Αναπαραγωγή Η πρώτη αναπαραγωγή των καναρινιών μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Akridas
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Akridas

PB New Member
Εγγραφή
26 Ιαν 2017
Μηνύματα
68
Πόλη
Αρτέμιδα
Γεια σας και παλι!

σε αυτο το θεμα θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας την πρψτη μου αναπαραγωγικη προσπαθεια. Καθως ειμαι γενικοτερα νεος στο χομπι θα ηθελα την επιεικεια σας για τυχον λαθοι καθως και για την εποχη που ξεκινησα, ελπιζω να σας απαντησω παρακατω γιατι ξεκινησα τετοια εποχη και οχι τον Μαρτιο.

Ξεκινησα καπως περιεργα το χομπι, οσοι διαβασατε την ιστορια μου στα νεα μελοι θα καταλαβατε οτι με κερδισε, οποτε εγιναν και καποιες ατασταλιες θα ελεγα.

Ηρθαν στην κατοχη μου δυο καναρινια που ηταν και ειναι υγειοι και το θυληκο εδειχνε πυρωμενο. Ο ανθρωπος που τα πηρα ενω του εξηγεισα οτι θελω να κανω αναπαραγωγες φετος μου εδωσε ενα θυληκο που εκρινε οτι ηταν καλο, υειοι και σχεδον ετοιμο, η πατατα εγινε καθως τελικα ειχα ηδη ενα θυληκο που νομιζα για αρσενικο οποτε ξαναγυρησα πισω και οχι δεν το αλλαξα, γιατι να εχω 2 αφου μπορω να εχω 3 ειπα (γελοντας σαρκαστηκα με τον εαυτο μου), αλλα ζητησα ενα ταιρι για το κοριτσι καθως οσο μερνουσαν οι μερες εδειχνε ολο και πιο ανυσηχω να πω. Το ταιρι της ηρθε και αυτο σπιτι και εμεινε μονο σε δικο του κλουβακι 2 εβδομαδες μεχρι να αποφασισω πως θα γινοταν το ζευγαρη, στην αρχη ελεγα να το βαλω με το πρωτο μου θυληκο(λεγεται Μιλα, απ την Γιοκοβιτς) αλλα τελικα τον εβαλα με την δευτερη(Λεγετε Alice, απ τον ρολο της Γιοκοβιτς στα RE). ετσι αγοραστηκε ζευγαρωστρα με ολα τα απαραιτητα, μπηκε ο καθενας στην μερια του, η Αλις με εξωτερικη φωλια ελενχομενη και κλειστη και την θηκη με το νημα της, ο Χοσε(ο πρωτος αρσενικος, γιατι ετσι) μονος τους να αρχισει να περνει τα πανω του κανονταν διατροφικη προετοιμασια 10 μερες περιπου γιατι τοσο περιπου εμειναν χωριστα. Η αλις τιτιβιζε ολη μερα συνεχεια μπροστα στο αδιαφανη χωρισμα και ο Χοσε τραγουδουσε ολο και πιο δυνατα καθε μερα. καποια στιγμη για να δω πως θα τα πανε εβγαλα το ασπρο χωρισμα και τα αφησα λιγο να δω πως τα πανε.

20-01 το δευτερο χωρισμαα εφυγε καθως τα παιδια ταιζοντουσταν μεσα απ τα καγκελα και η Αλις ειχε σχεδον τελειωσει την φωλια!

21-01 ειχαμε το πρωτο αυγο.
23-01 το δευτερο αυγο.
24-01 το τριτο αυγο.

τα αυγα εβγαιναν και στην θεση τους εβαζα πλαστικα. Χθες 25-01 εβαλα τα αυγα πισω στην θεση τους καθως δεν ειχε κανει αλλο και δεν εβγαινε απ την φωλια παρα για λιγο νερο και παλι μεσα. Ο αρσενικος καθαιτε συνεχεια σαν φρουρος απ εξω συνεχεια και φευγει για να φαει και παλι πισω, χαλαει και τον κοσμο με τα τραγουδια του απο νωρις το πρωι μεχρι αργα το βραδυ.

