Αναπαραγωγή Αποτυχία στην πρώτη γέννα των κοκατίλ μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης anatolia
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Το να χωρίσουμε ένα ζευγάρι παπαγάλων είναι ένα θέμα που θέλει μεγάλη παρατήρηση και σκέψη. Γιατί είναι δεμένα και δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων τις επιπτώσεις του χωρισμού στην ψυχολογία τους.
Όμως αν φυσικά την ενοχλεί πολύ, σε σημείο που να την μαδάει, θα πρέπει για λίγο να τους βάλεις μακριά, ίσως και να μην βλέπονται για να ηρεμήσουν, να κλωσσήσει το θηλυκό τα αυγά του και ό,τι γίνει και πάλι βλέπουμε στην συνέχεια.
Ποιος από τους δυο θέλει να είναι συνέχεια μέσα στην φωλιά; Δεν το κατάλαβα καλά. Το θηλυκό ή το αρσενικό;
Ενδέχεται αυτός να έχει ακόμα διάθεση για ζευγαρώματα και εκείνη έχει περάσει σε άλλη φάση, ίσως και όντως να έχει κουραστεί βιολογικά.
Η αραίωση μπορεί να έχει και τις δύο αιτίες, αν πρόκειται από τα τσιμπήματα, εσύ το ξέρεις καλύτερα.
Πρόσεχε την διατροφή της και βάλε το θηλυκό κάπου ήσυχα αν γίνεται, να ολοκληρώσει την φάση της.
 
Καλημέρα! Και οι δύο θέλουν να κλωσσάνε και μέσα μαλώνουν στη φωλιά, αλλά και έξω εκείνος την τσιγκλάει συνέχεια. Μόλις, όμως, την βγάζω λίγω έξω να πετάξει, εκείνος τρελαίνεται, ιδίως όταν την χάνει από τα μάτια του. Σήμερα είδα, ότι εκείνη ετοιμάζεται και γαι τρίτο αυγό. Αν τα χωρίσω τώρα σε αυτή τη φάση, θα υπάρχει θέμα; Μέρα και νύχτα συνήθως μαζί κλωσσάνε, κάποιες στιγμές εναλλάξ. Να τους χωρίσω λες, να ηρεμήσει λίγο εκείνος και να ησυχάσει λίγο και η Χάρη; Να τα βάλω σε χωριστά δωμάτια να μην βλέπονται; Ευχαριστώ!
 
Διευκρίνισε, τσακώνονται ή κλωσσάνε μαζί; Κανονικά το ζευγάρι πρέπει να είναι μαζί. Γιατί αν με το καλό βγουν πουλάκια, δεν ξέρουμε αν ο αρσενικός θα ενταχθεί κανονικά και βοηθητικά στην διαδικασία εκ των υστέρων ή θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της.
Αν όμως τσακώνονται, δεν γίνεται να μην τα χωρίσεις. Πρέπει να μεταφράσεις σωστά την συμπεριφορά των πουλιών, μην την περνάς μέσα από την ανθρώπινη ψυχολογία :)
 
Μα και εμένα με μπέρδεψε η συμπεριφορά αυτή, ενώ τις προηγούμενες φορές δεν συνέβαινε αυτό. Ακούω τη Χάρη από μέσα συνέχεια να αμύνεται, μέσα και έξω από τη φωλιά, γκρινιάζει, όπως γκρινιάζει όταν την πειράζουμε. Και είδα ότι ο Νάσος εκτός φωλιάς την τσιγκλάει στο κεφάλι και στην πλάτη. Αφήνω το κλουβί ανοιχτό και εκείνη βγαίνει να κάνει μια γύρα, ενώ εκείνος κάθεται μέσα νευρικός και περιμένει να επιστρέψει αυτή. Και μόλις επιστρέψει, πάλι την τσιγκλάει και μπαίνουν μέσα στη φωλιά και τα δύο και μέχρι να τακτοποιηθούν μέσα γκρινιάζει η Χάρη... Επίσης, όταν την αφήνω έξω από το κλουβί, αρκετές φορές απλά κάθεται ήσυχα κάπου και κουρνιάζει, σαν να κουράστηκε. Και μετά από λίγο επιστρέφει μόνη της μέσα στο κλουβί. Λέω, μήπως τη τσιγκλάει για να μπει εκείνη μέσα να κλωσσίσει; Η συμβαίνει κάτι άλλο; Οταν πάντως πλησιάζουμε το κλουβί, τρέχουν και οι δύο να ορμήξουν, το προστατεύουν πολύ έντονα.
 
