Διατροφή Τι διατροφή ακολουθούν οι παπαγάλοι μας;

Μαναβικα δεν εχετε; Ντοματα κι αγγουρακι καθε μερα; Βαρετο κι ελλιπες... Τη ντοματα να την δινεις χωρις τα πρασινα μερη της, κοτσανι, φυλλα κτλ τα οποια περιεχουν στρυχνινη.
αλλο εννοω, να του δεινω καθε μερα απο ενα ειδος φρουτων, αγγουρακι και ντοματα και το σπανακι και τα υπολοιπα που μου ειπε η Μαρια 1-3 φορες την ευδομαδα.
 
καλημέρα φίλοι, πως καταφέρνετε να τρώνε από όλα;η δικιά μου η Σουλτάνα, μόνο σπόρους τρώει ότι και να της βάλω από τα λαχανικά,όχι μόνο δεν τα τρώει αλλά αγωνίζεται και τα πετάει έξω από τα κάγκελα. Η μόνη λιχουδιά είναι τα μπαστουνάκια τα έτοιμα και οι ηλιόσποροι.
 
Όταν αρχίσουν να δοκιμάζουν, δηλαδή με λίγα λόγια ξεθαρρέψουν, δοκιμάζουν τα πάντα. Στα περισσότερα έχω προσέξει πως είναι πιο οικείο να ξεκινάω με ψιλά χορταράκια ή αρωματικά βότανα, όπως η ρίγανη, ο άνηθος, το δενδρολίβανο, ο δυόσμος. Δεν ξέρω γιατί αλλά δεν φοβούνται ό,τι έχει ψιλό-ψιλό φύλλωμα. Και βέβαια όταν έχεις αρκετά πουλιά, το ένα παρακινείται από το άλλο. Πάντως στην αρχή πέταξα αρκετά πράγματα. Σιγά-σιγά δοκιμάζουν τα πάντα.
 
Τα δικά μας (4 κοκατίλ, 2 μάντζι και 2 Αλεξανδρινοί) τρώνε κυρίως συσκευασμένη τροφή της Vitakraft (με σύσταση πτηνίατρου) και Versele Laga (ως δεύτερη επιλογή), κάθε μέρα φρούτα και λαχανικά (μήλο, καρότο, κόκκινη γλυκιά και πράσινη πιπεριά, αγγούρι, μαρούλι, σγουρή σαλάτα, σπανάκι που και που, ροδάκινα, φράουλες και άλλα της εποχής και φρέσκα). Πάντα σχεδόν έχουν κεχρί στα κλουβιά, πάντα σουπιοκόκκαλα (που τα βάζω και στα παιχνίδια τους) και πέτρες για τα ράμφη. Μερικές φορές τους δίνω μακαρόνια (παίζουν ως επί το πλείστον με αυτά), βραστό σιτάρι, καλαμπόκι (αυτό αρέσει σε όλους!), μπιζέλια, λίγο ψωμί, σουσάμι, καρύδια (ιδίως στους Αλεξανδρινούς αρέσουν πολύ σπασμένα στη μέση τα τσόφλια). Τώρα που είναι καλοκαίρι δίνω και κανένα καρπούζι, αλλά δεν τρελαίνονται και ιδιαίτερα.

Αυτό που τα τρελαίνει όλα, είναι όταν ψήνω πίτσα, λατρεύουν το ψωμί της και τους δίνω λίγο, όπως καταλαβαίνετε. Κάθε μήνα δίνω βιταμίνες στο νερό, και το νερό τους είναι πάντα εμφιαλωμένο και τους το αλλάζω τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.

Επίσης, πάνω στα ντουλάπια της κουζίνας φτιάξαμε παιχνιδότοπο και σκορπίσαμε διάφορα αποξηραμένα κλαδιά ευκαλύπτου μαζί με τα φύλα του, σουπιοκόκκαλα, ξυλάκια, κουκουνάρια, διάφορα φύκια και όστρακα που όταν πετάνε ελευθέρα, πάνε και τα τσιμπολογάνε παίζοντας.

Συχνά κόβω φρέσκα κλαδιά ευκαλύπτου, ελιάς, βυσινιάς, κλπ., διάφορα χορτάρια που κάνει και τους βάζω από πάνω στα κλουβιά να τα μασουλάνε, και παίζουν με τις ώρες και λαμβάνουν κάποια συστατικά που ίσως τους λείπουν.

Τώρα τελευταία σκέφτομαι να τους εισάγω τα πέλλετς (Harrison’s foods) που μας σύστησε ως καλύτερη δυνατή τροφή μία πτηνίατρος-επιστήμονας και να τους δίνω και κανένα βραστό αυγό που και που, αν και δεν το έχουν και σε πολύ εκτίμηση.

