Διατροφή Σπόροι ή pellets ως διατροφή στα καναρίνια;

Παιδιά τα πράγματα είναι πολύ απλά...
Το κατοικίδιο αρπακτικό μας στην ελεύθερη φύση του έτρωγε και κρέας και κόκκαλα και ότι βρώσιμο μπορούσε να βρει.
Από τότε όμως άλλαξαν πολλά.
Όπως η ανάγκη να έχουμε ένα Αλάσκα Μάλαμουτ στο μικρό μας διαμέρισμα στην Κυψέλη.
Φανταστείτε να κυκλοφορεί με ένα ωμό κομμάτι από φώκια ή έστω χοιρινό μπούτι στο στόμα ανάμεσα στους καλεσμένους μας. Δεν λέει...
Εκεί έρχεται η εξέλιξη και η πρόοδος και η διαφήμιση και η μόδα και το marketing και... Οι κροκέτες με υπέροχη γεύση τάρανδου εμπλουτισμένες με χίλια δυο πρόσθετα. Για καλοσχηματισμένα και άοσμα κακάκια και λαμπερό τρίχωμα...
Κοντολογίς οι κροκέτες είναι ότι είναι το φαγητό των αστροναυτών για τον άνθρωπο, απαραίτητες, εμπλουτισμένες με ότι χρειάζεται για την επιβίωση σε ένα ΑΦΎΣΙΚΟ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΈΝΟ και ΑΦΙΛΌΞΕΝΟ περιβάλλον.
Στο δείπνο της επιστροφής της αποστολής ΔΕΝ σερβίρουν το φαγητό του ταξιδιού... 😉

Δεν νομίζω να μην μπορεί να συνεχιστεί @akarydas :) Ποια η γνώμη σου για το θέμα; Θα ήθελες να την μοιραστείς μαζί μας; Εννοώ για το θέμα των pellets φυσικά 😉
Δεν αμφιβάλλω ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί.Απλα δεν χρειάζεται να επιβάλλουμε την άποψη μας. Καλο είναι να γίνεται παράθεση απόψεων κ όχι "αντιπαράθεση". Στο θέμα μας τώρα νομίζω ότι κ εγώ δύσκολα θα έβαζα pellet ίσως όμως κ να το δοκιμάσω όταν βγάλω τα πρώτα μικρά.Α.. Επειδη δεν φαίνεται το όνομα μου είναι Άγγελος!

Να συμπληρωσω, αν και καθυστερημένα λόγω δουλειάς, ότι οι συμβουλές του πτηνιατρου σχετίζονται αποκλειστικά με τη διατροφή των μικρών παπαγάλων. Είχαμε συζητήσει μόνο για τα προβληματα που ίσως δημιουργούν τα πέλλετ σε μεταλλάξεις παπαγάλων.
Να πω επίσης ότι ενώ έκανα πάνω από έναν μήνα να βρω πελλετς για τον μικρό (επειδή δεν αγοράζει κανείς δεν φέρνουν), έβρισκα σε όλα τα μαγαζιά πέλλετ για καναρίνια. Ίσως να έχουν περισσότερη ζήτηση και αποδοχή (αυτές είναι απλές εικασίες).

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας επιλέγει τη λύση που θεωρεί ορθή. Κανείς ασφαλώς δεν ψάχνει την "εύκολη λύση" όταν πρόκειται για τον αγαπημένο του δίποδο ή τετράποδο φίλο. Όλες οι καταστάσεις δεν είναι ίδιες. Το τετράποδο μέλος της οικογένειας μου δεν θα βρισκόταν αυτή τη στιγμή δίπλα μου εάν δεν έτρωγε κροκετα (κλινική δίαιτα) και έτρωγε κρέας (το οποίο αναγκάστηκε να ξεχάσει εδώ και πολλά χρόνια). Για το αν είναι εύκολη λύση, ρωτήστε την τσέπη μου 😂
Ελπίζω κάποια στιγμή να δούμε κάτι αντίστοιχο και στα πουλιά. Για παράδειγμα πελλετς που να προλαμβάνουν κάποια ασθένεια ή να βελτιώνουν την κατάσταση του πτηνού (πχ για προβλήματα στο συκώτι).

