Ελεύθεροι παπαγάλοι στη γειτονιά μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sissy
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Ελπίζω οι "ανθρωποι" που προτιμούν τις καρδερίνες "ελευθέρας βοσκής" να μην πάτησαν και άλλα χωράφια...
 
Εγώ πάλι δεν νομίζω να είναι αυτός ο λόγος. Θεωρώ ότι είναι πολύ μαζική η μείωση του πληθυσμού στα σημεία που τους βρίσκαμε για να είναι θέμα αιχμαλωσίας. Σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε οι πουλοπιάστες να είναι πολύ οργανωμένοι και ικανοί. Είτε, το ξαναλέω, έχουν μετακινηθεί προς άλλες περιοχές, είτε, κι αυτό αποτελεί το μεγάλο μου φόβο, λόγω έλλειψης πόρων, αύξησης θηρευτών ή επιδημίας από μολυσματικό παράγοντα, μειώθηκαν.
Ελπίζω - ουμε στο καλύτερο.
 
Μακάρι... (Η ανθρώπινη απληστία βέβαια δεν έχει όρια)
Μήπως,όμως, εκλάπησαν μικρά απο φωλιές που δεν ήταν και τόσο "οχυρωμένες" με αποτέλεσμα λόγω ανασφάλειας τα ενήλικα μέλη να μετανάστευσαν;
 
νόμίζω ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά.. Αλήθεια γνωρίζετε αν έχει ασχοληθεί κάποια οργάνωση ή φορέας που ασχολείται με τα πτηνά στην Ελλάδα με τους ελεύθερους παπαγάλους στην χώρα μας;θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε κάτι σχετικό..
 
νόμίζω ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά.. Αλήθεια γνωρίζετε αν έχει ασχοληθεί κάποια οργάνωση ή φορέας που ασχολείται με τα πτηνά στην Ελλάδα με τους ελεύθερους παπαγάλους στην χώρα μας;θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε κάτι σχετικό..

H ελληνική ορνιθολογική εταιρεία:

http://www.ornithologiki.gr/

Προκαταρκτική μελέτη διασποράς του δαχτυλιδολαίμη ψιττακίσκου psittacula krameri (scopoli 1769) στην Ελλάδα (22 Ιουνίου 2007):

http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=328

Ο δαχτυλιδολαίμη, είδος στον Κατάλογο των Πουλιών της Ελλάδας στην κατηγορία C

http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=329

Τα πουλιά του πάρκου:

http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=366

Να προσθέσω οτι οι ring neck πλέον κινούνται βόρεια στο λεκανοπέδιο της Αττικής και έχουν βγει εκτός. Μεγάλοι αναπαραγωγικοί πληθυσμοί στην Κηφισιά και παρουσία στην Ραφήνα. Τα πτηνά μεταναστεύουν σε νέες περιοχές και προσπαθούν να αποικίσουν, Αν τα καταφέρουν ετοιμάζονται για νέα διασπορά, χαρακτηριστικό όλων των ζωντανών οργανισμών.
 
άρα ο πράσινος παπαγάλος είναι πλέον κάτοικος Ελλάδας! Για την Ραφήνα που κατοικώ το επιβεβαιώνω. Μάλιστα παρατηρώ και ένα άλλο είδος μικρότερο στο μέγεθος.. Δεν γνωρίζω δυστυχώς από παπαγάλους μιας και είμαι καναρινάς.. Είναι περίπου στο μέγεθος του κοκατίλ αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω αν είναι κοκατίλ ή όχι. Γενικά τους παρατηρώ σε ευκάλυπτους συνήθως αλλά και άλλα δέντρα. Για την ιστορία πάντως, από τον πατέρα μου έχω ακούσει πως παπαγάλοι στην Ραφήνα υπήρχαν ελεύθεροι ήδη από την δεκαετία του 1980..λένε ότι δραπέτευσαν από κάποιον που είχε αρκετά πουλιά..όπως και να έχει κάθε φορά που ακούω το χαρακτηριστικό κρώξιμο στον ουρανό ανάζητώ τους παπαγάλους!
 
Τις φωλιές που έχω δει στο ρέμα τις κάνουν τόσο ψηλά που είναι αδύνατο να πιάσουν τους νεοσσους.
Αν υπήρχε επιδημία θα είχαν καταγραφεί νεκρά πουλιά.
Μάλλον μετακίνηση που γράφει ο Γιάννης είναι. Εδώ στο Χαλάνδρι η κίνηση τους είναι κανονική.
 
