Αναπαραγωγή Ποια η γνώμη σας για την προετοιμασία αναπαραγωγής των καναρινιών μου;

Καναρίνι4ever

PB Known Member
Εγγραφή
8 Δεκ 2013
Μηνύματα
2.500
Πόλη
Καισαριανή
Γεια σας παιδιά! Ελπίζω να είστε όλοι καλά! Εδώ και μήνες έχω σκεφτεί το πώς θα διαχειριστώ την αναπαραγωγή των καναρινιών μου το 2015, από την διατροφική προετοιμασία έως και τον απογαλακτισμό των νεοσσών. Ήδη έχω γράψει το ''σχέδιο'' μου στον υπολογιστή μου!

Αυτό που θα ήθελα από εσάς είναι να το διαβάσετε και να μου πείτε αν είναι καλό και αν μπορώ να διορθώσω κάτι! Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ 2015
-Η διατροφική προετοιμασία του ζευγαριού θα αρχίσει κοντά αρχές Ιανουαρίου και θα την λήξω τέλη Φεβρουαρίου. Στον αρσενικό θα ξεκινήσει μία εβδομάδα νωρίτερα από το θηλυκό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥΛΙΩΝ
Φρούτα και λαχανικά, εναλλάξ κάθε εβδομάδα.
  • ΛΑΧΑΝΙΚΑ: μαρούλι, μπρόκολο, φύλλα παντζαριού, ραδικιού, αντιδιού και φέτες από αγγούρι. Από φύτρα σπόρων, θα έχω φύτρα φακής, σιταριού και σόγιας.
  • ΦΡΟΥΤΑ: μήλο, αχλάδι, μικρή ποσότητα από φράουλα και μπανάνα. Θα τους προσφέρω μέρα παρά μέρα.
  • Από σπόρους θα προσφέρω niger, chia, perilla, κεχρί και κανναβούρι.
  • Τρεις φορές την εβδομάδα θα προσφέρω σφιχτό-βρασμένο αυγό.
  • Μονίμως στο κλουβί του θηλυκού θα υπάρχει σουπιοκόκκαλο και άμμο Grit για δόση ασβεστίου.
Στην... ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Η τελική διατροφική προετοιμασία θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες.
    Η διατροφή των πουλιών θα συνεχιστεί, όπως και τον προηγούμενο καιρό.
  • Ξεκινάω να προσφέρω υδατοδιαλυτές πολυβιταμίνες στα πουλιά:
  1. Την πρώτη εβδομάδα θα προσφέρω δύο φορές.
  2. Την δεύτερη εβδομάδα τέσσερις
  3. Την τρίτη εβδομάδα πέντε.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΖΕΥΓΑΡΩΣΤΡΕΣ
Όλη την διάρκεια της τελικής διατροφικής προετοιμασίας το θηλυκό θα βρίσκεται πλέον στην ζευγαρώστρα μόνο του. Όταν η τελευταία εβδομάδα τελειώσει μπαίνει και το αρσενικό. Τοποθετείται το χώρισμα στην μέση.
Η διατροφή παραμένει η ίδια. Η χορήγηση βρασμένου αυγού είναι καθημερινή. Στην θηλυκιά εξακολουθεί να υπάρχει σουπιοκόκκαλο και άμμο Grit. Η πολυβιταμίνη προσφέρεται πέντε φορές την εβδομάδα.
ΤΑΙΡΙΑΣΜΑ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ
Παρακολουθώ την συμπεριφορά των πουλιών.
Το Αρσενικό: Να κελαηδάει δυνατά και επίμονα προς το μέρος του θηλυκού, με κατεβασμένες τις φτερούγες και ανασηκωμένα τα φτερά του λοφίου, προς το μέρος του θηλυκού. Επίσης να ταϊζει και να φιλάει την θηλυκιά από το χώρισμα.