λιγα λογια τωρα για τον χωρο. ειναι σε τοιχο η ζευγραρωστρα και απο πανω ειναι τα αλλα δυο μεχρι να ειναι ετοιμα και η Μιλα λιγο μεγαλητερη με χωρισμα και αυτα, στην πορεια θα παρω αλλη μια ζευγαρωστρα και θα γινει σωστα η φαση, για την ωρα ομως μια χαρα και με την ησυχια μμ ετοιμαζω το επομενο επιβητορα(Γαβρηιλ) καθως ο Χοσε δεν κρατιοτανε. Στον χωρο εχω σομπα τις περισσοτερες ωρες και φουλ φυσικο φως καθως υπαρχει μεγαλη τζαμαρια και αφτγραντηρα ολο το 24ωρο γιατι δεν γινεται αλλιως σε παραθαλασσια περιοχη.

Ταιζω τροφες Μανιτομπα απλα και μια με Κια μεσα, βιταμηνες της Landmark Forte+αμινοξεα, αυγο 3 φορες την εβδομαδα, στο ζευγαρι το εκοψα μεχρι να σκασουν τα αυγα(αν σκασουν) και καθαριζω τα κλουβακια 2 φορες την εβδομαδα γτ τοσο μου επιτρεπει το προγραμμα μου.

Οωσκοπιση θα κανω την Κυριακη 29-01 και ξανα στις 30-01 για συγουρια και δεν ειναι ενσπορα θα τα αφησω για να περασει ο καιρος να αλλαξει προς το καλητερο και ο καιρος...

ακολουθουν φωτος...
 
Ωραία..
Θα περιμένουμε ενημέρωση.
Αν θέλεις να ανεβάσεις και φωτογραφίες μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας τις εδώ οδηγίες petbirds.gr/community/threads/Επισύναψη-αρχείου-σε-Μήνυμα.9996/
 
Φαίνεται πως τα αγαπάς και τα προσέχεις πολύ! Έκανες και λαθάκια ως νέος, αλλά σιγά σιγά όλο θα μαθαίνεις. :) Σου εύχομαι καλύ τύχη γι αρχή και παρακάτω μερικά φιλικά σχόλια:

Στον χωρο εχω σομπα τις περισσοτερες ωρες και φουλ φυσικο φως καθως υπαρχει μεγαλη τζαμαρια και αφτγραντηρα ολο το 24ωρο γιατι δεν γινεται αλλιως σε παραθαλασσια περιοχη.
Δεν μπορείς φίλε μου να κάνεις εσωτερική εκτροφή στο περίπου. Τι θερμοκρασία έχει ακριβώς ο χώρος που τα έχεις; Σε τι τιμές κυμαίνεται; Πόσες ώρες έχουν φωτισμό και παραμένουν ξύπνια; Τι ώρα ξυπνάνε και τι ώρα κοιμόνται;

βιταμηνες της Landmark Forte+αμινοξεα
Αντί για σκευάσματα καλύτερα να τους δίνεις μια ποικίλα φυσική διατροφή με λαχανικά/φρούτα/χορταρικά/βότανα. Όταν τρέφονται λοιπόν σωστά και ισορροπημένα δεν έχουν ανάγκη από πρόσθετα σκευάσματα. Βάλε στο πρόγραμμα να εμπλουτίσεις τη διατροφή τους. Όταν τα μικρά γίνουν 12-15 ημερών θα πρέπει να τους παρέχεις πολλά τρόφιμα να μαθαίνουν.

αυγο 3 φορες την εβδομαδα
Καλύτερα όταν βγουν οι νεοσσοί να δίνεις μια καλή συσκευασμένη αυγοτροφή με υψηλό ποσοστό πρωτείνης όπως είναι η CEDE Morbido. Αγόρασε τη και δώσε να δεις αν τους αρέσει. Να την μάθουν και έτσι μετά να ταίζουν και τα μικρά. :) Για αρχή δίνε μόνο την έτοιμη και μετά μπορείς να δίνεις και αυγό και αυγοτροφή. Έτσι θα τα έχουν όλα!

