Featured Στρώμα υγιεινής στους πάτους των κλουβιών των πουλιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Λυπάμαι Κατερίνα μου, πραγματικά.
 
Μόλις είδα αυτό το video τι λέτε;
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Έκανα αυτήν την ερώτηση σ' αυτόν που είχε την ανάρτηση:
"γεια σας, επειδή ασχολούμαι με πουλάκια, διαβάζω διιστάμενες απόψεις για το αν κάνει καλό ή όχι στην περίπτωση που καταναλωθεί από τα πουλιά. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ποιότητα που πρέπει να ζητήσουμε για πουλιά; "
Και πήρα αυτήν την απάντηση:
"Γενικά, για οποιαδήποτε χρήση και αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ζεόλιθο, θα πρέπει να αναζητάτε ζεόλιθο με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Κλινοπτιλόλιθο (φυσικός ζεόλιθος). Ο δικός μας περιέχει 93% Κλινοπτιλόλιθο, η καλύτερη ποιότητα που κυκλοφορεί στην αγορά."

και μοιράζομαι την πληροφορία για να ξέρουμε τι ζητάμε αν θελήσουμε να αγοράσουμε.
 
Χρησιμοποιώ άμμο για γάτες που βρίσκω σε αλυσίδα καταστημάτων ( lidl ) είναι συσκευασία 10 λίτρων με κόστος κάτι λιγότερο από 5 ευρώ. Είναι τρομερά απορροφητική και δεν έχω οσμές. Έχει σκόνη αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό δεν με ενοχλεί όμως μιας και τα πουλιά τα έχω μπαλκονάτα. Επίσης τα κλουβιά μου είναι με απόσταση πλέγματος πάτου οπότε δεν έχουν επαφή τα πουλιά με το υλικό.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω στο θέμα ζεόλιθος (δεν έχω δει πως είναι σαν υλικό ) είναι, εάν πάρουμε με χοντρό κόκκο 3-5 χιλιοστά και τον πλένουμε ώστε να απαλλαγούμε από την σκόνη δεν θα έχουμε το τέλειο υλικό υποστρώματος;
 
Ο ζεόλιθος έχει τέτοια δομή ώστε να μπορεί να απορροφά νερό, λιπάσματα, αμμωνία, δηλητήρια, τοξίνες ακόμα και πυρηνικά απόβλητα.
Ανάλογα για που τον θέλουμε εκμεταλλευόμαστε τις ιδιότητες του.
Για τον πάτο του κλουβιού τον θέλουμε για να απορροφά την υγρασία και την αμμωνία από τα περιττώματα.
Αν τον πλύνεις, θα απορροφήσει νερό και θα κορεστεί, δηλαδή δεν θα έχει δυνατότητα να απορροφήσει τίποτα άλλο.
Συν ότι θα έχεις ένα πάτο γεμάτο υγρασία.
 
Σωστά, αλλά αν τον στεγνώσουμε; Η χάνει τις ιδιότητες του;
 
συγουρα οπως λενε το καλητερο υλικο ειναι η αμμος αλλα κανει το κλουβι βαρη και εχει κοστος οταν εχουμε αρκετα κλουβια. Εγω προσπαθω να κρατω μια μεση λυση με χαρτι κουζινας και λυγη αμμο.
 
Εγώ θα έλεγα ότι δεν υπάρχει ένα καλύτερο υλικό, αυτό ποικίλλει από τις ανάγκες τις εκτροφής. Για έναν που έχει μπαλκονάτη εκτροφή πχ όπως εγώ, η άμμος δεν βολεύει καθόλου αφού με το παραμικρό αεράκι σκορπίζει σε όλο το μπαλκόνι. Επίσης για κάποιον άλλος που έχει κλουβιά χωρίς σχάρα, δεν ξέρω κατά πόσο είναι υγιεινό να την τσιμπάνε τα πουλιά, αφού περιέχει τις κωτσιλιές τους. Ίσως η καλύτερη επιλογή να είναι το χαρτί Α4, με πολύ συχνή αλλαγή του, δεν είναι όμως εφικτή για κάποιους από εμάς λόγω χρόνου.
Εμένα πάντως με βόλεψε πάρα πολύ το pellet, έχει μεγάλη απορροφητικότητα δεν σκορπίζει με τον αέρα και επειδή έχω σχάρα δεν το τσιμπάνε τα πουλιά.
 
