Ασθένειες Γύρισα από τις διακοπές και δύο θηλυκές έχουν καρίνα

Δεν ξέρω στην Αθήνα. Τηλεφώνησε αύριο το πρωί στο κέντρο που σου πρότεινε ο Δημήτρης και ρώτησε λεπτομέρειες.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα στοχευμένη θεραπεία, διαφορετικά δυστυχώς δεν βλέπω πολλές ελπίδες.
Σ ευχαριστώ πολύ Σταύρο! Ξέρεις μήπως πόσες μέρες κάνουν να βγουν τα αποτελέσματα;

Εντωμεταξύ αν τις δεις και τις δύο είναι πολύ ζωηρές και μόνο άρρωστες δε φαίνονται... Θα τρελαθώ ρε γαμώτο! ☹
 
Ξέρεις μήπως πόσες μέρες κάνουν να βγουν τα αποτελέσματα;
Δύο ως τέσσερις πάνω κάτω.
Εντωμεταξύ αν τις δεις και τις δύο είναι πολύ ζωηρές και μόνο άρρωστες δε φαίνονται
Αυτό είναι καλό. Τηλεφώνησε αύριο και μην απογοητεύεσαι.
 
Animal Medical Center - Που είμαστε - Μεσογείων 267, Ν. Ψυχικό
Επικοινωνήστε μαζί μας - Το site μου
Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου - Αρχική
animed.gr

Βρήκα από την λίστα με τους πτηνιάτρους αυτά τα 4 κέντρα που έχουν και sites και φαίνονται και πολύ οργανωμένα. Θα καλέσω αύριο το πρωί. Το θέμα είναι ότι εγώ αύριο θα πάω Αθήνα για να δώσω μάθημα και αν μου πουν ότι δέχονται κουτσουλιές θα τις πάω απευθείας. Δεν μπορώ να περιμένω μέχρι τη Δευτέρα!

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:
  • Εδώ και δύο μέρες τους βάζω σπιτική αυγοτροφή. Πειράζει; Επηρεάζει τα αποτελέσματα;
  • Πώς πρέπει να έχω τις κουτσουλιές ώστε να μπορέσουν να τις εξετάσουν; Στον πάτο έχω Α4 χαρτί. Μην ξαχνάτε ότι θα τις μεταφέρω σχολή, να γράψω και από κει στο κέντρο! 😛
Σ ευχαριστώ πολύ Σταύρο για το κουράγιο, αλλά έρχεται σαββατοκύριακο και πρέπει οπωσδήποτε αύριο να τις πάω για ανάλυση, ώστε να έχω αποτελέσματα Τρίτη-Τετάρτη! Αν μου πουν για Δευτέρα, ζήτω που καήκαμε!
 
Τις ερωτήσεις είναι καλύτερα να τις κάνεις αύριο, όταν τηλεφωνήσεις. Πες τους πότε και ποια αντιβίωση έδωσες και πότε ακριβώς τελείωσε. Πες τους επίσης και σε τι κατάσταση βρίσκονται. Συνήθως εάν κρίνουν ότι χρειάζεται, δίνουν μία αντιβίωση με ευρύ φάσμα και όταν βγουν τα αποτελέσματα, δίνουν το κατάλληλο φάρμακο.
 
Κατά την γνώμη μου η αυγοτροφή πρέπει να αποφεύγεται όταν έχουμε άρωστα πουλιά.
 
Κατά την γνώμη μου η αυγοτροφή πρέπει να αποφεύγεται όταν έχουμε άρωστα πουλιά.
Ναι το ξέρω, αλλά έχουν και πτερόροια.. Δεν μπορώ να τις έχω μόνο με σπόρους. Όταν είχαν αντιβίωση έτρωγαν μόνο σπόρους, και εδώ και 2 μέρες τους έβαλα σπιτική. Βραστό αυγό με τριμμένη φρυγανιά, κουάκερ και βότανα χλωρά και αποξηραμένα. Τίποτα άλλο...
 
