Γενικά Είμαι περήφανος κάτοχος 2 υπεροχών καρδερίνων

Αναρωτιέμαι αν και κατά πόσο θα επηρεαστεί η καρδερινα από τα φυσικά υλικά κάλυψης εφόσον αυτά ξεραίνονται.
Τα υλικά κάλυψης κατά τη γνώμη μου είναι δικές μας ανασφάλειες...
Στην ουσία φτάνει μαι ρωγμή ανάμεσά τους. Για να μας βλέπουν.. και να πάνε όλα πίσω ακόμη και να αναβληθούν.
Σημαντικότατος παράγοντας είναι το πόσο εξοικειωμένα είναι τα πουλιά με την εικόνα μας.. με το χώρο.. και μ' αυτά που τα φοβίζουν.
 
Καλημερα παιδια, χαλια το τελευταιο 10ημερο για μενα. , μια που βρηκα στα καναρινια μου το βατεμενο αυγο στον πατο σπασμενο, και μια σημερα που πηγα να καθαρισω τις καρδερινουλες μου, βρηκα ενα αυγο σπασμενο τελειως μεσα στη μια φωλια και αλλο ενα σπασμενο επισης στον πατο του κλουβιου.

20180503_085105-567x1008.webp

Να συμπληρωσω οτι δεν εχω δει ουτε βατεματα, ουτε φιλια, ουτε στρωμενες φωλιες.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
βρηκα ενα αυγο σπασμενο τελειως μεσα στη μια φωλια και αλλο ενα σπασμενο επισης στον πατο του κλουβιου.
Πού πιθανόν ο αίτιος να είναι ο αρσενικός.
Να συμπληρωσω οτι δεν εχω δει ουτε βατεματα
Ζευγάρωμα σπάνια θα δεις.. είναι εξαιρετικά "ντροπαλά"...
Αυτό σπανίζει αλλά αυτό
ουτε στρωμενες φωλιες.
δεν είναι καθόλου καλός οιωνός...
Βάλε παντού φωλιές, στρώσε κάτι κάτω ώστε να μην σπάνε τα αυγά και ετοιμάσου για παραμάνα...
 
Η μονη παραμανα που εχω ειναι η θυληκια καναρα, που ταειζει νεοσσους που εσκασαν 23 Απριλη. Εν τω μεταξυ το παραξενο ειναι οτι το ενα αυγο ηταν μεσα στη φωλια, και το αλλο που εχω σε φωτο ηταν στην αλλη μερια του κλουβιου 70 cm μακρια απο την φωλια με το αυγο. Μηπως να στρωσω μονος μου την φωλια; Μπορεις να καταλαβεις αν το αυγο ηταν βατεμενο;

20180503_095622-567x1008.webp
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αυτό
ουτε στρωμενες φωλιες.
σε συνδυασμό με αυτό
το παραξενο ειναι οτι το ενα αυγο ηταν μεσα στη φωλια, και το αλλο που εχω σε φωτο ηταν στην αλλη μερια του κλουβιου 70 cm μακρια απο την φωλια με το αυγο.
με κάνει να πιστεύω πως δύσκολα θα δεις φέτος αυγά στη φωλιά από το συγκεκριμένο θηλυκό.
Τάσο.. Τα γεννάει όπου βρεθεί.
Πάνω στο κλαρί.
Γι αυτό άλλωστε τα βλέπεις και σπασμένα.
Κατά τη γνώμη μου αισθάνεται ανασφάλεια και δεν θα μπει σε διαδικασία αναπαραγωγής αν αυτό δεν εξαφανιστεί.
Ο οργανισμός της ετοιμάστηκε για αναπαραγωγή, πιθανότατα και να έχει ζευγαρώσει..
Απλά το ένστικτο αυτοσυντήρησης (φόβος) δεν θα της επιτρέψει να την ολοκληρώσει.
Μηπως να στρωσω μονος μου την φωλια;
Ότι κι αν κάνεις.. αυτή θα γεννά έξω.
Στρώσε όλο τον πάω του κλουβιού με μαλακό ύφασμα... Δίχτυ καλύτερα από αυτό για τα φυτά... και να το κάνεις τώρα.
Ίσως καταφέρεις να "σώσεις" κάποιο από τα αυγά αυτής της γέννας.
 