Παρακολούθησε μία μέρα ακόμα εντατικά και αν την βλέπεις κουρασμένη, βγάλτον. Δεν ξέρω τι άλλο να πω... 😕
 
Εφοσον συνεχως σκεφτεσαι να τα χωρισεις γνωμη μου ειναι να κοψεις εντελως διατροφη κ να οεριοριστεις στα σπορια. Ουτε αυγα ουτε χορτα ουτε τιποτα. Μειωσε τη φωτοδοσια παρα πολυ να ηρεμησουν.. εφοσον δεν γινεται να τα χωρισεις γιατι στεναχωριουβται, προσπαθησε να βγουνε απο την αναπαραγωγικη φαση.
 
Λοιπόν, αυτές τις μέρες της μάδισε ο Νάσος σχεδόν όλο το κεφάλι πάνω και της έβγαλε και λίγα φτερά από το λαιμό, από ότι είδα. Τα φτερά τα είδα μέσα στη φωλιά σήμερα και αναρωτιέμαι γιατί το έκανε, ενώ άλλες φορές δεν την μαδούσε. Η καημένη μοιάζει κάπως κουρασμένη και ταλαιπωρημένη, ιδίως με μαδημένο το κεφάλι( Από ότι κατάλαβα, μαλώνουν για το ποιός θα κάτσει πάνω στα αυγά, διότι εκείνη γκρινιάζει μέσα στη φωλιά συνέχεια και εκείνος είναι μέσα μαζί της συνέχεια. Δεν κάνουν εναλλάξ τη διαδικασία, όπως συνήθως, εκείνος θέλεις να τα κλωσσάει συνέχεια. Επίσης, της επιτίθεται συχνά και όταν είναι έξω, την τραβάει από τα φτερά στο κεφάλι και εκείνη γκρινιάζει. Σκέφτομαι να τα χωρίσω οριστικά σε 3-4 μέρες, που θα δω ότι το τελευταό αυγό δεν είναι γόνιμο. Επίσης, έγιναν και τα 2 πολύ επιθετικά, εκείνη με δάγκωσε μέχρι τα αίματα προχθές που πήγα να τους καθαρίσω το κλουβί. Αλλά, η μέγιστη ανησυχία τώρα είναι ότι την μαδάει και δεν καταλαβαίνω γιατί της το κάνει; Ορμόνες;Κάτι άλλο;( Σήμερα το κεφάλι της ήταν πιο καραφλό από χθες... Ουφφ, να δω τι θα κάνω... Εσείς τι θα κάνατε;Ευχαριστώ!(
 
Ναι, καλύτερα να τα χωρίσεις και πιο γρήγορα ίσως, κυρίως επειδή βλέπεις πως είναι κουρασμένο το θηλυκό σου.
 
Ναι, καλύτερα να τα χωρίσεις και πιο γρήγορα ίσως, κυρίως επειδή βλέπεις πως είναι κουρασμένο το θηλυκό σου.
Να της αφήσω για λίγο ακόμα τη φωλιά ή να τα μάσω όλα και να τα αλλάξω;
Να βάλω τα πουλιά σε χωριστά κλουβιά στο ίδιο ή σε διαφορετικά δωμάτια;
Ευχαριστώ!(
 
Υπάρχει περίπτωση να είναι γονιμοποιημένα τα αυγά και κάνεις καμιά ζημιά; Αν όχι πέτα τα να ξεκουραστεί, να πάρει αέρα το πουλί. Καλύτερα σε ξεχωριστά δωμάτια θα έλεγα και βλέπεις. Κυρίως αν τον ψάχνει αυτή.
 
