τα πουλακια μαλλον εχουν μολυνθει απο μικροβια στα νεφρα (τουλαχιστον ) και για αυτο η αυξημενη διουρηση (το υγρο ευτυχως αχρωμο στις κουτσουλιες ).Αν δεν ηταν κατι τετοιο, τοτε για να συμβει ξαφνικά, θα μπορουσε εναλλακτικα να σχετιζεται με διαταραχη διαβητη, αλλα νομιζω ειναι μολυνση. Η λευκη εχει και ελαφρως θεμα με το συκωτι, που μπορουσε να υποψιαζει για μικροβιο που εχει χτυπησει και κει ή για ατοξοπλασμα που εχει ξυπνησει απο το πεσμενο ανοσοποιητικο της, λογω της μικροβιακης λοιμωξης
η πιο σωστη λυση (αν γινοτανε σε διαστημα οχι καταμεσις των διακοπων που δεν βρισκεις τιποτε να λειτουργει γρηγορα) θα ηταν η καλλιεργεια.η κατασταση των πουλιων οδηγησε σε χρηση cotrim που ειναι αντιστοιχο των γνωστων septrin και bactrimel , γνωστων για χρηση στις ουρολιεμωξεις των ανθρωπων, που σπανια (αλλα συμβαινει ) σε δυσκολα στελεχη δεν ειναι παντα δραστικο και χρησιμοποιειται κινολονη (αντιστοιχο σκευασμα στα πτηνα το baytril ) ή augmentin ή ceclor που τα πρωτα εχουν και παρενεργειες και δινονται μονο οταν ειναι αναγκη, ενω το τελευταιο σαν ουσια, δεν εχει εξακριβωθει αν ειναι ασφαλες στα πτηνα και τωρα γινονται δοκιμες απο την κτηνιατρικη επιστημη.
απο οτι βλεπω τα πουλια πανε καλυτερα, αλλα τα ουρα παραμενουν αυξημενα. Το cotrim εχει δοθει στην ιδια δοση απο οτι εμαθα απο την Αλικη, οπως και στο αλλο της πουλακι που ειχε θεμα με κοκκιδια σιγουρα. Ο συνδιασμος τριμεθοπριμης και σουλφαμεθοξαζολης, αν δοθει σε συγκεκριμενη αυξημενη δοση σε σχεση με την απλη αντιμικροβιακη, εχει δραση και σε ανθεκτικο e coli και σε κοκκιδια, οχι σαν κοκκιδιοκτονο αλλα κοκκδιοστατικο, αντιστοιχη με αυτη του esb3 που εχει ειδος σουλφοναμιδης (αλλη που ειναι ιδια με αυτη του αντιστοιχου αντιβιοτικου cosumix που ειναι συνδιασμος και αυτο τριμεθοπριμης με ειδος σουλφοναμιδης ). Το cotrim , οπως και τα bactrimel και septrin ειναι αντιγραφα του bactrim που νομιζω ειναι το αρχικο σκευασμα και δεν κυκλοφορα στην ελλαδα.
περι της ασφαλειας της αυξημενης δοσης (αν και υπαρχουν σχετικες τιμες ε κτηνιατρικα εγχειριδια και ειναι εις γνωση πτηνιατρου ) δειτε και εδω
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ - Premier Shukuroglou - Προϊόντα Για Παραγωγικά Ζώα - Cosumix plus στο σχολιο Νο13
να διευκρινισθει οτι η χρηση του ως κοκκιδιοστατικου, σε καμμια των περιπτωσεων δεν συνισταται για προληπτικη χρηση, αφου ειναι πολυ πιο δραστικη αντιβιωση απο την σκετη σουλφοναμιδη, με οτι αυτο συνεπαγεται για την καλη χλωριδα και πανιδα των πουλιων !
Αν τα πουλια στις 7 μερες δεν εχουν σχεδον λυσει το αυξημενο ποσο ουρων,ισως να πρεπει να δοθει ισχυροτερη αντιβιωση