Πιστεύω πως οποιαδήποτε συζήτηση για τα pellets αφορά 99% τους σκοπούς του κάθε εκτροφέα και 1% τα ίδια τα πουλιά.
Ακόμα και αν είχαν αποδοχή ή και πλήρης τροφή να ήταν δεν θα τα χρησιμοποιούσα ούτε και θα ήλπιζα να καθιερωθούν.

Ειδικά στα καναρίνια εκτροφή και pellets μοιάζει να είναι αντίφαση εν τοις όροις. Δηλαδή μετά από αυτό χάνεται η μοναδική και ουσιαστικότερη επαφή μαζί τους. Να ένοιαζε μόνο η παραγωγή και η ποσότητα το καταλαβαίνω, αλλά για κάποιον που κάνει την τρέλα του... Καταντά κάπως αδιάφορο. Μιλάω για αποκλειστική διατροφή αντί σπόρων.

Συνεπώς για εμένα Μιτς το μεγαλύτερο μειονέκτημα, το οποίο και δεν αναφέρεις είναι το μεράκι.
Καλύτερα σαν ιδιοκτήτες, εκτροφείς και χομπίστες να πιέσουμε για ποιοτικότερα φυσικά προϊόντα και να αναζητήσουμε τέτοιες διεξόδους διότι με αυτά και με αυτά θα έχουμε και μια ενασχόληση.
Δεν είναι κιόλας ότι διατηρούμε πτηνά με το πιστόλι στον κρόταφο, σωστά;

Να σημειώσω οτι προσωπικά δίνω πέρλες μαζί με την αυγοτροφή, πάντα, δεν έχω δηλαδή εμπάθεια με την τεχνολογία.

Εμένα μου μπήκε η ιδέα να τα χρησιμοποιήσω στην αναπαραγωγή, να βρίσκει η κανάρα ευκολότερα τροφή για τάισμα ΄Στην πορεία φοβήθηκα όμως ακόμα και τώρα υπάρχει πίσω πίσω στο μυαλό μου.

Δημήτρη εμένα μου θυμίζει αυτό που κάνουν οι Αμερικάνοι, που έχουν στους στρατιωτες σωλιναρια με φαγητο (και καλα πιτσες μπεργκερ κτλ κτλ). Τι θελω να πω, ειμαι φαν του φυσικου. Και επειδή δεν ξέρω κατα πόσο περιέχουν ή οχι εξτρα "χημικα" αυτά, θα έλεγα είμαι φαν του ανεπεξέργαστου, για να μην τα αδικήσω. Επίσης με τα φρούτα, λαχανικά και σπόρους το καναρίνι μας δεν παίζει; Εγω τα βλέπω ψυχαγωγούνται πολύ καθώς κρέμονται απ τα κάγκελα να φανε το μήλο ή το μαρούλι και καθως σπανε επιδεξια τα σποράκια. Γιατί να τους το στερήσουμε αυτό; Επίσης, πόσες εταιρίες πελετς υπάρχουν στην ελλάδα; (ρωταω γιατι δεν εχω ιδεα). Τι θα γινει αν η εταιρεια που δινουμε μονο αυτα τα πελετς δεν τα φερνει πια; Μηπως Δημήτρη (και οι υπόλοιποι) τα πέλετς είναι λίγο-πολύ ένα μεσο να πούμε ότι ναι, εκσυγχρονίσαμε καπως την εκτροφη καναρινιών;

Eξαιρετικές και πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις από όλους! Σας ευχαριστώ πολύ!
Αν μη τι άλλο σίγουρα μια καλή παρακαταθήκη για κάποιους που μπορεί να ψάχνονται επί του θέματος.

Προσπαθώντας να συνοψίσω, διακρίνω οπαδούς, διακρίνω κάποιους που θα ήθελαν να δοκιμάσουν, κάποιους διστακτικούς και κάποιους που ούτε καν το σκέφτονται.

Και προφανώς όπως είπε και ο φίλος Δημήτρης..
Πιστεύω πως οποιαδήποτε συζήτηση για τα pellets αφορά 99% τους σκοπούς του κάθε εκτροφέα και 1% τα ίδια τα πουλιά.
... έχει να κάνει με το τι θέλει ο κάθε ένας από εμάς.

