Featured Στρώμα υγιεινής στους πάτους των κλουβιών των πουλιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Κάθε ποτέ αλλάζουμε το ροκανίδι οξείας από το κλουβί;
Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του κλωβού, τον αριθμό των πουλιών και το μέγεθος της ρύπανσης που έχει γίνει σ' αυτό.
Κοντολογίς η οσμή και η εικόνα του θα πρέπει να είναι ο μοναδικοί καταληκτικοί για την απομάκρυνσή του παράγοντες.
Αν το μέγεθος και ο αριθμός των πουλιών είναι σε αρμονία, ο καιρός ευνοϊκός και η διατροφή σωστή μπορεί να κρατήσει 3-4 βδομάδες.
Προσοχή όμως... όχι ως νόμος αλλά ως προσδόκιμο.
 
Έτσι ακούγετε καλό για ζευγαρωστρες 60 επι 38 επι 28 με με δυο πουλιά μέσα. Ευχαριστώ πολύ για την απαντηση
 
Έτσι ακούγετε καλό για ζευγαρωστρες 60 επι 38 επι 28 με με δυο πουλιά μέσα.
Πιθανόν μιλάς για τις κινέζικες..
Αν ναι σε αυτές να λογαριάζεις και μια αρκετά σοβαρή διασπορά από τα φτερουγίσματα των πουλιών μια και το ταψάκι συλλογής είναι σχετικά ρηχό...
 
Αν βάλουμε ζεόλιθο καλύτερα ψιλό ή χοντρό?
Αν είναι καλύτερα ή χειρότερα μόνο εσύ μετά από δοκιμές θα το διαπιστώσεις.
Αλλά ακόμη κι αυτός... σε ρηχά ταψάκια... Βγάζει αρκετή σκόνη ανάλογα βέβαια με το μέγεθος και την ποιότητά του.
 
Για ρηχά ταψάκια μήπως είναι καλύτερα ο χοντρός;Γιατί τον ψιλό αν τον φτάνουνε θα τον τσιμπάνε.
Πάντως εγώ αυτό που με προβληματίζει είναι το εξής.Αν βάλω χαρτί το αλλάζω ανά δυο το πολύ 3 μέρες.Αν βάλω κάτι με σκοπό να κρατήσει παραπάνω το πρόβλημα που μου έρχεται στο μυαλό είναι αν θελήσω να πλύνω νωρίτερα τη σχάρα. Τότε τα πουλιά σίγουρα θα κατέβουνε στον πάτο και θα αρχίσουνε να ψαχουλεύουν και επειδή θα έχει πέσει σίγουρα καμιά αυγοτροφή προηγούμενων ημερών ή κανά πράσινο φύλλα γλυστρίδας κτλ θα ήτανε πρόβλημα να φαγωθεί πιστεύω. Τώρα δεύτερες σχάρες δύσκολο να βρεις.
Πάντως τα χαρτιά με έχουνε κουράσει. Τους βάζεις κανά μπάνιο και πρέπει να το πλύνεις εκτός αν έχεις εξωτερική μπανιέρα. Τελευταία βγάζω τον πάτο και το αφήνω με τη σχάρα στο πάτωμα του μπαλκονιού αλλά πρέπει να είσαι από κοντά μην πλησιάσει κάτι το κλουβί. Θα δοκιμάσω ζεόλιθο της quiko.
 
Τότε τα πουλιά σίγουρα θα κατέβουνε στον πάτο και θα αρχίσουνε να ψαχουλεύουν
Μπορείς για λίγη ώρα μέχρι να πλύνεις να βάλεις κάποιο χαρτί ακόμα και από περιοδικό, δεν θα το τσιμπήσουν σε τόσο λίγο διάστημα.
Θα δοκιμάσω ζεόλιθο της quiko.
Ψάξε λίγο τις τιμές εφόσον είναι για υπόστρωμα.
 
