Featured Στρώμα υγιεινής στους πάτους των κλουβιών των πουλιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
...
Την τακτική αλλαγή του υποστρώματος στα κλουβιά την θεωρώ απαραίτητη ανεξάρτητα από το υλικό, αφού τελικά όλα εκεί συσσωρεύονται. Το θέμα είναι να ξεφορτώνεσαι τις βρομιές και όχι να τις ’’κρύβεις κάτω από το χαλί’’.

-Το "ανεξάρτητα απο το υλικό" είναι η δικαιολογία για την χρήση ακατάλληλων υλικών σαν υλικό βάσης. Δεν στέκει. Οταν έχεις υπόστρωμα ξύλο, ελαφρόπετρα, αμμο οστράκων, πελλετ κλπ. μπορείς ακόμα και καθημερινά να αφαιρείς τα σμήγματα των ακαθαρσιών μ' ένα γαντάκι μιας χρήσης. Ετσι, μπορεί η αλλαγή να καθυστερήσει αρκετά και να έχεις πολύ καθαρό περιβάλλον και τίποτα κάτω απο το χαλί. Επειδή έχω εσωτερική εκτροφή και είμαι εξαιρετικά "περίεργος" με την καθαριότητα και τις οσμές στον χώρο, γι' αυτό και έχω περάσει απ' όλα τα υλικά και μάλιστα για αρκετό καιρό απο το κάθε ένα. Η γνώμη μου είναι οτι το χειρότερο είναι η εφημερίδα και το καλύτερο αυτή την στιγμή το ξύλο οξειάς 10mm(XXL).
 
-Το "ανεξάρτητα απο το υλικό" είναι η δικαιολογία για την χρήση ακατάλληλων υλικών σαν υλικό βάσης. Δεν στέκει. Οταν έχεις υπόστρωμα ξύλο, ελαφρόπετρα, αμμο οστράκων, πελλετ κλπ. μπορείς ακόμα και καθημερινά να αφαιρείς τα σμήγματα των ακαθαρσιών μ' ένα γαντάκι μιας χρήσης. Ετσι, μπορεί η αλλαγή να καθυστερήσει αρκετά και να έχεις πολύ καθαρό περιβάλλον και τίποτα κάτω απο το χαλί. Επειδή έχω εσωτερική εκτροφή και είμαι εξαιρετικά "περίεργος" με την καθαριότητα και τις οσμές στον χώρο, γι' αυτό και έχω περάσει απ' όλα τα υλικά και μάλιστα για αρκετό καιρό απο το κάθε ένα. Η γνώμη μου είναι οτι το χειρότερο είναι η εφημερίδα και το καλύτερο αυτή την στιγμή το ξύλο οξειάς 10mm(XXL).

Δεν καταλαβαίνω τον συλλογισμό και την ένσταση σου.
 
Δεν καταλαβαίνω τον συλλογισμό και την ένσταση σου.
Γιατί βρε Γιάννη :) ; Εννοώ οτι με την παραδοχή οτι ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ("ανεξαρτητα απο το υλικό"), μας δίνεται η αφορμή να χρησιμοποιούμε το χειρότερο... Και επειδή δεν ήθελα να το αφήσω ξεκρέμαστο, έκανα και μια περιγραφή της δικής μου εμπειρίας.
 
Γιατί βρε Γιάννη :) ; Εννοώ οτι με την παραδοχή οτι ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ(ανεξαρτητα απο το υλικό), μας δίνεται η αφορμή να χρησιμοποιούμε το χειρότερο... Και επειδή δεν ήθελα να το αφήσω ξεκρέμαστο, έκανα και μια περιγραφή της δικής μου εμπειρίας.
Δεν έγραψα κάπου οτι όλα είναι ίδια (φυσικά και δεν είναι).
 