και καθαριζω τα κλουβακια 2 φορες την εβδομαδα γτ τοσο μου επιτρεπει το προγραμμα μου.
Όταν έχουμε φωλιά και αυγά και είμαστε σε περίοδο αναπαραγωγής δεν καθαρίζουμε το κλουβί. ΚΑΘΟΛΟΥ. Μπορεί το θηλυκό να παρατήσει τα αυγά ή ακόμα και τους νεοσσούς. Κάνε υπομονή μέχρι να σκάσουν τα μικρά και μόλις γίνουν 5-6 ημερών καθάρισε με ήρεμες και διακριτικές κινήσεις χωρίς να μετακινήσεις το κλουβί καθόλου!

Αυτά για αρχή!
 
Σε γενικές γραμμές δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η αναπαραγωγή ειναι επιτυχημένη, μεχρι να δούμε να σκάνε οι νεοσσοί.
Ίσως το πρώτο αυγό να ειναι άσπορο, γιατι μάλλον δεν δόθηκε ο κατάλληλος χρόνος στο ζευγάρι για ζευγάρωμα. Ίσως και οχι, μια και δεν θυμάμαι ποια ειναι η ημέρα πριν τη γεννηςη του αυγού και μεχρι την οποία θα πρεπει να εχει υπάρξει ζευγάρωμα, ώστε το αυγό να γονιμοποιηθεί. Πολλοί απο εμάς (εγώ όχι) ενώνουν το ζευγάρι στη φάση που η θηλυκιά ειναι περιπου στη μέση της κατασκευής της φωλιάς, μάλλον για να αποφύγουν τις άσπορης γέννες.
Αλήθεια, παρατήρησες ζευγάρωμα;
Συνήθως η διατροφική προετοιμασία διαρκεί τουλάχιστον ενα μήνα πριν το ζευγάρωμα, έχεις το υπόψη σου αυτο για το άλλο ζεύγος.
Ποια ειναι η θερμοκρασια του χώρου που εχεις τα πουλιά;
3 αυγά ειναι οριακά λίγα. Μηπως το πουλακι ειναι μικρό ή στην πρώτη γέννα της ζωής του; Ή όπως σου είπα, μπορεί και η γέννα να ειναι άσπορη ( το απεύχομαι)
Προφανώς υπαρχει υγρασία στον χώρο των καναρινιων και αυτο ειναι κατι που θα βοηθήσει στην εκκόλαψη των νεοσσών. Αν όμως με τον αφυγραντηρα η ατμόσφαιρα γίνεται ξηρή (δεν έχω ιδεα αν μπορεί να συμβεί κατι τετοιο), τότε στις δυο τελευταίες ημερες πριν την εκκόλαψη βάζε μπανιέρα στο κλουβί, ώστε αν χρειαστεί να βραχεί το θηλυκο (εννοω να βραχεί απο μονο του)
Ως προς την αντικατάσταση των αυγων: σε τι συνθήκες θερμοκρασίας υγρασίας τα διατηρήσες; Ειναι και αυτο σημαντικό για τη βιωσιμότητα τους.
Τροφή: όχι τωρα που κλωσσά και μετα το πρώτο 10ημερο των νεοσσών, δίνε και χορταρικά, όπως ζωχό, ραδίκι... Και γενικά πράσινα της εποχής και άφοβα στο άλλο ζευγάρι, έως να κάνουν φωλιά. Επίσης μπορεις να βάζεις κεράσματα σουσαμιού, κία, καμελίνα, λευκή περίλα, νίζερ... Και ετοιμάσου με μια καλή αυγοτροφή όπως η cede που θα χρειαστεί για το τάισμα των νεοσσών.
Καλή επιτυχια!
 
