Featured Στρώμα υγιεινής στους πάτους των κλουβιών των πουλιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Εγώ είμαι της άποψης ότι το ''ακραίο'' είτε από αριστερά, είτε από δεξιά, είναι επικίνδυνο :D
Ούτε το να ζουν - ζούμε σε αποστειρωμένο περιβάλλον, είναι καλό (και φέρνει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα), αλλά φυσικά ούτε το να ζουν μέσα στη βρώμα και τα μικρόβια..
Η καθαριότητα στη βδομάδα είναι πολύ ''τραβηγμένη'' και επειδή όπως ανέφερε ο Γιάννης, εδώ δεν είμαστε για να λέμε ''δεν πειράζει'', αλλά για να ενημερώνουμε και να τονίζουμε το ΣΩΣΤΟ...
Συνονόματε μπορεί να το κάνεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και το ενδεδειγμένο, η αυτό που μπορεί να προτείνεται σαν ασφαλής και χωρίς κινδύνους πρακτική...
 
Η γνώμη όλων είναι σεβαστή αλλά και ο αντίλογος το ίδιο. Φαντάζομαι αυτός είναι ο μόνος τρόπος συζήτησης πολιτισμένων ανθρώπων.
-Η Ευλογιά των καναρινιών δεν έχει καμία σχέση με την ευλογιά των πουλερικών. Πρόκειται για τελείως διαφορετικούς ιούς.
Κατά τα άλλα, σαν μεγάλα παιδιά μπορούμε όλοι να καταλάβουμε, τί σημαίνει καθαριότητα και τι σημαίνει υπερβολή.
Προσωπικά νομίζω οτι ένα υλικό βάσης που μειώνει την υγρασία των ακαθαρσιών και της οσμής, προσφέρει στην υγιεινή των πουλιών μας.
-Αλλά πέραν απ' αυτό δεν θα ήθελα ποτέ να κάθομαι να πλένω πλαστικά ή μεταλλικά ταψιά που έχουν επάνω τους ξεραμένες κουτσουλιές μιας εβδομάδας. Ούτε να υποδεχτώ δυό ανθρώπους που θέλουν να δούν ή να μάθουν πέντε πράγματα για τις ποικιλίες που εκτρέφω, μέσα στην αποπνικτική βρώμα που εκπέμπεται απο τις ακαθαρσίες 100-150 πουλιών έστω και για 24 ώρες όταν δεν υπάρχει απορροφητικό υλικό βάσης.
 
Μάκη αν μιλάμε για 100-150 πουλιά κι εγώ μαζί σου. Έχεις ΑΠΌΛΥΤΟ δίκιο. Εγώ μιλάω για τα δικά μου 7 καναρίνια. Που δεν είναι σε ένα δωμάτιο εκτροφείο 5χ5 με 10 ζευγαρώστρες η μια πάνω στην άλλη, αλλά σε κανονικά δωμάτια του σπιτιού μου. Και φυσικά δε μυρίζουν καθόλου. Αν είχα 100-150 καναρίνια είναι προφανές ότι θα ακολουθούσα τη τακτική σου... Καταρχάς θα ήθελα 3 μέρες για να καθαρίσω αν ακολουθούσα τη δική μου τακτική.

Για την ευλογιά έχω γράψει σε άλλο post ότι όντως το στέλεχος της γαλοπούλας είναι διαφορετικό από το στέλεχος των καναρινιών. Όμως από την έρευνα που έχω κάνει έχω διαπιστώσει ότι δυνητικά μπορεί να προσβάλει και άλλους οργανισμούς και να εκδηλωθεί ήπια ή και καθόλου. ΠΟΤΈ δεν είχαν ευλογιά τα πουλιά μου, ούτε άλλο ζώο στη περιοχή μου. Το καλοκαίρι που μας πέρασε γαλόπουλα της περιοχής είχαν σοβαρό πρόβλημα με ευλογιά (πρώτη φορά γίνεται αυτό στην περιοχή), μετά από 10 μέρες ΌΛΑ τα καναρίνια μου είχαν γύρω από τα μάτια τους σπυράκια. ΑΚΡΙΒΏΣ όπως τα γαλόπουλα του γείτονα που είχαν ευλογιά.

