Ασθένειες Κανάρα έκανε το 2ο αυγό και ξαφνικά πατάει στραβά το πόδι της

ειναι φαρμακο για ανθρώπινη χρηση,
Το ίδιο κι αυτό... χρησιμοποιείται για τις άφτρες...
Κάποιοι το χρησιμοποιούν στις περιπτώσεις με τα ακάρεα... Προσωπικά δεν έχω γνώμη.
Μακάρι να γυρίσω σπίτι
Άντε επιτέλους.. Πότε γυρνάς;
 
Για πολλούς η έλλειψη ασβεστίου διαπιστώνεται με την κανάρα στον πάτο του κλουβιού και ενώ την προηγούμενη δεν έκανε αυγό. Δυστυχώς όμως σε αυτή την κατάσταση είναι όταν σχοινοβατεί μεταξύ ζωής και θανάτου και συνεπώς ίσως είναι αργά για μας να την επαναφέρουμε.
Για άλλους η δυστοκία περιορίζεται στο πρώτο αυγό... και αφού χτες γέννησε.. Το επόμενο θα βγει εύκολα. Κι αυτό είναι λάθος.. Η δυστοκία και η έλλειψη ασβεστίου κορυφώνεται στις τελευταίες ωοτοκίες του θηλυκού. Δηλαδή από το τρίτο αυγό συνήθως και μετά.
Για αρκετούς η προληπτική χορήγηση ασβεστίου είναι η λύση... Λάθος κι αυτό. Αν δίνουμε ασβέστιο χωρίς λόγο ο οργανισμός του πουλιού ατροφεί στη δημιουργία του και σταδιακά τη μειώνει... Συνεπώς παρουσιάζει όλο και πιο αυξημένες ανάγκες λήψης ασβεστίου... και τελικά καταλήγει όταν δεν του τις παρέχουμε.
Ταυτόχρονα ο ήλιος και η βιταμίνη d3 είναι απαραίτητα ο πρώτος για το μεταβολισμό της d3 και η δεύτερη για την αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό...
Η @alicedros με ανεβασμένη την υποχρέωση απέναντι στα πτηνά της... Παρατήρησε κάτι που πιθανόν να το έβλεπαν λίγοι.. και φυσικά όχι οι βιαστικοί. Αύριο για το καναρίνι αυτό ίσως να ήταν η κρίσιμη για τη ζωή του μέρα, αν φυσικά αποδειχτεί πως όλα αυτά τα δημιούργησε η έλλειψη ασβεστίου.
Καλό λοιπόν είναι με ευκαιρία αυτό το θέμα να διαβάσουμε και να θυμηθούμε όλοι μας τα της δυστοκίας και της έλλειψης ασβεστίου. https://community.petbirds.gr/threads/Δυστοκία-των-πτηνών.2759/
 
Το podagrine έχει πινελάκι μήπως εννοεί αυτό ο @ianos?
Περαστικά Αλίκη.Άντε και αν πάει καλά με τα μωσαικά του χρόνου πάμε για timbrado 😛
 
Δυστυχώς δεν μου ανοίγει το site της tafarm και όπου άλλου το αναζήτησα δεν μπόρεσα να βρω την περιγραφή χαρακτηριστικών του προϊόντος ή το χαρτάκι που εχει μέσα το κουτί για να δούμε αν ο διαλύτης ειναι πτητικές, με αλλα λογια αν ξεραίνεται το διάλυμα αμέσως μετά την εφαρμογή του.
Εχει κανείς χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο προϊόν;
 
Ναί εγώ αλλά δεν θυμάμαι τί έγραφε. Συνήθως δεν άφηνε πολλά υπολείμματα. Με το ζόρι καταλάβαινες αν είχες βάλει τελικά.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Παιδια συγγνώμη τωρα καταφερα να μπω.