Όταν έχουμε φωλιά και αυγά και είμαστε σε περίοδο αναπαραγωγής δεν καθαρίζουμε το κλουβί. ΚΑΘΟΛΟΥ. Μπορεί το θηλυκό να παρατήσει τα αυγά ή ακόμα και τους νεοσσούς. Κάνε υπομονή μέχρι να σκάσουν τα μικρά και μόλις γίνουν 5-6 ημερών καθάρισε με ήρεμες και διακριτικές κινήσεις χωρίς να μετακινήσεις το κλουβί καθόλου!
Εγώ καθαρίζω επίσης συχνά, όσο κλωσσά καθε περιπου 3 ημερες κι επειτα σαφώς με αυξημένη συχνότητα. Το θέμα ειναι οτι δεν μετακινώ ποτέ το κλουβί, και δεν βάζω χέρι μέσα στο κλουβί.
Αλλά μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εχεις δικιο και το θηλυκο να εγκαταλείψει τη φωλιά.
 
Καλησπερα, γραφω απ την δουλεια και απ το κινητο...

Θα προσπαθησω να απαντησω στις περισσοτερες ερωτησεις, αμα ξεφυγει καμια ξαναρωτηστε και θα την δω το βραδυ απ το σπιτι.

Η θερμοκρασια ειναι 14-16, η υγρασια 55-60%, η ατμοσφαιρα δεν γινεται να γινει ξηρη με εναν αφυγραντηρα αλλα και να γινοταβ δεν θα το επετρεπα γιατι δεν ειναι καλο και για την δικια μας υγεια.

Για το πρωτο αυγο ειμαι και εγω σχεδον συγουρος οτι δεν ειναι ενσπορο και επισης παρατηρισα οτι ειχε διαφορετικο σχημα απ τα αλλα δυο εαν λεει κατι αυτο, αργοτερα θα τα βαλω σε φωτος.

Τα φυλαξα σε ταπερακι με σπορους στις ιδιες συνθηκες και ακριβος πανω απ την φωλια...

Αυγο εχω σταματησει να δινω στο ζευγαρι, αλλα αυτο με την καθαριοτητα δεν το ηξερα και παλι καλα γτ θα τα εκανα την Κυριακη.

Απο λαχανικα δινω μαρουλι, μπροκολο(το εκοψα στην θυληκια γτ διαβασα σε αθρο εδω οτι δεν κανει παρει μεγαλη δοση απο σεληνιο(αμα κανω διορθοστε με).

Αυγοτροφη δινω εναλαξ κανονικα αλλα τωρα εδινα αυγο νομιζοντας οτι ειναι καλητερο, αμα ειναι θα την ξαναρχισω.

Οι τροφες και οι αυγοτροφες ειναι manitoba, μια απλη και μια με κια και κατι αλλο που ολο ξεχναω το ονομα, οπως και οι αυγοτροφη.

Ειναι πρωτη γεννα του ζευγαριου, για αυτο ισως ηταν λιγα τα αυγα.

Ξερω οτι η προετοιμασια γινεται για εναν μηνα, αλλα ξεφυγε και προσπαθω να το σωσω οσο γινεται...

Ξεχασα να απαντησω κατι;

Για την μετακινησει του κλουβιου, δεν μπορω να το παω καπου γτ ο "συγκατικος" που ακουει στο ονομα Ραμσης μπορει να χασει την υπομονη του αν και δεν βγαζει τα νυχακια του γιατι το εχουμε ξεκαθαρισει οτι θα του δωσω να τα φαει 😀 παντως ειναι κυριος με τα πουλακια οπως ηταν και με τα πολλα πολλα ψαρια που ειχα καποια στιγμη...

Επισης διαλεγο ζευγαρωστρες με συρταρι για την πιο διακρητικη καθαριοτητα ασχετα αναπαραγωγης η οχι, δεν θελω να τα ταραζω γενικοτερα, αλλα αμα ειναι μπορω να κανω υπομονη και αμα δω οτι τα καναν πολυ χαλια τοτε παρεμβαινω...

