Γενικά Τι πιστεύεις για το κυνήγι πουλιών και ζώων;

Σοφια οσο για ταλεγομενα σου θα απαντησω κυριως σε αυτο που ααφορα την ανθρωπουητα... ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ... Ο ανθρωπος παντοτε κυνηγουσε οποτε το κυνηγι ειναι κατι που τον αντιπροσωπευει... Κα για να εκφρασω πιο ολοκληρωμενα τη θεση μου οριστε...
Η διαχείριση του κυνηγιού προκαλεί συχνά έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εξτρεμιστές που τάσσονται είτε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης είτε υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης. Όμως τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται θετικός και γόνιμος διάλογος ανάμεσα σε κυνηγούς και ομάδες διατήρησης της φύσης στην Ευρώπη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Επιτροπής για το βιώσιμο κυνήγι. Παρά την πρόοδο αυτή εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σε κάποια τμήματα της ΕΕ που δεν σέβονται τους όρους της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Κοινότητας.
Τον Οκτώβριο του 2004, σηματοδοτώντας τη λήξη μιας δεκαετίας συγκρούσεων, δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) με έδρα τις Βρυξέλλες υπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας με σκοπό να υποστηριχθεί το βιώσιμο κυνήγι και να διατηρηθούν τα άγρια πουλιά με την εφαρμογή των οδηγιών περί φύσης της ΕΕ. Οι δύο οργανώσεις ήταν η Ομοσπονδία Ενώσεων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση της ΕΕ ( Federation of Associations for Hunting and Conservation of the EU, FACE), που αντιπροσωπεύει 36 εθνικές κυνηγετικές ενώσεις στην Ευρώπη, και η BirdLife International, μια παγκόσμια εταιρική σχέση οργανώσεων που επικεντρώνονται στη διατήρηση και στα πουλιά, και η οποία έχει πάνω από 2,5 εκατομμύρια μέλη.
Η συμφωνία ήταν μέρος της πρωτοβουλίας της Επιτροπής για το βιώσιμο κυνήγι, που εγκαινιάστηκε το 2001, και επιβεβαίωσε ότι το κυνήγι άγριων πουλιών αποτελεί νόμιμη δραστηριότητα σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για τη διατήρηση των άγριων πτηνών του 1979. Αυτή η νομοθεσία, μαζί με τη μεταγενέστερη οδηγία για τους οικότοπους, ορίζει τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας. Σήμερα υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι αυτές οι οδηγίες, μαζί με τα προγράμματα του LIFE, πέτυχαν τους σκοπούς τους σχετικά με τη διατήρηση της φύσης.
«Το βιώσιμο κυνήγι μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση των ειδών.»
Η ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας στην ΕΕ μέχρι το 2010 αποτελεί μακροχρόνια δέσμευση που συμφωνήθηκε από τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών κατά τη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ το 2001 και αποτέλεσε αντικείμενο μιας σημαντικής ανακοίνωσης της Επιτροπής το 2006. Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι η προστασία της βιοποικιλότητας και η διατήρηση της φύσης δεν θα αποδειχθούν ποτέ αποτελεσματικές δίχως την υποστήριξη των διαφόρων ομάδων συμφερόντων, συνεπώς συνεργάζεται με τους κυνηγούς για να τους μετατρέψει σε υπέρμαχους του Natura 2000 και της πολιτικής για τη διατήρηση της φύσης της ΕΕ. Εξάλλου η διαφύλαξη του επιπέδου διατήρησης όλων των ειδών πουλιών στην Ευρώπη είναι προς το συμφέρον τόσο των ΜΚΟ που έχουν ως αντικείμενο τα πτηνά όσο και των κυνηγών.
Λαθροθηρία
Η Επιτροπή διαπίστωσε μετά λύπης πρόσφατη αύξηση σε ορισμένες μορφές λαθροθηρίας στην Ευρώπη, ειδικά τη συνεχιζόμενη χρήση παλιών πρακτικών όπως τα δίχτυα με μικρά διάκενα (λεπτά δίχτυα που στερεώνονται ανάμεσα σε δέντρα) και οι ξόβεργες (όπου τα πουλιά παγιδεύονται με κόλλα). Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η αστυνόμευση είναι δύσκολη.