Λοιπόν παιδιά σήμερα κοίταξα πιο προσεκτικά τα στόματα τους και εκεί που τελειώνει το ράμφος εσωτερικά, εκεί που είναι ο ουρανίσκος τους είδα το δέρμα να ασπρίζει ελαφρώς. Και επειδή ήμουν μόνη μου και δεν μπορούσα να βγάλω φώτο και βιαζόμαστε σας έκανα μια ζωγραφιά να δείτε τα σημεία που ασπρίζει το δέρμα.

Λευκή αριστερά - Κόκκινη δεξιά
rsz_dsc_0635.webp

Για να το εξηγήσω καλύτερα είναι τα δύο ράμφη, οι γλώσσες τους και αυτά τα σχήματα που είναι σαν να έχουν ποδαράκια είναι τα σημεία ακριβώς που ασπρίζει το δέρμα τους ελαφρώς. Η αναλογία δεν είναι ίδια.. Δεν είναι τόσο εκτεταμένα, είναι πιο μικρά αλλά έχουν αυτό το σχήμα και βρίσκονται ακριβώς εκεί που τελειώνει το πάνω ράμφος εσωτερικά. Απλά και τα δύο μου κάνουν πολύ συμμετρικά.. Σ αυτό το σημείο θα έπρεπε να είναι ροζ το δέρμα;

Να πω ότι δυστυχώς δεν πρόλαβα ούτε να πάρω τηλέφωνο στα κέντρα ούτε να πάρω τις κουτσουλιές τους. Θα πάρω το απόγευμα μήπως πάω αύριο στο Λαύριο που είναι κοντά και με βολεύει. Η Λευκή ακριβώς τα ίδια, δεν έχει πλέον καρίνα και η κόκκινη σαν να πάχυνε ελάχιστα και η κοιλιά της έχει ξεπριστεί λιγάκι. Τα ούρα ίδια. Το μόνο που με παρηγορεί είναι ότι είναι πολύ ζωηρές, κινητικές και έκαναν και μπανάκι..
 
Το δέρμα στην περιοχή που περιγράφεις Αλίκη, θα πρέπει φυσιολογικά να είναι ροζ παντού. Αν υπάρχει όντως άσπρη περιοχή η οποία δεν οφείλεται σε κάποιο υπόλυμα τροφής ή ξένο σώμα, σημαίνει ότι υπάρχουν είτε μήκυτες, είτε τριχομονάδα. Η εμφάνιση της τριχομονάδας είναι ελαφρώς διαφορετική (πιο ανάγλυφη) και αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

Αν είναι αυτός ο λόγος της ασθένειας των πουλιών σου, η αντιβίωση ήταν απλώς χαμένος χρόνος, αν όχι επιβάρυνση στην υγεία τους.

Με εντυπωσιάζει η ανησυχία σου για την υγεία των πουλιών σου, αλλά δυστυχώς αν δεν δοθεί στοχευμένη θεραπεία άμεσα, τότε η συζήτηση θα τελειώσει σύντομα. Μπορώ να σου δώσω την τυπική θεραπεία για μηκυτες και για τριχομονάδα, εάν όμως η ασθένεια δεν προκαλείται από πρώτοζώα ή μύκητες, τότε δεν μένει κανένα περιθώριο για να προλάβεις την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Πιστεύω ότι έχει χαθεί ήδη πάρα πολύς χρόνος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το να προλάβεις το χρόνο είναι ίσως η πιο ισχυρή θεραπεία.
 
Δεν είναι ανάγλυφη η περιοχή.. Απλά ασπρίζει το δέρμα σ αυτό το σημείο.. Οι μύκητες έχουν ως συμπτώματα πολλά ούρα και καρίνα; Λέω να κάνω θεραπεία για μύκητες γιατί όντως έχει περάσει πολύς χρόνος και θέλω αν είναι εφικτό αύτιο κιόλας να ξεκινήσω θεραπεία!