Το Θηλυκό: Να καλεί συνέχεια το αρσενικό. Να σκίζει τον εφημερίδες από τον πάτο του κλουβιού και να τα κρατάει στο ράμφος της. Όταν κελαηδάει το αρσενικό να τον καλεί και να ''στήνεται'' καθόμενη στην κουρνιάστρα της σκυμένη, με ανασημένη την ουρά και κουνώντας με τρέμουλο τις άκρες των φτερούγων της.
Μόλις παρατηρήσω αυτές τις συμπεριφορές, τοποθετώ στην μεριά της θηλυκιάς φωλιά και άφθονο νήμα. Μόλις την δω να αρχίσει να την χτίζει, αποσύρω το χώρισμα και το ζευγάρι θα μείνει μαζί.
Εξακολουθώ να συνεχίζω την ίδια διατροφή, με το βραστό αυγό σε καθημερινή βάση μέχρι να γεννηθεί το πρώτο αυγό.
ΣΤΗΝ ΕΠΩΑΣΗ
Όλη την διάρκεια της επώασης η διατροφή θα είναι λιτή, μόνο σπόρους και φρέσκο νερό. Η δόση στις πολυβιταμίνες θα είναι πλέον τέσσερις φορές την εβδομάδα.
ΣΤΗΝ ΕΚΚΟΛΑΨΗ ΤΩΝ ΝΕΟΣΣΩΝ
Αρχίζω ξανά αυγό σε καθημερινή βάση. Αν ο καιρός είναι ζεστός θα το ανανεώνω κάθε δύο με τρεις ώρες για αποφυγή δηλητηρίασης των νεοσσών. Αν ο καιρός είναι ηπιότερος θα το ανανεώνω κάθε μέρα. Από την όγδοοη με ένατη ημέρα ζωής των νεοσσών, αρχίζω να προσφέρω φρούτα και λαχανικά, αρχικά σε μικρές δόσεις και κάθε μέρα αυξάνω την ποσότητα. Μήλα, μαρούλια και μπρόκολα θα προσφέρονται κάθε μέρα.
Συνεχίζω με την πολυβιταμίνη τέσσερις φορές την εβδομάδα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΝΝΑΣ...
Όταν δω την θηλυκιά να σκίζει την εφημερίδα στον πάτο του κλουβιού ή να κρατάει κλωστές και πούπουλα στο ράμφος της, βάζω μία δεύτερη φωλιά και άφθονο νήμα και ξαναξεκινάει.
ΣΤΟΝ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΕΟΣΣΩΝ
Όταν τα μικρά βγουν από την φωλιά θα αφήσω όλη την οικογένεια μαζί. Όταν τα μικρά αρχίσουν να τριγυρίζουν περισσότερο, για να μην λερώσουν την φωλιά του θηλυκού, βάζω το χώρισμα και αφήνω τα μικρά με τον πατέρα στην μία μεριά και την μητέρα μόνη της στην άλλη μεριά. Κάθε μέρα, το πρωί θα βάζω το ζευγάρι μαζί για λίγες ώρες για να ζευγαρώνουν και ύστερα ξαναβάζω το αρσενικό με τα μικρά. Όταν οι νεοσσοί γίνουν περίπου 22 με 25 ημερών θα τα αφήσω μόνα τους. Ο αρσενικός θα μείνει με την θηλυκιά για να συνεχίσουν φυσιολογικά την δεύτερη γέννα τους.
Η διατροφή των νεοσσών αυτήν την περίοδο...
Κυρίως θα προσφέρω μαλακές τροφές για να τρώνε οι νεοσσοί. Μήλα, μπρόκολα, φύτρα σπόρων αυγοτροφή θα προσφέρονται καθημερινά. Οι σπόροι θα υπάρχουν σε μικρότερη ποσότητα. Όταν τα δω να τρώνε και σπόρους θα τους δίνω φυσιολογική ποσότητα. Όταν βγάλουν όλο τους το φτέρωμα και δυναμώσουν λίγο θα τα βάλω σε μία δική τους ζευγαρώστρα για να έχουν να πετούν.
 
