Ελεύθεροι παπαγάλοι στη γειτονιά μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sissy
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Σίσσυ, οι αστικές περιοχές είναι λύση ανάγκης για αυτά τα πουλιά, μιας ανάγκης που προσαρμόζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε εποχής. Δεν είναι το κέντρο της Αθήνας ο φυσικός τους χώρος. Βρέθηκαν εκεί και αναγκάζονται από το ένστικτο της επιβίωσης τους να προσαρμοστούν σε όποια περιοχή τους προσφέρει περισσότερα με βάση τις ανάγκες τους.

Η Φύση άρχισε να ξυπνά. Οι περιοχές μακρύτερα από το αστικό περιβάλλον έχουν πλέον περισσότερο ενδιαφέρον για τα πουλιά. Του χρόνου το χειμώνα, θα τα χαρείς και πάλι.
 
Εμείς κανονικά τους ακούμε πρωί-πρωί και απόγευμα. Το έχω συνδέσει στο μυαλό μου ότι φεύγουν από το ρέμα και κατεβαίνουν νότια της Αττικής. Σταματούσαν και στις ακακίες του δρόμου μας. Και τώρα περνάνε, σήμερα το πρωί στην βόλτα με την σκύλα τους άκουσα πάλι, αλλά μου φαίνονται κι εμένα μειωμένα τα περάσματα.
 
Εγώ τους άκουγα συνεχώς να κράζουν ενώ πετούσαν προς τη λεωφ Β, Σοφίας ώστε να κατέβουν στο κέντρο.
Άλλα πουλιά δεν ακούγονταν, παρά μόνο αυτοί (ανεξαρτήτως εποχής).
Η Φύση άρχισε άρχισε να ξυπνά. Οι περιοχές μακρύτερα από το αστικό περιβάλλον έχουν πλέον περισσότερο ενδιαφέρον για τα πουλιά. Του χρόνου το χειμώνα, θα τα χαρείς και πάλι.
Μακάρι!
 
Να το παρακολουθήσουμε γιατί και οι πολλές δημοσιεύσεις μόνο καλό δεν θα τους κάνουν. Τις προάλλες είδα δύο μονκ στην Αθηνάς σε μικρό κλουβί σε έξαλλη κατάσταση τα πουλιά.
 
... Τις προάλλες είδα δύο μονκ στην Αθηνάς σε μικρό κλουβί σε έξαλλη κατάσταση τα πουλιά.
Δυστυχώς ''εκεί'' όλο τέτοιες περιπτώσεις βλέπουμε χρόνια τώρα...
 
Μην ξεχναμε οτι ισως στην αναπαραγωγη ψαχνουν πιο απομερα σημεια..

Επισης ενδεικτικα εμεις παλαιοτερα δεν ειχαμε στα ανατολικα προαστια καθολου κ απο περυσι που σας εβαζα κ φωτο αρχιζαν σταδιακα να αυξανονται.. Ισως απλα ειναι μετακινηση πληθυσμων.
 
Σίγουρα Μαρία μου είναι πιο άγριοι και δύσπιστοι, αλλά εγώ :Dποντάρω στα... Δολωματάκια που διαθέτω!

tinypic-no-longer-available.jpg
Σισηηη μου αυτο το χοντρο σχοινακι το χρησιμοποιεις ως κλαδακι;κ που το βρισκουμε;
 
Ο αριθμός των πουλιών (που παρακολουθούσα τριγύρω από το σπίτι μου) τον τελευταίο σχεδόν χρόνο, έχει μειωθεί ''τραγικά'' (δεν γνωρίζω αν αυτό είναι για καλό ή για κακό τους).
Εδώ και πολλούς μήνες έναν μόνο ακούω και βλέπω γύρω γύρω στο σπίτι μου (από τους 12+)
...χθεσινή φωτογραφία στην ταράτσα μας
tinypic-no-longer-available.jpg

Αλλά και επί της Λεωφ Β Σοφίας (σε φοίνικες) τα κραξίματα ακούγονται από ελάχιστα άτομα σε σχέση με παλιά...
 
Τι να πω Μαρία μου, έχω εντυπωσιαστεί και ανησυχήσει συγχρόνως...
Σίγουρα είναι ανησυχητικό, θα δώσω βάση κι εγώ. Επειδή έρχονται καθημερινά σ' εμένα, δεν πέρασα από το ρέμα το σούρουπο να δω αν έχει μικρύνει το σμήνος την ώρα που συγκεντρώνονται. Θα πάω μια από αυτές τις μέρες.
 
Κι εγω εχω παρατηρησει εντονη μειωση του πληθυσμου τοσο των μονκ στην αθηνα οσο και των ρικνεκ στην υποκοιπη Αττικη.

Πιστευω οτι οι λογοι ειναι 2: αφενος η αιχμαλώτισή τους απο αδαεις και αφετερου η δραματικη μειωση των φοινικοδεντρων-που αποτελει βαςικη πηγη τροφης για το ειδος-λογω του κοκκινου σκαθαριου.
 
Περπατώντας στο πεζοδρόμιο στο ύψος του Αιγινήτειου νοσοκομείου (που έχει αρκετούς φοίνικες) άκουγες έναν χαμό από κραξίματα. Σήμερα που πέρασα άντε να΄ταν 3-4 μόνο...
 
Κριμα☹κ εγω εβλεπα συχνα πυκνα στην αθηνα τωρα εδω στην επαρχια μονο κορακια κ αγριουπουλια..
Μια χαρά είναι κι αυτά, αρκεί να υπάρχουν!:D
 
Back
Top