(ψόφησε η κανάρα στον καύσωνα)φέτος με άλλη κανάρα μου έδωσε ένα στις 29 μαρτίουκαι μάλλον έπεται συνέχεια.Βοηθάει στο χτ'ισιμο ταίζει τη θηλυκιά την ώρα που κλωσσάει.Λέω του Χρόνου να τη βάλω με θηλυκή καρδερίνα. Τι να κάνω; Που θα βρω θηλυκή; Και πόσο έχουν. Να πάρω μία ή δύο;
 
.

Φιλε Κωστα οπως εγραψα πιο πανω, δεν ειναι σωστο να αφαιρεις απο τη φυση και να μην δινεις σ`αυτην τιποτα πισω. Εσυ μπορει να `φχαριστιεσαι το κελαηδημα αλλα καποιοι αλλοι χαιρονται το χρημα το μαυρο. Μην φτασουμε στο σημειο να χαθει και αυτο το κατι τις και τους κανουμε και νομιμους ομως.
 
.

Καλυτερα κωστα να απευθυνθεις στο σχετικο θεμα γιατι βγαινουμε εκτος θεματος. Προσωπικα ασχολουμαι με καρδερινες απο φετος και δεν γνωριζω να σου πω πολλα. Εκει υπαρχουν πιο σχετικοι να σου απαντησουν πανω σε αυτο το ερωτημα.
 
.

Κώστα δεν συμφωνώ. Μην ξεχνάμε ότι είναι προστατευόμενα είδη. Το πρόβλημά μου δεν είναι αν θα αφήσει το δασαρχείο να πιάσουμε 1-2 ή 10. Το πρόβλημά μου είναι να σταματήσουν αυτοί που πιάνουν 100 και 200. Για να ζήσουν 10. Είναι έγκλημα κατά τη γνώμη μου. Αυτό με απασχολεί.
 
.

Καλυτερα να πανε αυτοι κατηγορουμενοι Λελο, παρα εσυ για ξυλοδαρμο. Ελπιζω να εχουν ολοι ψυχραιμια και να πραξουν σωστα αν βρεθουν σε τετοια κατασταση.
 
.

Καλυτερα να πανε αυτοι κατηγορουμενοι Λελο, παρα εσυ για ξυλοδαρμο. Ελπιζω να εχουν ολοι ψυχραιμια και να πραξουν σωστα αν βρεθουν σε τετοια κατασταση.
Πρέπει κάπια στιγμή να βάλουμε τα πράγματα σε σωστή σειρά, μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι γιατί το ένα πουλάκι γίνεται 1000 ! τους ψωφάνε και τα πουλούν 1 ευρο στην Αθήνα σε Pet και το χειρότερο από όλα παραπονιούνται που δεν βρήσκουν πουλιά ! άκουσον άκουσον !
Ε λοιπόν υποσχέθηκα στον ευατό μου -αλοίμονο μην πιάσω κανέναν έχουμε στα μέρη μας κάτι κρυφοδυχτιάρηδες ε! Ε! αλοίμονο- δεν θα τον πάω στο δασαρχείο, δεν θα του κάνω την χάρη να γλυτώσει!
 
.

Ετσι εχουν τα πραγματα δυστυχως και εμεις τους βοηθαμε αγοραζοντας τα πουλια αυτα. Εγω τουλαχιστον το εχω κανει αγοραζοντας και πιστεψε με αυτο δεν ειναι καλυτερο αλλα χειροτερο απο αυτο που κανουν αυτοι. Γιατι το εκανα;Λογω ελλειψης παιδειας και ελλειπους ενημερωσης. Στην ψαροκωσταινα ζουμε και ετσι (λαθος)συμπεριφερομαστε γιατι ετσι μας εμαθαν να ζουμε.
 
Back
Top