Μια άλλη πρόκληση είναι ο καθορισμός της φθινοπωρινής/χειμερινής κυνηγετικής περιόδου για τα αποδημητικά πουλιά. Η Επιτροπή επιτρέπει το κυνήγι αυτών των πουλιών το φθινόπωρο αλλά όχι την άνοιξη, όταν τα πουλιά επιστρέφουν στις περιοχές φωλεοποιήσεώς τους. Παρόλο που τα κράτη μέλη καθορίζουν τις περιόδους κυνηγιού, σε κάποιες χώρες το κυνήγι κατά την άνοιξη εξακολουθεί να συνεχίζεται παράνομα.
Η προοπτική των πόλεων
Ολοένα και πιο αποκομμένοι από τις παραδόσεις της υπαίθρου, οι ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι των πόλεων στην Ευρώπη τείνουν να βλέπουν αρνητικά το κυνήγι και να διατηρούν μια ωραιοποιημένη άποψη για τη φύση. Η Επιτροπή, ωστόσο, πιστεύει σε μια καλή ισορροπία ανάμεσα στη φύση και την ανθρώπινη κοινωνία στις αγροτικές περιοχές. Πιστεύει επίσης ότι το βιώσιμο κυνήγι μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση των ειδών.
Εμβληματικά είδη όπως η φαιά αρκούδα, ο λύκος και ο λύγκας επιστρέφουν σε περιοχές της Ευρώπης απ’ όπου είχαν εξαφανιστεί εδώ και αιώνες. Η Επιτροπή καλωσορίζει αυτή την εξέλιξη, αλλά πιστεύει ότι η επιτυχία της πολιτικής διατήρησης θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη του αγροτικού πληθυσμού. Είναι πιθανότερο να συμπεριφερθούν πιο υπεύθυνα οι κυνηγοί αν πιστεύουν ότι οι πολιτικές της ΕΕ συμβαδίζουν με τις παραδόσεις τους.
Καθώς ο αριθμός των μεγάλων σαρκοφάγων αυξάνεται σε ολόκληρη την ΕΕ, η ευαισθητοποίηση του κοινού αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Η Επιτροπή οργανώνει, λοιπόν, σεμινάρια πληροφόρησης για το σκοπό αυτόν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσδοκά επίσης ότι οι κυνηγοί θα αποτελέσουν σημαντικούς συμμάχους στη βελτίωση της διασυνοριακής διαχείρισης των πληθυσμών αυτών των ζώων.
Η Επιτροπή δρομολόγησε πρόσφατα σύμβαση για την αναθεώρηση της πρωτοβουλίας για το βιώσιμο κυνήγι και τη λειτουργία της. Αν τα συμπεράσματα είναι θετικά, η πρωτοβουλία ίσως επεκταθεί πέρα απ’ τα πουλιά για να καλύψει το ερασιτεχνικό ψάρεμα και το κυνήγι θηλαστικών.
Στα 27 κράτη μέλη της Ενωμένης Ευρώπης δραστηριοποιούνται 7,6 εκατ. κυνηγοί και 24 εκατ. ερασιτέχνες ψαράδες. Για την εξυπηρέτηση αυτών των δραστηριοτήτων υπάρχουν στην Ευρώπη περί τις 200.000 θέσεις εργασίας.
YL_CP_Perera_small_small.jpg
Ο Δρ Yves Lecocq, Γενικός γραμματέας, FACE εκφράζει την άποψη της ΜΚΟ που υποστηρίζει το κυνήγι
“Τα επτά εκατομμύρια ευρωπαίων κυνηγών αποτελούν μια καλά οργανωμένη κοινότητα, που προστατεύει και διαχειρίζεται βιώσιμα τεράστιες εκτάσεις υπαίθρου. Λόγω της αλληλεπίδρασής τους με τη φύση και την άγρια πανίδα, οι κυνηγοί γνωρίζουν καλά πως η διατήρηση της βιοποικιλότητας έχει ουσιαστική σημασία.
Το κυνήγι και η διατήρηση, ως έννοιες, δεν είναι αντιφατικές. Το κυνήγι παρέχει το κίνητρο για τη διατήρηση και τη βελτίωση πολλών σημαντικών οικοτόπων: βατουλιές και παρυφές καλλιεργήσιμων αγρών αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης για μικρά θηράματα, μικρές λίμνες, υγρά βοσκοτόπια και αλμυροί βάλτοι για άγρια πουλιά, δασότοποι και ορεινές περιοχές για ελάφια. Αποτελεί επίσης σημαντική πλευρά των αγροτικών οικονομιών: το κυνήγι για ψυχαγωγία παρέχει 200.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης και έχει τζίρο πάνω από €4 δισ., κυρίως για τις αγροτικές κοινότητες.
Η FACE συντάσσεται συνεπώς με την πρωτοβουλία της Επιτροπής για το βιώσιμο κυνήγι. Αυτή θα πρέπει να επεκταθεί για να συμπεριλάβει όχι μόνο είδη άγριων πτηνών αλλά και άγρια θηλαστικά που θεωρούνται θηράματα, ίσως ακόμα και είδη ψαριών που αφορούν τους ερασιτέχνες ψαράδες (π.χ. σολομός του Ατλαντικού, άγρια πέστροφα).
