Featured Στρώμα υγιεινής στους πάτους των κλουβιών των πουλιών

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Προσωπικα, εχω χρησιμοποιησει αρκετα προιοντα στο εκτροφειο μου.
Προς το παρον εχω καταληξει στο ξυλο μεσαιου μεγεθους, το οποιο προμηθευομαι προς 15-18 € το 25λιτρο.
Η αμμος ειναι αρκετα καλη, αλλα μαζευει αμεσως τις βρωμιες, με αποτελεσμα να μην ειναι αισθητικο.
Εγω την συνδυαζα με χαρτι διατρητο τυπογραφικο, για ευκολια στο καθαρισμα.
Την ελαφροπετρα που χρησιμοποιησα, (ως και εμπορικος στη δουλεια μου, στη μονη εταιρεια παραγωγης ελαφροπετρας στην ελλαδα, και μεγαλυτερη στον κοσμο), ηξερα τα θετικα και αρνητικα στοιχεια της. Το μεγαλυτερο αρνητικο της ειναι η σκονη που υπαρχει στο συνολο του υλικου, και εκανε λευκο το εκτροφειο μου.
Ετσι κατεληξα στο ξυλο, το οποιο εχει την ιδιοτητα, να καλυπτει τα περιττωματα και οτι πεταει το καναρινη στον πατο.
Γειά σου φίλε Καλημέρα. Μπορείς να μου πεις απο που αγοράζεις τι ξύλο αυτό και πως το ζητάς. ; Ευχαριστώ..

Άλλο καναρίνι, άλλο παπαγάλος. Προσωπικά βέβαια δεν συμφωνώ ούτε για το καναρίνι, λόγω ψείρας.

Ειμαι τρια χρονια ερασιτεχνης στην εκτροφη καναρινιων και μετα απο πολλες δοκιμες με αμμο.χαλικι, πελετ,
εφημεριδες, σε ατομικα κλουβια και σε αυτοσχεδια ξυλινη κλουβα 90-40-40 το μοναδικο υλικο
χωρις μυρωδιες, οικονομικο. Απολυτα ασφαλες για την υγεια των πουλιων ειναι :
ΖΕΟΛΙΘΟΣ σε κοκους1-3 mm
κοστος 10 Ε το σακι 25 κιλων, περιπου μισο με ενα κιλο σε ατομικο κλουβι(χωρισ σχαρα) διαρκει 20-30 μερες.

Ειμαι τρια χρονια ερασιτεχνης στην εκτροφη καναρινιων και μετα απο πολλες δοκιμες με αμμο.χαλικι, πελετ,
εφημεριδες, σε ατομικα κλουβια και σε αυτοσχεδια ξυλινη κλουβα 90-40-40 το μοναδικο υλικο
ΖΕΟΛΙΘΟΣ σε κοκους1-3 mm
κοστος 10 Ε το σακι 25 κιλων, περιπου μισο με ενα κιλο σε ατομικο κλουβι(χωρισ σχαρα) διαρκει 20-30 μερες.

Για όσους έχουν εσωτερικές εκτροφές και ενδιαφέρονται για τα ποσοστά σκόνης στον χώρο, είναι εντελώς ακατάλληλο υλικό ιδιαίτερα μάλιστα σ' αυτήν την κοκομετρία.

εγω παιδια στα κλουβια μου εχω καγκελακι για να μην ερχονται τα παπαγαλακια μου σε επαφη με τον πατο... Βαζω χαρτι και ροκανιδι δεν τα πειραζουν ασε που το ροκανιδι καθαριζει πιο ευκολα

Kι εγώ ροκανίδι βάζω. Έβαζα και χαρτί ένα διάστημα, αλλά οι κουτσουλιές φαινόντουσαν έντονα κι έδειχνε αντιαισθητικό. Στο πετ σοπ μου είχαν προτείνει κι ένα άλλο υλικό, ζεόλιθο νομίζω, αλλά ήταν πανάκριβο. Αν βρω πιο φτηνό, θα ήθελα να το δοκιμάσω.

οπως λεει και ο μακης εχει αρκετη σκονη ο ζεολιθος, κατα τα αλλα θα συμφωνησω με τον φιλο παραπανω.
αν μπορουσαν να καναν κατι και με την σκονη...
χρυσουλα ο ζεολιθος ειναι απο τα πιο οικονομικα υλικα περιπου 12 ευρω τα 25 κιλα.

