Ασθένειες Κανάρα έκανε το 2ο αυγό και ξαφνικά πατάει στραβά το πόδι της

Το σενάριο: ωοτοκία άρα μεγάλη κατανάλωση ασβεστίου, άρα αδύναμα κόκκαλα και άρα κάποιο άγαρμπο πάτημα στη φωλιά ή κάποια απότομη κίνηση να προκάλεσε αυτό το στράβωμα δεν παίζει;


Να το συζητήσουμε και αυτό! Είμαι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα!
Διαβάζοντας αυτό το θέμα: https://community.petbirds.gr/threads/Γυρισαν-τα-δαχτυλα-απο-το-καναρινι-μου.21328/ ναι θα μπορούσε! Η εικόνα του καναρινιού της @amarilis μοιάζει πολύ με της Μελίνας μου! Αν είναι όντως αυτό σημαίνει αλλαγή στη διατροφή και δεν μπορώ να κάνω δυστυχώς πολλά για να θεραπευτει... Η ουρική αρθρίτιδα είναι θανατηφόρα; Ή το πουλάκι ζει με αυτή την αναπηρία και με καλή φροντίδα μένει σε στάσιμη κατάσταση;



Χθες υπήρχε κίνηση στα δάχτυλα! Με αδυναμία αλλά υπήρχε.. Θα την πιάσω μόλις επιστρέψω σπίτι και θα βγάλω και φώτο κοιλιά και στέρνο. Επίσης θα ξανακαλέσω την πτηνίατρο κα Δουκάκη να μου πει την γνώμη της, θα της στείλω φώτο και, γιατί όχι, σήμερα κιόλας θα πάω να αναλύσει τα κόπρανα της. Όσο πιο πολλά δεδομένα έχουμε τόσο πιο εύκολο θα είναι να λύσουμε το πρόβλημα!


Πολύ πιθανό το σενάριο που αναφέρεις Κώστα μου! Φυσικά θα κάνω ό,τι περνάει απ το χέρι μου να επαναφέρω το ποδαράκι της, αλλά αυτό που με απασχολεί πιο πολύ είναι να μην είναι κάτι θανατηφόρο! Δλδ και με την αναπηρία αυτή να μείνει και να ζει με αυτό θα έχει πιο πολύ φροντίδα και αγάπη από μένα μετά! Έχω ξαναφροντίσει ανάπηρο καναρίνι, και πιο δύσκολη περίπτωση, με νευρολογικά θέματα, και έζησε αξιοπρεπέστατα μέχρι που έφυγε από μεγάλη μου βλακεία! Το καναρίνι σου έζησε με αυτή την αναπηρία ή κατέληξε;
Πάντως δεν θεωρώ πως έκανες ή έκανα λάθος για την αναπαραγωγή, γιατί και μόνες τους να ήταν πάλι μπορεί να έκαναν αυγά και χωρίς προετοιμασία να ήταν ακόμα και θανατηφόρο! Εμένα η κυρία πριν την βάλω με τον νεαρό είχε κόψει όλα τα χαρτιά και μπορεί να έκανε και αυγά μόνη της! Αυτό είναι στη φύση τους και δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα και να κάνουμε κάτι για να θεραπευτούν αν προκύψει πρόβλημα (βλ τη δική μου περίπτωση).

Ο πατέρας μου σήμερα μου πρότεινε να την πάμε την Μελίνα στη γιατρό να την δει...
Αλλά δε ξέρω τι πρέπει να κάνω... Φοβάμαι πως όσο το καθυστερώ τόσο η αναπηρία θα παραμένει και θα είναι πιο δύσκολο να επαναφερθεί μετά, μιας και στη φωλιά το πόδι το πατάει στραβά! Από την άλλη την βλέπω τα κλωσάει τα γυρίζει τα φροντίζει, έκανε 3 μεγάλα αυγά, την λυπάμαι... Μήπως δεν έχει επιστροφή και να την αφήσω και ό,τι γίνει (εννοώντας να ασχοληθώ μετα την ανατροφή των νεοσσών, δε θα άφηνα ποτέ κάτι τέτοιο στη τύχη του);
Εγω πηρα το ρισκο τοτε και την αφησα να συνεχισει.Αν θυμαμαι καλα ειχε μεγαλωσει τα μικρα της χωρις προβλημα και αυτο που θυμαμαι σιγουρα ειναι οτι δεν πεθανε απο αυτο αλλα μαλλον απο θεμα ηλικιας καποια χρονια μετα.
 