Οι εδώ κτηνίατροι ξέρουν ελάχιστα από καναρίνια. Φοβήθηκα ότι θα χάσω τα πουλιά, επικοινώνησα με συλλόγους καναρινόφιλων στην υπόλοιπη ελλάδα και ζήτησα το εμβόλιο του ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ. Δε κατάφερα να το πάρω (αλλά δεν είχε και νόημα γιατι τα πουλιά μου είχαν ήδη μολυνθεί). Στην απελπισία μου αποφάσισα να ρισκάρω. Τα εμβολίασα με εμβόλιο κατά του στελέχους που προσβάλει τα γαλόπουλα και ακολούθησα παράλληλα αγωγή με beaphar bogena astricycline. Επικίνδυνο θα μου πεις; Ναι, ήταν. Η ουσία είναι ότι δεν έχασα κανένα πουλί και σήμερα είναι υγιέστατα (φυσικά τα σπυράκια εξαφανίστηκαν).
 
... Και τώρα νομίζεις, οτι το εμβόλιο για τις γαλοπούλες και το astricycline , έδωσε την απάντηση στην ξηρή ευλογιά ( Dry or Skin Form) που είχαν τα πουλάκια. Η γνώμη μου είναι οτι δημιούργησες ΛΑΘΟΣ εντύπωση. Η ευλογιά αυτού του είδους κάνει τον κύκλο της και περνάει όπως ξέρεις, πολύ εύκολα, αν εξελιχθεί σε ένα καθαρό περιβάλλον με μια σχετική απολύμανση. H χρήση του εμβολίου CANARY POX είναι χρήσιμη διότι αντιμετωπίζει και τον δεύτερο τρόπο εμφάνισης του ιού (Wet or Throat Form), αλλά και την πιθανότητα ταυτόχρονης εμφάνισης και των δύο. Ξέρεις, η παρατήρηση κάποιων συμπτώσεων απο εμάς που δεν έχουμε πτηνιατρικές γνώσεις, δεν αποτελεί "έρευνα".
- Οσον αφορά τον τρόπο και την συχνότητα καθαρισμού σε κλουβιά που βρίσκονται μέσα στο σπίτι συμφωνώ κι' εγώ οτι αναφορά μπορεί να γίνει μόνον στις ανοχές της μύτης του καθ' ενός μας. :)
 
Mάκη, δεν ξέρω την εγκυρότητα του άρθρου γιατί περιέχει αντιφάσεις, αλλά αναφέρει ότι κότα, περιστέρι, γαλοπούλα, καναρίνι, μπορεί να μολυνθούν μεταξύ τους. Δεν το θεωρώ απίθανο αφού μιλάμε για ''ευλογιά'', έστω και με παραλλαγές ανά είδος.

http://www.oem-malinois.gr/astheneies.html
 
Και απ τη βιβλιογραφία και από κτηνιάτρους έμαθα ότι το στέλεχος της ευλογιάς ενός πτηνού μπορεί ΔΥΝΗΤΙΚΆ να μολύνει άλλο πτηνό (έστω ηπιότερα) στο οποίο δεν είναι εξειδικευμένο όπως το αντίστοιχο στέλεχος. Τόνισα άπειρες φορές ότι ΠΌΤΕ στη περιοχή μου δεν υπήρχε ευλογιά σε ΚΑΝΈΝΑ πτηνό. Επομένως για μένα το να εμφανίσουν γαλόπουλα και καναρίνια ΤΗΣ ΊΔΙΑΣ ΆΝΟΣΗΣ ΩΣ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΟΧΉΣ ευλογιά και μάλιστα ΤΑΥΤΌΧΡΟΝΑ... Ε... Δε μπορεί... Πρέπει να υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους.