Εσύ Σταύρο το πιστεύεις; Μύκητες;
 
Εσύ Σταύρο το πιστεύεις; Μύκητες;
Αλίκη μου, στη φάση που βρίσκονται τα πουλιά, αυτό που προέχει είναι να μάθεις το τι έχουν και όχι τι νομίζω ότι έχουν. :)
 
Αλικη αυτος ηταν και ο λογος που σου ειπα να κοιταξεις εκει. Το μη αναγλυφο μαλλον αποκλειει την τριχομοναδα και δινει πιθανοτητες μαλλον για μυκητες, με μια μικρη ποσοστοση για ελλειψη βιταμινης Α (χλωμο να συμβαινει και στα δυο αυτο, εκτος αν υπαρχει κατι λαθος διατροφικα στη βιτ Α που δινοντας αυγοτροφη οπως συνηθιζεις, δεν νομιζω να υπαρχει )
Ναι εχω συναντησει υδαρες κουτσουλιες και μακροστενες σε περιπτωση με μυκητες, αλλα δεν αποκλειω σε καμμια περιπτωση να υπαρχει δευτερογενη λοιμωξη στα νεφρα απο μικροβιο (συνηθιζονται οι δευτερογενεις λοιμωξεις σε εξασθενημενα πουλια απο μυκητες ). Για τον λογο αυτο δεν ξερω αν η αγωγη για μυκητες και μονο φτανει, τη στιγμη μαλιστα που η κοκκινη εχει καρινα και διεσταλμενη κοιλια και σε περιπτωση πιθανου ανθεκτικου μικροβιου, ειναι πιο επιρρεπης σε αμεση επιδεινωση αν δεν δεχθει αγωγη

Επειδη η χρηση νυστατινης (nystamycin σιροπι απο φαρμακεια) νομιζω δεν επηρεαζει τα αποτελεσματα των εξετασεων για μικροβιο, οπως τα αντιβιοτικα, το φρονιμο θα ηταν να τηλεφωνησεις σε ενα απο τα ιατρεια που ανεφερες (στο λαυριο δεν το γνωριζω, αλλα μπορει να ειναι καλο και αυτο ) και να παρεις τη συμβουλη τους, αν πρεπει να ξεκινησεις, μεχρι να πας τα πουλακια προς εξεταση.Αν δεις αμεση βελτιωση μεχρι να πας,ισως και να το αναβαλεις, σε αντιθετη περιπτωση η επισκεψη πρεπει να γινει ή η αποστολη κατευθειαν για εξεταση δειγματος στην Αγ παρασκευη, αν τα εξοδα για επισκεψεις και εξετασεις δυο πουλιων, ειναι αυξημενα για τις δυνατοτητες σου. Θα μπορουσες ακομα και τοτε να εδινες μια απο τις δυο πιο ισχυρες αντιβιωσεις που ειχα πει, αλλα δεν ειναι δεδομενο παντα, οτι και αυτες ειναι παντα δραστικες, ειδικα σε περιεργα gram + στελεχη.Θυμαμαι περιπτωση μιας κοπελας με ενα εντεροκοκκο που ηθελε φαρμακο που δεν μπορουσε να βρει παρα σε ενεσιμη μορφη...
 
Σταύρο έχεις απόλυτο δίκιο!

Λοιπόν πήρα τηλέφωνο στο κτηνιατρικό κέντρο στο Λαύριο, αυτό είναι το site: animed.gr και πραγματικά χίλια μπράβο τους! Μίλησα με την κοπέλα την Αργυρή και με βοήθησε πολύ!

Μου είπε ότι όσο λιγότερα μετακινώ τα πουλιά τόσο το καλύτερο και ότι για αρχή θέλει δείγμα από κόπρανα. Πρέπει να έχουν περάσει 7 μέρες χωρίς αντιβίωση τα πουλιά και τη Δευτέρα να πάω από το πρωί ως το μεσημέρι ένα δείγμα κουτσουλιών και βραδινά και πρωινά. Με ένα ξυλάκι (αυτό των γιατρών) να τα μαζέψω και να τα βάλω σε έναν ουροσυλλέκτη και να πάω εκεί να πω πως θέλω να μια παρασιτολογική εξέταση κοπράνων για να δούμε αρχικά αν έχουν παράσιτα. Για τα μικρόβια μου είπε δεν υπάρχει λόγος να το ψάξουμε και δε θα χρειαστεί. Αν δεν βρούμε παράσιτα τότε θα πρέπει να πάω τα πουλιά από κει για εξέταση. Της είπα ότι φοβάμαι μην τα χάσω και μου είπε ότι 14 χρόνια ασχολείται και κάποια ζώα θα τα χάσεις, και το πιο σημαντικό είναι να έχεις κάνει ό,τι περνάει από το χέρι σου για να τα βοηθήσεις. Μου είπε να δώσω βιταμίνες και αυγό δεν επηρεάζει την εξέταση, ότι είναι καλό που φαίνονται ζωηρές και κινητικές, να αποφύγω λαχανικά και φρούτα. Τα αποτελέσματα θα βγουν σε 3-4 μέρες. Τέλος μου είπε ότι η μυκητίαση μπορεί να βγήκε από την αντιβίωση και δεν είναι τόσο σημαντικό και ότι θα ασχοληθούμε μετά με αυτό.