15 ευρώ για 25 κιλά καλά είναι μου φαίνεται.
Μπορείς για λίγη ώρα μέχρι να πλύνεις να βάλεις κάποιο χαρτί ακόμα και από περιοδικό, δεν θα το τσιμπήσουν σε τόσο λίγο διάστημα.
Μαρία τα μικρά και τα θηλυκά όταν έχουνε χαρτί κάνουνε σαν παλαβά. Μόνο τα ενήλικα αρσενικά δεν πολυασχολούντε. Για παράδειγμα όταν βγάζω το ταψί να το πλύνω και μένουνε με τη σχάρα βάζω κόλλες λευκές ανάμεσα στα κλουβιά για να μην κουτσουλήσουν τα από πάνω τα από κάτω τους. Ε εκεί τα από κάτω κρεμιούντε σαν τρελά για να τσιμπάνε την κόλλα. Ομοίως όταν μπει το ταψί με καινούργια φύλλα και βγάλω τη σχάρα για να την πλύνω αμέσως θα πάνε στον πάτο και θα τσιμπάνε μέχρι να τους ξαναεπιστρέψω τη σχάρα.Άσε που μου κάνει περιέργεια που γουστάρουνε να πατάνε στο ταψί με ανοιχτά τα δάχτυλα.
Ζητώ συγνώμη είπα της quiko πριν ενώ εννοούσα της landmark καμία σχέση.
 
Ε εκεί τα από κάτω κρεμιούντε σαν τρελά για να τσιμπάνε την κόλλα. Ομοίως όταν μπει το ταψί με καινούργια φύλλα και βγάλω τη σχάρα για να την πλύνω αμέσως θα πάνε στον πάτο και θα τσιμπάνε μέχρι να τους ξαναεπιστρέψω τη σχάρα.
Εντυπωσιακό!
Άσε που μου κάνει περιέργεια που γουστάρουνε να πατάνε στο ταψί με ανοιχτά τα δάχτυλα.
Και οι παπαγάλοι θέλουν που και που πλάτωμα, εγώ πιστεύω πως πρέπει να μελετηθεί ένα πλάτωμα σαν χώρος κούρνιας αν θέλουν να ξεκουράζουν τα πέλματα. Το θεωρώ μεγάλη καταδίκη πάνω στα κλαδιά συνέχεια.
Δεν πατάνε τα πουλιά στο έδαφος στην φύση;
εννοούσα της landmark
👍
 
Λάμπρο εγώ που χρησιμοποιώ αυτόν karderines.gr/vlog/Πτηνά/Υγεία- Υγιεινή/Υποστρώματα-πτηνών/Landmark-Ζεόλιθος-25-κιλά-χονδρός θέλω να τον σταματήσω και το έχω κάνει εν μέρει.
Ο λόγος, πιάνουν πετραδάκια και γεμίζουν τις ταίστρες και τις αυγοθήκες.Αυτά τα πετραδάκια είναι σίγουρα μολυσμένα 100%. Όλα φυσικά έχουν να κάνουν με την απόσταση του πάτου απο την σχάρα.
Αν πάρεις να πάρεις χοντρό λόγω σκόνης, βασικά μέσα ή έξω τα έχεις;
Σε ρηχό ταψί που αναγκαστικά θα γεμίζει μέχρι επάνω με ζεόλιθο τα τσόφλια υπερχειλίζουν και με λίγο πέταγμα ή αεράκι βρωμίζουν παντού.
Γενικά δεν είναι κακός απλά εξαρτάται πάντα απο τις εγκαταστάσεις.
Έχω να σου δώσω αν θές👍
 
Έξω τα έχω με ρηχό ταψί.Αν βάλω μια ελαφριά στρώση πάλι θα γεμίζει λες; Δεν ξέρω οι κόλλες οι λευκές με έχουνε κουράσει. Είμαι και εγώ ψείρας και τα αλλάζω συχνά. Δοκίμασα το cats best universal το οποίο δεν ήτανε κακό αλλά όταν το καθάρισα είδα κάτι ζωύφια σαν κατσαριδάκια πολύ μικρά με φτερά.Αμέσως το πέταξα και δεν ξέρω πως βρεθήκανε εκεί.
Θα τραβήξω βιντεάκι να δείτε την μάχη για τα χαρτιά. Μαρία για την ξεκούραση δεν έχεις άδικο και το βλέπω κάποιες φορές στο ξυλάκι τα κρατάνε ανοιχτά τα πόδια σαν να θέλουνε να ξεμουδιάσουνε τα κακόμοιρα.
 
Καλημέρα σε όλους. Αν και στην αρχή είχα ψηφίσει άμμο γιατί την χρησιμοποιούσα το τελευταίο τρίμηνο χρησιμοποιώ ζεόλιθο. Συγκεκριμένα έχω 60αρες ζευγαρωτές τις κινέζικες και κάνω την έξεις διαδικασία. Ρίχνω στο πάτο ψειροσκονη βάζω από πάνω 3 χαρτιά Α4 και μετά στρώνω τον ζεόλιθο. Η αλλαγή γίνεται ανάλογα τα πούλια που έχω μέσα στις ζευγαροστες από 3 ημέρες μέχρι 7.
 