Μάκη δεν νομίζω τίποτα, ούτε για το εμβόλιο για τις γαλοπούλες ούτε για το astricycline. ΔΕΝ είμαι κτηνίατρος. Εγώ απλά ανέφερα τι έκανα στην απελπισία μου και ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Προφανώς έκανε τον κύκλο της και έφυγε, αν εγώ βοήθησα σε αυτό δεν μπορώ να ξέρω. Και ΔΕΝ έκανα τον υπαινιγμό: ''τα γιάτρεψα''. Θα σου πω όμως ότι 1) πέθαναν αρκετά γαλόπουλα και 2) όλοι οι κτηνίατροι μου είπαν ότι όσα πτηνά πάσχουν από ευλογιά είναι ΙΔΙΑΊΤΕΡΑ ευαίσθητα σε δευτερογενείς μολύνσεις (γιαυτό κάποιοι από αυτούς μου πρότειναν astricycline). Τα συμπεράσματα δικά σας, εγώ απλώς ανέφερα γεγονότα

Και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι τα κλουβιά μου δε μυρίζουν ούτε στη δική μου μύτη, ούτε στις άλλες μύτες που ζουν εδώ μέσα, ούτε στις μύτες που μας επισκέπτονται. Γιατί είναι καθαρά κλουβιά, όπως πρέπει να είναι.

Υ. Γ.: Όχι, δεν είμαστε συναχωμένοι :)
 
Nικόλα γιατρός δεν είμαι, άρα η γνώμη μου έχει το βάρος της γνώσης μου που προκύπτει απο τα λεγόμενα των γιατρών (Ελλήνων και ξένων) στα σεμηνάρια που έχω παρακολουθήσει. Τίποτα περισσότερο. Εκείνο που ξέρω είναι οτι η ευλογιά που κτυπάει τα ωδικά δεν είναι το ίδιο στέλεχος με αυτό που βασανίζει τα οικόσιτα και τα περιστέρια.

Υ. Γ Νίκο Passenger. O.K κατάλαβα το σκεπτικό..
 
Nαι, κανείς μας δεν είναι, αλλά και ο Έμπολα απ'αλλού ξεκίνησε και τώρα δεν μπορούν να τον μαζέψουν...όταν μιλάμε για ιούς, στελέχη ασθενειών, δευτερογενείς λοιμώξεις και μολύνσεις, δε νομίζω ότι και γιατροί μπορούν να είναι κατηγορηματικοί.
 
Εγω προσωπικα με βετεξ νερο και ξυδι καθαριζω την σχαρα και δεν εχω καποιο προβλημα :)
 
Βρήκα αυτήν την εταιρία με ζεόλιθο και επειδή έχει αρκετά καλές τιμές σας ενημερώνω μήπως κάποιοι ενδιαφέρονται ECONIK ζεόλιθος προϊόντα ζεόλιθου βιοτεχνολογία για διαχείριση λυμάτων οικολογικά προϊόντα για οικιακή και βιομηχανική χρήση .
Μαρία έχεις χρησημοποιήσει ζεόλιθο; Τελευταία μου το πρότειναν σε petshop ως την τελευταία λέξη..
Είχε μια πανάκριβη συσκευασία 3 ή 5 κιλών προς 9 ευρώ αλλά μου πρότεινε να πάρω 25κιλο προς 18,5ευρώ που βγαίνει 0,74 το κιλό,όσο πέρνω και την αμμο περίπου. Δεν είδα διαμέτρους των κόκκων αλλά εάν είχα επιλογή τί μέγεθος κόκκων να διάλεγα; Αν βρώ και κάποιο μέρος μεσα στο σπίτι να κρύψω το 25κιλο τσουβάλι απο τη φίλη μου θα ήταν το ιδανικό!
 