Μα κυριε γιαννη και να σωσω καποιο αυγο, δεν εχω καποια παραμανα ουτε να τα κατσει, αλλα ουτε και να τα μεγαλωσει (ταισει)Το διχτυ ειναι μια καλη ιδεα, διοτι αν εβαζα βαμβακι σε ολο το κλουβι θα το ειχε μαδησει
 
τωρα μιλησα με το παιδι που αγορασα το ζευγαρακι και μου ειπε οτι τωρα τον Μαιο κλεινει χρονο η θυληκια.
 
τωρα μιλησα με το παιδι που αγορασα το ζευγαρακι και μου ειπε οτι τωρα τον Μαιο κλεινει χρονο η θυληκια
Αυτό όμως δεν επηρεάζει την όλη συμπεριφορά της.
Προσπάθησε να κρατήσεις "κρυφή" τη ζευγαρώστρα τους μήπως και αισθανθεί ασφάλεια και φτιάξει φωλιά.
 
Αυτό όμως δεν επηρεάζει την όλη συμπεριφορά της.
Προσπάθησε να κρατήσεις "κρυφή" τη ζευγαρώστρα τους μήπως και αισθανθεί ασφάλεια και φτιάξει φωλιά.
μηπως να βαλω ψευτικα αυγα στη φωλια που βρηκα το ενα αυγο, ετσι ωστε να οδηγησω καπως προς τα εκει;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Αν σε ενδιαφερει απλως να παρεις τα αυγα αθικτα και να δεις τι θα κανεις απο εκει και επειτα, αφηνεις μονο μια πατηθρα στο κλουβι και βαζεις απο κατω λωριδες βαμβακι αρκετες να καλυπτουν την μια και την αλλη μερια της, γιατι δεν ξερεις προς τα πια μερια θα ειναι γυρισμενη οταν θα το κανει καθως και επισης βαζεις βαμβακι κατω απο καθε επιφανεια που μπορει το πουλι να πατησει και να κανει το αυγο.

Τωρα περα απο αυτο αν το πουλι ηξερα οτι εκανε εστω και μια φορα το αυγο στη φωλια την "Α" τοτε θα εστρωνα λιγο νηματακι κατω χωρις ομως να μπω στη διαδικασια να φτιαξω κατι σαν φωλια γιατι αυτο πιο ευκολα την απωθει απο το σημειο παρα την προτρεπει να μπει και να γεννησει. Οποτε ισως καλυτερα βαλε λιγο στον πατω των φωλιων νημα ετσι ωστε αν τα κανει να ειναι σε μαλακο σημειο.

Κατα τ αλλα οπως προανεφερε ο Δημητρης το γεγονος οτι δεν γενναει στη φωλια η οτι δεν στρωνει φωλια δειχνει καποιου ειδους ανασφαλεια.
 
Καλημερα παιδια, μολις πριν απο λιγο ειδα βατεμα, και μπορω να πω ηταν ολοκκηρομενο, ( στο τελος ο αρσενικος εκατσε εκστασιασμενος στη πατηθρα μερικα δευτερολεπτα). Εν τω μεταξυ σημερα ο καιρος ειναι βροχερος και δεν εχει πολυ φως το δωματιο. Φωλια δε ειναι στρωμενη.
 
Εδω στη Κυπρο ο καιρος γινεται πολυ θερμος, πριν 2 μερες ειχαμε 31 βαθμους στις 9 η ωρα το πρωι, αρχες Μαιου. Απο τα μεσα του Ιουνη μεχρι μεσα Αυγουστου η θερμοκρασια χτυπαει ανετα 43αρια. Ποσοστο υγρασιας απο 60 με 90 % μερικες φορες. Επισης η σκονη απο σαχαρα που εχουμε με νοτια, γινεται ανυποφορη. Εγω και η γυναικα μου ταιζουμε γατες της γειτονιας και θεωρω επικυνδινο καπως τα κλουβια να ειναι εξω ασχετα αν υπαρχει προστασια. Επισης θελω να τα βλεπω και να τα ακουω με τον καφε μου καθε πρωι και απογευμα, ενω εξω το μονο που θα κανω ειναι να τα καθαριζω να τα ταιζω και τιποτα αλλο. Ποσο κακο μπορει να ειναι η εσωτερικη εκτροφη καναρινιων και καρδερινων;
 
