Featured Στρώμα υγιεινής στους πάτους των κλουβιών των πουλιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Το μειονέκτημα σε αυτά που ανέφερες είναι οτι δεν γίνεται σε κλουβάκια με λεκάνη. Εφαρμόζεται μόνο σε αυτές που έχουν συρτάρι ή τελος πάντων τότε είναι κάτι αρκετα πρακτικό.

Μέχρι πρόσφατα αυτός ήταν και για μένα ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας. Ωστόσο μετά από δοκιμές έχω φτάσει σχεδόν στο αντίθετο άκρο. Στα ''κλασικά'' κλουβιά με λεκάνη κόβω τη σχάρα από τον πάτο. Υπερέχουν στο ότι λόγω του ύψους της λεκάνης δεν πετάγεται σχεδόν καθόλου ζεόλιθος έξω. Και καθαρίζεται και πιο εύκολα το πλαστικό. Ενώ σε αυτές με τα μεταλλικά συρτάρια που είναι χαμηλά γίνεται ένας μικρός χαμός τριγύρω από το κλουβί. Βέβαια οι πλαστικές λεκάνες δεν έχουν το πλεονέκτημα να είναι συρταρωτές και να βγαίνουν με μια κίνηση αλλά έχω βρει έναν τρόπο να τις βγάζω για καθάρισμα που πρακτικά μηδενίζει το ενδεχόμενο να δραπετεύσει το πουλάκι την ώρα που την αφαιρώ.
 
Μπορείς να αναλύσεις λίγο τα πλεονεκτήματα της μεθόδου σου @patrickios, χάριν των οποίων αξίζει το ρίσκο που λες πως υπάρχει;
 
Μπορείς να αναλύσεις λίγο τα πλεονεκτήματα της μεθόδου σου @patrickios, χάριν των οποίων αξίζει το ρίσκο που λες πως υπάρχει;

Θα τα αναφέρω συνοπτικά για να μην μπλέκουμε με αναλύσεις.

- Σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, είναι πανεύκολο στο καθάρισμα. Βγάζεις τον πάτο, αφαιρείς τις περιοχές με τον λερωμένο ζεόλιθο, συμπληρώνεις λίγο καινούριο και τέλος. Δεν ασχολείσαι με καθάρισμα και πλύσιμο σχάρας.

- Η κουτσουλιά πάνω στο ζεόλιθο στεγνώνει πολύ γρήγορα και επιπλέον ο ζεόλιθος από μόνος του έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες (δεν ξέρω βέβαια ακριβώς σε τι βαθμό). Οπότε δε νομίζω να είναι πιο επικίνδυνη μια κουτσουλιά πάνω σε ζεόλιθο απ'ότι ένα υπόλειμμα κουτσουλιάς πάνω στο σύρμα της σχάρας που κάνει ώρες να στεγνώσει.

- Παρατηρώ πως όσα πουλάκια περνάνε χρόνο στον πάτο (γιατί κάποια δεν κατεβαίνουν ούτε με σχάρα ούτε χωρίς) απολαμβάνουν ιδιαίτερα την εξερεύνηση του εδάφους και στο βαθμό που αυτή η διαδικασία τους προσφέρει ηρεμία πιστεύω πως έχει ευεργετική επίδραση πάνω τους.

- Επίσης και από μικροβιολογική σκοπιά να το πάρουμε, η ύπαρξη ελεγχόμενης ποσότητας μικροβίων στο περιβάλλον των πτηνών μας (δεν εννοώ φυσικά να τα έχουμε μέσα στη βρωμιά) οδηγεί σε μια συνεχή επαγρύπνηση και εξάσκηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος με αποτέλεσμα να γίνονται ανθεκτικότερα στα μικρόβια του περιβάλλοντός τους αλλά και γενικότερα.
Βασικά, εάν έχεις ούτως ή άλλως υγιή πουλιά, δεν είναι καν ρίσκο.
 
ο ζεόλιθος από μόνος του έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες
Προσωπικά δεν βρίσκω γενικά λάθος τις σκέψεις σου. Ο ζεόλιθος έχει αποτοξινωτική δράση και τον εμπιστεύομαι ιδιαίτερα.
Εκείνο που με προβληματίζει είναι πως ο ζεόλιθος υποστρώματος δεν είναι καθαρός-βρώσιμος και... Τι άλλο περιέχει;
Επίσης έχει μεγάλο ποσοστό σκόνης και είναι μεγάλης κοκκομετρίας και έχει εγείρει κάποιες ενστάσεις ο @ianos τις οποίες έχω κρατήσει στην μνήμη μου περί πρόκλησης αναπνευστικών προβλημάτων εξ αιτίας αυτής της σκόνης.
Διαφορετικά επικροτώ την άποψή σου και περί του αγχολυτικού τσιμπολογήματος των πουλιών στο έδαφος.
 
