Από τότε (πολύ πρόσφατα) που άρχισα να ενημερώνομαι γι' αυτή την εκτροφή, μέχρι σήμερα οι εντυπώσεις μου είναι οι εξής:
Η εκτροφή έχει ιδιαίτερες δυσκολίες γιατί το πουλί δεν είναι "συνεργάσιμο", δεν βολεύεται στο κλουβί και επίσης είναι λίγες οι κλουβίσιες γενιές που κυκλοφορούν.
Η εμπειρία μικρή, στα χέρια παππούδων πουλοπιαστών, γκουρού της αιχμαλωσίας.
Όσα νεότερα άτομα με κάποιο επίπεδο γνώσεων και συνείδησης ασχολούνται,
ψάχνονται ακόμα.
Από την άλλη οι
απώλειες σε ζωές πουλιών είναι
πολλές και αυτό τους φρενάρει (η συνείδηση γαρ).
Έτσι βρίσκω δικαιολογήσιμη αν όχι δικαιολογημένη την προσπάθειά τους να βάλουν εμπόδια σε όσους προσπαθούν να μπουν στην εκτροφή, φοβούμενοι ίσως την επιπόλαιη ενασχόληση που θα έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα περισσότερες απώλειες.
Τα γεννημένα σε εκτροφικό περιβάλλον άτομα είναι πολύτιμα, δεν γίνεται να τα εμπιστευθεί κάποιος σε ανώριμο ιδιοκτήτη.
(Πολλές φορές εύχομαι να συνέβαινε αυτό και στα άλλα πτηνά που πουλιούνται με το "κιλό" στα petshops και πέφτουν σε ανίκανα χέρια).
Δικαιολογημένη βρίσκω και την έλλειψη απαντήσεων αφού σε πολλά θέματα ακόμα οι περισσότεροι βρίσκονται σε επίπεδο αναζήτησης.
Δημιουργείται έτσι η πραγματική εντύπωση πως για να ασχοληθεί κάποιος πρέπει να δώσει διαπιστευτήρια, κάτι πολύ ενοχλητικό για τον καθένα.
Η αποθάρρυνση επίσης γίνεται με καθόλου κομψό τρόπο. Αυτό εν πολλοίς οφείλεται πως μιλάμε για αποκλειστικά ανδρική ενασχόληση με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε επίπεδο συμπεριφοράς. Μην περιμένετε τρυφερότητα και φροντίδα στις πληροφορίες, λογικό το βρίσκω.
Γεγονός είναι αυτό που είπε η Μιράντα. Έχω ρωτήσει κι εγώ στο παρελθόν. Που μπορώ να αγοράσω εκτροφική καρδερίνα;
Θα ρωτήσω κι εγώ, γιατί το ίδιο πρόβλημα έχουμε με όλα τα πουλιά. Που μπορώ να αγοράσω εκτροφικό παπαγάλο ή καναρίνι; Όλες αυτές οι πληροφορίες διανέμονται άνετα; Όχι βέβαια. Αφού οι περισσότεροι εκτροφείς δουλεύουν "ερασιτεχνικά".
Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, δεν συζητιέται όμως
Γενικά και τέλος, θεωρώ πως αν κάποιος θέλει να μάθει πράγματα, σωστά, διυλισμένα και φιλτραρισμένα μέσα από έναν μίνιμουμ κώδικα ηθικής συμπεριφοράς, μόνο εδώ μέσα μπορεί να γίνει αυτό, όσο και αν δεν έχουμε αγγίξει την τελειότητα στο θέμα.