Η πρωτοβουλία και η προκύπτουσα συμφωνία που υπογράφηκε το 2004 ανάμεσα στην BirdLife International και τη FACE παρέσχε μια πλατφόρμα για εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των δύο οργανώσεων. Στα περισσότερα θέματα οι θέσεις τους είναι παρόμοιες, όπως στη συνεργασία για την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας μέχρι το 2010, τη σταδιακή κατάργηση των σκαγιών για το κυνήγι σε υγρότοπους και τη μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής – όλα αυτά αποτελούν τμήμα της συμφωνίας.
Η FACE είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες. Εκπροσωπεί εθνικές κυνηγετικές ενώσεις από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και από κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Προωθεί το σωστά ρυθμισμένο κυνήγι σύμφωνα με τις αρχές της σοφής και βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων, με σκοπό τη διατήρηση και τη διαχείριση της άγριας πανίδας, καθώς και την προστασία, τη δημιουργία και την αποκατάσταση οικότοπων ως εργαλείο για την ανάπτυξη της υπαίθρου.”
efe-29_huntg-02.jpg
Η Δρ Κλαίρη Παπάζογλου, εκφράζει την άποψη του ευρωπαϊκού τμήματος του BirdLife International
“Η ευρωπαϊκή εταιρική σχέση οργανώσεων για τη διατήρηση της φύσης της BirdLife International, που συνεργάζονται προς όφελος της βιοποικιλότητας και των ανθρώπων, αποδέχεται το κυνήγι ως μια πιθανή χρήση της βιοποικιλότητας, υπό τον όρο να ρυθμίζεται σωστά, να εξασκείται με βιώσιμο τρόπο και να παρακολουθείται στενά.
Η οδηγία της ΕΕ για τα άγρια πτηνά αποτελεί ένα πολύ καλό και ευρέως αποδεκτό πλαίσιο για τη ρύθμιση των κυνηγετικών πρακτικών. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις διατάξεις και το πνεύμα της για να διατηρηθεί η βιοποικιλότητά μας. Ωστόσο, προκειμένου να ανασχεθεί η απώλεια βιοποικιλότητας μέχρι το 2010, σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να επιστρέψει ένα θηρεύσιμο είδος σε ευνοϊκό επίπεδο διατήρησης. Για να γίνει αυτό, η ανάπτυξη και η εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης των ειδών σε επίπεδο ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας. Τα σχέδια αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουν τα αίτια της απώλειας, μέτρα για την αναστροφή της και, ανάλογα με το είδος και τις αιτίες της απώλειας, μπορεί να συστήσουν επιπρόσθετους περιορισμούς στο κυνήγι.
Ύστερα από πολλά χρόνια συγκρούσεων, με την ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η BirdLife International υπέγραψε το 2004 με τη FACE μια συμφωνία 10 σημείων για το κυνήγι σύμφωνα με την οδηγία για τα πτηνά, αποδεικνύοντας έτσι την πίστη της στη σημασία του συνεχιζόμενου διαλόγου και της επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο οργανώσεις.
Ένα σημαντικό επίτευγμα αυτού του διαλόγου ήταν η ξεκάθαρη δέσμευση της κυνηγετικής κοινότητας στη νομοθεσία περί φύσης της ΕΕ και στο δίκτυο Natura 2000. Ωστόσο, όπως φανερώνουν διάφορες συνεχιζόμενες συγκρούσεις, π.χ. Για το κυνήγι την άνοιξη ή τη λαθροθηρία προστατευόμενων ειδών, μένουν να γίνουν πολλά ακόμα για να επιτευχθεί η πλήρης συμμόρφωση όλων των κυνηγών σε όλα τα κράτη μέλη προς την οδηγία για τα πτηνά και η δέσμευσή τους σε αυτήν.
Η BirdLife πιστεύει ότι οι κυνηγοί έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να συνεισφέρουν ενεργητικά στη διατήρηση των ειδών άγριας πανίδας μέσω της υπεύθυνης συμπεριφοράς και της ενεργού δέσμευσης προς τη διατήρηση και την αποκατάσταση ειδών και οικοτόπων. Αυτό μπορεί να γίνει υποστηρίζοντας το δίκτυο Natura 2000 και βοηθώντας ώστε η κοινή γεωργική πολιτική να μετατραπεί σε μια βιώσιμη, φιλική προς τη βιοποικιλότητα πολιτική χρήσης της γης. Καλούμε όλους τους κυνηγούς να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό τους για τη φύση, ώστε να σταματήσει η απώλεια της βιοποικιλότητας.”
 