Ποσο κακο μπορει να ειναι η εσωτερικη εκτροφη καναρινιων και καρδερινων;
Απίστευτα κακό αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις.
Προσωπικά παλεύω πάνω από 20 χρόνια να βελτιώσω τις συνθήκες στην εσωτερική εκτροφή μου και ακόμη δεν είμαι σίγουρος πως τα κατάφερα.
Αν λοιπόν οι συνθήκες δεν είναι σωστές στο "δωμάτιο" πίστεψέ με πως είναι απόλυτα ασφαλές, σίγουρη και πολλαπλάσια καλύτερη η τοποθέτηση των κλουβιών σε σκιερό αλλά εξωτερικό χώρο.
Ασφάλισε τα κλουβιά για τα αρπακτικά.. και τα υπόλοιπα ξέρουν να τα αντιμετωπίζουν τα πουλιά
Εδω στη Κυπρο ο καιρος γινεται πολυ θερμος, πριν 2 μερες ειχαμε 31 βαθμους στις 9 η ωρα το πρωι, αρχες Μαιου. Απο τα μεσα του Ιουνη μεχρι μεσα Αυγουστου η θερμοκρασια χτυπαει ανετα 43αρια.
Οι ίδιες συνθήκες που περιγράφεις είναι σε όλη τη φύση της Κύπρου...
Τα άγρια ιθαγενή της πατρίδας σου θα αναπαραχθούν στις ίδιες συνθήκες... συνεπώς αυτό δεν πρέπει να σε φοβίζει.
Αντίθετα οι θερμοκρασίες στο φυσικό περιβάλλον αντιμετωπίζονται από τα πουλιά με τις εξαιρετικές φυσικές άμυνες που τους χάρισαν οι χιλιετηρίδες φυσικής εξέλιξής τους.
Ειδικά για τις καρδερίνες... αν δεν έχεις απόλυτα σωστό εσωτερικό χώρο.. καλύτερα να τις αφήσεις έξω
Διαφορετικά δύσκολα θα δεις "προκοπή".
Ποσοστο υγρασιας απο 60 με 90 % μερικες φορες.
Το τι υγρασία έχει το περιβάλλον και τι υγρασία επικρατεί κάτω από την κοιλιά της κλώσας είναι κάτι που σταδιακά θα πρέπει να το αποσυμπλέξουμε γιατί είναι δύο εντελώς ανεξάρτητες καταστάσεις ελάχιστα εξαρτώμενες μεταξύ τους.
 
Εφόσον είδες βάτεψα, απλώς δώσε νήμα και για καλό και για κακό βάλε και μια πετσέτα ή κάτι μαλακό στον πάτο του κλουβιού, μην κάνει η καρδερίνα κανένα αυγό εκτός φωλιάς και σπάσει. Κατά τα άλλα, και αν έχεις φωλιές σε διάφορα σημεία του κλουβιού, καλυμμένες - καμουφλαρισμένες όπως πρέπει, μην αλλάξεις κάτι άλλο προς το παρόν.
Κι εγώ φοβάμαι τη σκόνη, τις υγρασίες και την πολλή ζέστη της Κύπρου. Όμως θεωρητικά μιλώντας το κάθε πουλάκι άγριο δεν θα εκθέτει τη φωλιά του σε συνθήκες δυσμενείς για την εκκόλαψη των νεοσσών του και σε κάθε οικοσύστημα πιστεύω ότι θα υπάρχουν σημεία που μπορεί να επικρατούν περιορισμένα μεν, λίγο ευνοϊκότερες συνθήκες δε, Π.χ. κάποιο ρεύμα αέρος., κάτι που δεν μπορούν να επιλέξουν τα πτηνά σε αιχμαλωσία.
Ο εκτροφέας αυτών των καρδερινών, που έβγαζε και απογόνους τους, σε τι σημείο τις διατηρούσε κατά την αναπαραγωγή;
 
Γιαννη η αληθεια ειναι οτι ο προηγουμενος εκτροφεας τις ειχε μονιμα εξω στο μπαλκονι του, το οποιο το ειχε κλεισει εντελως με συρμα, μερικες φορες λεει αφηνει και τα νεα καναρινια του να πετανε ελευθερα, τους εβαλα νημα μονο του, και σε ξεχωριστο πιαστρακι τους εβαλα και βαμβακι, τα εχω αφησει στην ησυχία τους πλεον, η μονη ενοχληση που θα εχουν σε λιγες ωρες ειναι να βλγαλω το αυγο που τους εβαλα το πρωι, και δε θα τους βαλω αλλο πλεον. Ισως παλι αυριο.