Πατρίκιε, το είχα σκεφτεί κι εγώ να βγάλω τις σχάρες, αλλά έπειτα παρατήρησα οτι όταν βάζω αυγό, μερικά κομματάκια πέφτουν στον πάτο του κλουβιού, και με το δεδομένο οτι δεν βάζω αυγό καθημερινά, είδα ότι τα πουλιά προσπαθούσαν ανεπιτυχώς βέβαια να παρακάμψουν τη σχάρα και να τσιμπήσουν τα υπολείμματα της προηγούμενης ημέρας. Έτσι το ξανασκέφτηκα και αποφάσισα οτι θα ηθελα να το αποφύγω το όλο ρίσκο.
 
Εκείνο που με προβληματίζει είναι πως ο ζεόλιθος υποστρώματος δεν είναι καθαρός-βρώσιμος και... Τι άλλο περιέχει;
Επίσης έχει μεγάλο ποσοστό σκόνης και είναι μεγάλης κοκκομετρίας και έχει εγείρει κάποιες ενστάσεις ο @ianos τις οποίες έχω κρατήσει στην μνήμη μου περί πρόκλησης αναπνευστικών προβλημάτων εξ αιτίας αυτής της σκόνης.

Και τα δύο είναι εύλογα ερωτήματα και τα σκέφτηκα κι εγώ. Για το πρώτο, αν και πάλι δεν ξέρουμε στατιστικά στοιχεία για τις πιθανές επιπτώσεις από την κατανάλωση άλλων ουσιών που μπορεί αν υπάρχουν μαζί με το ζεόλιθο, παίρνω τη μεγαλύτερη κοκκομετρία που υπάρχει και δεν μπορούν να τον φάνε. Αυτό εν μέρει βοηθάει και στο δεύτερο που ανέφερες, καθώς ο χοντρός ζεόλιθος και ειδικά ορισμένες μάρκες (δεν ξέρω εάν έχει να κάνει με την ποιότητα ή όχι) έχουν πολύ λίγη σκόνη σε σχέση με τον ψιλό ζεόλιθο. Και αν το συνδυάσεις και με αυτό που που είπα πριν ως προς το να μην υπάρχει υπερπληθυσμός στα κλουβιά, πρακτικά δε σηκώνεται καθόλου σκόνη από τα πεταρίσματα. Βέβαια για να είμαι ''δίκαιος'', σίγουρα θα υπάρχει ένα ποσοστό ''αόρατης σκόνης'' που θα κυκλοφορεί, αλλά ειδικά σε εξωτερική εκτροφή με καλό αερισμό δε νομίζω να υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Δεν μπορώ βέβαια να είμαι κατηγορηματικός, αλλά προσωπικά αυτό εκτιμώ με όσα έχω δει μέχρι στιγμής.

Πατρίκιε, το είχα σκεφτεί κι εγώ να βγάλω τις σχάρες, αλλά έπειτα παρατήρησα οτι όταν βάζω αυγό, μερικά κομματάκια πέφτουν στον πάτο του κλουβιού, και με το δεδομένο οτι δεν βάζω αυγό καθημερινά, είδα ότι τα πουλιά προσπαθούσαν ανεπιτυχώς βέβαια να παρακάμψουν τη σχάρα και να τσιμπήσουν τα υπολείμματα της προηγούμενης ημέρας. Έτσι το ξανασκέφτηκα και αποφάσισα οτι θα ηθελα να το αποφύγω το όλο ρίσκο.

Ε λογικός είναι ο προβληματισμός σου. Κι εγώ τα σκεφτόμουν αυτά πριν κατασταλάξω. Απλά εμένα αυτό δε με επηρεάζει πλέον γιατί όπως έχω πει, αυγό δίνω μόνο κατά την αναπαραγωγή. Και στην αναπαραγωγή όπως έγραψα νωρίτερα βάζω σχάρες. 😉 χαχα.
 
Καλησπέρα σας, διάβασα όλη την ενότητα και κατέληξα σε πελλετ σαν αυτό που βάζουμε στα κουνέλια. Πιστεύω να κάνει διότι με την άμμο σκούπιζα συνέχεια τα "απέξω" και το χαρτί κουζίνας που δοκίμαζα πάντα το κάνανε χίλια κομμάτια.
 