αμβροσιε ο καθενας εχει το δικο του προγραμμα, που να του δουλευει. Προσωπικα επειδη δε θεωρω τον ευατο μου εμπειρο σε αυτο το κομματι,θα σου πω προσωπικη εμπειρια.
περυσι προτιμησα να το παιξω οικολογος και να ακουσω τους επιστημονες που λενε οτι δε χρειαζεται βραστο αυγο στα πουλια και οτι τα καναρινια στο αγριο περιβαλλον δεν τρωνε αυγο! Πραγμα που ισχυει, αν ξεραμε τον πληρη διατροφικο κυκλο των πουλιων,ωστε να γνωριζουμε με το τι αντικαθιστανε το αυγο.
δε γνωριζουμε ομως, καθως το καναρινι ειναι απο τα ζωα που δεν εχει παρακολουθει στο φυσικο του περιβαλλον. Καθως και οι διατροφικες του συνηθειες.
τα αποτελεσματα λοιπον ηταν καταστροφικα!
αμβροσιε αγορι μου, μια συμβουλη. ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ!
 
Βασικά αν τα έχεις σε εξωτερικό χρόνο είναι σχετικά νωρίς ο Ιανουάριος.. Σε εσωτερικό δεν ξέρω αν θα πρέπει να παίξεις με τον φωτισμό... Κατα τα άλλα μια χαρά τα οργάνωσες.
 
Aμβροσιε γιατι το εγραψες ολο αυτο δεν νομιζω οτι χρειαζεται..
Η διατροφικη προετοιμασια δεν ειναι τιποτα παραπανω απο την καθημερινοτητα.
Δηλαδη εκει που δινεις 1 φορα την εβδομαδα αυγοτροφη ή αυγο θα το πας σταδιακα καθημερινα, το ιδιο και με τα λαχανικα.
Εγω πολυβιταμινες δεν θα εδινα, θα εβαζα στην διατροφη τους περισοτερα λαχανικα οπως σεσκουλο, σπανακι, πιπερια κα δεν θα εδινα αγγουρι και πατζαρι.
Απο φρουτα κανα βερικοκο ή μηλο θα βαζα, φραουλα με τιποτα.
Απο σπορους δεν ειδα να αναφερεις το λιναρι και λιγο βρωμη επισης θα ηταν καλη ιδεα. Μην ξεχνας την καμελινα που ειναι πιο σημαντικη απο την κια στην αναπαραγωγη γιατι εχει βιτ Ε.
Σε εξωτερικο χωρο θα ενωσεις μεσα Μαρτη και μετα αναλογα τον καιρο οχι πιο πριν καλυτερα.
Ολα τα αλλα θα ερθουν απο μονα τους μην βιαζεσαι ακομα ειναι πολυ νωρις!
 
Αμβρόσιε γεια σου. Το να γράφεις και να προγραμματίζεις είναι η αρχή όλων στην εκτροφή πτηνών. Με την καταγραφή έχεις τα στοιχεία που θα σου επιτρέψουν να κάνεις μελλοντικές αλλαγές ή και βελτιώσεις στο πρόγραμμα προετοιμασίας των ζευγαριών σου.
Για το χρόνο έναρξης της αναπαραγωγής (τέλος Φεβρουαρίου) αν έχεις εσωτερική εκτροφή είναι καλά, αν όχι είναι λίγο νωρίς.
Για τα αρσενικά θα συμβούλευα να αρχίσει μέχρι και 20 μέρες νωρίτερα γιατί σε κάποιες περιπτώσεις αργούν να προετοιμαστούν σε σχέση με τα θηλυκά.
Αν έχεις εσωτερική εκτροφή κράτα τα θηλυκά έξω από το χώρο σου και βάλε τα αρσενικά εσωτερικά με τον ανάλογο φωτισμό και θερμοκρασία, μέχρι να είναι εντελώς έτοιμα. Μόνο τότε θα βάλεις τα κορίτσια στις θέσεις τους και όταν ξεκινήσουν τις διαδικασίες (όποτε κι αν γίνει αυτό) τότε βάζεις δίπλα και τα αγόρια, όπως σωστά έχεις γράψει.
Τα λαχανικά και τα φρούτα τα βρίσκω λίγο "υπερβολικά" άλλωστε κάποια από αυτά είναι δύσκολο να τα βρεις το χειμώνα και ίσως να μη χρειάζονται. Το αυγό σίγουρα θα προσφέρει την επιπλέον αφθονία που χρειάζεται για να ξεκινήσει η διαδικασία.
Σουπιοκόκκαλο και άμμο Grit ναι συνεχώς. αλλά δυο φορές τη βδομάδα η πολυβιταμίνη θα είναι περισσότερο από αρκετή εκτός αν δεις κάτι τότε...
Η βιταμίνη Ε σε συνδυασμό με το σελήνιο θα αυξήσει τη γονιμότητα των ζευγαριών σου με όποιο τρόπο και αν τη χορηγήσεις.
Τώρα για την επώαση και τα υπόλοιπα θεωρώ πως είναι απρόβλεπτα και θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις τότε συνθήκες με τη θερμοκρασία, το φως κλπ.
Ας δούμε λοιπόν τα πρώτα αυγά ως αποτέλεσμα της προσπάθειά σου και τότε τα λέμε.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία και να συνεχίσεις να γράφεις. Μόνο καλό θα σου κάνει.
 