Ααα ξέχασα να πω ότι η κοπέλα μου είπε πως η κόκκινη έχει πρησμένη κοιλιά από την εντερίτιδα και αυτό οφείλεται ή σε παράσιτο ή σε μικρόβιο και αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε ακόμα, μόνο μετά τις εξετάσεις, που για να βγουν σωστές πρέπει τα καναρίνια να είναι 7 μέρες χωρίς αντιβίωση.. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορώ να πάω αύριο δείγμα και να επισπεύσω την όλη διαδικασία..
 
αν υπαρχουν μυκητες, πρεπει να ειναι πολυ ευαισθητα τα συγκεκριμενα πουλια στις αντιβιωσεις (ετυχε και τα δυο; ) να πιασουν μυκητες απο την πρωτη χορηγηση που δεν υπερβαινε την εβδομαδα. Πιστευω οτι υπαρχει και παρελθον

παρασιτα βλεπουν απλα με μικροσκοπιο, χωρις καλλιεργεια της κουτσουλιας.Αν βρει παρασιτα, αντε να εχει νοημα να δωσουν αγωγη πρωτα για αυτα (αν και τυχον παραλληλο μικροβιο μπορει να μην περιμενει ), αλλα αν δεν βρουνε, δεν βρισκω το λογο γιατι να μην κανουν καλλιεργεια κοπρανων για μικροβιο. Η παρασιτολογικη εξεταση γινεται αμεσα εκεινη τη στιγμη στο μικροσκοπιο και δεν θελει μερες να βγει αποτελεσμα.Απλα αν βγουν πχ κοκκιδια θελει καποιες μερες να διαπιστωθει το ειδος τους πχ αν ειναι isospora lacazei ή serini (atoxoplasma )
σαφως και η αμεση εξεταση απο κοντα των πουλιων βοηθα αλλα σε υπαρξη μικροβιου, δεν διαπιστωνεται χωρις καλλιεργεια, ουτε ποιο φαρμακο ειναι δραστικο (οταν αν ειναι μικροβια, το πρωτο που εδωσες, εχει ηδη αποτυχει παρολο που ειναι αρκετα καλο και με κοκκιδιοστατικη εκτος απο αντιβιοτικη δραση. Οχι κοκκιδιοκτονα! )
 
αν υπαρχουν μυκητες, πρεπει να ειναι πολυ ευαισθητα τα συγκεκριμενα πουλια στις αντιβιωσεις (ετυχε και τα δυο; ) να πιασουν μυκητες απο την πρωτη χορηγηση που δεν υπερβαινε την εβδομαδα. Πιστευω οτι υπαρχει και παρελθον

παρασιτα βλεπουν απλα με μικροσκοπιο, χωρις καλλιεργεια της κουτσουλιας.Αν βρει παρασιτα, αντε να εχει νοημα να δωσουν αγωγη πρωτα για αυτα (αν και τυχον παραλληλο μικροβιο μπορει να μην περιμενει ), αλλα αν δεν βρουνε, δεν βρισκω το λογο γιατι να μην κανουν καλλιεργεια κοπρανων για μικροβιο. Η παρασιτολογικη εξεταση γινεται αμεσα εκεινη τη στιγμη στο μικροσκοπιο και δεν θελει μερες να βγει αποτελεσμα.Απλα αν βγουν πχ κοκκιδια θελει καποιες μερες να διαπιστωθει το ειδος τους πχ αν ειναι isospora lacazei ή serini (atoxoplasma )
σαφως και η αμεση εξεταση απο κοντα των πουλιων βοηθα αλλα σε υπαρξη μικροβιου, δεν διαπιστωνεται χωρις καλλιεργεια, ουτε ποιο φαρμακο ειναι δραστικο (οταν αν ειναι μικροβια, το πρωτο που εδωσες, εχει ηδη αποτυχει παρολο που ειναι αρκετα καλο και με κοκκιδιοστατικη εκτος απο αντιβιοτικη δραση. Οχι κοκκιδιοκτονα! )