Τότε ίσως ήταν κάποιο άλλο υλικό. Θα ρωτήσω όταν ξαναπάω, μου είχε κάνει εντύπωση η τιμή του. Αν έχει σκόνη δε με βολεύει καθόλου, γιατί τα κλουβιά είναι μέσα στο σπίτι. Το πριονίδι που χρησιμοποιώ δεν είναι πολύ τριμμένο για να παρασύρεται, έχει κομματάκια, μάλλον σαν πέλλετ δηλαδή πιο πολύ.

Γνωρίζω τον ζεόλιθο από τα ενυδρεία. Στα κλουβιά ποια είναι τα πλεονεκτήματα του;

ΖΕΟΛΙΘΟΣ σε κοκους1-3 mm

30 μέρες σε ατομικό κλουβί χωρίς αλλαγή ; Δεν θα φτάσει η κουτσουλιά στην πατήθρα;

λογικα πεταει τις μαζεμενες κουτσουλιες κατω απο τις πατηθρες και ανακατευει το καθαρο υλικο, εγω παντως ετσι κανω.

30 μέρες σε ατομικό κλουβί χωρίς αλλαγή ; Δεν θα φτάσει η κουτσουλιά στην πατήθρα;

Ολα αυτά εχουν την σχετικότητά τους και ο εκτροφέας πρέπει να έχει αντίληψη του ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ στο κλουβί απο άποψη ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ και ΥΓΡΑΣΙΑΣ. Εαν έχουμε εσωτερικές μπανιερες ή πουλιά που κάνουν μεγάλη κατανάλωση νερού, η εικόνα στο υλικό βάσης θα είναι πολύ διαφορετική απο ένα κλουβί που το πουλάκι έχει σωστή κουτσουλιά και τοποθετούνται εξωτερικές μπανιέρες. Ακόμα, το είδος της ποτίστρας αλλά και τα "παιχνίδια" με αυτήν διαφοροποιούν την υγρασία στην βάση. Ολα τα πουλιά και τα κλουβιά δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται το ίδιο.Φυσικά ο καθαρισμός των ακαθαρσιών κάθε δεύτερη-τρίτη μέρα είναι μια σωστή ενέργεια ούτως ή άλλως.

Καλησπερα
Η εκτροφη εινα στον 3ο οροφο, στην Ξανθη σε μπαλκονι κλειστο απο δυο πλευρες (Β+Δ) με στεγη απο κεραμιδι.
Ο στεγασμενος χωρος εναι περιπου 30τμ. Ο ζεολιθος 1-3 οντως σηκωνει σκοννη. Γεμιζω τα σκαφακια εξωτερικα.
Τα ατομικα κλουβια εναι απο τα μεγαλυτερα της αγορας, εχουν εσωτερικη μπανιερα για 15 λεπτα περιπου, μερα παρα μερα
αναλογα με τον χρονο μου. Ο ζεόλιθος δεν πετιέται, τον μαζευω σε αλλο σακι και τον ριχνω στην αυλη.
Βρηκα στην αγορα ζεολιθο 1,5-6 στην ιδια τιμη 10Ε/25κ σακι, απο σημερα τον χρησιμοποιω κ θα ενημερωσω.

Προσωπικά ψηφίζω χαρτί. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολείται με τα καναρίνια χρησιμοποιούσα την κλασική εφημερίδα. Δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα δηλητηρίασης καναρινιού. Μάλιστα την χρησιμοποιούσα μέχρι τον προηγούμενο μήνα. Πλέον χρησιμοποιώ την κλασσική κόλλα Α4 γιατί με βολεύει καλύτερα στην τοποθέτηση στα κλουβιά από άποψη διαστάσεων.

Προσωπικά ψηφίζω χαρτί. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολείται με τα καναρίνια χρησιμοποιούσα την κλασική εφημερίδα. Δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα δηλητηρίασης καναρινιού. Μάλιστα την χρησιμοποιούσα μέχρι τον προηγούμενο μήνα. Πλέον χρησιμοποιώ την κλασσική κόλλα Α4 γιατί με βολεύει καλύτερα στην τοποθέτηση στα κλουβιά από άποψη διαστάσεων.

Το Α4 αν αλλάζει καθημερινά είναι υποφερτό.Απολύτως ακατάλληλη όμως η εφημερίδα. Το θέμα δεν είναι το μελάνι και ή δηλητηρίαση.Φαντάσου Στέφανε μια "μικροεκτροφή" με καμια 40αριά κλουβιά, με κοινές ποτίστρες, με εσωτερικά μπάνια, με φρούτα και πράσινα στην διατροφή και κάποιες φορές πυκνοκατοικημένα. Τι νομίζεις οτι θα γινόταν σ' αυτά αν είχαν για υλικό βάσης εφημερίδα. Εγώ ανατριχιάζω 😉
Χαρτί σαν υλικό βάσης υπάρχει σε μια ειδική μορφή. Σε φύλλα και σε ρολλό. Πολύ απορροφητικό και αρκετά οικονομικό.
Bodembedekking - Papier | Birdshop Eindhoven
Δεν το φέρνουν για τους δικούς τους λόγους τα πετσοπάδικα. Πάντως γενικότερα πρέπει να αλλάζει πολύ τακτικότερα απ' όλα τ' άλλα υλικά.