Πάρε της chevita πολυβιταμίνες σε φακελάκι την multivitamin plus όχι την eb12. Και δώσε για 5 ημέρες.Βοηθάει στην ουρική αρθρίτιδα. Πολυβιταμίνες είναι εξάλλου δεν είναι φάρμακο.
Multivitamin-plus
Αν είναι ουρική αρθρίτιδα βέβαια δεν ξέρω.Απλά επειδή το είπατε αυτό θα βοηθούσε αρχικά με συνδυασμό διατροφής με λιγότερες πρωτείνες. Έτσι κι αλλιώς τώρα θα κλωσσάει οπότε δεν θα δίνεις έτσι κι αλλιώς αυγό.
 
Αν.. λέω αν... μιλάμε για την περίπτωση ουρικής αρθρίτιδας, δεν είναι μόνιμη η αγκύλωση των ποδιών - δακτύλων - αρθρώσεων. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα στρώσει γιατί είναι θέμα διατροφής, στην οποία προσωπικά δηλώνω αδυναμία λόγω έλλειψης γνώσεων.

Διαβάζοντας αυτό το θέμα: https://community.petbirds.gr/threads/Γυρισαν-τα-δαχτυλα-απο-το-καναρινι-μου.21328/ ναι θα μπορούσε! Η εικόνα του καναρινιού της @amarilis μοιάζει πολύ με της Μελίνας μου!
Κι εγώ από αυτό το ποστ πρωτοέμαθα τα σχετικά...
 
Τώρα που το σκέφτομαι έχω πάρει 10 φακελάκια από αυτή την πολυβιταμίνη και έχω τώρα 9.Αν θες να σε φιλέψω κάποια φακελάκια ευχαρίστως Αλίκη :)
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Λοιπόν λοιπόν φίλοι μου αγαπημένοι μίλησα με την κα Δουκάκη! Και μου είπε τι μπορεί να συμβαίνει...
  1. Λόγω έλλειψης διατροφής, και έλλειψης ασβεστίου να προκλήθηκε αυτή η δυσμορφία.
  2. Της είπα για ουρική αρθρίτιδα, και μου είπε πως είναι πιθανό!
  3. Όπως και η οστεοαρθρίτιδα που ανέφερε ο Κώστας.
  4. Και το άλλο που μου είπε, που δεν το ήξερα και υποθέτω δε θα το ξέρετε ούτε εσείς, με ρώτησε σε ποιο πόδι έγινε αυτό το συμβάν. Της είπα λοιπόν στο αριστερό και μου είπε πως η ωοθήκη βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της κατατομής των πουλιών. Γι αυτό αν υπάρχουν αυγά που πιέζουν την ωοθήκη της, μπορεί να πειράζουν τα νευρά του αριστερού ποδιού και γι αυτό αυτή η όψη του ποδιού.
Είπαμε λοιπόν να περιμένω μήπως κάνει και αύριο κάποιο άλλο αυγό. Σήμερα θα πάω κουτσουλιές για ανάλυση, μήπως μπορέσει να δει κάτι από κει. Μου είπε να την κάνω μασάζ κάθε μέρα με ελάχιστη επιθόλ, να ενισχύσω τη διατροφή της και βλέπουμε. Μου είπε όσο την βλέπω ζωηρή να μην ανησυχώ. Αν δω και είναι κατσουφα ή δείχνει να πονάει θα την πάω αμέσως από κει!

Απορία: Επιθόλ να βάλω βρε παιδιά ή κινδυνεύουν τα αυγά; Μου είπε αν βάλω πολύ λίγη ποσότητα δεν θα πάθουν τίποτα, αλλά φοβάμαι λίγο...

