Αναπαραγωγή Αποτυχία στην πρώτη γέννα των κοκατίλ μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης anatolia
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Είστε 5η προς 6η μέρα, δηλαδή οριακά για να δεις αν είναι γόνιμα και δεν ξέρω επίσης, αν είσαι τόσο σίγουρη για την εμπειρία σας να διαπιστώσετε την γονιμότητα των αυγών. Θα έλεγα να τα αφήσεις και 12 μέρες. Τώρα αν βλέπεις κάτι στο θηλυκό που σε ανησυχεί, δεν τίθεται θέμα, τα πετάς επί τόπου. Αλλά βλέπεις κάτι ανησυχητικό; Εσύ ασβέστια κτλ προσφέρεις πλουσιοπάροχα; Όταν βγαίνει έξω το πουλί είναι κανονικό σε συμπεριφορά και κίνηση;
 
Μαρία, καλημέρα και καλή εβδομάδα! Ευχαριστούμε για τις συμβουλές. Το πουλί συμπεριφέρεται κανονικά, όταν βγαίνει, απλά καθαρίζεται πιο συχνά και μου φαίνεται ότι αδυνάτισαν λίγο και τα δύο. Εχεις δίκαιο, είμαστε οριακά. Θα τα αφήσουμε ακόμη μία εβδομάδα να δούμε αν φανεί κάτι επλιδοφόρο μέσα στα αυγουλάκια.)
 
Αυγοτροφή και σουσάμι δίνε τους και τα δύο παχαίνουν και βοηθούν με πρωτεΐνες και ασβέστιο.
 
Τελικά δεν είναι κανένα γόνιμο από τα 3 αυγά, δυστυχώς... Προχθές βγάλαμε ένα και σήμερα άλλο ένα από τη φωλιά. Προσπαθούμε να τους το φέρουμε σιγά-σιγά, να μην τα ταράξουμε πολύ. Η Χάρη συνεχίζει να κλωσσάει, όπως και ο Νάσος. Λέμε να βγάλουμε και το τελευταίο αύριο, να βγάλουμε τη φωλιά και να τους αλλάξουμε όλο το σκηνικό γενικά. Να τα φέρνουμε στο δωμάτιο που καθόμαστε, ώστε να ελέγχουμε καλύτερα την κατάσταση. Ο φόβος μου είναι ότι η Χάρη θα ξανακάνει αυγά σύντομα και σκέφτομαι πως να αποφύγω αυτό το κακό. Εχετε καμία καλή ιδέα;
Ευχαριστώ!
 
Ο φόβος μου είναι ότι η Χάρη θα ξανακάνει αυγά σύντομα και σκέφτομαι πως να αποφύγω αυτό το κακό. Εχετε καμία καλή ιδέα;
Δεν είναι εύκολο. Αυτά που λες να κάνεις, η αλλαγή της διαρρύθμισης των πραγμάτων του κλουβιού, η αλλαγή τοποθεσίας του, ίσως κάποια νέα παιχνίδια, φυσικά η απομάκρυνση της φωλιάς, είναι κάποια πράγματα βοηθητικά.
Εσύ θα φροντίζεις την διατροφή κανονικά, μειώνοντας όμως κάπως τις πρωτεΐνες ζωϊκές και φυτικές και πηγαίνοντας προς καλοκαίρι, ελπίζουμε να το αποφύγετε.
 
Δεν είναι εύκολο. Αυτά που λες να κάνεις, η αλλαγή της διαρρύθμισης των πραγμάτων του κλουβιού, η αλλαγή τοποθεσίας του, ίσως κάποια νέα παιχνίδια, φυσικά η απομάκρυνση της φωλιάς, είναι κάποια πράγματα βοηθητικά.
Εσύ θα φροντίζεις την διατροφή κανονικά, μειώνοντας όμως κάπως τις πρωτεΐνες ζωϊκές και φυτικές και πηγαίνοντας προς καλοκαίρι, ελπίζουμε να το αποφύγετε.
Να σταματήσω να τα δίνω αυγοτροφή δηλαδή; Πέραν αυτής τους δίνω μόνο φτροφή συσκευασμένη και μπόλικα λαχανικά και κεχρί φυσικά. Κάτι άλλο δεν τους δίνω να φάνε, που και που λίγο ψύχα ψωμί, ίσα-ίσα. Οταν λέμε πρωτείνες, τι άλλο τις περιέχει από αυτά που ανέφερα;
 
Ναι μείωσε την αυγοτροφή το πολύ μία φορά την εβδομάδα και λαχανικά και φρούτα εκτός πράσινα χόρτα τώρα. Αργότερα ξανά ξεκινάς. Κεχρί εντάξει.
 
