Ασθένειες Να πάω στον ΕΚΠΑΖ ή στον πτηνίατρο ένα τραυματισμένο σπουργιτάκι;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sapien
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Sapien

PB New Member
Εγγραφή
21 Δεκ 2012
Μηνύματα
64
Πόλη
Αθήνα
Καλησπερα!
Χθες το απογευμα, μεταξυ 19:30-20:00, ο γατος μου, αποφασισε να μου κανει ενα "δωρο" κ τραυματισε ενα σπουργιτακι που ηρθε στην πισω βεραντα να φαει.. Ο γατος πρεπει να το αρπαξε μεσα απο το μισανοιχτο πατζουρι (δεν το ανοιγουμε εντελως ποτε, επειδη δεν εχουμε διχτυ προστασιας στο πισω, μονο στο μπροστινο). Το εφερε στο σαλονι κ το αφησε.. Πρεπει να το τραυματισε στην προσπαθεια του να το πιασει κ να το ακινητοποιησει.

Εμεις δεν ειχαμε παρει χαμπαρι τιποτα, μονο οταν το ειδαμε στο πατωμα του σαλονιου να προσπαθει να πεταξει.. Αλλα το δεξι φτερο του φαινεται να ειναι σπασμενο - "κοιταει" προς τα πανω, δεν κρεμεται.. Το πιασαμε μετα κοπων κ βασανων, κ το εβαλα σε ενα πολυ μικρο κλουβακι που εχω για να μεταφερω τα δικα μου στον πτηνιατρο. Εστρωσα εφημεριδες κ το αφησα εκει..

Πηρα την ΑΝΙΜΑ, αλλα εκεινη την ωρα εκλεινε κ μου ειπαν κατα λεξη: "κλεινουμε τωρα, αν ζει μεχρι αυριο να μας το φερετε μετα τις 09:30". Μου ειπαν να μην κανω τιποτα, ουτε να το ταϊσω.. Επειδη, λεει, αυτα τρωνε την ημερα. Το βραδυ οχι.

Αποφασισα ομως να του βαλω λιγο ζαχαρονερο κ λιγη τροφη νεοσσων με τριμμενο μηλο.. Μηπως και τσιμπαγε λιγακι.. Ηταν αρκετα ζωηρο κ "καλουσε" τους δικους του.. Καθαρισα λιγο τα 2 τραυματα που ειχε σε λαιμο κ στερνο με λιγο Betadine διαλυμμενο σε αρκετο νερο, με 2-3 μπατονεττες, μεχρι που δεν υπηρχε αιμα.. Ολο το βραδυ δεν εφαγε. Το ειχα σκεπασμενο να ειναι κ ζεστο (δεν εχω θερμοφορες ή λαμπες) σε ενα ησυχο δωματιο, μαζι με τα δικα μου.. Πηγαινα ανα 1 ωρα ή 2ωρο κ το κοιταζα..

Στο νερο του εσταξα 1-2 σταγονες Baytril για καλο κ για κακο.. Ο,τι ειχα στο σπιτι κ θεωρησα οτι μπορουσε να βοηθησει, το εκανα..

Το βραδυ μιλησα με εναν κυριο απο την ΕΚΠΑΖ κ μου ειπε να του βαλω αυγο με λιγο ελαιολαδο, επειδη ειναι εντομοφαγα κ θελουν πρωτεϊνη (εναλλακτικα, τροφη για γατακια διαλυμμενη σε νερο + ελαιολαδο).. Μου ειπε να το βαλω σε ενα φερυ-μποτ για Αιγινα (εκει εχουν την εδρα τους) για να τους το στειλω να το παραλαβουν για να το περιθαλψουν. Μου ειπαν οτι τα φροντιζουν, οπως θα φροντιζαν το οποιοδηποτε ζωο, ενω η ΑΝΙΜΑ εν αντιθεσει, κανει ευθανασια σε οσα μενουν αναπηρα, ή δεν ειναι σπανια σαν ειδος.. Και το σπουργιτι ΔΕΝ ειναι σπανιο!
Επισης μου ειπαν οτι μπορουν εκεινοι να το απελευθερωσουν οταν ερθει η ωρα, ή αν θελω, μπορουν να μου το στειλουν πισω να το απελευθερωσω εγω..

Σημερα το πρωι, το πουλακι οταν το ξεσκεπασα κ ειδε φως, εφαγε απο μονο του, ηπιε νερακι κ κελαηδουσε.. ή μαλλον καλουσε τους δικους του.. Φαινεται αρκετα ζωηρο.

