Featured Στρώμα υγιεινής στους πάτους των κλουβιών των πουλιών

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Εγώ χρησιμοποιώ ρόλο κουζίνας γιατί είναι απορροφητικό, άμεσα διαθέσιμο κ σε σχέση με άλλα υλικά μπορώ και ελέγχω τα περιττώματα για τυχόν ασθένειες. Είναι κ φθηνό!

Σπύρο, περιέγραψε μας τις παρατηρήσεις σου. Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά με βάση την εμπειρία σου από τη χρήση του ζεόλιθου.

Eπισης οσο και χονδροκοκκος να ειναι ο ζεολιθος,υπαρχει σκονη.
Ειτε οταν πεταριζουν τα πουλια ειτε οταν τοποθετειται στα κλουβια, η σκονη αυτη ειναι εντελως ανθυγιεινη για τον ανθρωπο και υποθετω και για τα πουλια.

Σπύρο, περιέγραψε μας τις παρατηρήσεις σου. Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά με βάση την εμπειρία σου από τη χρήση του ζεόλιθου.
Δεν μπορώ να βρω κάποια υπέρ εκτός ότι τραβαω το συρτάρι το αδιαζω στην σακουλα το ξανα γεμίζω ζεολιθο και τελος ο καθαρισμός.
Ίσως και λίγο συγκρατεί μυρωδιες.
Δυστυχώς βρικα περισσότερα κατα.
Στην αρχή ξεκίνησα με μικρή κοκομετρια.
Μεγαλο λαθος ακομα και με σχαρα στον πατο του κλουβιου, με κάθε φτερούγισμα πετάγονταν ολα έξω, λερώνει τον χορό που είναι τα κλουβιά και δημιουργεί κενώ που θέλει παλι γεμισμα.
Αργότερα δοκιμασα μεγαλύτερη κοκομετρια.
Πάλι πρέπει να σκουπίζω καθημερινά το πάτωμα από ζεόλιθους.
Το χειρότερο από όλα είναι η σκόνη.
Γεμιζουν τα πάντα ασπρη σκονη.
Ταιστρες, ποτίστρες και θέλουν πλύσιμο, τρίψιμο.
Το θεμα είναι οτι πίρα ζεόλιθο για να κάνω πιο εύκολη τη ζωη μου και για καλύτερη υγιεινή τον πουλιών.
Πιο εύκολα δεν έγιναν τα πράγματα και αυτή η σκόνη αμφιβάλλω αν ήταν υγιεινή.
Πλέον ξεκινισα άμμο για γατες, όταν βγάλω ασφαλη συμπεράσματα θα τοποθετηθω.

Εγώ μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα το πολυαγαπημένο χαρτί, συνήθως κουζίνας. Όμως είχα τα κλασσικά θέματα, να σηκώνεται από τον αέρα, να "παίζουν" τα πουλιά με αυτό, να μην ταιριάζει ακριβώς στη σχάρα και να πρέπει να κόβω πολλά κομμάτια κλπ. Έτσι αγόρασα άμμο και βρήκα την υγειά μου! Δεν μου φαίνεται να σηκώνεται ακόμα και με τις αερομαχίες των πουλιών. Την άπλωσα στη σχάρα πριν περίπου μία εβδομάδα και σήμερα θα κάνω καθαριότητα, νομίζω με μια σπατουλίτσα θα είναι πολύ εύκολο! Στο μέλλον θα κοιτάξω να χρησιμοποιήσω και άλλα υλικα!

Ποιο ήταν το προηγούμενο υπόστρωμα και γιατί το άφησες;

Απλο χαρτι Α4 Γιαννη.

Η αλλαγη προεκυψε απο την αναγκη για ενα απορροφητικο υποστρωμα που θα μου εδινε μεγαλυτερα διαστηματα για την αλλαγη του για 2 βασικους λογους.

Αποφυγη συχνης ενοχλησης για τις καρδερινες γενικοτερα.
Αποφυγη συχνης ενοχλησης για τα καναρινια την περιοδο της αναπαραγωγης.

Η πρωτη σκεψη ηταν ο ζεολιθος αλλα μετα απο σχετικη ερευνα δεν θα μπορουσα να συμβιβαστω με την σκονη που αφηνει ακομα και ο χονδροκοκκος ιδιαιτερως απο την στιγμη που η εκτροφη μου μετατραπηκε σε εσωτερικη.
Στα συν του Sanibird ειναι και ο ελαφρυς αρωματισμος (δενδρολιβανο) του.