Κυριε Γιαννη οπως και ο καθε κυριος Γιαννης εδω μεσα και ο ianos , καθε σας συμβουλη ειναι πραγματικα θησαυρός για ατομα σαν εμενα εδω μεσα, θα παραβλεψω το γεγονος οτι ειπα εντελως εγωιστικα οτι προτιμω τα πουλακια (καναρινια και καρδερινες) μεσα στο σπιτι μου, διοτι κατα την γνωμη μου δε θελω να εχω ενα "κοτετσι" σε εξωτερικο χωρο, το οποιο θα επισκέπτομαι καθε πρωι να αλλαξω τροφη και νερο και μονο αυτο, αν δεν τα βλεπω, αν δε τα ακουω ειναι σαν να μην τα εχω, πως να το εξηγησω, ειναι σαν να ζω σε ενα βουνο που δεν εχει δρομους για περασει ουτε τανκ , αλλα εγω εχω ferrari εξω απο το σπιτι, μονο και μονο να την πλενω. Ισως ειναι ηλιθιο παραδειγμα διοτι μιλαμε για ζωες, οπως μπορει να παρεξηγηθω ως εγωιστης. Η ερωτηση μου ειναι χρειαζονται τα πουλια αμεση επαφη με ηλιακη ακτινα για την καλη τους υγεια η ειναι ο εξωτερικος αερας που χρειαζονται; Διοτι πειτε οτι θα βρω ενα μερος εξω στο κηπο τελειως ασφαλες προς τις γατες, κλλα παλι αυτο το μερος θα ειναι τελειως σκιερο, εννοω οτι δεν θα πεφτει ετσι κι αλλιως αμεση ηλιακη ακτινα στο κλουβι, ουτε για 5 λεπτα, καταννοω αυτα που γραφετε καταννοω επισης οτι εγω τουλαχιστον δεν μπορω να εξομοιωσω τη φυση τους σε ενα κλουβι αλλα προσπαθω σε καθε εποχη να μην τους λειπουν πολλα πραγματα, Σε ενα δωματιο το οποιο εχει φυσικο φως τουλαχιστον αυτη την εποχη 13 ωρες σε κανα μηνα θα ανεβει γυρω στις 14 με 15 ωρες το φυσικο φως και κατα την γνωμη μου ιδιες ωρες θα παιρνουνε τα πτηνα εαν τα εχω εξω στον κηπο σε σκιερο μερος παντα, και π[αντα χωρις αμεση επαφη με ηλιακη ακτινα.
Ολα αυτα που γραφω ειναι απλη περιεργεια και δεν εχουν σχεση οτι θελω να κανω καποιο αντιλογο με κανεναν, ειδικα με τον κυριο Γιαννη που παρακολουθω τα γραπτα του εδω μεσα, οπως και ακολουθω το καναλι του, η τον κυριο Μακη που πρεπει να εχω διαβασει ολο του το μπλογκ, ας μη με παρεξγησει κανεις ρωταω για να γινω εγω καλυτερος για να μην ταλαιπωρώ καποιες ζωες αδικα. Γιατι πολλοι νομιζουμε οτι κανουμε το καλυτερο στο ζωα - πτηνα μας και απο αγνοια αυτα ταλαιπωριουνται.
 