Κυριάκο, όπως διάβασες, όλα τα υλικά έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Το καλύτερο εξαρτάται από τις συνήθειές καθενός και τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο. Τα πέλετς είναι μια καλή λύση πάντως. Αν μπορείς, βρες μια μικρή συσκευασία για να δοκιμάσεις πώς θα λειτουργήσει σε σένα. Μετά, ενημέρωσε αν θέλεις και το θέμα μας εδώ.
 
Προσφάτως και επειδή θα έλειπα για λίγες ημερες χρησιμοποίησα ζεόλιθο υψηλής κοκκομετριας ως υπόστρωμα. Δεν σηκώνεται σκόνη, δεν υπαρχει μυρωδιά, και ειμαι πολυ ευχαριστημένος. Φυσικά θα συνεχίσω στο εφεξής με χαρτί κουζίνας, ώστε να καθαρίζω πιο συχνα και να βλεπω και τις κουτσουλιές, αλλά όταν θα ειναι να λείψω για μικρά χρονικά διαστήματα θα βάζω ζεόλιθο
 
Για να εξαλείψω όσο μπορώ τη σκόνη από το ζεόλιθο, το κοσκινίζω πρώτα σε ψιλό κόσκινο. Βγάζει αρκετή σκόνη αν και ο ζεόλιθος είναι 3-5mm την οποία την αδειάζω στα φυτά μου.
 
Να πω και γω την γνώμη μου σχετικά με τον ζεόλιθο μίας και χρησιμοποιώ πολλά χρόνια το συγκεκριμένο υλικό.
Πλέον στην αγορά υπάρχουν ένα σωρό ποιότητες και μεγέθη η τιμή αλλάζει, ο καθένας θα πρέπει να διαλέξει ανάλογα με τι τον διευκολύνει δλδ ναι ο χοντρός ζεόλιθος μπορεί να μην έχει σκόνη αλλά αν η σχάρα από κλουβιά δεν έχει μεγάλο κενό μέχρι το ταψακι τότε δεν βολεύει καθόλου κύριος στην αναπαραγωγή όπου πετάγονται κλωστές κάτω δεν υπάρχει κενό να πέσουν στο ταψακι και αρχίζουν τα προβλήματα καθαρισμού.
Επίσης υπάρχει και ψιλός ζεόλιθος που δεν έχει καθόλου σκόνη έχει γίνει επεξεργασία από τής εταιρείες που τον πουλάνε, συν ότι μπορεί να φαγωθεί από τα πουλιά κτλ.
1. Στην πρώτη φωτογραφία θα δείτε κλούβα χωρίς σχάρα εκεί βάζω ζεόλιθο καλής ποιότητας ψιλό δεν έχει σκόνη λίγο ακριβός.
2. Στην δεύτερη φωτογραφία κλούβα με σχάρα εκεί βάζω χοντρό ζεόλιθο θα έλεγα τον " κλασικό" πιό φθηνός που κυκλοφορεί
image-0-02-04-44a7b5-V-800.webp

image-0-02-05-52-V-800.webp
 
Συνεχίζοντας τη ''διατριβή'' μου στα υποστρώματα...

Δοκίμασα άμμο με γλυκάνισο σε κάποια από το κλουβιά που χρησιμοποιώ τη σχάρα, γιατί έχουν ρηχό ταψί και αν δε βάλω πετάνε όλο το υπόστρωμα έξω.

Στην αρχή ενθουσιάστηκα με τη μυρωδιά και με την εικόνα και είπα προς στιγμήν ότι θα την καθιερώσω σε όλα τα κλουβιά με σχάρα. Σήμερα που πέρασε ακριβώς μια βδομάδα και τα καθάρισα, διαπίστωσα εμφανή διαφορά σε σχέση με το ζεόλιθο όχι τόσο στην απορροφητικότητα αλλά κυρίως στις οσμές. Όχι κάτι πολύ δυσάρεστο αλλά πάνω στη βδομάδα θέλει οπωσδήποτε καθάρισμα η άμμος. Αντίθετα ο ζεόλιθος, αν και τον καθαρίζω κάθε βδομάδα, αντέχει άνετα και 3-4 βδομάδες χωρίς να μυρίσει καθόλου.