για ενα απορροφητικο υποστρωμα που θα μου εδινε μεγαλυτερα διαστηματα
Έχεις δοκιμάσει υπόστρωμα ξύλου οξιάς. Για να έχουμε ως μέσω σύγκρισης την άποψή σου;

Έχεις δοκιμάσει υπόστρωμα ξύλου οξιάς. Για να έχουμε ως μέσω σύγκρισης την άποψή σου;
Όχι Γιάννη, αυτό χρησιμοποιείς εσυ;
Κάιν αν ναι με τι κόστος στο λίτρο;

Εξαρτημένος χρήστης ζεόλιθου χονδρής κοκκομετρίας, πάνω από έναν χρόνο σε εξωτερική εκτροφή, σε κινέζικες ζευγαρώστρες 40άρες, 60άρες & 90άρες αλλά και σε παπαγαλόκλουβα...
Δοκίμασα και το Cat's Best Universal με καλά αποτελέσματα μέχρι να βραχεί, τότε φουσκώνει γίνεται σαν πριονίδι και ξεχυλίζει από το κλουβί...
Τώρα στην μεγάλη κλούβα πτήσης λόγω μεγάλων και βαθειών συρταριών δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω ζεόλιθο έτσι στράφηκα στην Vadigran Ξύλο Οξιάς 6mm για λιγότερο βάρος σε ίδια καλυπτικότητα.
Δουλεύεται ωραία, έχει διακριτικό άρωμα φαίνεται απορροφητικό αλλά είναι πολύ νωρίς για να το κρίνω.
Υπάρχει ένα μόνο θηλυκό στην κλούβα οπότε δεν έχει καν βρωμίσει ακόμα.
Έχω την αίσθηση πως δεν θα σκουπίζεται όπως ο ζεόλιθος αλλά ίσως να κρατάει περισσότερο μέχρι την αλλαγή του...
Ίδωμεν...
Η τιμή λιανικής είναι 23 ευρώ τα 60 λίτρα.

Στην αρχή χρησιμοποίησα εφημερίδες, μάλιστα αυτές τις τεράστιες που τις άνοιγες και κρυβόσουν ολόκληρος από πίσω. Όταν ο φίλος Σταύρος που είχε μαγαζί με πουλιά και φυτά στη Ζήνωνος, μεγάλος γνώστης των καναρινιών και άγριων πουλιών, μου εξήγησε ότι ο γραφίτης των εφημερίδων είναι δηλητήριο για τα πουλιά που την τσιμπάνε, άλλαξα το τροπάριο κι έβαζα φύλλα από illustration περιοδικά που τα κολλούσα με χαρτοταινία για μην τα σηκώνουν τα πουλιά. Μεγάλος μπελάς. Μετά στο χώρο μας έγινε της μόδας η άμμος γάτας. Την εγκατέλειψα γρήγορα γιατί είχε πολύ σκόνη που ήταν επικίνδυνη τόσο για τα καναρίνια όσο και για εμένα. Μετά δοκίμασα την άμμο της Versele-Laga (Grit with Corals) αλλά αντιμετώπισα ένα πρόβλημα και με αυτή όταν την χρησιμοποιούσα σε μεγάλη ποσότητα στα συρτάρια των ξύλινων χειροποίητων κλουβιών μου, διότι με το πέταγμα των πουλιών πήγαινε και σφήνωνε ανάμεσα στο πλαίσιο και τα συρτάρια που φράκαραν και δεν σύρονταν προς τα έξω. Πριν πολλά χρόνια ένας καταστηματάρχης μου παρουσίασε τα πέλετς Cat's Best και μου είπε ότι το χρησιμοποιούσαν πελάτες που είχαν κουνέλια και ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την απορροφητικότητά του. Το χρησιμοποίησα για πολλά χρόνια και μπορώ να πω ότι ήμουν πάρα πολύ ευχαριστημένος, πλην της τιμής του, η οποία ήταν υψηλή (20 L στην ειδική τιμή των 11 ευρώ, σε κανονική δεν το συζητώ καν) κι αργότερα υψηλότερη. Έβλεπα πολλά ευρώ στο πάτωμα με κουτσουλιές και δεν άντεξα. Έψαξα και μελέτησα την εκδοχή χρησιμοποίησης πέλετς θέρμανσης και διαπίστωσα ότι αυτά δεν περιείχαν κάτι επικίνδυνο για τα πουλιά και συνέχισα με αυτά. Δοκίμασα κάποια προϊόντα και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερα όσα προέρχονται από δρυς και όχι από κωνοφόρα δένδρα, διότι τα τελευταία μυρίζουν πολύ έντονα και περίεργα - σαν λαδομπογιά διαλυμένη με νέφτι - ίσως από το ρετσίνι που περιέχουν. Πάντως, τα πελετς που γράφουν Κλάση Α δεν περιέχουν χημικά συγκολλητικά που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα πουλιά. Καταλήγοντας θέλω να σας πω ότι πάνω από τέσσερα (4) χρόνια χρησιμοποιώ τα πελετς AMECO (προϊόν Ρουμανίας) και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος τόσο από την απορροφητικότητά τους, όσο και από την τιμή τους, ένα τσουβάλι των 10 κιλών, που είναι μεγαλύτερη ποσότητα από τα 20 L Cat's Best, κοστίζει 5,50 ευρώ!

Back