Και η ζωή συνεχίζεται... Η εισαγωγή ενός νέου ειδους σε κάποιο οικοσύστημα, αυτόματα σημαίνει διαταραχή του τελευταίου, με μικρές ή μεγάλες συνέπειες.
Άραγε, ποιο είδος θα εκτοπίσουν, αφανίσουν, πληθυσμιακά μειώσουν οι παπαγάλοι; Αναρωτιέμαι πραγματικά.
Ωραίοι ειναι, αλλά...
 
Κανένα αφού είναι φυτοφάγα και καιροσκόποι προσαρμοστικοί.
Κανένα είδος εννοείς; Αν πράγματι εννοείς αυτό, δεν ειναι έτσι.
Καθε οικοσύστημα, εφόσον δεν καταρρέει, ειναι σε ισορροπία. Δλδ, μπορεί να υποστηρίξει συγκεκριμένους πληθυσμούς απο τα είδη που φιλοξενεί σε καθε εποχή. Και όταν αναφερόμαστε σε είδος, εννοούμε και τα φυτικά είδη. Αν ας πούμε οι παπαγάλοι καταναλώνουν σπόρους κάποιου δέντρου, τότε, λιγότερα τέτοια δέντρα θα φυτρώσουν, ο πληθυσμός των παπαγάλων θα αυξηθεί, ο πληθυσμός των γερακιών που τρέφεται με παπαγάλους θα αυξηθεί, ο πληθυσμός των άλλων πουλιων που τρέφονται με ίδιους σπόρους θα μειωθεί και λόγω έλλειψης τροφής και λόγω αύξησης των γερακιών και στο τελος μπορεί μετά απο καιρό, αυτά τα δέντρα να ειναι λίγα, οι παπαγάλοι να εξαφανιστούν, τα γεράκια να έχουν ανταγωνιστεί τόσο πολυ για την τροφή τους, που με αυξημένο πληθυσμό αυτο θα κάνουν και το χειμώνα να πεθάνουν όλα κλπ.
Θέλω να πω οτι οι καταστάσεις και το που θα ισορροπήσει εκ νέου το οικοσύστημα ειναι εντελώς αβέβαιες.
 
Ναι δυνητικά σωστά είναι αυτά, όμως μην ξεχνάμε πως υπάρχει και η προσαρμοστικότητα των ειδών, κάτι στο οποίο βοηθάει και ο ήπιος ρυθμός αύξησης των ringneck.
Μην ξεχνάμε πως είναι κοντά 40 χρόνια που έχουν εντοπιστεί. Αν υπήρχε κάποιοπρόβλημα θα είχαμε ήδη ενδείξεις του, όπως έγινε με τις κοκκινομάγουλες αμερικάνικες νεροχελώνες.
 
Νομίζω οτι ειναι μικρός και, αστικός ο πληθυσμός τους ακόμα ώστε να εχουμε ενδείξεις. Περισσότερο τα παραπάνω τα γράφω για πιο φυσικά οικοσυστήματα απο αυτά της πόλης και κυρίως σε σχέση με την τάση εξάπλωσης των ειδών.
 
Μιλάμε για τσιμεντουπόλεις Γιάννη @ianos . Δεν το λες και οικοσύστημα ακριβώς. Πέρα από αυτό συμφωνώ με τη γνώμη σου,
 
Παντως στις αγορες πωλησεις παπαγαλων στο fb υπαρχει αναρτηση για αλλοδαπους που πιανουν τετοιους παπαγαλους και τους πωλουν σαν εκτροφεις μετα! Τωρα αληθεια ψεματα δεν ξερω αλλα οταν βλεπει καποιος την σημερον εποχη 100 ρικα και 50 ρικα να πετουν διπλα του εε κατι θα σκεφτει για τα προς το ζην!
 
Δεν τους έχω υπόψη ποτέ να κατεβαίνουν στα χαμηλά. Πως τους πιάνουν,
 
Αν έχετε δει τις φωλιές των monk είναι ολόκληρο οικοδόμημα γεμάτο τρύπες που τις φτιάχνουν σε αρκετά μεγάλα ύψη... Είχα δει τον προηγούμενο χρόνο σε κορυφή δέντρου σε πλατεία στην Πανόρμου καθώς και στο πάρκο της χωροφυλακής πάνω στα ψηλά πεύκα... Μου είναι πολύ δύσκολο να προσπαθήσει κάποιος να πάρει νεοσσό χωρίς να γίνει αντιληπτός και να αποδοκιμαστεί από άλλους...
Για τους ringneck δεν ξέρω αλλά γενικά δεν τους προσεγγίζεις εύκολα...
Κι εγώ επιβεβαιώνω ότι στους Αμπελόκηπους είναι μειωμένοι που είχαμε αρκετούς στα πάρκα...
Πιθανότατα θα έχουν κάνει μια μικρή μετανάστευση...
 
Back
Top