Σοφια οσο για ταλεγομενα σου θα απαντησω κυριως σε αυτο που ααφορα την ανθρωπουητα... ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ... Ο ανθρωπος παντοτε κυνηγουσε οποτε το κυνηγι ειναι κατι που τον αντιπροσωπευει... Κα για να εκφρασω πιο ολοκληρωμενα τη θεση μου οριστε...
 
Η διαχείριση του κυνηγιού προκαλεί συχνά έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εξτρεμιστές που τάσσονται είτε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης είτε υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης. Όμως τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται θετικός και γόνιμος διάλογος ανάμεσα σε κυνηγούς και ομάδες διατήρησης της φύσης στην Ευρώπη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Επιτροπής για το βιώσιμο κυνήγι. Παρά την πρόοδο αυτή εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σε κάποια τμήματα της ΕΕ που δεν σέβονται τους όρους της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Κοινότητας.
Τον Οκτώβριο του 2004, σηματοδοτώντας τη λήξη μιας δεκαετίας συγκρούσεων, δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) με έδρα τις Βρυξέλλες υπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας με σκοπό να υποστηριχθεί το βιώσιμο κυνήγι και να διατηρηθούν τα άγρια πουλιά με την εφαρμογή των οδηγιών περί φύσης της ΕΕ. Οι δύο οργανώσεις ήταν η Ομοσπονδία Ενώσεων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση της ΕΕ ( Federation of Associations for Hunting and Conservation of the EU, FACE), που αντιπροσωπεύει 36 εθνικές κυνηγετικές ενώσεις στην Ευρώπη, και η BirdLife International, μια παγκόσμια εταιρική σχέση οργανώσεων που επικεντρώνονται στη διατήρηση και στα πουλιά, και η οποία έχει πάνω από 2,5 εκατομμύρια μέλη.
Η συμφωνία ήταν μέρος της πρωτοβουλίας της Επιτροπής για το βιώσιμο κυνήγι, που εγκαινιάστηκε το 2001, και επιβεβαίωσε ότι το κυνήγι άγριων πουλιών αποτελεί νόμιμη δραστηριότητα σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για τη διατήρηση των άγριων πτηνών του 1979. Αυτή η νομοθεσία, μαζί με τη μεταγενέστερη οδηγία για τους οικότοπους, ορίζει τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας. Σήμερα υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι αυτές οι οδηγίες, μαζί με τα προγράμματα του LIFE, πέτυχαν τους σκοπούς τους σχετικά με τη διατήρηση της φύσης.
«Το βιώσιμο κυνήγι μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση των ειδών.»
Η ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας στην ΕΕ μέχρι το 2010 αποτελεί μακροχρόνια δέσμευση που συμφωνήθηκε από τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών κατά τη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ το 2001 και αποτέλεσε αντικείμενο μιας σημαντικής ανακοίνωσης της Επιτροπής το 2006. Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι η προστασία της βιοποικιλότητας και η διατήρηση της φύσης δεν θα αποδειχθούν ποτέ αποτελεσματικές δίχως την υποστήριξη των διαφόρων ομάδων συμφερόντων, συνεπώς συνεργάζεται με τους κυνηγούς για να τους μετατρέψει σε υπέρμαχους του Natura 2000 και της πολιτικής για τη διατήρηση της φύσης της ΕΕ. Εξάλλου η διαφύλαξη του επιπέδου διατήρησης όλων των ειδών πουλιών στην Ευρώπη είναι προς το συμφέρον τόσο των ΜΚΟ που έχουν ως αντικείμενο τα πτηνά όσο και των κυνηγών.
