ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΡΎΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΠΟΥΛΙΑ, ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΡΩΚΤΙΚΑ, Ή ΜΕ ΓΕΛΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ;
Στην αρχή μου έκανε και εμένα εντύπωση... Αν αυτη η Υπουργική απόφαση είναι η μόνη νομοθετική πράξη που κανονίζει για την αδειοδότηση και λειτουργία των πετ σοπ, τοσο δυσκολο ήταν, τουλάχιστο στο τίτλο να κανουνε γενική αναφορά σε "ζώα συντροφιάς"; Κι ας έχουνε και προβλέψεις για την εξασφαλιση των ειδικων αναγκων σκύλων και γάτων, ως πιο μεγαλόσωμων ζώων.
Όπως και να έχει όμως, η παράλειψη αναφοράς σε άλλα ζώα, καθε άλλο παρά σημαίνει κατα τη γνώμη μου θέληση του Υπουργείου Αγρ. ανάπτυξης (ως εκδότη της συγκεκριμένης πράξης) να αφισει τα πετ σοπ χωρίς κανόνες και ελεγχο για τα άλλα ζωα.
Αυτη η ΥΑ ανηκει σε ενα ευρυτερο συνολο αρχών και κανόνων που αφορούν ΟΛΑ τα ζώα συντροφιάς και εχουν διατυπωθεί σε νομοθετικές πράξεις ιεραρχικά ανώτερες, στο όλο σύστημα κανόνων δικαίου.
Είναι κυρίως αυτες στις οποίες παραπέμπει η ΥΑ στην αρχη, δηλαδή η "Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς" που είναι νομος του ελλ. κρατους απο το 1992 (Ν. 2017/1992) και ο γνωστός νόμος
http://wild-anima.gr/images/stories/nom6_nomoszoa.pdf.
Επισης, το θεμα του εμπορίου ζώων συντροφιάς απο αποψη υγειονομικού ενδιαφέροντος καλύπτεται απο το Π. Δ. 184/1996 "περί όρων υγειονομικού ελέγχου που διέπουν το εμπόριο και τις εισαγωγές ζώων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων". Δειτε τα αρθρα 3, 4 και 7.
Με αυτα τα δεδομένα, δεν είναι δυνατό να υποστηριχτεί ότι το Υπουργείο περιορίζει σε γατους και σκυλους το ενδιαφέρον του, ενώ για τα άλλα ζωα που φιλοξενούνται στους ίδιους χωρους, τους είναι αδιάφορο αν βρίσκονται μεσα στη βρωμα και στην αρωστια.
Το κενο απο την παράλειψη αναφοράς σε άλλα ζώα πρέπει να καλύπτεται με την ανάλογη εφαρμογή των ρυθμίσεων της ΥΑ για όλα τα ζώα που (νόμιμα) κατέχει και εμπορεύεται μια επιχείρηση πετ σοπ, κατά εξειδίκευση άλλωστε των γενικών επιταγών για την κατοχή ζώων συντροφιάς που βρίσκονται στους παραπάνω νόμους.
Μη διστάζετε λοιπον, οσοι ειστε πιο αποφασισμενοι και οργανωμένοι, να καταθέτετε γραπτές αναφορές - καταγγελίες στην αρμόδια αρχή (νομίζω την Κτηνιατρική υπηρεσία των Νομαρχιών) ΚΑΙ για περιπτωσεις κακομεταχείρισης πουλιών και να ζητάτε τη συμμορφωση της ελεγχόμενης επιχείρησης σε αυτα που ορίζει η ΥΑ. Δείτε και αυτό το παλιότερο θέμα:
https://community.petbirds.gr/threads/Που-ν-απευθυνθώ-για-καταγγελία-pet-shop.4310/
Δε χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι μπορούν να παίξουν και μηνύσεις για τις ακραίες περιπτώσεις κακομεταχείρισης.
Με την ευκαιρία, επαναλαμβανω την προταση μου να αφιερωθεί ειδικη περιοχη στο φορουμ για τις καθε είδους αρνητικες αναφορές σε πετ σοπ, που δεν είνε και λίγες, απ' ό,τι βλέπω αλλα είναι θαμένες σε όλες τις περιοχές του φόρουμ. Για να κανονιζουμε την πορεια μας οι υπολοιποι ως καταναλωτες και ως υπερμαχοι των δικαιωματων των ζωων.
Η συγκεντρωση αυτων των θεματων σε ειδικο χωρο εχει και το πλεονέκτημα της ευκολης ενημερωσής τους με νεες αναφορές, γιατί όχι και θετικές, αν καποιος άλλος διαπιστωνει οτι το μαγαζι συμμορφωνεται.
Και αυτοι που καταγγελλουν να είναι ετοιμοι, στην ακραια περιπτωση βεβαια που αντιδρασει καποια επιχείρηση, να υποστηριξουν επωνυμα την καταγγελία (δεδομένου ότι οι ιδιοκτητες του PB ούτε έχουν ούτε πρέπει να έχουν ευθυνη για ό,τι γράφει εδω μεσα ο καθένας).