Μάλιστα.. Οπότε θα καλέσω αύριο το πρωί και τα υπόλοιπα κέντρα και το συγκεκριμένο το κέντρο στο Λαύριο, είναι το μόνο που βρίσκεται κοντά (όχι το κινητό της κοπέλας) και θα ζητήσω για καλλιέργεια κοπράνων μόνο και αν γίνεται. Αν στο κέντρο μου πουν ότι γίνεται θα πάω.. Αλλά να πάω αύριο ή να περιμένω τη Δευτέρα που μου είπε η κοπέλα πρέπει να είναι τουλάχιστον μια εβδομάδα χωρίς αντιβίωση για να γίνει σωστή διάγνωση;
 
να πάω αύριο ή να περιμένω τη Δευτέρα που μου είπε η κοπέλα πρέπει να είναι τουλάχιστον μια εβδομάδα χωρίς αντιβίωση για να γίνει σωστή διάγνωση;
Αν μιλάμε για καλλιέργεια καλό θα είναι να πας τότε που σου πρότεινε για να μην έχεις αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των εξετάσεων.
 
το ποτε θα το αξιολογησουν εκεινοι, αφου τους πεις και τη συγκεκριμενη αντιβιωτικη ουσια που εδινες

σε οσα ειπα πιο πανω, να συμπληρωσω οτι με ειδικη διαδικασια, οι πτηνιατροι εχουν σε σημαντικο βαθμο, τη δυνατοτητα ανιχνευσης μικροβιου και την ιδια ημερα, αλλα μονο αν προκειται για gram + ή gram - και περαιτερω διερευνηση (ποιο μικροβιο ειναι και σε ποιες ουσιες ειναι ευαισθητο ) χρειαζονται καλλιεργεια και αντιβιογραμμα που βγαινουν σχεδον σε 3ημερο

δεν ξερω τι εχουν σκοπο να κανουν εκει που πηρες και δεν μπορω να εχω θετικη ή αρνητικη αποψη, παρα μονο βλεπω με επιφυλαξη αυτο που ειπες οτι για μικροβια δεν υπαρχει λογος να το ψαξουνε και δεν θα χρειαστει.Αφηνω ενα παραθυρακι να εννοουσε οτι αν κανει τη συντομη εξεταση που λεω, εχει σκοπο να δωσει μια αντιβιωση που νομιζει οτι συνηθως πιανει την αντιστοιχη ομαδα μικροβιων (gram + ή gram - ) και συνηθως δινουν την θεωρητικα ισχυροτερη baytril που ομως δεν ειναι παντα σε ολα δραστικη.Αν μαλιστα το υποτιθεμενο μικροβιο ειναι ανθεκτικο σε αντιβιωση οπως η cotrim που δεν ειναι τιποτα αλλο απο παρομοια με την πασιγνωστη στους ανθρωπους septrin και bactrimel ( κυριως η πρωτη αλλα δεν βγαινει σε σιροπι ), εχω επιφυλαξη οτι 100 % η baytril θα ειναι δραστικοτατη
 
το ποτε θα το αξιολογησουν εκεινοι, αφου τους πεις και τη συγκεκριμενη αντιβιωτικη ουσια που εδινες

σε οσα ειπα πιο πανω, να συμπληρωσω οτι με ειδικη διαδικασια, οι πτηνιατροι εχουν σε σημαντικο βαθμο, τη δυνατοτητα ανιχνευσης μικροβιου και την ιδια ημερα, αλλα μονο αν προκειται για gram + ή gram - και περαιτερω διερευνηση (ποιο μικροβιο ειναι και σε ποιες ουσιες ειναι ευαισθητο ) χρειαζονται καλλιεργεια και αντιβιογραμμα που βγαινουν σχεδον σε 3ημερο