Καταρχήν για αρχή, τα πουλάκια θα τα ζευγαρώσεις μέσα ή έξω; Αν έξω, το να ξεκινήσεις Γενάρη είναι πολύ νωρίς.. Και πόσα ζευγαράκια θα έχεις;

Συμφωνώ σε πολλά με τον Γιάννη @Ian32 ! Γιατί τόσο πολύ βιταμίνες; Χίλιες φορές να δίνεις αυγό και λαχανικά, παρά βιταμίνες.. Μια φορά την εβδομάδα και άντε και άλλη μία φορά βιταμίνη Ε στην προετοιμασία είναι μια χαρά! Μη ξεχνάς ότι όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν θέμα στο συκώτι των πουλιών, οπότε καλύτερα να προτιμάς φυσικές πηγές! 😉

Νομίζω το Grit δεν κάνει καλό στην αναπαραγωγή.. Εγώ τουλάχιστον το φοβάμαι..
Προσοχή στο GRIT. | M. Gerolymatos-P. Moschogiannakis
Και καναβούρι γιατί να δίνεις; Μπορεί να τα παχύνει...

Επίσης μια φορά την εβδομάδα, στο θηλυκό μπορείς να δίνεις υδατοδιαλυτό ασβέστιο για αποφυγή δυστοκίας! Εγώ τουλάχιστον επειδή έχω καεί από δυστοκία, δίνω πάντα για να είμαι σίγουρη! Κακό ούτως ή άλλως δεν κάνει! Το σπανάκι και το μηλόξυδο εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου, οπότε προσοχή!

Αααχχ βρε Αμβρόσιε μου θυμίζεις πάρα πολύ εμένα στην ηλικία σου! :D Και εγώ έτσι τα οργάνωνα και τα έφτιαχνα όλα, αλλά τελικά δεν πρόκειται για μηχανάκια, αλλά για ζωντανούς οργανισμούς και δε ξέρεις ότι σε 3 εβδομάδες θα πυρώσουν ή ότι θα ταιριάξει το ζευγάρι και πολλά άλλα! Άρα σαν φιλική συμβουλή, ο "μπούσουλας" που έχεις φτιάξει είναι πολύ καλός και πάντα χρειάζεται να τον έχουμε πριν την άνοιξη, αλλά γενικότερα επειδή μιλάμε για ζωντανά πλάσματα πρέπει να προσαρμόζεσαι στις ανάγκες του καθένα! Κάποιο αρσενικό θα πυρώσει πιο μετά από το θηλυκό και μπορεί να έχεις άσπορα... Κάποιο θηλυκό δεν θα είναι ακόμα έτοιμο... Κάποιος νεοσσός να μην αναπτύσσεται το ίδιο... Κάποια θηλυκιά να μην ταίζει... Κάποιο αρσενικό να μην ταίζει και πολλά άλλα απρόοπτα που δεν μπορείς να τα ελέγξεις από τώρα... Οπότε πρέπει να τα παρακολουθείς, να δίνεις στο καθένα τη διατροφή που χρειάζεται αναλόγως σε τι φάση βρίσκεται και να πράττεις αναλόγως! Αυτό είναι το σημαντικότερο! Φαντάσου εγώ πέρσι την άνοιξη έκανα άλλη αυγοτροφή για το ένα ζευγάρι, άλλη αυγοτροφή για το άλλο ζευγάρι και άλλη αυγτροφή για αυτά που είχα μέσα στην κλούβα! 😛 Και πριν προβείς στην επόμενη ενέργεια (πριν βάλεις το ζευγάρι στις ζευγαρώστρες, πριν προχωρήσεις στην 2η γέννα κτλ) πρέπει να ελέγχεις τα πουλιά ότι είναι υγιή και με φυσιολογική καρίνα! Και αυτό πολύ σημαντικό! Μπορεί ας πολύμε μια θηλυκιά μετα την πρώτη γέννα να έχει κάνει καρίνα λόγω κούρασης, δεν πρέπει να μπει για αναπαραγωγή... Ή ένα αρσενικό να έχει λίπος και αυτό κάνει πολύ κακό στην αναπαραγωγή.. Πριν το ενώσεις με το θηλυκό πρέπει να το έχεις τσεκάρει! 😉

Καλή τύχη!
 
Αχ παιδιά! Σας ευχαριστώ πολύ! Με κατατοπίσατε πάρα πολύ! Όπως είναι λογικό από αυτά που μου γράψατε, πήγασαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την διατροφή των πουλιών! Να τις γράψω σε αυτό το θέμα ή να ανοίξω νέο στην ''Διατροφή Καναρινιών'';
 
Back
Top