Το αφησα λιγο ξεσκεπαστο κ μονο του στο δωματιο μηπως κ φαει παραπανω. Του εβαλα το αυγο να φαει.. Δεν ξερω αν εχει φαει.. Του αλλαξα κ του εβαλα φρεσκο ζαχαρονερο. Αλλο αιμα δεν ειδα να εχει βγει.

Μετα ομως σκεφτηκα οτι αν το παω στο ΕΚΠΑΖ δε θα μπορω να παρακολουθω αμεσα την εξελιξη του.. Σκεφτηκα οτι αν το παω πτηνιατρο, θα μου το δωσει να το κρατησω εγω για οσο διαρκεσει η θεραπεια, οποτε θα το βλεπω κ θα ξερω τι γινεται.

Η πτηνιατρος πρεπει βεβαια να το δει πρωτα κ εχω ραντεβου το απογευμα..

Θελω να μου πειτε την γνωμη σας.. Να το παω πτηνιατρο; ή να το παω ΕΚΠΑΖ? Το μονο που με σταματαει με το θεμα της ΕΚΠΑΖ, ειναι επειδη ενας φιλος μου, μου εβαλε ψυλλους στα αυτια λεγοντας μου "θα το φροντισουν ή θα το δωσουν τροφη σε κανενα φιδι, με τοσα που σωζουν εκει;" και αυτο, με διελυσε.. Φοβαμαι οτι το καθυστερω πολυ αν το παω πτηνιατρο κ δε μπορει να βοηθησει, που σημαινει οτι θα πρεπει να περιμενω αυριο να το στειλω Αιγινα στο ΕΚΠΑΖ.. Απο την αλλη, αν η πτηνιατρος βοηθησει, θα μπορω να ελεγχω πληρως την κατασταση του..

Πραγματικα δεν ξερω τι να κανω.. Μπορειτε να μου πειτε καποια γνωμη, please?

Α, ξεχασα να πω οτι δε φαινεται να ειναι νεοσσος.. Προς ανεπτυγμενο νεαρο ή ενηλικο το κανω..
 
Μπράβο σου για τις ενέργειές σου και μακάρι να τα καταφέρει!
Πιστεύω αν μπορείς καλύτερα να το πας σε γιατρό, με την προϋπόθεση βέβαια κι αυτός να ξέρει και να θέλει ν' ασχοληθεί.
Γιατί έτσι κι εγώ πήρα κυριολεκτικά μια δεκαοχτούρα από το στόμα μιας γάτας και όταν την πήγα στον πλησιέστερο κτηνίατρο με κοίταζε σαν περίεργο φαινόμενο.
 
Συγχαρητήρια!
Και εγώ σε πτηνίατρο πιστεύω θα είναι καλύτερα!

Κάνε κανένα τηλέφωνο εδώ:
Κτηνιατρικό Κέντρο Ελληνικού
Κυριάκος Κονταδάκης
2109642775
Αριστοτέλους 23 & Ερμού, Ελληνικό

ή στους πτηνιάτρους της λίστας:
https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/

να δεις ποιος θα μπορούσε να σε βοηθήσει! Μόλις βρεις τον κατάλληλο να το πας από κει να το δει..
 
Σας ευχαριστω ολους! ΟΚ, θα το παω την πτηνιατρο που μιλησα τηλεφωνικα. Ειναι η κυρια Τσεντίδη στην Αγια Παρασκευη. Η γυναικα δε μου υποσχεθηκε "τον κοσμο ολοκληρο", αλλα εχω ακουσει πολυ καλα λογια απο γνωστο που η γατα του ειχε δαγκωσει ενα απο τα καναρινια του κ του το εσωσε. Μου ειπε οτι θα το δει κ θα κανει ο,τι χρειαζεται. Βεβαια, μου ειπε οτι στο ΕΚΠΑΖ ειναι πολυ εμπειροι. Αλλα μου φαινεται "καπως" να το στειλω μεχρι την Αιγινα, να μην το βλεπω κτλ..