Επισης ξεχασα, φρουτα δινω αχλαδι ή μηλο εναλαξ με τα λαχανικα, η φρουτο δηλαδη ή λαχανικο, μια φορα την εβδομαδα, εχει φοβηθει το ματι να πω την αληθεια τις διαρροιες/σκουλικια, ενω δεν εχει τυχει κατι τετοιο.
 
φρουτα δινω αχλαδι ή μηλο εναλαξ με τα λαχανικα, η φρουτο δηλαδη ή λαχανικο, μια φορα την εβδομαδα, εχει φοβηθει το ματι να πω την αληθεια τις διαρροιες/σκουλικια, ενω δεν εχει τυχει κατι τετοιο.
Να ποντάρεις διαχρονικά στα χόρτα και χλωρά αρωματικά βότανα και λιγότερο στα φρούτα θα σου λύσουν πολλά πιθανά προβλήματα υγείας, δεν σαπίζουν να έχεις το άγχος της αφαίρεσης από το κλουβί και κυρίως τα προτιμούν τα πουλιά.
Καλή επιτυχία και από μένα!
 
το εκοψα στην θυληκια γτ διαβασα σε αθρο εδω οτι δεν κανει παρει μεγαλη δοση απο σεληνιο(αμα κανω διορθοστε με).
ίσως να διάβασες για οξαλικά; Τσέκαρέ το πάλι. έστω κι αν έχει σελήνιο, (δεν το θυμάμαι), αποκλείεται να φάει τόσο πολύ που να υπερδοσολογηθεί.

is this a cat? έχε το νου σου 24/7

Επισης ξεχασα, φρουτα δινω αχλαδι ή μηλο εναλαξ με τα λαχανικα, η φρουτο δηλαδη ή λαχανικο, μια φορα την εβδομαδα, εχει φοβηθει το ματι να πω την αληθεια τις διαρροιες/σκουλικια, ενω δεν εχει τυχει κατι τετοιο.
Το θέμα το κάλυψε η Μαρία. Δίνε καλά πλυμένα (και με ξύδι) χορταρικά, σπανίως φρούτα. Αλλά όχι στο ζευγάρι που έχει τα αυγά, διότι ειδικά αν η θηλυκιά δεν έχει συνηθίσει, μπορεί και να της ξεφύγει και να κουτσουλήσει τα αυγά.

Σουπιοκόκκαλο υπάρχει;

Υ. Γ.: από το κινητό στη δουλειά να γράφεις, μάλλον λίγο δύσκολο μου ακούγεται και μπορεί να έχει και συνέπειες. Κάνε υπομονή, να δεις τα μηνύματα με την ησυχία σου όταν θα επιστρέψεις στο σπίτι.
 
καλή επιτυχία και να παρατήρεις διακριτικά την συμπερίφορά των πουλιών πάντα, μιλάνε με τον τρόπο τους..
 
μετα απο λιγη θυμηθηκα πως δουλευει ο resizer για τις φωτογραφιες...

συγνωμη για την καθυστερισει αλλα επρεπε να βγει και το μεροκαματο...

εδω εχουμε την Αλις
IMG_1730.webp

ο Χοσε
IMG_1727.webp
τα αυγα μας
IMG_1748.webp

και ολη η "πολυκατοικια", προσωρινα αυτα μεχρι να παρω δευτερη ζευγαρωστρα.
IMG_1740.webp
 
Τα έγχρωμα μπισκοτάκια στην τροφή με προβλημάτισαν. Ποια η σύστασή τους; Προσωπικά τα αποφεύγω, διότι θεωρώ οτι ειναι προϊόντα ή μάλλον παραπροϊόντα αρτοσκευασμάτων.
 