Τι νομίζεις οτι θα γινόταν σ' αυτά αν είχαν για υλικό βάσης εφημερίδα. Εγώ ανατριχιάζω
Έτσι όπως το λέτε ανατρίχιασα και εγώ... Η αλήθεια είναι ότι επειδή δεν είχα να κάνω με τέτοια εκτροφικά μεγέθη, δεν βρέθηκα αντιμέτωπος με καταστάσεις σαν αυτή που μόλις περιγράψατε, γι' αυτό και είμαι υπέρμαχος του χαρτιού. Σε διαφορετική περίπτωση ίσως προσανατολιζόμουν σε εναλλακτικές μορφές υποστρωμάτων.

Δεν είναι τυχαίο που οι ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ είναι ο"παράδεισος" των καναρινιών. Για μια ακόμη φορά "τους βγάζω το καπέλο"..
 
μακη γιατι χρησιμοποιεις τοσο χοντρο ξυλο; Ποια τα οφελη του;
 
μακη γιατι χρησιμοποιεις τοσο χοντρο ξυλο; Ποια τα οφελη του;
Αυτό το ξύλο είναι μια κατηγορία πάνω απο τα λεγόμενα "πριονίδια". Υπάρχουν ένα-δυο μεγέθη. Δεν είναι σε όλες τις μάρκες ακριβώς τα ίδια και πάντως δεν είναι πράγματι αυτό που δηλώνουν, ας πούμε 6mm ή 10mm . Στην πραγματικότητα αυτά τα μεγέθη είναι ας τα πούμε ονομαστικά και ίσως κάποια απο τα μεγαλύτερα κομματάκια τους τα αγγίζουν. Διαλέγω τα πιο χοντρά διότι έχουν κατα μέσον όρο το βάρος που επιθυμώ. Δεν σκορπίζουν στο χώρο με το πρώτο πέταγμα των πουλιών και έχω διαπιστώσει οτι όταν δέχονται υγρασίες αντιδρούν καλύτερα. Θα ανεβάσω φωτογραφία ώστε να φαίνεται το υλικό καλά για να έχετε όλοι μια ιδέα, της δομής του.
DSCF2455%5B1%5D.jpg

Δυστυχώς δεν έχω αυτή την στιγμή το 10mm. Εδώ είναι το medium 6mm.
 
παιδια μην ξεχναμε τον παραγοντα τσεπη! Ολοι μας εχουμε περιπλανηθει στα διαφορα ειδηκαι κατασταλλαξαμε σε μια μεση λυση για τα πουλια και την τσεπη μας! Σιγουρα οταν υπαρχει σχαρα αναμεσα απο το ταψακι μπορουμε να παιξουμε μπαλα σε πιο οικονομικες καταστασεις. Μην ακουω ομως βαζω αυτο ο ενας και βαζω το αλλο ο αλλος και υπαρχουν εντασεις υποστηριζοντας το προιον! Γιατι αμα σας ελεγα υπαρχει το ΤΑΔΕ προιον που δε μυριζει, εξαφανιζει την κουτσουλια, δε σηκωνει σκονη, ειναι 100% ακινδυνο για τα πουλια, αλλα κοστιζει 500 ευρω το κιλο, να εβλεπα ποσοι θα τρεχατε να το παρετε.
πλεον ξεκαθαρα για οικονομικους λογους μεταπηδησα απο την αοσμη αμμο γατας που εβαζα, στα περιοδικα των σουπερ μαρκετ!
εχω σχαρα αναμεσα και προβλημα δεν αντιμετωπιζω. Αλλαγμα μια φορα την εβδομαδα, τα πουλια ειναι εντος με εξαερισμο και προβλημα προς το παρων κανενα.
οσον αφορα προιον που σηκωνει σκονη, δε θελω να πω αρνητικο, αλλα γνωριζω προσωπικα ανθρωπο που εχασε γκλοστερ με προβληματα στα ματια, καθως αργησε να το παρει χαμπαρι. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπον
 
...
οσον αφορα προιον που σηκωνει σκονη, δε θελω να πω αρνητικο, αλλα γνωριζω προσωπικα ανθρωπο που εχασε γκλοστερ με προβληματα στα ματια, καθως αργησε να το παρει χαμπαρι. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπον

Η γνώμη του καθ' ενός σεβαστή και χρήσιμη, όπως και η διαφωνία. Εκείνο που νομίζω έχουμε υποχρέωση να κάνουμε είναι να μιλάμε στα "ίσια" , για τις προσωπικές μας εμπειρίες με τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, χωρίς φόβο μη θίξουμε το ένα ή το άλλο.
 