Γενικά, τους δίνω κάθε μέρα όσες περισσότερες επιλογές μπορώ και εκείνα στο τέλος αποφασίζουν τι θα φάνε και τι θα καταλήξει στα σκουπίδια)
 
Ρίξε μια ματιά εδώ Ανέστη. Exotic Wings & Pet Things Shoppe

Απο πετ σοπ (σπάνιο πράγμα όμως στα Γιάννενα :D) τα κάνω παραγγελεία

Είναι με λίγα λόγια έτοιμα ατομικά γεύματα που περιέχουν μακαρόνια, πιπεριές, αρακά, φασόλια κτλ κτλ κτλ που τα βάζεις με λίγο νεράκι σε φούρνο μικροκυμμάτων και είναι έτοιμα μέσα σε 3 λεπτά περίπου
Γρηγορη σε ποιο πετ κ πως τα ζητας θα ηθελα να τα δοκιμασω στη λινα μου ειναι ακριβα πολυ;
 
Προσπαθώ να παρεχω στο παροτλετάκι μου ποικιλία για να μη βαριέται και να παιρνει και οτι μπορεί από βιταμινούλες. Φυσικα με τον καιρό απεκτησε τις συνήθειές του, κάποια τα τρώει και καποια όχι.

Τροφή συσκευασμένη της Versele Laga. Eπίσης παίρνω και σπόρους χύμα και του κανω μίξεις για να φαει. Νιζερ, κεχρι, βρώμη, καναβούρι, βόρι, λιναρόσπορο, φυσικά ηλιόσπορο και κεχρί σε τσαμπί για "γλυκάκια" :)

Από λαχανικά και χόρτα καλυπτόμαστε με μπρόκολο, πιπεριά, καλαμπόκι, μαϊντανό, ραδίκι. ζωχούς, σπανάκι, γλιστρίδα (φυσικά η αδυναμία του) και τσουκνίδα όποτε βρούμε εμείς οι χτισμένοι στο τσιμέντο της Αθήνας.

Από μυρωδικά, δυόσμο,ρίγανη, θυμάρι είναι να μην τα δει, επιτίθεται σαν τίγρη και δεν αφήνει τίποτα 😛

Tρώει το ρυζάκι του, μακαρονάκια, αυγο, αυγοτροφές με φρυγανιά και διάφορα υλικά που του φτιάχνω κατα καιρούς, λίγο καρυδάκι για γλύκισμα, αμυγδαλάκι.

Από φρούτα, το καρπούζι και το βερίκοκο είναι must και πρέπει παντα κάτι απ' αυτά να υπάρχει. Ροδακινάκι δε λέμε όχι, σταφυλάκι πολύ αραιά, μάνγκο, πορτοκάλι και η "αδυναμία" φράουλα.

Προσπαθώ παντα να του βαζω κατι "νεο" στη διατροφή του και για να μη βαριέται και για να δοκιμάζει νέες γεύσεις. Φυσικά προσέχω να επιτρέπεται η κατανάλωσή του.

Αυτά στα γρήγορα.
 
Τροφή συσκευασμένη της Versele Laga. Eπίσης παίρνω και σπόρους χύμα και του κανω μίξεις για να φαει. Νιζερ, κεχρι, βρώμη, καναβούρι, βόρι, λιναρόσπορο, *φυσικά ηλιόσπορο και κεχρί σε τσαμπί για "γλυκάκια" :)
Tρώει το ρυζάκι του, **μακαρονάκια

*Ηλιόσπορο περιέχει ήδη η συσκευασμένη του τροφή, καλύτερα μην του δίνεις έξτρα (ο εκτροφέας μου, είπε να μην δίνω καθόλου αλλά επειδή ο Μάριος είναι ''τσίχλα'' δεν τον υπακούω😛 )
**Μακαρονάκια εμπορίου καλύτερα μην δίνεις Διονύση, φτιάξε του αν μπορείς
Φρεσκα ζυμαρικα για παπαγαλους #18 :)
 
*Ηλιόσπορο περιέχει ήδη η συσκευασμένη του τροφή, καλύτερα μην του δίνεις έξτρα (ο εκτροφέας μου, είπε να μην δίνω καθόλου αλλά επειδή ο Μάριος είναι ''τσίχλα'' δεν τον υπακούω😛 )
**Μακαρονάκια εμπορίου καλύτερα μην δίνεις Διονύση, φτιάξε του αν μπορείς
Φρεσκα ζυμαρικα για παπαγαλους #18 :)
Αμ τα μαριομακαρονα του φτιαχνω, τι νομιζες; 😛
 