γεια σας το τριμμενο πελλετ που χρησιμοποιηουν για τα κουνελια ειναι καλο, το δοκιμασε κανενας;
 
Λοιπόν, μετά από μεγάλο διάστημα δοκιμών κατέληξα σε πόρισμα και αυτό θα κάνω μόνιμα από εδώ και πέρα:

Σχάρα μόνο κατά την αναπαραγωγική περίοδο και μέχρι τον απογαλακτισμό των νεοσσών. Από κάτω ζεόλιθο γιατί καθαρίζεται εύκολα αλλά γενικά μπορούμε να βάλουμε οτιδήποτε.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δε θα χρησιμοποιώ σχάρα και θα βάζω μόνο χοντρό ζεόλιθο στον πάτο. Καθάρισμα μια φορά την εβδομάδα (μόνο τα σημεία με κουτσουλιές και αναπλήρωση του υποστρώματος με νέο σε εκείνα τα σημεία).
Μόνος περιορισμός να μην υπάρχει υπερπληθυσμός στα κλουβιά.
 
Σχάρα μόνο κατά την αναπαραγωγική περίοδο
Σχάρα θα βάζεις μόνο τότε για να μην τα ενοχλείς με συχνές καθαριότητες;

(ΥΓ:θα σε φάνε ζωντανό προβοκάτορα! 🙂
 
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δε θα χρησιμοποιώ σχάρα

Εγώ πάντως θα σου πρότεινα να το ξανασκεφτείς. Η σχάρα μεταξύ άλλων κρατά σε απόσταση αλλοιωμένα υπολείμματα τροφών που έχουν ξεμείνει στον πάτο(π.χ. Φρούτα ή λαχανικά) μέχρι τον επόμενο εβδομαδιαίο καθαρισμό.
 
Σχάρα θα βάζεις μόνο τότε για να μην τα ενοχλείς με συχνές καθαριότητες;

(ΥΓ:θα σε φάνε ζωντανό προβοκάτορα! 🙂

Καλά, εγώ έτσι κι αλλιώς δεν τα ενοχλώ γενικά. :)
Το κάνω κυρίως λόγω του υπερπληθυσμού που υπάρχει εκείνη την περίοδο στη ζευγαρώστρα. Πολλές κουτσουλιές κάτω, σε συνδυασμό με υπολείμματα αυγών κτλ... Ε, όταν αρχίσουν να κόβουν βόλτες και τα μικρά γίνεται λίγο μπάχαλο στο έδαφος.

Πάντως δεν το λέω ''προβοκατόρικα'', ειλικρινά πιστεύω πως είναι ο καλύτερος τρόπος.

Εγώ πάντως θα σου πρότεινα να το ξανασκεφτείς. Η σχάρα μεταξύ άλλων κρατά σε απόσταση αλλοιωμένα υπολείμματα τροφών που έχουν ξεμείνει στον πάτο(π.χ. Φρούτα ή λαχανικά) μέχρι τον επόμενο εβδομαδιαίο καθαρισμό.

Τα έχω σκεφτεί και δοκιμάσει όλα πολλάκις στο παρελθόν. Απλά πιστεύω πως αυτά που φοβόμαστε ''θεωρητικά'', που όντως υπάρχουν ως ενδεχόμενα, δεν έχουν τόσες πολλές πιθανότητες να συμβούν. Γενικά τα οφέλη είναι αρκετά και υπερκαλύπτουν τους όποιους κινδύνους.
 
Πάντως δεν το λέω ''προβοκατόρικα'', ειλικρινά πιστεύω πως είναι ο καλύτερος τρόπος.
Τώρα που πάλιωσα και εγώ, δεν θα διαφωνήσω μαζί σου. Συμφωνώ οτι είναι ένα πολύ καλό σύστημα.
Προσωπικά δεν με βολεύει ο ζεόλιθος πια αλλά καταλαβαίνω οτι με τον τρόπο σου θα λειτουργεί καλύτερα απο ότι άλλα.
Το μειονέκτημα σε αυτά που ανέφερες είναι οτι δεν γίνεται σε κλουβάκια με λεκάνη. Εφαρμόζεται μόνο σε αυτές που έχουν συρτάρι ή τελος πάντων τότε είναι κάτι αρκετα πρακτικό.
 
Back
Top