Θα πω 2 υλικα και μου λετε αμα ειναι καλα η οχι ανεξαρτητα τα χρηματα που κοστιζουν. Εχω ακούσει καποιους εκτροφεις και χρησιμοποιουν ζεολιθο και πελλετ. Ειναι καλα υλικα; Εγω φετος χρησιμοποιησα πελλετ και εκανε παρα πολυ καλη δουλεια.
 
αν εχει ξαναμπει, να σβηστει.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Εγώ είμαι της άποψης να μην υπάρχει τίποτα από κάτω. Μία φορά την εβδομάδα καθαρίζω τους πλαστικούς πάτους των κλουβιών και τους κάνω λαμπίκο. Θεωρώ ότι αν καθαρίζεις ΤΈΛΕΙΑ μία φορά την εβδομάδα το πλαστικό τότε δεν υπάρχει θέμα επιπρόσθετου υλικού
 
συγνωμη που στο λεω, αλλα εχεις λανθασμενη αποψη, κατα την γνωμη μου παντα.
 
Για ποιόν λόγο; Αν η καθαριότητα είναι εξασφαλισμένη στον βαθμό που πρέπει τότε για ποιόν λόγο να υπάρχει υλικό κάτω απ' τη σχάρα; Μόνο για την ευκολία μας ίσως. Εμένα όμως μου μοιάζουν προβληματικά (για τα πουλιά, όχι για την ευκολία μας) όλα τα υλικά. Το μόνο που ίσως θα μπορούσα να δεχτώ είναι πευκοβελόνες. Περιέχουν ουσίες μη τοξικές για τα πουλιά, τοξικές όμως για τα μικρόβια της κουτσουλιάς. Επίσης έχουν απορροφητικότητα, υπό την έννοια ότι οι κουτσουλιές βυθίζονται μέσα στο πλέγμα που φτιάχνουν οι βελόνες και ''χάνονται''. Και πάλι όμως τις θεωρώ περιττές σαν λύση, ΑΝ υπάρχει σωστή καθαριότητα (σε αποτέλεσμα και σε συχνότητα)
 
μα μια φορα την εβδομαδα, δεν ειναι τακτικο καθαρισμα, απο την στιγμη που το πλαστικο δεν ειναι απορροφητικο υλικο.

τεσπα, αν με αυτη την μεθοδο δεν εχεις θεματα, εσυ ξερεις καλυτερα.
 
Ας μην είμαστε υπερβολικοί. Τα πουλιά είναι ζωντανοί οργανισμοί. Δε ζουν σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Άλλωστε αν το κλουβί είναι στο μέγεθος που πρέπει τότε η πυκνότητα της κουτσουλιάς σε 6-7 μέρες είναι πολύ μικρή. Δε νομίζω ότι υπάρχει πουλί με σωστό μέγεθος κλουβιού που να απαιτεί καθάρισμα κάθε 2 ή 3 μέρες για να είναι υγιές. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας έχει τις μεθόδους του και τις απόψεις του..