Αν η συγκεκριμενη, καταφερει κ κανει δουλεια, μου φαινεται πολυ προτιμοτερο να το εχω εγω εδω, να το φροντισω, να ειμαι απο πανω του κ να βλεπει κι εκεινη την πορεια του.. Οχι οτι στην ΕΚΠΑΖ δεν θα το εκαναν.. Αλλα να το υποβαλλω σε τετοια ταλαιπωρια με πλοια, αυτοκινητα, αγνωστα χερια κτλ.. μου παει πολυ ☹

Απο το αυγο με τροφη για νεοσσους εφαγε τελικα, αλλα ειχε πασαλειφτει το κακομοιρο.. Τωρα του εβαλα λιγη βιταμινη που εχω για τα budgies - γιατι αυτη κυνηγουσε να φαει στο μπαλκονι μου κ οποτε πεταω λιγη, ερχεται κ την "καθαριζει" ;)
 
Απο το αυγο με τροφη για νεοσσους εφαγε τελικα, αλλα ειχε πασαλειφτει το κακομοιρο.. Τωρα του εβαλα λιγη βιταμινη που εχω για τα budgies - γιατι αυτη κυνηγουσε να φαει στο μπαλκονι μου κ οποτε πεταω λιγη, ερχεται κ την "καθαριζει"
Αφού τρώει μόνο του και είναι και ζωηρό πιστεύω θα τα καταφέρει! Εσένα σε φοβάται ή είναι σχετικά ήμερο; :)
 
Καλα, ημερο δεν το λες... Ειναι παμπονηρο! Χθες καταφερε να ξεφυγει 2 φορες. 1 φορα απο τα χερια της μανας μου κ φεραμε ολο το σαλονι βολτα για να το πιασουμε! Κι αλλη 1 το βραδυ που πηγα να του βαλω το ζαχαρονερο, οπου εκει εκανε τρελη "πονηρια".. Ανεβηκε στο δαχτυλο μου κ με κοιταγε.. κ σιγα σιγα ανεβαινε στο χερι.. Εγω το χαιρομουν κ σκεφτομουν "αχου το μωρε! Με συμπαθει!"... Πριν καν το καταλαβω ειχε ανεβει τοσο πολυ στο χερι μου που βρεθηκε εξω απο το κλουβι.. Το επιασα σχετικα ευκολα, ευτυχως!

Δεν το βλεπω να πολυφοβαται παντως.. Πιστευω ειναι εξοικιωμενο με ανθρωπους, γιατι ολοι εδω στη γειτονια, ολο κ κατι αφηνουμε στα μπαλκονια για τα πουλακια.. Απλα στην 1η ευκαιρια, θα κοιταξει να "την κανει με ελαφρα".. :D
 
Εννοειται, @maria p ! Τωρα δεν ξανανοιγω πορτα για κανενα λογο - θα το σκεπασω, θα βαλω μανταλακι στην πορτα κ θα το παω! Τερμα τα "καψονια"! 😛
 
Πολλά συγχαρητήρια που ανέλαβες να φροντίσεις το σπουργιτακι. Από τα λεγόμενά σου καταλαβαίνω ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά γι αυτό. Εύχομαι να τα καταφέρει. Μόλις επιστρέψεις από την πτηνιατρο και βρεις χρόνο ενημέρωσε μας για τις συμβουλές που θα σου δώσει. Και πάλι μπράβο σου!
 
@Panagiota. μου να'σαι καλα.. :) Ειχα μια πολυ ασχημη απωλεια πριν 2 χρονια με την παπαγαλινα μου.. Μεγαλη ιστορια.. Κ τωρα ειναι σα να το ξαναζω.. Δοξα τω Θεω ομως, τωρα ημουν πιο "προετοιμασμενη".. Δλδ, ειχα πραγματα στο σπιτι που μπορουσα να χρησιμοποιησω για να το βοηθησω κ να το διευκολυνω οπως μπορουσα..

Ευχομαι απλα να γινει καλα κ να επιστρεψει εκει που ανηκει!
 
Καλησπερα παιδια!

Τι μου ειπε η πτηνιατρος:

1. Τα 2 τραυματα απο τα οποια καθαρισα το αιμα ειναι σε διαδικασια επουλωσης κ δεν διατρεχει κινδυνο απο αυτα.
2. Το φτερο του ειναι σα να εχει εξαρθρωθει απο τον ωμο. Αν η ζημια ηταν πιο χαμηλα, ισως να μπορουσε να κανει κατι. Αλλα επειδη ειναι απο τοσο πανω - απο την αρχη του φτερου, ουσιαστικα - δε μπορει να κανει τιποτα. Ειπε να το αφησουμε ετσι για 20-30 μερες κ ισως επουλωθει απο μονο του..
3. Μαλλον δεν ποναει, εφοσον το κουναει κ προσπαθει να πεταξει.. (Μας ξεφυγε ΚΑΙ μεσα στο κτηνιατρειο..)
4. Της φανηκε ενηλικο θυληκο.
5. Μαλλον ηταν ηδη τραυματισμενο γι'αυτο κ ισως καταφερε να το πιασει ο γατος μου.
6. Να το κρατησω σε κλουβι, μεγαλυτερο για να εχει χωρο να δοκιμαζει το φτερο του ή κ να πεταει αργοτερα αν τελικα το κρατησω, επειδη υπαρχει σημαντικη πιθανοτητα να μη μπορεσει να ξαναπεταξει οπως πρεπει για να ειναι ελευθερο..
disappointed.gif