Λαθροθηρία
Η Επιτροπή διαπίστωσε μετά λύπης πρόσφατη αύξηση σε ορισμένες μορφές λαθροθηρίας στην Ευρώπη, ειδικά τη συνεχιζόμενη χρήση παλιών πρακτικών όπως τα δίχτυα με μικρά διάκενα (λεπτά δίχτυα που στερεώνονται ανάμεσα σε δέντρα) και οι ξόβεργες (όπου τα πουλιά παγιδεύονται με κόλλα). Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η αστυνόμευση είναι δύσκολη.
Μια άλλη πρόκληση είναι ο καθορισμός της φθινοπωρινής/χειμερινής κυνηγετικής περιόδου για τα αποδημητικά πουλιά. Η Επιτροπή επιτρέπει το κυνήγι αυτών των πουλιών το φθινόπωρο αλλά όχι την άνοιξη, όταν τα πουλιά επιστρέφουν στις περιοχές φωλεοποιήσεώς τους. Παρόλο που τα κράτη μέλη καθορίζουν τις περιόδους κυνηγιού, σε κάποιες χώρες το κυνήγι κατά την άνοιξη εξακολουθεί να συνεχίζεται παράνομα.
Η προοπτική των πόλεων
Ολοένα και πιο αποκομμένοι από τις παραδόσεις της υπαίθρου, οι ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι των πόλεων στην Ευρώπη τείνουν να βλέπουν αρνητικά το κυνήγι και να διατηρούν μια ωραιοποιημένη άποψη για τη φύση. Η Επιτροπή, ωστόσο, πιστεύει σε μια καλή ισορροπία ανάμεσα στη φύση και την ανθρώπινη κοινωνία στις αγροτικές περιοχές. Πιστεύει επίσης ότι το βιώσιμο κυνήγι μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση των ειδών.
Εμβληματικά είδη όπως η φαιά αρκούδα, ο λύκος και ο λύγκας επιστρέφουν σε περιοχές της Ευρώπης απ’ όπου είχαν εξαφανιστεί εδώ και αιώνες. Η Επιτροπή καλωσορίζει αυτή την εξέλιξη, αλλά πιστεύει ότι η επιτυχία της πολιτικής διατήρησης θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη του αγροτικού πληθυσμού. Είναι πιθανότερο να συμπεριφερθούν πιο υπεύθυνα οι κυνηγοί αν πιστεύουν ότι οι πολιτικές της ΕΕ συμβαδίζουν με τις παραδόσεις τους.
Καθώς ο αριθμός των μεγάλων σαρκοφάγων αυξάνεται σε ολόκληρη την ΕΕ, η ευαισθητοποίηση του κοινού αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Η Επιτροπή οργανώνει, λοιπόν, σεμινάρια πληροφόρησης για το σκοπό αυτόν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσδοκά επίσης ότι οι κυνηγοί θα αποτελέσουν σημαντικούς συμμάχους στη βελτίωση της διασυνοριακής διαχείρισης των πληθυσμών αυτών των ζώων.
Η Επιτροπή δρομολόγησε πρόσφατα σύμβαση για την αναθεώρηση της πρωτοβουλίας για το βιώσιμο κυνήγι και τη λειτουργία της. Αν τα συμπεράσματα είναι θετικά, η πρωτοβουλία ίσως επεκταθεί πέρα απ’ τα πουλιά για να καλύψει το ερασιτεχνικό ψάρεμα και το κυνήγι θηλαστικών.
Στα 27 κράτη μέλη της Ενωμένης Ευρώπης δραστηριοποιούνται 7,6 εκατ. κυνηγοί και 24 εκατ. ερασιτέχνες ψαράδες. Για την εξυπηρέτηση αυτών των δραστηριοτήτων υπάρχουν στην Ευρώπη περί τις 200.000 θέσεις εργασίας.
 