Χρησιμοποιώ μόνο χαρτί στα κλουβιά μου. Παλιότερα και για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο εφημερίδες. Αργότερα κόλες Α3, Α4
και χαρτί για οικοδομική χρήση.

Το τελευταίο διάστημα προμηθεύομαι μεγάλους ρολούς χαρτιού κουζίνας. Είναι πρακτικό στην αποθήκευση και στην τοποθέτηση του, είναι οικονομικό, δεν δημιουργεί μεγάλο όγκο απορριμμάτων. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για καθάρισμα, είναι απορροφητικό, φαίνονται καλά οι κουτσουλιές, είναι ελαφρύ.

Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με δηλητηρίασης είτε με καναρίνια είτε με ιθαγενή είτε με παραδείσια. Οι εφημερίδες που χρησιμοποιούσα (και χρησιμοποιώ ακόμα καμιά φορά) ήταν παλιές εφημερίδες «ξερές» και ποτέ τα διαφημιστικά πολυτελείας που συχνά έχουν οι κυριακάτικες εφημερίδες (ίσως αυτό να παίζει κάποιο ρόλο σχετικά με τις δηλητηριάσεις…).

Για το ρολό έχω μια επιφύλαξη αφού δεν το έχω χρησιμοποιήσει αρκετό διάστημα, αλλά εφόσον προορίζεται για ανθρώπινη χρήση δεν νομίζω να έχει πρόβλημα. Αν μπορούσα να βρω πιο εύκολα ρολό χαρτού καφέ χρώματος (δηλαδή μη χλωριωμένου) θα το επέλεγα αλλά στην Ελλάδα το μη χλωριωμένο χαρτί για οικιακή χρήση είναι δυσεύρετο.

Την τακτική αλλαγή του υποστρώματος στα κλουβιά την θεωρώ απαραίτητη ανεξάρτητα από το υλικό, αφού τελικά όλα εκεί συσσωρεύονται. Το θέμα είναι να ξεφορτώνεσαι τις βρομιές και όχι να τις ’’κρύβεις κάτω από το χαλί’’.

Αν κάποιος θέλει πιο αραιές ρουτίνες καθαριότητας η λύση μάλλον είναι να χρησιμοποιεί πιο μεγάλα σε εμβαδόν κλουβιά.

Το Α4 αν αλλάζει καθημερινά είναι υποφερτό.Απολύτως ακατάλληλη όμως η εφημερίδα. Το θέμα δεν είναι το μελάνι και ή δηλητηρίαση.Φαντάσου Στέφανε μια "μικροεκτροφή" με καμια 40αριά κλουβιά, με κοινές ποτίστρες, με εσωτερικά μπάνια, με φρούτα και πράσινα στην διατροφή και κάποιες φορές πυκνοκατοικημένα. Τι νομίζεις οτι θα γινόταν σ' αυτά αν είχαν για υλικό βάσης εφημερίδα. Εγώ ανατριχιάζω 😉
Χαρτί σαν υλικό βάσης υπάρχει σε μια ειδική μορφή. Σε φύλλα και σε ρολλό. Πολύ απορροφητικό και αρκετά οικονομικό.
Bodembedekking - Papier | Birdshop Eindhoven
Δεν το φέρνουν για τους δικούς τους λόγους τα πετσοπάδικα. Πάντως γενικότερα πρέπει να αλλάζει πολύ τακτικότερα απ' όλα τ' άλλα υλικά.
παρα πολυ καιρο εψαχνα κατι τετοιο μακη, αλλα δεν μπορεσα να βρω πουθενα, το εχεις δουλεψει εσυ καθολου;
τα πουλια μπορουν να το μαδησουν;
για ποιο λογο πιστευεις οτι δεν το φερνει κανενα πετ σοπαδικο;

Είναι εξαιρετικά απορροφητικό αλλά όχι σαν το ξύλο και την ελαφρόπετρα. Πρέπει να αλλάζει τακτικά. Eίναι για μικρές εκτροφές και δεν έχει το ίδιο οικονομικό όφελος που έχουν τα άλλα υλικά για τα πετς. Οι μεγάλες εκτροφές χρησιμοποιούν τα φθηνά ρολλά Bodembedekking - Papier | Birdshop Eindhoven

Back