Αν καποιος δεν δει το ποδι της θα νομιζει πως ειναι υγιεστατη και δεν εχει τιποτα! Ειναι κινητικη, ζωηρη, τιτιβιζει, τρωει, πινει νερακι, ξυνεται με το στραβο ποδι, τιναζει τα φτερα της, καθαριζει το ραμφος της, κλωσαει τα αυγα της αλλα ακομα δεν εχει βιδωθει γιατι με το που εβαλα φρεσκο φαι μπηκε και βγηκε 3-4 φορες. Το μονο προβλημα ειναι οτι βαζει λιγο βαρος στο ποδι της το προβληματικο (δεν το κραταει ορθιο δλδ και αυτο δειχνει πως δεν ποναει) αλλα το παταει με την πανω μερια. Το παταει δλδ στραβα οπως στις φωτογραφίες. Δεν εχει αλλαξει κατι δυστυχώς... αυτο που με αγχωνει ειναι πως και τα 2 αυγα ειναι μπλε (οχι γαλαζια) και αρα θα κάνει και άλλο αυριο. Της εβαλα μαζι με το νερο της που ειχε ουτως ή αλλως ασβεστιο προσθεσα και σταγονες landmark βιταμίνη A, D, C & E και ηπιε και της έβαλα και την αυγοτροφη που αγορασα προσθετοντας κόκκαλο σουπιας απο πανω και εφαγε λιγακι.

Αύριο για το καναρίνι αυτό ίσως να ήταν η κρίσιμη για τη ζωή του μέρα, αν φυσικά αποδειχτεί πως όλα αυτά τα δημιούργησε η έλλειψη ασβεστίου.
Για αυριο το πρωι εχω αγχωθει αρκετα. Και ειμαι ετοιμη να της δωσω στο στομα ασβεστιο. Σιγουρα θα κάνει και αλλο αυγο γιατί ακομα δεν κλωσαει κανονικα και οπως ειπα δεν εχει κανει ακομα το τελευταιο και γαλαζιο αυγο... ευκολα θριλερ ετσι...

Καποια ακομα συμβουλη, αποψη ή γνωμη; Δειχνει τοσο καλα και ζωηρη που απ την μια με καθησυχαζει αλλα απ την αλλη θα παταει μια ζωη έτσι στραβα ρε παιδια; Μήπως πρεπει με κάποιο τροπο το ποδι να δεθει;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Σίγουρα είναι η πρώτη μέρα που έχει το πόδι της έτσι;
100% Γιαννη μου! Χθες εκανε ενα αυγο και ηταν ολη μερα εκτος κλουβιου. Θα το ειχα δει αμεσως το θεμα με το ποδι... Δεν μου ξεφευγουν αυτα... Που παει το μυαλο σου;
 
Αλικη εγω εχω ενα πουλακι που ειναι δρονια ετσι.. Και εκτος απο μερικη ασταθεια οταν παταει το στραβο ποδι για να ξυστει με τ καλο, ειναι μια χαρα.
Δεν ξερω βεβαια αν προκειται για ιδια περιπτωση και αμφιβαλλω, ομως το μονο θεμα που ισως προκαλεσει αυτη τη στιγμη ειναι προβλημα αν στραβο πατησει τα αυγα. Δεν ξερω αν ειναι κατι τοσο σοβαρο για την υγεια της που να κινδυνευει αμεσα... Εσυ τη βλεπεις ομως και εσυ κρινεις.
 
Μήπως μπορείς να μας πεις αν είναι παράλυτο.. χωρίς κίνηση ή κάτι σαν αγκύλωση..
Δυστυχώς θα πρέπει να την πιάσεις να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει.
 
Μήπως μπορείς να μας πεις αν είναι παράλυτο.. χωρίς κίνηση ή κάτι σαν αγκύλωση..
Το κουνάει το πόδι αλλά από τον "καρπό" και κάτω, το κομμάτι δηλαδή που έχει διπλώσει δεν το κουνάει.. Είναι σαν αγκυλωμένο εκεί, σαν κάποιος να της πίεσε έτσι όλο το πέλμα και να έμεινε έτσι. Ενώ δε δείχνει να πονάει, ξύνεται με αυτό το πόδι και παραμένει ζωηρή και κινητική, την ενοχλεί που το πόδι της έχει γίνει έτσι. Δηλαδή το ψιλοτσιμπάει και υποθέτω προσπαθεί να το ανοίξει αλλά δεν μπορεί... Η σημερινή εικόνα ακριβώς όπως και η χθεσινή. Καμία αλλαγή..