.. Θα απαντησω μονο στα περι εμπειριας.

ο συγχωρεμενος ο θειος μου ηταν κυνηγος. Εχω παει μαζι του πανω απο 10 φορες εφηβος και εχω περπατησει σπιθαμη προς σπιθαμη ολη την περιοχη του ξηρια γυρω απο την παραλια αλμυρου μαγνησιας καθως και τοχωρο γυρω αποτο αεροδρομιο. Ακομα θυμαμαι εναν πραγματικο κυνηγο χωρις οπλα, ενα πανεξυπνο σκυλακι να μας φερνει ζωντανες απο τις καλαμιες τις νεροκοτες χωρις να πεσει πολλες φορες ουτε ενα σκαγι. Θυμαμαι και τον σπινο που πεθαινε απο τη βολιδα του αεροβολου, σιγα σιγα στα χερια μου και γω να αισθανομαι λαλακας.

καλη πειρα μικρε μου φιλε
 
Δημητρη δεν θιγω την πειρα σου απλως λεω πως αλλιως βλεπεις τα πραγματα γιατι παντα ζουσες το θεμα απο την ευαισθητη διασταση...
 
αν διαβασες καλα δεν το εβλεπα παντα απο την ευαισθητη διασταση. Ο σπινος ηταν η αρχη για αυτο που εννοεις. Μεχρι τοτε χαιρομουνα να βλεπω επιτυχιες του θειου μου, ειχα καρδερινες στο κλουβι μου, εστεινα παγιδες (κυνηγι δεν ειναι και αυτο 😉 με σκουληκι στο χωμα για κοκκινολαιμηδες, κυνηγουσα με σφεντονα.

αυτος ειμαι.ημουν.σε κοιταω στα ματια και σου δειχνω το δρομο. Απο τωρα και μπρος παιρνεις το τιμονι. Αντιο
 
Υπαρχουν καποιοι εδω μεσα, αλλα και εξω που ειτε λεγονται κυνηγοι ειτε ψευτοοικολογοι το λεει η καρδια τους! Τον τροπο να βοηθησουν θα τους τον πει αυτη οταν ερθει η ωρα για τον καθενα. Να αναφερω οτι κυνηγος βρηκε πληγωμενο περδικακι και το πηγε σε κτηνιατρο. Ειναι μια χαρα τωρα και γυρω στο Πασχα θα ξαναγυρισει εκει που ανηκει!
 
Μπορει να μου εξηγησει καποιος την τεραστια διαφορα αναμεσα στον λαθροθηρα και στον κυνηγο;
Οι κυνηγοι σκοτωνουν νομιμα ενω οι λαθροθηρες παρανομα;
Ευχαριστως, πως λεμε αναληψη χρηματων απ την τραπεζα απο λογαριασμο, η με το πιστολι στον ταμια, τρως κρεατακι (σουβλακι χαμπουργκερ κλπ) απ τον χασαπη η αγριο απ το κυνηγι (αν και οποτε), κλπ
ελπιζω να το καταλαβες.
 
Ευχαριστως, πως λεμε αναληψη χρηματων απ την τραπεζα απο λογαριασμο, η με το πιστολι στον ταμια, τρως κρεατακι (σουβλακι χαμπουργκερ κλπ) απ τον χασαπη η αγριο απ το κυνηγι (αν και οποτε), κλπ
ελπιζω να το καταλαβες.

Το θεμα ειναι οτι και στις 2 περιπτωσεις (ειδικα σε αυτην των νομιμων) και οι δυο ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ για ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ.

Αν δεν εκτρεφαμε ζωα για να τραφουμε ή αν δεν ειχαμε να φαμε, τοτε ναι, θα συμφωνουσα 100% με το κυνηγι.
 
Ολοι ειπαμε τις αποψεις μας και εγινε ενας ωραιος διαλογος.
Απο εδω και περα ομως νομιζω οτι επαναλαμβανομαστε και καπου εδω η συζητηση κατα την γνωμη μου θα πρεπει να λαβει τελος.
Εξαλλου δεν νομιζω καποιος κυνηγος η καποιος "πολεμιος" του κυνηγιου να αλλαξε γνωμη μεσα απο αυτην την συζητηση.
 
Εξαλλου δεν νομιζω καποιος κυνηγος η καποιος "πολεμιος" του κυνηγιου να αλλαξε γνωμη μεσα απο αυτην την συζητηση.