Θα ειμαι λιγο ακυρη επι του θεματος αλλα δεν εχω ξανα ασχοληθει με παπαγαλακια `η οτιδηποτελο αλλο πτηνο... Τα υλικα εκτως χαρτιου που αναφερατε που ακριβως τοποθετουντε; Στρωνετε χαρτι μεσα στο κλουβι και ριχνετε απο πανω το υλικο που ο καθενας χρησιμοποιει;
 
Τα υλικά που αναφέρονται σε αυτό το θέμα, τοποθετούνται στο κάτω μέρος του κλουβιού μόνα τους. Το καθένα από αυτά έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Αν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις κάποιο συγκεκριμένο, πες μας ποιο για να σου πούμε την εμπειρία μας, όσοι από μας την έχουν.
 
Εγώ χρησιμοποιώ άμμο. Είναι πολύ απορροφητική και έχω μέινει ευχαριστημένος. Το μόνο αρνητικό είναι ότι κρατάει λίγο. Εγώ την αλλάζω κάθε 3-4 μέρες.
 
Εγω χρησιμοποιω ζεολιθο αλλα το κακο ειναι οτι δεν μπορω να ελεγχω τις κουτσουλιες. Κατα τ'αλλα πιστευω ειναι το καλυτερο υλικο
 
Για πες Γιώργο, πόσο σε τι συσκευασία και από που τον αγοράζεις;
 
με μια αναπαυλα με τα ξυλαρακια οξιας (που τα θεωρω και αυτα παρα πολυ καλα) επεστρεψα και εγω στον ζεολιθο.

εχω αγορασει τσουβαλι 25 κιλα απο Θεσσαλονίκη,12 ευρω αν θυμαμαι καλα.

τελειο υλικο αλλα εχει λιγο σκονη.

επισης να προσθεσω οτι τα μεταφορικα για Αθήνα, ειναι πολυ λιγα 3 ευρω το τσουβαλι.
 
με μια αναπαυλα με τα ξυλαρακια οξιας (που τα θεωρω και αυτα παρα πολυ καλα) επεστρεψα και εγω στον ζεολιθο.

εχω αγορασει τσουβαλι 25 κιλα απο Θεσσαλονίκη,12 ευρω αν θυμαμαι καλα.

τελειο υλικο αλλα εχει λιγο σκονη.

επισης να προσθεσω οτι τα μεταφορικα για Αθήνα, ειναι πολυ λιγα 3 ευρω το τσουβαλι.

Πάλι τα ίδια;

😡
 
εχω εσενα ρε δε φοβαμαι τιποτα 😛,θα μας ψεκασεις αν δουμε τιποτα περιεργο.
 
εχω χρησιμοποιουσα για πολυ καιρο αμμο, αλλα μου ηταν δυσκολη η αλλαγη της, γεμιζε ολο το σπιτι αμμο. Τωρα χρησιμοποιω λευκο χαρτι, μιας και το αλλαζω καθημερινα ευκολα και γρηγορα
 
Σωστά, αλλά αν τον στεγνώσουμε; Η χάνει τις ιδιότητες του;
Ο Ζεόλιθος δεν χάνει τις ιδιότητές του, παρά μόνο όταν φθαρεί αρκετά από την πολυχρησία - επεξεργασία.
Στην ουσία είναι ένα πέτρωμα το οποίο έχει μεγάλο πορώδες και απορροφά υγρασία με ότι αυτή περιέχει αλλά και οσμές (πχ αμμωνία) και τις αποδεσμεύει σιγά σιγά στο έδαφος ή το περιβάλλον. Σαφώς όταν κορεστεί χάνει τη δράση του (δεν απορροφά) αλλά επανέρχεται. Έχει άσπρο χρώμα άλλα μετά από λίγο καιρό γίνεται πράσινη λόγο της υγρασίας και της αντίδρασή της με το πέτρωμα (δεν είναι μούχλα). Κυκλοφορεί σε διάφορες κοκκομετρίες (πούδρα - χαλίκι 1-3 mm - πετραδάκι 2-5mm).
Σημαντικό είναι η περιεκτικότητά του σε κλινοπτιλόλιθο, η οποία πρέπει να είναι >75%, αλλιώς δεν είναι καλός ζεόλιθος (δεν είναι τόσο αποτελεσματικός).
Η τιμή του κυμαίνεται απο 0,20 (χονδρική) εώς 0,50 λεπτά / κιλό (πχ καταστήματα γεωργικών φαρμάκων).
Ζεόλιθος: Μια Συνοπτική Προσέγγιση | Ελληνικός Ζεόλιθος
 
Και παλια με τα καναρινια και τωρα με τον μικρο χαρτι Α4 χρησιμοποιουσα και δεν το ειχα ψαξει απλως απο ενστικτο πες δεν ηθελα απο περιοδικα η εφημεριδα γιατι με απασχολουσε το ζητημ; Του μελανιου

Με το χαρτι κανω αλλαγη ανα δυο μερες παρολο που δεν ειναι λερωμενο το κανω για λογους υγειας του πουλιου :)
 
Back
Top