7. Να το ταϊζω τροφη για καναρινια..

Εν αντιθεσει, ο κυριος απο την ΕΚΠΑΖ μου ειπε οτι εχουν περιθαλψει κ θεραπευσει πουλια που ειχαν παρομοιο προβλημα.. Οτι δεν ειναι σποροφαγα.. Κ οτι δεν πρεπει να κινειται για να μην τραυματιζει παραπανω το φτερο του.

Την ρωτησα μηπως να καθαρισω με λιγο φυσιολογικο ορο τα ξεραμενα αιματα. Μου ειπε οχι.. Αλλα ξεροντας τον εαυτο μου, δε νομιζω να το αφησω πασαλειμμενο!

Το πουλινι ειναι αυτο εδωIMG_4758.1.webp
Να σημειωσω οτι ειμαι με την εντυπωση οτι ισως κ να μπορει να γινει κατι με το φτερο.. Επειδη φοβαμαι οτι αν το αφησω 20-30 μερες κ μετα ειναι πολυ αργα επειδη το αφησα, δεν θα υπαρχει επιστροφη απο αυτο..
Ειχατε αναλογες εμπειριες, εστω με δικα σας; Καποιος γιατρος που βοηθησε;
 
Τι πλασματάκι!
Για τον καθαρισμό, επειδή τα σπουργιτάκια αγαπούν πολύ το μπανιο, μήπως αύριο το πρωί του βάλεις ένα ρηχό σκαφάκι με ελαφρά χλιαρό νερό και λίγες σταγόνες ξύδι, ώστε να δεις αν πλυθεί μόνο του. Ίσως οι κινήσεις το βοηθήσουν και στον ώμο του αν είναι απλή εξάρθρωση.
 
ΟΚ @maria p :) Αυριο θα παω να του παρω ενα μπανακι - εχω μονο 2 που ειναι για τα δικα μου.
Αναφορικα με τον ωμο, δεν υπαρχει καποιος ειδικος τροπος που το δενεις με γαζες κτλ? Καπου το ειχα διαβασει αυτο.. Δεν θυμαμαι πού!
 
Μην του πάρεις μπανάκι, δεν ξέρω αν αυτό θα το προτιμήσει. Αν έχεις κάποιο παλιό ρηχό σκεύος της κουζίνας, κανένα παλιό ταψάκι από σιροπιαστά κτλ.
Για το δέσιμο δεν ξέρω. Έχω δει σε μεγάλες φτερούγες αλλά τραύματα όχι εξάρθρωση. Θα πρέπει να είναι ειδικό το δέσιμο. Ο γιατρός έπρεπε να το κάνει αυτό.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sapien
Θα πρέπει να είναι ειδικό το δέσιμο. Ο γιατρός έπρεπε να το κάνει αυτό.
Αυτο! Θα πρεπει να βρω γιατρο που να ξερει να το κανει! ή κ εναν απλο ανθρωπο που εχει μεγαλη εμπειρια, απο δικα του πουλακια.
 
@misalouris δεν το ειχα προσεξει.. Η αληθεια ειναι οτι η γιατρος για να το ψηλαφισει κ να το εξετασει, του ειχε σκεπασει το κεφαλακι για να παραμεινει ηρεμο.. Οποτε θα της διεφυγε.. (εδω διεφυγε σ'εμενα που το βγαλα κ φωτο 😛 )
 
@misalouris δεν το ειχα προσεξει.. Η αληθεια ειναι οτι η γιατρος για να το ψηλαφισει κ να το εξετασει, του ειχε σκεπασει το κεφαλακι για να παραμεινει ηρεμο.. Οποτε θα της διεφυγε.. (εδω διεφυγε σ'εμενα που το βγαλα κ φωτο 😛 )
Γι αυτό είμαστε πολλοί...
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sapien
Back
Top