δεν ξερω τι εχουν σκοπο να κανουν εκει που πηρες και δεν μπορω να εχω θετικη ή αρνητικη αποψη, παρα μονο βλεπω με επιφυλαξη αυτο που ειπες οτι για μικροβια δεν υπαρχει λογος να το ψαξουνε και δεν θα χρειαστει.Αφηνω ενα παραθυρακι να εννοουσε οτι αν κανει τη συντομη εξεταση που λεω, εχει σκοπο να δωσει μια αντιβιωση που νομιζει οτι συνηθως πιανει την αντιστοιχη ομαδα μικροβιων (gram + ή gram - ) και συνηθως δινουν την θεωρητικα ισχυροτερη baytril που ομως δεν ειναι παντα σε ολα δραστικη.Αν μαλιστα το υποτιθεμενο μικροβιο ειναι ανθεκτικο σε αντιβιωση οπως η cotrim που δεν ειναι τιποτα αλλο απο παρομοια με την πασιγνωστη στους ανθρωπους septrin και bactrimel ( κυριως η πρωτη αλλα δεν βγαινει σε σιροπι ), εχω επιφυλαξη οτι 100 % η baytril θα ειναι δραστικοτατη
Δημήτρη θα καλέσω αύριο το πρωί και τα άλλα κέντρα που βρήκα και θα τους πω ακριβώς τι θέλω. Θα πω και για την αντιβίωση.. Θα ρωτήσω.. Αν μου πουν δεν υπάρχει θέμα, θα τις πάω αύριο κιόλας! Στη δικιά μας περίπτωση ο χρόνος είναι πολύτιμος!
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk21
Καλημέρα σας!

Η κατάσταση είναι στάσιμη. Χθες τους πήρα κία, καμελίνα, περίλλα, βρώμη και νίζερ και τους τα έβαλα ξεχωριστά σε μία ταίστρα και τρώνε! Της κόκκινης η κοιλιά μόνο έχει ξεπριστεί πολύ και ίσα που φαίνεται ελάχιστα πρησμένη. Αυτό είναι το καλό... Αλλά παραμένει το ίδιο αδύνατη (όχι περισσότερο). Η άσπρη από την άλλη δεν έχει τίποτα στην κοιλιά και δεν έχει καρίνα, παρά μόνο οι κουτσουλιές της όπως τις ξέρετε..

Πήρα όλα τα κέντρα και κατάφερα να μιλήσω μόνο με 2 (Σάββατο βλέπετε σήμερα).
Πήρα τηλέφωνο την Patricia Grey και μου είπε πως είναι ανώφελο να κάνουμε καλλιέργεια γιατί εξαιρετικά σπάνια έχουν μικρόβιο και πρέπει να δει τα πουλιά από κοντά. Δυστυχώς το ψυχικό μου πέφτει πάρα πολύ μακριά..
Πήρα όμως και το αττικό νοσοκομείο ζώων που βρίσκεται στο Λαύριο για να πήγαινα εκεί τα κόπρανα σήμερα κόλας αλλά ο υπεύθυνος γιατρός είναι εκτός Αθηνών. Έδωσα το κινητό μου και θα με καλέσει είτε ο κτηνίατρος που είναι υπεύθυνος για τα πουλιά είτε το νοσοκομείο για νεότερα. Μου είπε βέβαια ο άνθρωπος που μίλησα ότι οποιαδήποτε εξέταση θα γίνει από Δευτέρα.

Οπότε ας ελπίσουμε να αντέξουν μέχρι τη Δευτέρα και παραπάνω! Εγώ σήμερα έβαλα σε όλα τσάι βοτάνων (ρίγανη, δυόσμο, χαμομήλι) και αυγό βραστό με κουάκερ, φρυγανιά τριμμένη και χλωρά βότανα.
 
βγαλε να δουμε την κοιλια της κοκκινης

αφου δεν χρειαζονται οι καλλιεργειες στους γιατρους, εγω δεν μπορω να πω κατι αλλο...
 
rsz_dsc_0635.webp
rsz_dsc_0636.webp
rsz_dsc_0637.webp

Ορίστε και οι φώτο της κόκκινης...

Και μένα μου έκανε εντύπωση που και οι 2 μου είπαν ότι δε χρειάζεται καλλιέργεια.. Αλλά θα πάρω κι άλλα τηλέφωνα!
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk21
Back
Top