Γενικά, αρχίζω να πιστεύω πως είναι κάτι που με καλή φροντίδα, προσοχή, και πολύ αγάπη διορθώνεται. Δε θεωρώ πως είναι κάτι που κινδυνεύει άμεσα τουλάχιστον η ζωή της. Αυτή στρέβλωση έχει προκληθεί είτε από έλλειψη ασβεστίου είτε από ουρική αρθρίτιδα. Σε αυτά τα δύο έχω καταλήξει. Φυσικά μετά την ανάλυση των κοπράνων θα έχουμε και άλλα νεότερα!

Τώρα που το σκέφτομαι έχω πάρει 10 φακελάκια από αυτή την πολυβιταμίνη και έχω τώρα 9.Αν θες να σε φιλέψω κάποια φακελάκια ευχαρίστως Αλίκη :)
Με συγκινείς Λάμπρο μου! Πραγματικά! Σ ευχαριστώ μονο και μόνο που μου το πρότεινες! Δε θα ήθελα να στα στερήσω μωρέ.. από που τις πήρες να περάσω να πάρω και εγώ; :)
 
Απορία: Επιθόλ να βάλω βρε παιδιά ή κινδυνεύουν τα αυγά; Μου είπε αν βάλω πολύ λίγη ποσότητα δεν θα πάθουν τίποτα, αλλά φοβάμαι λίγο...
Βάλε τα αυγά σε παραμάνα... έχεις νομίζω.
Και βάλε πλαστικά στο κορίτσι μας..
Έτσι ή αλλιώς μαζί με την epithol θα χρειαστεί και ειδική διατροφή (υποθέτω) οπότε η πρώτη ανατροφή των μικρών της ας γίνει από άλλη μανούλα.
 
Βάλε τα αυγά σε παραμάνα... έχεις νομίζω.
4 ζωή να έχουν! Τα αφήνω και αύριο και αν δεν κάνει άλλο αυγό, θα τα μεγαλώσει άλλη μανούλα! Κι εγώ θεωρώ πως είναι το καλύτερο για την υγεία της Μελίνας!

Έχω μια που έκανε 4 αυγά, το πρώτο 02/04, το δεύτερο 07/04, το τρίτο 08/04 και το τέταρτο 09/04. Ενώ η Μελίνα τα έκανε 12,13 και 14 Απριλίου. Να τα βάλω σε εκείνη ή η διαφορά των ημερών είναι μεγάλη;
 
Έχω μια που έκανε 4 αυγά, το πρώτο 02/04, το δεύτερο 07/04, το τρίτο 08/04 και το τέταρτο 09/04. Ενώ η Μελίνα τα έκανε 12,13 και 14 Απριλίου. Να τα βάλω σε εκείνη ή η διαφορά των ημερών είναι μεγάλη;
Αν δεν έχεις πιο κοντινή.. Να τα βάλεις.
Όταν ακούν τη ζωή κάτω από τα πόδια τους.. Δεν τα παρατάνε.
 
Αλίκη εγώ άσε τα είχα πάρει αν δεν κάνω λάθος από τον Κτηνιατρικό μια φορά που πήγα να πάρω και άλλα πράγματα.Αν δεν κάνω λάθος όμως το birdmarket είχε. Κάνε του ένα τηλέφωνο να ρωτήσεις και αν δεν βγάλεις άκρη πες μου να σου δώσω έτσι κι αλλιώς και 4 φακελάκια να σου δώσω δεν μου τα στερείς.
 
Αν δεν έχεις πιο κοντινή.. Να τα βάλεις.
Το λέω γιατί οι άλλες επιλογές είναι μέσα στην κλούβα και φοβάμαι να τα βάλω... Θα μπορέσει να διαχειριστεί 7 αυγουλάκια; Η φωλιά της έχω παρατηρήσει πως είναι λίγο βαθιά... Πρωτάρα βλέπεις... Αλλά με έντονη προσωπικότητα! Η συγκεκριμένη πρωτάρα δεν θέλει καθόλου το βαμβάκι! Είχε πέσει λίγο βαμβάκι στη φωλιά, και αφού το έβγαλε όλο τότε έκανε τα αυγά της! 😛