Πάντως θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μας πει ο καθένας κάθε πόσες μέρες καθαρίζει
 
Επειδή διαβάζουν και παιδιά που δεν γνωρίζουν καλό θα είναι να αποφεύγουμε τις υπερβολές και να περιορίζουμε και τα λάθη.
Οι κουτσουλιές των πτηνών σε πρώτη φάση είναι απαραίτητο να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τα πτηνά μας και κατά δεύτερο λόγο να πέφτουν σε υλικό που θα απορροφήσει την υγρασία τους, θα τις στεγνώσει και θα τις καταστήσει σχετικά "ακίνδυνες" και ασφαλώς και άοσμες. Οι μικροοργανισμοί, τα βακτήρια, οι ιοί κλπ βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην κακή καθαριότητα, πολλοί δε από αυτούς μεταφέρονται μέσω αυτών. Η αυξημένη υγρασία συντελεί απόλυτα στην αύξηση των "κινδύνων" αυτής της μορφής.
Όσο πιο απορροφητικό είναι ένα υλικό, τόσο καλύτερο είναι για τα πτηνά ως υπόστρωμα... Και σίγουρα δεν είναι καλή λύση το σκέτο πλαστικό, το αλουμινόχαρτο ή παρόμοια υλικά με μηδενική απορροφητικότητα.
Η υγεία των πτηνών δεν θα πρέπει να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα επειδή το υλικό που μας συστήνεται είναι ακριβότερο από αυτό που ο καθένας μας είχε σκοπό να διαθέσει. Σας μιλάω από προσωπική (αρνητική) εμπειρία...
Δεν είναι θέμα γνώμης ή άποψης, είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθούμε τα πτηνά μας να διαβιώνουν σε χώρους κατάλληλους, καθαρούς και με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.
Αν δεν μπορούμε να τα υπηρετούμε... Τότε καλύτερα να μην τα έχουμε.
 
Τι εννοείς άμεση επαφή; Να τις πατάνε ή απλά να βρίσκονται στο ίδιο κλουβί με τα πουλιά; Εμένα αυτή η αντιμετώπιση μου θυμίζει έναν παλιό συμμαθητή μου που όταν ήμασταν παιδιά οι γονείς του έλεγαν ''μη παίζεις με τα χώματα, έχουν μικρόβια. Μην πας στην αλάνα για ποδόσφαιρο, έχει σκόνη. Μη σκαρφαλώνεις σε δέντρα, θα λερώσεις τα ρούχα σου''. Ο Γιαννάκης ζούσε σε αποστειρωμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα από μια απλή γρίπη να κινδυνέψει να πεθάνει γιατί ο οργανισμός του δεν είχε αντισώματα, αφού δεν ερχόταν συχνά σε επαφή με μικροοργανισμούς.
Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πολύ μεγάλη υπερβολή να χρησιμοποιεί κανείς οποιοδήποτε υπόστρωμα για ένα κλουβί με 1-2 πουλιά που το καθαρίζει συχνά (για μένα το 1 φορά τη βδομάδα είναι σωστή συχνότητα, ίσως κάνω λάθος). Και δεν είναι ζήτημα χρημάτων, ακόμα και να μου χάριζαν ένα τέτοιο αδρανές υλικό σαν φιλοσοφία θα θεωρούσα περιττό να το χρησιμοποιήσω. Δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά για το τι είναι σωστό, λέω απλώς τη δική μου άποψη.

Έχω χρόνια καναρίνια. Είχα χρόνια ζερμπεράκια και καρδερίνες. Ποτέ δεν είχα θέμα μολύνσεων ή παρασίτων (με εξαίρεση το φετινό καλοκαίρι που είχα θέμα ευλογιάς η οποία όμως παρουσιάστηκε λόγω μολυσμένων γαλόπουλων στην περιοχή). Μπορεί να έτυχε βέβαια
 
Δεν προσπαθώ να πείσω εσένα.
Εσύ καλώς ή κακώς έχεις πάρει τις αποφάσεις σου. Προσπαθώ να παροτρύνω τους νέους κυρίως εκτροφείς που πιθανόν να διαβάσουν τα γραφόμενα, να αποφύγουν τα λάθη.
Και για μένα είναι απόλυτα λάθος αυτό που προτείνεις χωρίς να απαιτείτε περισσότερη συζήτηση. Για να μη φανεί λοιπόν ως αντιπαράθεση μένω χωρίς συνέχεια στη συζήτηση... σ' αυτά.
 
Back
Top