Ιδού και τα ντοκουμέντα:
up.webp
up2.webp up3.webp up4.webp up5.webp up6.webp

Να πω ότι όταν την είχα αγοράσει, ο αντίχειρας του συγκεκριμένου ποδιού ήταν κολλημένος στο πόδι, δηλαδή το νύχι είχε σκαλώσει στο πόδι με αποτέλεσμα ο αντίχειρας να είναι κολλημένο με το υπόλοιπο πόδι. Μέχρι που την έπιασα και το απελευθέρωσα. Χθες νόμιζα πως είχε συμβεί το ίδιο και την έπιασα να της το φτιάξω, αλλά τελικά όλο το πέλμα, από τον καρπό (αν μπορούμε να πούμε) και κάτω έχει διπλώσει. Όταν κάθεται σε ένα σημείο το ψιλοπατάει έτσι στραβά... όταν πετάει η μετακινείται το έχει λιγάκι σηκωμένο..
 
(συνέχεια των φώτο)
up7.webp
Πάντως το Μελινάκι τρώει.. Και την αυγοτροφή που της πήρα χθες και σπόρους... up8.webp up9.webp up10.webp
Και επίσης δε δείχνει να πονάει ιδιαίτερα...
καλημερα.webp

Απλά δε ξέρω αν χρειάζεται κάποια παρέμβαση (ίσως να το δέσει κάποιος γιατρός και να το φέρει πίσω στην αρχική του θέση) ή αν πειράζοντάς το γίνει χειρότερα..

Η αδελφή μου είπε μια υπόθεση για τι συμβαίνει... Πιστεύει πως λόγω ευαισθησίας λόγω ωοτοκίας, τα κόκκαλα της είναι πολύ ευαίσθητα, έκανε μια κίνηση ή κάπως κάθισε στη φωλιά, και επειδή τα κόκκαλα της είναι αδύναμα, έπαθε αυτό στο πόδι. Σαν να έσπασε ο καρπός και να γύρισε όλο προς τα μέσα. Σαν σενάριο έχει μια λογική... Το θέμα είναι τι κάνω εγώ;
 
Την " αγωγή" με το ασβέστιο την τελείωσες;
Και χθες και σήμερα στο νεράκι της έχει και Calci - Lux (στη δοσολογία που πρέπει κατά την ωοτοκία) και Landmark Βιταμίνη Α, D3, E & C (στη δοσολογία που πρέπει όταν υπάρχει ασθένεια). Επίσης της έβαλα έτοιμη αυγοτροφή (από πάνω έξυσα και κόκκαλο σουπιάς) με 22% πρωτεΐνη και πολλές βιταμίνες & ιχνοστοιχεία, την οποία και τίμησε! Σήμερα της έβαλα και βραστό αυγό με βότανα, μια παραλλαγή αυτής που φτιάχνω εγώ. Στο στόμα δεν της έδωσα μιας και το τρίτο αυγό το έκανε.. Προτείνεις να της δίνω ασβέστιο στο στόμα;
 
Δεν νομίζω να χρήζει ασβεστίου στο στόμα Αλίκη.Αφού τρώει αυγό σουπιοκόκκαλο και της έβαλες στο νερό θα είναι καλυμμένη. Όπως λέει και ο Γιάννης συνήθως όχι υπερβολές.Αφού έκανε τα αυγουλάκια της και δεν την είδες κάπως μια χαρά θα είναι από ασβέστιο.
Βλέπω τις φωτογραφίες και με πιάνει η ψυχή μου που το βλέπω έτσι πάντως το πουλάκι. Με το χέρι σου έχεις προσπαθήσει να δεις αν ανοίγουνε τα δάχτυλα;Όχι βίαια απαλά να δεις τί γίνεται;
 
Με το χέρι σου έχεις προσπαθήσει να δεις αν ανοίγουνε τα δάχτυλα;Όχι βίαια απαλά να δεις τί γίνεται;
Χθες το έκανα αυτό.. Και τα δάχτυλα κουνάνε.. αυτό που δεν κουνάει και φοβάμαι να το πιέσω είναι η κλείδωση μεταξύ του πέλματος και της κνήμης... Εκεί θεωρώ υπάρχει το πρόβλημα... Ίσως να την πιάσω και σήμερα, αλλά φοβάμαι μην τα κάνω χειρότερα όλα...
 