Η ερωτηση μου ειναι χρειαζονται τα πουλια αμεση επαφη με ηλιακη ακτινα για την καλη τους υγεια η ειναι ο εξωτερικος αερας που χρειαζονται;
Όλα τα όντα και ασφαλώς και τα πουλιά έχουν απόλυτη ανάγκη για βιολογικούς κυρίως λόγους την ηλιακή ακτινοβολία και κυρίως τις ακτίνες uva - uvb
εννοω οτι δεν θα πεφτει ετσι κι αλλιως αμεση ηλιακη ακτινα στο κλουβι,
Άμεση επαφή με τον ήλιο της Κύπρου το καλοκαίρι ισοδυναμεί με θάνατο για τα πουλιά.
ουτε για 5 λεπτα
Δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξουν περισσότερο.
Εκείνο αποζητούμε είναι ένα δροσερό σκιερό μέρος σε εξωτερικό περιβάλλον.
αλλα παλι αυτο το μερος θα ειναι τελειως σκιερο,
Ακριβώς αυτό θέλουμε.
Ένα σκιερό και με αεράκι για το καλοκαίρι μέρος για μόνιμη εγκατάσταση των πουλιών.
Σε ενα δωματιο το οποιο εχει φυσικο φως τουλαχιστον αυτη την εποχη 13 ωρες σε κανα μηνα θα ανεβει γυρω στις 14 με 15 ωρες το φυσικο φως
Η καθυστέρηση στην αναπαραγωγική προετοιμασία. ειδικά για τις καρδερίνες σου... Προέρχεται ακριβώς από αυτό το "κακό" και ελλειπέστατο φως του δωματίου, που δεν φτάνει λόγω καταστάσεων στο σωστό σε διάρκεια ωράριο φωτισμό που είναι γύρω στις 14 ώρες για την αναπαραγωγική περίοδο. Και θέλουμε πολύ έντονο φωτισμό για να ξεγελάσουμε τα αισθητήρια όργανα των πουλιών και να ξεκινήσουν την ορμονική προετοιμασία για κάτι τέτοιο.
Επικουρικά παραθέτω και το σχετικό με το φωτισμό άρθρο που για μένα είναι απαραίτητο να διαβαστεί από κάθε εκτροφέα. https://community.petbirds.gr/threads/Φωτισμός-εκτροφείου-πτηνών.21129/
Γιατι πολλοι νομιζουμε οτι κανουμε το καλυτερο στο ζωα - πτηνα μας και απο αγνοια αυτα ταλαιπωριουνται.
Ακριβώς αυτό δείχνει και την όλη διάθεση και αγάπη που έχεις στα ζωντανά σου.. και ακριβώς για αυτό το λόγο επιμένω στην πρόταση... καλύτερα έξω τα δικά σου πουλιά.
αν δεν τα βλεπω, αν δε τα ακουω ειναι σαν να μην τα εχω
Βάλε και ένα μικρό τραπεζάκι στο δροσερό μέρος που θα τα έχεις.. και να πίνεις εκεί το καφεδάκι σου... και μακάρι να μπορούσα να έρθω κι εγώ εκεί...
ο προηγουμενος εκτροφεας τις ειχε μονιμα εξω στο μπαλκονι του,
Αν μάλιστα θέλεις να έχεις πιθανότητες να δεις να αναπαράγονται τα συγκεκριμένα... Βγάλτε τώρα έξω και ίσως προλάβεις τη χρονιά.
 
Τελευταία επεξεργασία:
παλι καλα που η γυναικα μου δεν ξερει να διαβαζει ελληνικα 😛 μεγαλη χαρα θα της δινατε. Αρα βρισκομαστε προς αναζητηση και αξιοποιηση του εξωτερικου μου χωρου. Δε το κρυβω οτι μελαγχολησα να πω την αληθεια οτι θα ανακγαστω να τα αποχωριστω μεσα απο το σπιτι, αλλα οπως ειπα, στοχος ειναι αυτα και οχι η δικη μας ευκολια. σας κανω ανοιχτη προσκληση οποτε θελετε να ερθετε καλοκαιρι σπιτι μου, εσεις θα καθεστε εξω στο τραπεζακι και εγω μεσα :D.
Περα του αστειου και πραγματικα ευχαριστω που μου ανοιγετε τα ματια, λεω αυτη την περιοδο να μην αλλαξω κατι, εχω και την καναρα που ταιζει τα μικρα της ακομα, αλλα οπως ειπα και το πρωι ειδα για πρωτη φορα βατεμα στις καρδερινες, κρα καλυτερα αυτην την εποχη μη τα στρεσαρω, αλλα υποσχομαι και θα εχετε και φωτος συντομα απο την εξωτερικη μου πλεον "εκτροφη"
 
Back
Top