Όπως ανέφερα και στο αρχικό μου post, ο δικός μου στόχος είναι η καλυτέρευση της διατροφής των πουλιών. Βάσει αυτής της λογικής ξεκίνησα αυτό το θέμα.
Δεν με ενδιαφέρει ούτε η οικονομία ούτε τα έξοδα ούτε να κερδίσω ή να χάσω χρόνο. Με ενδιαφέρει όπως όλους μας να κάνω ότι καλύτερο μπορώ και να μπορώ να πίνω τον καφέ μου απολαμβάνοντας μια υγιή και χαρούμενη συντροφιά απο τα καναρίνια μου.

Το αρχικό ερώτημα/προβληματισμός είναι εάν τελικά, τα pellets είναι διατροφικά ανώτερα, κατώτερα ή, εν πάσει περιπτώση, συγκρίσιμα με τους σπόρους.
Για να υπάρχει μια κάποια καλύτερη εικόνα παραθέτω τον παρακάτω πινάκα όπως αυτός προέκυψε από τα στοιχεία που έχουν οι ανάλογες παρουσιάσεις στο PB. (* H canary premium είναι η τροφή που χρησιμοποιώ αυτή την στιγμή)

Όχι ότι καταλαβαίνω και πολλά βέβαια..🙄:)

Capture.webp

Να πω ότι έτσι κι αλλιώς τα φρουτολαχανικά και κάποια σποράκια δεν θα τα αφαιρούσα σε καμιά περίπτωση από την διατροφή τους.

Όταν διαβάζω τέτοιους αφορισμούς - αρνούνται ακόμα και να τα δοκιμάσουν - αναρωτιέμαι γιατί οι εταιρείες δεν έχουν ακόμη σταματήσει την παραγωγή τους. Μήπως είναι ανόητες και θέλουν να γράφουν ζημίες στους ισολογισμούς τους;

Γιωργο το ξερεις κι εσυ οτι αν η δοκιμη δεν γινει με τους σωστους ορους, δεν θα υπάρξουν αποτελεσματα.
Για να μπεις στην διαδικασια θα πρεπει να το εχεις παρει αποφαση οτι θες να πας στα πελλετς, γιατι τα πουλια θα κανουν την αλλαγη no matter what!

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Πάντως οφείλω να πω πως μετά από λίγο ψάξιμο διαπίστωσα ότι στο εξωτερικό είναι ένας πάρα πολύ διαδεδομένος τρόπος διατροφής, ειδικά από εκτροφείς.
Προσπαθώ να δω πως θα "χωρέσω" στο πρόγραμμα μου την μετάβαση που απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία και χρόνο. Αυτό είναι και το μόνο που ακόμα με κρατάει από την δοκιμή.
Υπόσχομαι παρατηρήσεις και συμπεράσματα εάν και εφόσον ξεκινήσω.

Παντως γενικα, με συζητησεις με Αγγλους και Βελγους μονιμους κατοικους του νησιου, το θεωρουν απαραδεκτο να μην υπαρχει μεγαλη ποικιλια σε πελλετς στα patshops. Ειδικα στη πολη που ειμαι εγω, πελλετς θα βρεις μονο για μεγαλους παπαγαλους.

Είναι όμως λογικό, προφανώς, λόγο χαμηλής ζήτησης.. Ποιος μαγαζάτορας θα στοκάρει προϊόν που θα του μείνει καιρό στο ράφι; Νομίζω ότι συν τον χρόνο θα αλλάξει..

Είναι σαν να ψάχνεις να βρεις freddo στο Βέλγιο ή στην Αγγλία..
(Έτσι για να υπερασπιστώ λίγο την Εθνική μας υπερηφάνεια)😄

Πιστεύω ότι όλα είναι στο μυαλό μας εγώ το χειμώνα που κάνω συντήρηση χρόνια πριν 6-7 πήρα και έβαλα και εγώ το c-15 στην αρχή καθόλου σιγά σιγά όμως το συνήθισαν και το τρώνε όχι σαν βασικό αλλά συμπλήρωμα. έκανα όμως και το πείραμα μου τα φλώρια το πέρασαν σχεδόν αμέσως για 10 μέρες έτρωγαν μόνο αυτό αλλά και η καρδερίνες με λίγο δυσκολία στην αρχή αλλά το δέχτηκαν. Άποψη μου είναι ότι θα μπορούσαν να τραφούν κανονικά μόνο με αυτό.

Back