Από τη μια μέρα στην άλλη είναι αδύνατη αυτή η μεταστροφή του ποδιού χωρίς να υπάρχει μεταβατικό στάδιο ή σπάσιμο. Είναι μεγάλη η έκταση της αναπηρίας που με προβληματίζει. Θεώρησα πως το άμεσο της μεταβολής είναι συνέπεια της έλλειψης ασβεστίου (παράλυση τοπική) αλλά πλέον αναθεωρώ..
Θα έπρεπε άλλωστε να είχε επανέλθει στην αρχική σωστή του θέση.
Αλίκη βλέποντας με πολύ περισσότερο προσοχή και τα δάχτυλα στο δεξί πόδι του πουλιού νομίζω πως έχει γενικότερο θέμα - πρόβλημα με τις αρθρώσεις του.
Καλό θα ήταν να έχουμε στη συζήτηση ανθρώπους που κατά καιρούς έχουν μιλήσει για ουρική αρθρίτιδα στα πουλιά.

Ίσως να την πιάσω και σήμερα, αλλά φοβάμαι μην τα κάνω χειρότερα όλα...
Να το πιάσεις για αν δεις.. όχι πίεση και κυρίως πρέπει να δεις αν υπάρχει κίνηση στα δάχτυλα της κανάρας.
 
Καλημερα Αλικη.
Το συγκεκριμενο προβλημα το αντιμετωπισα και εγω πριν μερικα χρονια με ενα καναρινι μου το οποιο ηταν σε ηλικια 6 χρονων περιπου και εκανα το λαθος να το βαλω σε αναπαραγωγικη διαδικασια. Το πουλακι εχει http://health.in.gr/body/news/article/?aid=1231222298 απο οτι μου ειχε πει τοτε καποιος ειδικος γιατρος και επιβαρυνθηκε απο την απωλεια ασβεστιου που ειχε λογω της γεννας. Περα απο τα ολα οσα σωστα συνεστησαν ολοι οι υπολοιποι δεν μπορεις να κανεις και τιποτα αλλο. Πολυ φοβαμαι οτι λογω της παρατεταμενης ακινησιας του ποδιου λογω κλωσσηματος το ποδι θα παρουσιασει μονιμη αγκυλωση σε αυτο το σημειο. Μακαρι να επανελθει.
 
Από τη μια μέρα στην άλλη είναι αδύνατη αυτή η μεταστροφή του ποδιού χωρίς να υπάρχει μεταβατικό στάδιο ή σπάσιμο. Είναι μεγάλη η έκταση της αναπηρίας που με προβληματίζει. Θεώρησα πως το άμεσο της μεταβολής είναι συνέπεια της έλλειψης ασβεστίου (παράλυση τοπική) αλλά πλέον αναθεωρώ..
Θα έπρεπε άλλωστε να είχε επανέλθει στην αρχική σωστή του θέση.
Το σενάριο: ωοτοκία άρα μεγάλη κατανάλωση ασβεστίου, άρα αδύναμα κόκκαλα και άρα κάποιο άγαρμπο πάτημα στη φωλιά ή κάποια απότομη κίνηση να προκάλεσε αυτό το στράβωμα δεν παίζει;

Αλίκη βλέποντας με πολύ περισσότερο προσοχή και τα δάχτυλα στο δεξί πόδι του πουλιού νομίζω πως έχει γενικότερο θέμα - πρόβλημα με τις αρθρώσεις του.
Καλό θα ήταν να έχουμε στη συζήτηση ανθρώπους που κατά καιρούς έχουν μιλήσει για ουρική αρθρίτιδα στα πουλιά.
Να το συζητήσουμε και αυτό! Είμαι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα!
Διαβάζοντας αυτό το θέμα: https://community.petbirds.gr/threads/Γύρισαν-τα-δάχτυλα-από-το-καναρίνι-μου.21328/ ναι θα μπορούσε! Η εικόνα του καναρινιού της @amarilis μοιάζει πολύ με της Μελίνας μου! Αν είναι όντως αυτό σημαίνει αλλαγή στη διατροφή και δεν μπορώ να κάνω δυστυχώς πολλά για να θεραπευτει... Η ουρική αρθρίτιδα είναι θανατηφόρα; Ή το πουλάκι ζει με αυτή την αναπηρία και με καλή φροντίδα μένει σε στάσιμη κατάσταση;