Να χαίρεσαι τα πουλάκια σου!
Εφόσον τα έχεις σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να τα παρέχεις προστασία απο τα αρπαχτικά και να βρίσκονται σε απάνεμο μέρος και τις πατηθρες άλλαξε τες και βάλε στα κλουβιά σου ξύλινες που είναι πιο καλές για τα ποδαράκια τους! 🙂
 
Τα έγχρωμα μπισκοτάκια στην τροφή με προβλημάτισαν. Ποια η σύστασή τους; Προσωπικά τα αποφεύγω, διότι θεωρώ οτι ειναι προϊόντα ή μάλλον παραπροϊόντα αρτοσκευασμάτων.
αυτο να πω την αληθεια με προβληματιζει και εμενα οποτε τα βλεπω, αλλα να πω την αληθεια δεν ξερω, ειναι στο μειγμα της τροφης, η μια τροφη ειναι αυτη Manitoba Canary Best Premium περνω συσκευασμενη πλεον και η δευτερη ειβαι αυτη http://www.manitobasrl.com/it/index.php/Canarini-miscugli/canary-t3-platino.html την οποια επερνα απο χυμα αλλα σταματησα και για λογους υγιεινης(υγρασια-σκονες κτλπ) αλλα επισης γιατι μου ειπαν οτι η πρωτη ειναι καλητερη γιατι εχει κια και ειναι καλητερη γενικοτερα.

δεν ξερω εαν εκανα καλα που εβαλα τα λινκς, εαν δεν συμφωνει με τους κανονισμους παρακαλω διαγραφτετα...
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Να χαίρεσαι τα πουλάκια σου!
Εφόσον τα έχεις σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να τα παρέχεις προστασία απο τα αρπαχτικά και να βρίσκονται σε απάνεμο μέρος και τις πατηθρες άλλαξε τες και βάλε στα κλουβιά σου ξύλινες που είναι πιο καλές για τα ποδαράκια τους!

καλε! στο σαλονι μου ειναι! 😀

εχω ξεκινησει σιγα σιγα να τις αλλαζω με ξυλινες, καποιες ηδη ειναι, απλα περνω βεργες και θελους λιγη δουλεια να κοπουν και να γινουν οι εγκοπες για τα καγκελα. Τα κανω αυτα στα ρεπο μου για να περναει η ωρα ευχαριστα...
 
Δεν υπαρχει πρόβλημα με τα links.
Η Manitoba best premium δεν εχει έγχρωμα μπισκοτάκια, έτσι δεν ειναι; Χρησιμοποίησε αυτην
 
οχι δεν εχει και σκοπευω να περνω αυτη, την λατρεψαν τα πουλια μου οπως και της κοπελας μου, απλα ειχε μηνει κανα κιλο απ την αλλη και δεν ηθελα να το πεταξω. Εδω να πω επισης(ενα ενα τα θυμαμε) οτι τις τροφες τις κραταω σε μεγαλα ταπερ με καπακι και φυλλα δαφνης οπως καπου διαβασα μεσα στο φορουμ και περνω μικρε ποσοτητες να μην πολυκαιριζει.
 
καλε! στο σαλονι μου ειναι! 😀
Ουπς σορρυ... Τα είδα και κρεμασμένα, δεν φαίνονται και τόσο καλά και μπερδεύτηκα...
Η Manitoba best premium δεν εχει έγχρωμα μπισκοτάκια, έτσι δεν ειναι; Χρησιμοποίησε αυτην
Μπισκοτάκια δεν έχει.. Αλλά έχει το νέκταρ.. Εκείνα τα κίτρινα κομματάκια...
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
και αναρωτιομουν τι ηταν αυτα, θα εχω θεμα η μπα;
Τι να σου πω... Και γω ως τώρα αυτή παίρνω και φτου φτου δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα...Αλλά καλύτερο είναι να διαλέγουμε καθαρά μείγματα...ίσως μια καλή επιλογή θα ήταν να πάρεις την manitoba t3 platino αλλά έχεις λίγα πουλάκια και δε συμφέρει... Δες για κάποιο άλλο καλύτερο μείγμα απο αυτό που παίρνεις τώρα...
 
Back
Top