Αλίκη εγώ άσε τα είχα πάρει αν δεν κάνω λάθος από τον Κτηνιατρικό μια φορά που πήγα να πάρω και άλλα πράγματα.Αν δεν κάνω λάθος όμως το birdmarket είχε. Κάνε του ένα τηλέφωνο να ρωτήσεις και αν δεν βγάλεις άκρη πες μου να σου δώσω έτσι κι αλλιώς και 4 φακελάκια να σου δώσω δεν μου τα στερείς.
Λάμπρο μου πες μου σε παρακαλώ το όνομα του φαρμακου να δω αν το έχει κάποιο κοντινό σε μένα πετ σοπ!
 
chevita multivitamin plus σε φακελάκια είναι. Πολυβιταμίνες είναι όχι φάρμακο. Ρώτα και κάποιον άλλον βέβαια δεν είμαι και ο κατάλληλος να δώσω συμβουλή.
 
Ρώτα και κάποιον άλλον βέβαια δεν είμαι και ο κατάλληλος να δώσω συμβουλή.
Και γιατί δεν είσαι; Απλά το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι της δίνω ήδη ασβέστιο, landmark vitamins A, D3, C & E. Να της βάλω και αυτές τις πολυβιταμίνες; Μην της πέσει μετά βαρύ όλο αυτό δε ξέρω..
 
Αλίκη.. Εύχομαι να δεις πολύ γρήγορα τη Μελίνα σαν.. Την πρώτη φορά που βρεθήκατε! ξέρω, μάλλον είμαι σίγουρος, πως θα κάνεις ότι μπορείς γι αυτό!
 
Το λέω γιατί οι άλλες επιλογές είναι μέσα στην κλούβα και φοβάμαι να τα βάλω...
Όντως.. ενέχει κίνδυνο.
Αλλά είναι για μεταβατικό (ελπίζω) στάδιο.
Θα μπορέσει να διαχειριστεί 7 αυγουλάκια;
Όχι γιατί μπορεί να γίνουν 8.. Δεν ξέρουμε που θα σταματήσει η κοπελιά.. και τα 6 είναι πολλά.
Μην της πέσει μετά βαρύ όλο αυτό δε ξέρω..
Ναι.. είναι πάρα πολύ...
Από αύριο μόνο
landmark vitamins A, D3, C & E.
για μια βδομάδα.
Ακόμη και μέχρι να σου πει η γιατρός... μόνο σπόρους και τίποτε άλλο.
 
μόνο σπόρους και τίποτε άλλο.
Γίνομαι κουραστική αλλά γιατί μόνο σπόρους; Εγώ σήμερα της έβαλα και αυγοτροφή και αυγό βραστό για να πάρει τα πάνω της.. Βλακεία έκανα; Πάντως νερό έχει πιει την βλέπω.. Νομίζω βλακεία έκανα.. Μόλις πάω σπίτι μένει μόνο με σπόρους και το νερό με το ασβέστιο και το landmark για 2-3 μέρες! Λέτε να έχουμε και 4ο αύριο;
 
Γίνομαι κουραστική αλλά γιατί μόνο σπόρους; Εγώ σήμερα της έβαλα και αυγοτροφή και αυγό βραστό για να πάρει τα πάνω της..
Δεν ξέρω τι έχει το πουλί.
Δεν είμαι καν ειδικός...
Αλλά και γιατρός να ήμουν θα ήθελα να δω πρώτα τις εξετάσεις για να μάθουμε τι έχει...
Πρότεινα το σιτηρέσιο να μείνει στους σπόρους για δύο κυρίως λόγους:
  1. Αν αποδειχτεί ουρική αρθρίτιδα... ευθύνη φέρνουν όλα όσα έτρωγε. Και έτρωγε όλα όσα αναφέρεις.
  2. Αν δεν είναι αυτή η αιτία αλλά κάτι άλλο... η δίαιτα θα είναι η πρώτη φαρμακευτική "αγωγή"που θα έχει από το γιατρό...
 
Άρα να πάω τις κουτσουλιές της αύριο που θα τρώει για 24 ώρες μόνο σπόρους και ασβέστιο; Μπορώ να πάω τις κουτσουλιές αύριο..
 
Back
Top