Βγάλαμε από τον πάτο εδώ και 1 εβδομάδα περίπου τα χαρτιά, αφαίρεσα τελείως την αυγοτροφή, τους έδινα μόνο την κανονική τους τροφή και νερό, κάναμε την 5ήμερη βιταμίνες, και από λαχανικά μαρούλι και αγγούρι. Η νευρικότητα ήταν στην αρχή τρελή και στα 2, ψάχνανε τη φωλιά τους, ο Νάσος συνέχεια κοιμόταν από τη μεριά που ήταν η φωλιά. Αρχισαν κάπως να ηρεμούνλίγες μέρες μετά, τα έβγαζα κάθε μέρα έξω και τα είχα στο δωμάτιο που είμαι συνέχεια. Αλλά...χθες η Χάρη ξαφνικά στήθηκε και άρχισε να τιτιβίζει όπως κάνουν όταν ζευγαρώνουν, ο Νάσος πήγε κοντά της και ήταν έτοιμος να την ανέβει. Εκείνη τη στιγμή τους τσάκωσα και αποφάσισα να τα χωρίσω, αφού δεν σταματάνε τα ζευγαρώματα. Από χθες είναι σε χωριστά κλουβάκια, αλλά... Τα έχει πιάσει μια μούρλα πραγματική και φωνάζουν όλη μέρα, παρόλο που είναι τα κλουβιά δίπλα και βλέπουν ο ένας τον άλλο. Ο Νάσος κυριολεκτικά τρελαίνεται και τα νεύρα του χτυπάνε κόκκινο. Ακούνε και τα άλλα (Φίγκο, Ζίζη, Τσίκης και Ιβα) και μουρλαίνονται και εκείνα. Φανταστείτε 6 πουλιά να κακαρίζουν όλη μέρα ταυτόχρονα σχεδόν! Πραγματικός πονοκέφαλος! Σταματάνε μόνο το βράδυ που τους σβήνω τα φώτα να κοιμηθούν και όταν τρώνε!
Τι να κάνω τώρα; Να τους αφήσω χώρια μπας και σταματήσουν; Δεν θέλω να ρισκάρω και τρίτη γέννα για την Χάρη... (
 
Ο μόνος τρόπος ήταν να μεγαλώσεις την νύχτα. Πολύ νωρίς για ύπνο από τις 4.30 το μεσημέρι, 5 το αργότερο.
Αυγά το θηλυκό μπορεί να κάνει και άσπορα. Ο διαχωρισμός τους δεν νομίζω πως προσφέρει κάτι και τα στρεσσάρει.
 
Το θέμα είναι ότι τα βάζω για ύπνο όλα περίπου στις 11-12 το βράδυ και ξυπνάμε αργά το απόγευμα, περίπου 2-3, μερικές φορές και 4 το απόγευμα. Δουλεύω συνήθως τη νύχτα και για αυτό έχουμε τέτοια ωράρια. Νομίζω, ότι από ύπνο έχουν μπόλικο.
Εν των μεταξύ, μία ώρα πριν ήθελα να γάλω τη Χάρη για λίγο και έφερα και του Νάσου το κλουβί μέσα. Εκείνος μόλις την έχασε από τα μάτια του άρχισε να χτυπιέται και να ουρλιάζει μέσα στο κλουβί. Οπότε αναγαστικά έβαλα τα κλουβάκια αντίκρυ και άνοιξα τα πορτάκια να μπαινοβγαίνουν και στα 2.
Τα πενύματα αμέσως ηρέμησαν) Μπαινοβγαίνουν ήρεμα και παίζουν ) Να δούμε πως θα τα χωρίσω για τη νύχτα...
 
Ανατολία μου, τα πουλιά πρέπει να έχουν το δικό τους πρόγραμμα. Από την δύση μέχρι την ανατολή και για να ξεφύγουν από την αναπαραγωγική διάθεση, να μεγεθύνεις την νύχτα. Δεν γίνεται να ξυπνάνε απόγευμα και να ζουν με το φως της λάμπας.
Σκέψου πως μπορείς να το διορθώσεις αυτό, με άλλο δωμάτιο ίσως;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Εχεις απόλυτο δίκαιο, το σκέφτομαι καιρό τώρα. Μένω ισόγειο και είναι πολύ ερημικά εδώ και δεν μπορώ, δυστυχώς να αφήνω τα παντζούρια ανοιχτά, αλλά απολαμβάνουν το φως της μέρας, δεν είναι μονήμως με φως λάμπας. Απλά, θα ήταν καλύτερα να αλλάξω ωράριο, ώστε να συμβαδίζουν με την φυσική ροή των πραγμάτων, όπως κανονικά πρέπει. Πόσες ώρες να τα έχω σε καταστολή, δηλαδή;
Τι προτείνεις;
 