Αλεξη συμφωνω. Και μαλιστα γνωριζω πως οτι και να λεγεται δεν προκειται ποτε να σταματησει το κυνηγι ακομα και αν εξαφανιστουν τα μισα ειδη. Αρκετοι ομως που βρισκονται σε πολυ αρχικο σταδιο μπορουν να αλλαξουν "στρατοπεδο", και απο τις δυο πλευρες φυσικα...
Θυμαμαι εμενα σε παιδικη ηλικια στο χωριο μου στα Γιαννενα που ευχαριστως και με πολυ ενθουσιασμο σηκωνομουν απο πριν ξημερωσει για να προλαβω τους φιλους μου στην καθημερινη εξοδο τους για κυνηγι καλοκαιριατικα! Η εξουθενοτικη βολτα με τους κολλητους σου στην φυση ειναι οντως θαυμασια εμπειρια. Μου αρεσαν και τα οπλα και η αναζητηση για το θηραμα. Οταν ομως ειδα για πρωτη φορα απο τοσο κοντα μια νεκρη κισσα, εμεινα εκπληκτος με τα χρωματα της που ποτε μεχρι τοτε δεν ειχα παρατηρησει. Η πανεμορφη κισσα ισως και να ηταν ενας απο τους λογους που με ξυπνησε αυτο τον μεγαλο θαυμασμο για τα πτηνα. Την συγκεκριμενη δυστυχως δεν προλαβα να την χαζεψω για πολυ γιατι επρεπε οπως μου ειπαν να ξεπουπουλιαστει αμεσα και να εκθεθει μετα απλα στους υπολοιπους φιλους κυνηγους που δεν ηρθαν. Καπου εκει λοιπον, ζυγιζοντας της αντιθετες σκεψεις μου, εγειρα προς την αντιθετη πλευρα αυτη του bird watching. Αυτο φυσικα δεν σημαινει οτι αρκετοι απο αυτους τους αδερφικους μου φιλους (που εχουν εξελιχθει πολυ πλεον ως κυνηγοι) επαψαν να ειναι στην ιδια θεση στην καρδια μου.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Frania
Οδυσσεα συμφωνω με οσα λες, εχω και εγω αναλογη εμπειρια καθως μεγαλωσα και εξακολουθω να μενω στην επαρχια.
Δεν ειπα οτι δεν ειναι καλος ο διαλογος, ομως δεν εχει κατι αλλο να προσφερει πλεον.
Οπως ειπες και εσυ, αλλαξες γνωμη μετα το θεαμα της νεκρης κισσας και οχι αν καποιος σου ελεγε το ενα και το αλλο.
Μια εικονα =χιλιες λεξεις.
 
Εγω παντως παρατηρησα οτι ολοι οι αντιθετοι απο πειρας, του κυνηγιου εχουν εντονες εικονες ειτε απο λαθροθηρια, ειτε απο παρανομια στο χωρο του κυνηγιου απο νομιμους "κυνηγους".
Καλο αυτο, δειχνει οτι η κοινωνια εχει αντανακλαστικα.Αρα σε πρωτη φαση δειχτε τον αποτροπιασμος σας εκει. Σε δευτερη φαση, χρειαζεται παιδεια, οπως και στην καθημερινοτητα.
Ευχαριστω!
 
Οδυσσεα συμφωνω με οσα λες, εχω και εγω αναλογη εμπειρια καθως μεγαλωσα και εξακολουθω να μενω στην επαρχια.
Δεν ειπα οτι δεν ειναι καλος ο διαλογος, ομως δεν εχει κατι αλλο να προσφερει πλεον.
Οπως ειπες και εσυ, αλλαξες γνωμη μετα το θεαμα της νεκρης κισσας και οχι αν καποιος σου ελεγε το ενα και το αλλο.
Μια εικονα =χιλιες λεξεις.

Οδυσσεα και Αλεξη εχετε δικιο! Θα συνεχιστει το κυνηγι αγριων "θυματων"οτι και να πουμε εμεις εδω!
Αυτο που προκαλει ομως ειναι οτι παει να "περαστει"η αποψη οτι χωρις κυνηγους θα παθαινε καταρευση ολο το οικολογικο συστημα! Ε οχι ειπαμε...
 
ΓΙατι ρε συ Νικη... Οπως καταλαβα το υπονοουμενο ηατν για το δικο μου ποστ... Αν δεν κυνηγουσαν πια λαγους οι κυνηγοι τί θα γινοταν(ΠΕς ΜΟΥ ΟΜΩς )...
 
ΓΙατι ρε συ Νικη... Οπως καταλαβα το υπονοουμενο ηατν για το δικο μου ποστ... Αν δεν κυνηγουσαν πια λαγους οι κυνηγοι τί θα γινοταν(ΠΕς ΜΟΥ ΟΜΩς )...



Οχι δεν ηταν υπονοουμενο για το ποστ σου! Κι αν εννοεις αυτο το πολυ μεγαλο, για να ειμαι απολυτα ειλικρινης δεν το διαβασα και ο λογος ειναι οτι δεν με ενδιαφερει (εμενα προσωπικα)η κυνηγετικη αποψη!
Ειμαι ανοιχτη σε αποψεις δεν ειμαι τελειως καθετη στη καθημερινοτητα μου, αλλα σε καποια θεματα ειμαι αγυριστο κεφαλι, οπως σε αυτο καλη ωρα...
Τωρα οσο αφορα τους λαγους και τα υπολοιπα θυματα, δεν νομιζω να παθαινε κατι η φυση αν δεν παρεμβαινει ο ανθρωπος! Πιστευω κιολας οτι αν τα αφηναμε θα ειχαν φαγητο και τα σαρκοφαγα κι ετσι δεν θα κατεβαιναν σε στανες και κοτετσια!
 