Απλά να διευκρινίσω ότι πάντα μιλάω για κλουβιά στα οποία δεν υπάρχει συνωστισμός. Εκεί αλλάζουν τα πράγματα και δεν έχω άποψη.
 
ξεκίνησα με χαρτί τύπου Α4 και χαρτί κουζίνας, κάτω από σχάρα, στα κλουβιά των καναρινιών (δυο ζευγαρώστρες 60αρες για τα δυο αγόρια και δυο μικρότερα για τα κορίτσια)το ένα θηλυκό είχε εκ γενετής προβλήματα,(δεν είχε το ένα του ματάκι, προβλήματα με το πτέρωμα κλπ)και κάποια στιγμή χρειάστηκε να ζει στον πάτο του κλουβιού, χωρίς σχάρα. Τότε αγόρασα βιολογικό άοσμο πέλλετ για να είναι στα μαλακά τα ποδαράκια της.ήταν πάρα πολύ καλό. Δυστυχώς το μαγαζί που το αγόραζα σταμάτησε να το φέρνει και μου πρότινε το cat's best, το οποίο χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα.στο κλουβί των 2 κοκατίλς στρώνω ένα τραπεζομάντηλο εστιατορίου κάτω από τις σχάρες και από πάνω ρίχνω τα πέλλετς. Είμαι αρκετά ευχαριστημένη. (βέβαια με τα πέλλετ του ναμ ναμ, έχουμε ένα μικρό πρόβλημα... Είναι πολύ τσαπατσούλης την ώρα του μπάνιου και πετάει όόόόλο το νερό εκτός μπανιέρας με αποτέλεσμα το κλουβί του να είναι γεμάτο φουσκωμένα ξυλάκια 😀)
 
Κι εγω πλεον τα τελευταια χρονια πελλετ χρησιμοποιω και τα εχω βολευτει ειναι η αληθεια! Και απορροφανε την υγρασια και τις οσμες οσο να ναι! Ειδικα αν εχεις παραπανω απο ενα πουλι στο κλουβι πιστευω οτι βολευουν αρκετα!
 
Παρότι χρησιμοποίησα χοντρό ζεόλιθο και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από την χρήση του, συνειδητοποίησα ότι "δεν φτουράει". Συγκεκριμένα ένα σακί των 20 κιλών αρκούσε για ένα μήνα. Αυτό με ανάγκασε να επιστρέψω στο κλασικό Α4...όπου ένα πακέτο μπορεί να κρατήσει μερικούς μήνες.
 
Παρότι χρησιμοποίησα χοντρό ζεόλιθο και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από την χρήση του, συνειδητοποίησα ότι "δεν φτουράει". Συγκεκριμένα ένα σακί των 20 κιλών αρκούσε για ένα μήνα. Αυτό με ανάγκασε να επιστρέψω στο κλασικό Α4...όπου ένα πακέτο μπορεί να κρατήσει μερικούς μήνες.

Απο οτι καταλαβα εχεις καναρινια για τα οποια γνωριζω βεβαια! αλλα πιστευω οτι το Α4 δε μπορει να ειναι καλυτερο απο το ζεολιθο! Εκτος αν ανεφερεσαι στο οικονομικο κομματι μονο!
 
αλλα πιστευω οτι το Α4 δε μπορει να ειναι καλυτερο απο το ζεολιθο! Εκτος αν ανεφερεσαι στο οικονομικο κομματι μονο!

Μάλλον συμφωνούμε...

"Παρότι χρησιμοποίησα χοντρό ζεόλιθο και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από την χρήση του, συνειδητοποίησα ότι "δεν φτουράει". Συγκεκριμένα ένα σακί των 20 κιλών αρκούσε για ένα μήνα. Αυτό με ανάγκασε να επιστρέψω στο κλασικό Α4...όπου ένα πακέτο μπορεί να κρατήσει μερικούς μήνες."

Εννοείται πως αναφέρομαι στο οικονομικό κομμάτι και μόνο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: zack27
Μάλλον συμφωνούμε...

"Παρότι χρησιμοποίησα χοντρό ζεόλιθο και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από την χρήση του, συνειδητοποίησα ότι "δεν φτουράει". Συγκεκριμένα ένα σακί των 20 κιλών αρκούσε για ένα μήνα. Αυτό με ανάγκασε να επιστρέψω στο κλασικό Α4...όπου ένα πακέτο μπορεί να κρατήσει μερικούς μήνες."

Εννοείται πως αναφέρομαι στο οικονομικό κομμάτι και μόνο.
ενταξει οκ! 😀
 
Back
Top