23213051_957509551070821_1577766700615636150_o.jpg


τα φτερωτούλια μας τρώνε τους σπόρους της Manitoba(την ξεκίνησα στα καναρίνια γιατί δεν έχει χρωματιστά πραγματάκια που δεν ήξερα τι είναι )και είδα ότι και οι παπαγάλοι την προτιμούσαν από τις Versele Laga που παίρναμε μέχρι τότε. Ο Ρόμπυ είναι λίγο δύσκολος με τα φρούτα-λαχανικά, αντίθετα από τον Μπέμπη που τρώει σχεδόν τα πάντα (σε λίγο θα φάει και μένα 😀)ο Ρόμπυ τσακίζει ότι χορταρικό-πράσινο τους βάζεις, με μεγάλη αδυναμία στα ραδίκια, αντίδια, μπρόκολο.συνήθως φτιάχνω μια ποικιλία από φουντίτσες μπρόκολου, καλαμπόκι, πιπερίτσες, αρακά,ρίγανη, δυόσμο, λίγο σουσαμάκι, κάποιο φρούτο εποχής, βραστό αυγό και κάποιο χορταρικό που υπάρχει σπίτι εκείνη την στιγμή και το προσφέρω και στα 4 πουλιά (τα καναρίνια το τσακίζουν. Ειδικά στον ναμ ναμ βρίσκω μόνο το φλουδάκι από το καλαμπόκι, μέσα στην αυγοθήκη 😀)
θέλω να δοκιμάσω τα Μαριομακαρονάκια για τον Ρόμπυ που είναι λιγόφαγος, αλλά σκέφτομαι ότι θα τα εξαφανίσουν ο Μπέμπης και τα καναρίνια και ο Ρόμπυ θα μείνει με το χορταράκι του ως συνήθως 😀
 
Εγω εκτός απο τα ετοιμα μίγματα με σπόρια δινω μηλο, βερυκοκο, κερασια, αχλαδια και μπανανες. Παντα με μετρο φυσικα. Και φρυγανιες ολικης αλεσης τρωνε
 
Εμείς τρώμε αυτούς τους σπόρους,
received_2012112432152622.webp
Αυγοτροφη,
received_2012112372152628.webp
Και λιχουδιές μια φορά την εβδομάδα μελλετ και αυτές,
received_2012112412152624.webp

Από φρουτα σχεδόν τα πάντα εκτος από μπανανα και μήλο και από λαχανικα μόνο σπανάκι, μαρούλι και αντιδι, λίγο αγγούρι.
Και τέλος τα βότανα φρεσκα ρίγανη, δυόσμος θυμάρι, και λίγο φασκομηλο.
Επίσης του αρέσει η φρυγανιά και το κασέρι αλλά τρώει και αυτά μια φορά την εβδομάδα από λιγο
 

Συνημμένα

  • received_2012112432152622.webp
    received_2012112432152622.webp
    61,7 KB · Προβολές: 16
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Λοιπόν η Πίκη και η Ρίκη κοιμούνται πάνω στο σύνθετο του σαλονιού ( συνεπώς είμαστε παρέα συνεχεια). Ξύπνα το πρωί και αλλάζουμε το νερό, καθαρίζω το κλουβί, φυσάμε την τροφή και πίνουμε καφέ (είτε μαζί είτε με τον σύζυγό μου ) έπειτα τα βγάζουμε. Ε στο μπαλκόνι ( στην Φλώρινα ζούμε εκμεταλλεύομαστε ακόμη τον καλό καιρό. Το μεσημέρι τα βάζουμε μέσα και κοιμούνται λιγάκι. Όταν ξυπνήσουμε έχω μήλο, μπανάνα, καρότο και βάζω το χέρι μου μέσα τα χαϊδεύω και τους μιλάω και προσπαθώ να τα ταισω . Έπειτα όταν ξυπνήσει ο μικρός τα βλέπουμε παρέα και του τραγουδάμε. Αν έχει καλό καιρό α ξαναβάζουμε έξω για λίγη ώρα και έπειτα μέσα όλοι μαζί στο σαλόνι. Κοιμούνται γύρω στις 11:00 η Πικι κοιμάται πρώτη με το κεφάλι στα αριστερά πίσω, ενώ η Ρίκη λαγοκοιμαται ακόμη
 
Πέρα από όλα όσα έχουν ειπωθεί έχω να προσθέσω:
Μια φορά τον μήνα βάζω μία σταγόνα βασιλικό πολτό (δικής μου παραγωγής) σε 100ml ποτίστρα με νερό σε lovebirds. Έχω δει μεγάλη βελτίωση στα κόπρανά τους (μάλλον λόγω της χολίνης) και γενικά είναι πολύ πιο ζωηρά και χαρούμενα μια-δυο μέρες μετά από αυτό! 🙂
 
@Φοίβος .. ο δικος μ δεν τρωει το βρασμενο δεν τ αρεσε η υφη αποσο καραλαβα.τ εδωσα λιγο βολβο αβραστο και του αρεσε.να συνεχισω ν τ δινω η θα τον βλαψει τ αβραστο;
 
Back
Top