Να το πιάσεις για αν δεις.. όχι πίεση και κυρίως πρέπει να δεις αν υπάρχει κίνηση στα δάχτυλα της κανάρας.
Να το πιάσεις για αν δεις.. όχι πίεση και κυρίως πρέπει να δεις αν υπάρχει κίνηση στα δάχτυλα της κανάρας.
Χθες υπήρχε κίνηση στα δάχτυλα! Με αδυναμία αλλά υπήρχε.. Θα την πιάσω μόλις επιστρέψω σπίτι και θα βγάλω και φώτο κοιλιά και στέρνο. Επίσης θα ξανακαλέσω την πτηνίατρο κα Δουκάκη να μου πει την γνώμη της, θα της στείλω φώτο και, γιατί όχι, σήμερα κιόλας θα πάω να αναλύσει τα κόπρανα της. Όσο πιο πολλά δεδομένα έχουμε τόσο πιο εύκολο θα είναι να λύσουμε το πρόβλημα!

Το συγκεκριμενο προβλημα το αντιμετωπισα και εγω πριν μερικα χρονια με ενα καναρινι μου το οποιο ηταν σε ηλικια 6 χρονων περιπου και εκανα το λαθος να το βαλω σε αναπαραγωγικη διαδικασια. Το πουλακι εχει http://health.in.gr/body/news/article/?aid=1231222298 απο οτι μου ειχε πει τοτε καποιος ειδικος γιατρος και επιβαρυνθηκε απο την απωλεια ασβεστιου που ειχε λογω της γεννας. Περα απο τα ολα οσα σωστα συνεστησαν ολοι οι υπολοιποι δεν μπορεις να κανεις και τιποτα αλλο. Πολυ φοβαμαι οτι λογω της παρατεταμενης ακινησιας του ποδιου λογω κλωσσηματος το ποδι θα παρουσιασει μονιμη αγκυλωση σε αυτο το σημειο. Μακαρι να επανελθει.
Πολύ πιθανό το σενάριο που αναφέρεις Κώστα μου! Φυσικά θα κάνω ό,τι περνάει απ το χέρι μου να επαναφέρω το ποδαράκι της, αλλά αυτό που με απασχολεί πιο πολύ είναι να μην είναι κάτι θανατηφόρο! Δλδ και με την αναπηρία αυτή να μείνει και να ζει με αυτό θα έχει πιο πολύ φροντίδα και αγάπη από μένα μετά! Έχω ξαναφροντίσει ανάπηρο καναρίνι, και πιο δύσκολη περίπτωση, με νευρολογικά θέματα, και έζησε αξιοπρεπέστατα μέχρι που έφυγε από μεγάλη μου βλακεία! Το καναρίνι σου έζησε με αυτή την αναπηρία ή κατέληξε;
Πάντως δεν θεωρώ πως έκανες ή έκανα λάθος για την αναπαραγωγή, γιατί και μόνες τους να ήταν πάλι μπορεί να έκαναν αυγά και χωρίς προετοιμασία να ήταν ακόμα και θανατηφόρο! Εμένα η κυρία πριν την βάλω με τον νεαρό είχε κόψει όλα τα χαρτιά και μπορεί να έκανε και αυγά μόνη της! Αυτό είναι στη φύση τους και δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα και να κάνουμε κάτι για να θεραπευτούν αν προκύψει πρόβλημα (βλ τη δική μου περίπτωση).

Ο πατέρας μου σήμερα μου πρότεινε να την πάμε την Μελίνα στη γιατρό να την δει...
Αλλά δε ξέρω τι πρέπει να κάνω... Φοβάμαι πως όσο το καθυστερώ τόσο η αναπηρία θα παραμένει και θα είναι πιο δύσκολο να επαναφερθεί μετά, μιας και στη φωλιά το πόδι το πατάει στραβά! Από την άλλη την βλέπω τα κλωσάει τα γυρίζει τα φροντίζει, έκανε 3 μεγάλα αυγά, την λυπάμαι... Μήπως δεν έχει επιστροφή και να την αφήσω και ό,τι γίνει (εννοώντας να ασχοληθώ μετα την ανατροφή των νεοσσών, δε θα άφηνα ποτέ κάτι τέτοιο στη τύχη του);
 
Back
Top