Πρέπει να ξυπνούν κανονικά με την ανατολή και να κοιμούνται το αργότερο 5 το απόγευμα για να πάρουν μήνυμα αλλαγής εποχής.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Καλημέρα και καλή άνοιξη σε όλους!
Σήμερα το πρωί βρήκα στον πάτο του κλουβιού πάλι ένα αυγό που έκανε η Χάρη και αναρωτιέμαι τι να κάνω; Να το πετάξω και να χωρίσω εντελώς το ζευγάρι ή να βάλω πάλι φωλιά; Παρόλο που αυτές τις μέρες τα έβγαζα να πετάνε συνέχεια, έβγαλα από κάτω τα χαρτιά για να μην τα ανακατεύουν και τα σχετικά, ο Νάσος με τη Χάρη συνέχισαν τα ζευγαρώματα με δική της πρωτοβουλία, από ότι καταλαβαίνω, την έπιασα αρκετές φορές να στήνεται και εκείνος τραγουδά συνέχεια.
Μήπως τα έπιασε και αυτά η άνοιξη; Η Χάρη φαίνεται μια χαρά, δυνατή και καλοθρεμένη, όπως πάντα.
Αλλά φοβάμαι λίγο, τρίτη φορά συνβάινει αυτό. Τι να κάνω;(
Το αυγό πήγα να το πάρω σήνερα και μου ορμήξανε και τα 2, οπότε τώρα είναι ακόμα στον πάτο.
Βοήθεια, παρακαλώ!
 
Τι να σου πω... αυτό με τις ώρες ύπνου το έκανες; Γιατί σ' αυτή την περίπτωση δύσκολο να έκανε καινούργιο αυγό. Τώρα αν θεωρείς τα πουλιά σου δυνατά και ικανά, βάλε την φωλιά, βάλε και λίγο πίτουρο μέσα και προσευχήσου :)
 
Τι να σου πω... αυτό με τις ώρες ύπνου το έκανες; Γιατί σ' αυτή την περίπτωση δύσκολο να έκανε καινούργιο αυγό. Τώρα αν θεωρείς τα πουλιά σου δυνατά και ικανά, βάλε την φωλιά, βάλε και λίγο πίτουρο μέσα και προσευχήσου :)
Ναι, με τις ώρες το έκανα, αλλά φαίνονται αποφασισμένα να κάνουν απογόνους! Μόλις έβγαλα τη φωλιά να την καθαρίσω, μουρλάθηκαν και τα 2. Τώρα την έβαλα, τοποθέτησα και το αυγό μέσα και ηρέμησαν, μόνο με αυτήν ασχολούνται. Ο Θεός να βάλει το χέρι του! Τι άλλο να κάνω; Μέχρι και τη θερμοκρασία από 20-22 σε 18-19 βαθμούς τους την κατέβασα...
 
Εντάξει, όλα καλά να πάνε, θεοί δεν είμαστε, ας υποταχθούμε στην φύση :)
 
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του φόρουμ!
Σήμερα η Χάρη έκανε δεύτερο αυγό (προσπάθεια № 3). Παρατήρησα ωστόσο, ότι ο Νάσος είναι πάρα πολύ νευρικός και την τσιγκλάει συνέχεια, όλο μαλώνουν όταν είναι έξω από τη φωλιά. Εκείνος έχει πιο πολλά νεύρα από τη Χάρη και θέλει συνέχεια να κάθεται μέσα στην φωλιά, ακόμη και τη νύχτα.
Επίσης, επειδί η Χάρη είναι κοκατίλ λουτίνο, είχε λίγη φαλακρίτσα εκ γενετής στο κεφάλι. Αυτές τις μέρες παρατήρησα ότι η φαλακρίτσα μεγάλωσε αρκετά και σε ένα σημείο στο λαιμό τα πούπουλα αραίωσαν λίγο. Αυτό είναι μήπως επειδί την τσιμάπει και την μαδάει ο Νάσος ή επειδί είναι τρίτη φορά που κάνει αυγά σε μικρό διάστημα, είτε είναι νορμάλ;
Συνέχεια μαλώνουν τελευταία και την διώχνει από παντού αυτός.
Μονιάζουν για λίγο και ξάνά μανά μαλώματα. Την πλησιάζει και την τσιμπά όπου βρει, συνήθως στο κεφάλι ή στην πλάτη.
Μήπως, τελικά να τους χωρίσω;(
Την λυπάμαι την κοκό μου!(
 
Back
Top