Τωρα οσο αφορα τους λαγους και τα υπολοιπα θυματα, δεν νομιζω να παθαινε κατι η φυση αν δεν παρεμβαινει ο ανθρωπος!

Ο ανθρωπος ειναι και αυτος μερος του οικοσυστηματος. Παρεμβαινει μονο και που υπαρχει


Πιστευω κιολας οτι αν τα αφηναμε θα ειχαν φαγητο και τα σαρκοφαγα κι ετσι δεν θα κατεβαιναν σε στανες και κοτετσια!

Αν σου ελεγα να διαλεξεις να πας να πιασεις μια κοτα η ενα κατσικι σε ενα μεγαλο κτημα, για να το φας, η ναπας στον χασαπη να το παρεις απο το ψυγειο, δεν νομιζω να διαλεγες το πρωτο.
Γιατι λοιπον τα αρπαχτικα να κανουν κατι διαφορετικο 😉
ΥΣ ελπιζω να εγινα κατανοητος
 
Θα σας πω εγω τι θα γινοταν... Οι λαγοι θα αυξανονταν υπερμετρα τοσο που ουτε οι φυσικοι τους εχθροι (αετοι και οπου υπαρχουν αλεπουδες.)δεν θα ηταν ικανοι να ισσοποπισουυν(μιας και οι λαγοι εχουνσχετικη βιοσιμοτητα και ΣΥΝΕΧΕΙς -ΠΟΛΛΕΣ αναπαραγωγες)αποτελεσμα απλο, πλεον η δεν θα υπηρχε τροφη αφου θα καταναλωνοταν σε τεραστιες ποσοτητες(στα...'κατσαβραχα" ετσι και αλλιως δεν υπαρχει αρκετη τροφη)αρα οι λαγοι θα εξαφανιζονταν{ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ -ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ,ΒΟΗΘΗΜΑ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗς ΙΩΑΝΝΙΔΗς}.

Οχι δεν ηταν υπονοουμενο για το ποστ σου! Κι αν εννοεις αυτο το πολυ μεγαλο, για να ειμαι απολυτα ειλικρινης δεν το διαβασα και ο λογος ειναι οτι δεν με ενδιαφερει (εμενα προσωπικα)η κυνηγετικη αποψη!
Το ποστ μου δεν παραθετει την κυνηγετικη αποψη αλλα της Ε. Ε.


δεν με ενδιαφερει (εμενα προσωπικα)η κυνηγετικη αποψη!
τοτε δεν υπαρχει για σενα αυτη η συζητηση.. Αν θες βγες με τους ομοιδεατες σου και συζητα ΝΟΜΙΖΟΝΤΑς πως θα κερδισεις κατι, απο την στιγμη που δεν σε ενδιαφερη η διαφορετικη αποψη εισαι μονη σου σε εναν κοσμο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ και δεν εχεις το δικαιωμα να κατακρινεις-κρινεις τους αλλους.

χωρις να θελω να θιξω προσωπικα...
 
Θα σας πω εγω τι θα γινοταν... Οι λαγοι θα αυξανονταν υπερμετρα τοσο που ουτε οι φυσικοι τους εχθροι (αετοι και οπου υπαρχουν αλεπουδες.)δεν θα ηταν ικανοι να ισσοποπισουυν(μιας και οι λαγοι εχουνσχετικη βιοσιμοτητα και ΣΥΝΕΧΕΙς -ΠΟΛΛΕΣ αναπαραγωγες)αποτελεσμα απλο, πλεον η δεν θα υπηρχε τροφη αφου θα καταναλωνοταν σε τεραστιες ποσοτητες(στα...'κατσαβραχα" ετσι και αλλιως δεν υπαρχει αρκετη τροφη)αρα οι λαγοι θα εξαφανιζονταν{ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ -ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ,ΒΟΗΘΗΜΑ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗς ΙΩΑΝΝΙΔΗς}.

Χρηστο το βιβλιο αυτο αναφερεται στο τι θα γινοταν αν δεν υπηρχαν κυνηγοι (ανθρωποι με κυνηγετικες αδειες);
 
Back
Top