Μαρία έχεις χρησημοποιήσει ζεόλιθο; Τελευταία μου το πρότειναν σε petshop ως την τελευταία λέξη..
Είχε μια πανάκριβη συσκευασία 3 ή 5 κιλών προς 9 ευρώ αλλά μου πρότεινε να πάρω 25κιλο προς 18,5ευρώ που βγαίνει 0,74 το κιλό,όσο πέρνω και την αμμο περίπου. Δεν είδα διαμέτρους των κόκκων αλλά εάν είχα επιλογή τί μέγεθος κόκκων να διάλεγα; Αν βρώ και κάποιο μέρος μεσα στο σπίτι να κρύψω το 25κιλο τσουβάλι απο τη φίλη μου θα ήταν το ιδανικό!
Νομίζω πως 3 έως 6 χιλιοστά είναι ιδανικό...
Το πιο μικρό παρασύρεται σαν σκόνη από τα ρεύματα αέρα και το μεγαλύτερο εμποδίζει συνήθως στις σχάρες...
 
Ο ζεόλιθος είναι φοβερό ορυκτό. Θέλει μεγάλη προσοχή στις ποσότητες που χρησιμοποιήται, καλό είναι να ρωτήσετε εναν πτηνιατρο. Φανταστείτε οτι σε μια πισίνα 5χ15 μέτρων χρησιμοποιείται μια χούφτα ζεόλιθου σε διχτάκι εντος του σκίμερ της πισίνας.
 
Γιάννη Μισαλουρή εσύ τι υλικό χρησιμοποιείς;
Εξαρτάται από την περίοδο, αλλά εγώ δεν αποτελώ παράδειγμα σωστής εκτροφής...
Παλεύω μεταξύ του σωστού, του εύκολου και του οικονομικού...
Κατά την άποψή μου το καλύτερο είναι τα ροκανίδια από το ξύλο οξιάς...
Και απορροφητικό, και φτηνό και με μεγάλη διάρκεια...
 
καλησπέρα φίλοι μου! το υλικό που εγώ χρησιμοποιώ είναι χαρτοβάμβακας. χρησιμοποιείται σε πολλούς επαγγελματικούς χώρου(εστιατόρια,ξενοδοχεία, μουσείας κ. Α) μιας και είναι καλύτερο σε απορροφητικότητα όσο και σε αντοχή και κυκλοφορεί και αποστειρωμένο. Για να είμαι 100% ειλικρινής,όμως, σκέφτομαι να το γυρίσω στον ζεόλιθο.
 
Αν και μεχρι στιγμης εχω μονο παπαγαλο.
Το υλικο που χρησιμοποιω για υποστρωμα, ειναι το υποσεντονο.
Βρισκεται στο super market, με τιμη 3,9 το πακετο.
Εχει δεκαπεντε φυλλακαι μου κραταει αν θυμαμαι καλα,2-2,5 μηνες.
Με αλλαγες μια η δυο φορες την εβδομαδα αναλογα.
Δεν εχει καθολου μυρωδιες και το θεωρω μια πολυ καλη λυση.

 
Αυτήν την στιγμή χρησιμοποιώ αποκλειστικά άσπρο χαρτί Α4.
Όμως με την επόμενη παραγγελία της τροφής θα καταλήξω και εγώ στον ζεόλιθο.
 
Έχει προστεθεί και ο ζεόλιθος στη δημοσκόπηση, μιας και η χρήση του ως υλικό υγιεινής είναι πλέον συχνή τα τελευταία χρόνια κάτι που δεν συνέβαινε όταν ξεκίνησε η συγκεκριμένη συζήτηση.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο μπορείτε πλέον όσοι έχετε ψηφίσει να αλλάξετε την ψήφο σας εφόσον χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο υλικό έτσι ώστε να είναι η δημοσκόπηση όσο το δυνατόν πιο επίκαιρη και έγκυρη.
 
Back
Top