Υπάρχει περίπτωση να είναι γονιμοποιημένα τα αυγά και κάνεις καμιά ζημιά; Αν όχι πέτα τα να ξεκουραστεί, να πάρει αέρα το πουλί. Καλύτερα σε ξεχωριστά δωμάτια θα έλεγα και βλέπεις. Κυρίως αν τον ψάχνει αυτή.
Κανονικά την Πέμπτη θα είναι 6 μέρες για το τελευταίο αυγό που έκανε. Σήμερα είδαμε τα προηγούμενα, αλλά μάλλον είναι άδεια... Τίποτε, εκτός από ένα κιτρινωπό στην άκρη και το υπόλοιπο μέσα αέρας... (
Αύριο σκεφτομαι να βγάλω τη φωλιά και να τα χωρίσω για 5-6 μήνες τουλάχιστον... Τι μπελάς!(
 
Διάβασα όλο το θέμα Ανατολία μου και έχω να πω:
  1. Τα πουλιά θα πρέπει να χωριστούν.
  2. Καλύτερα να μην ακούνε καν το ένα το άλλο να αλληλεπιδρούν με άλλα πουλιά να ''ξεχαστούν'',ὀπως και πολλά παιχνίδια
  3. Απλούστευσε την τροφή τους σταδιακά σε μόνο σπόρους, επιπλέον δώσε στο θηλυκό σουπιοκόκαλο
  4. Μείωσε τις ώρες φωτεισμού κάτ των 14 ωρών,ιδιαίτερα στο θηλυκό
  5. Η φωλιά να αφαιρεθεί,θα σε συμβούλευα από το χρόνου να την ξαναβάλεις αρκετές γέννες έκανε φέτος.
 
Διάβασα όλο το θέμα Ανατολία μου και έχω να πω:
  1. Τα πουλιά θα πρέπει να χωριστούν.
  2. Καλύτερα να μην ακούνε καν το ένα το άλλο να αλληλεπιδρούν με άλλα πουλιά να ''ξεχαστούν'',ὀπως και πολλά παιχνίδια
  3. Απλούστευσε την τροφή τους σταδιακά σε μόνο σπόρους, επιπλέον δώσε στο θηλυκό σουπιοκόκαλο
  4. Μείωσε τις ώρες φωτεισμού κάτ των 14 ωρών,ιδιαίτερα στο θηλυκό
  5. Η φωλιά να αφαιρεθεί,θα σε συμβούλευα από το χρόνου να την ξαναβάλεις αρκετές γέννες έκανε φέτος.

Χθες παρατηρούσα πως κάθονται μέσα στη φωλιά. Εκείνος πάνω στα αυγά, εκείνη δίπλα, δεν την άφηνε να κάτσει εκείνη επάνω και μάλλον για αυτό μάλωναν συνέχεια. Σήμερα τα χώρισα, έφερα το κλουβί του στο σαλόνι και το τοποθέτησα χαμηλά, να είνα στο επίπεδο των ματιών μου. Ο Νάσος στην αρχή δεν κατάλαβε τι συνέβη, έτρωγε και έπαιξε λίγο με τα καινούρια του παιχνίδια. Μετά από λίγη ώρα όμως τον έπιασε κανονική φρίκη. Ούρλιαζε κυριολεκτικά, σαν να τον σφάζουν, την έψαχνε, την καλούσε. Κατά περίεργο τρόπο, η Χάρη τσιμουδιά, ούτε μία φορά δεν του απάντησε και δεν τον αναζήτησε. Πήγα μέσα να δω τι κάνει εκείνη και καθόταν πάνω στα αυγά, απλώθηκε μέσα στη φωλιά και ούτε κουνήθηκε, όταν άνοιξα το καπάκι να τη δώ. Πήγα και άλλες 2-3 φορές και εκείνη όλο καθόταν ακούνιτη στα αυγά της. Τώρα πήγα να δω αν βγήκε καθόλου να φάει και να πιεί και η τροφή είναι άθικτη, μάλλον δεν βγήκε καθόλου από το μεσημέρι. Ταλαντεύομαι, να βγάλω εντελώς τη φωλιά και πάλι να περάσει το στρες η Χάρη ή να την αφήσω να ολοκληρώσει τον κύκλο της 21 μέρες και να τα βαρεθεί και να τα παρατήσει μόνη της;
Με προβληματίζει που δεν βγήκε καθόλου τόση ώρα από τη φωλιά. Είναι αυτό νορμάλ;
Μπήκα τώρα στο δωμάτιο και όλα τα πουλάκια μου κοιμούνται, ο Νάσος ανέβηκε στην πάνω πατήθρα και κοιμάται και εκείνος. Να δούμε πως θα φερθεί αύριο και τι να κάνω με την Χάρη;

Σουπιοκόκκαλα έχουν πάντα και φρέσκα κιόλας, μένουμε στη θάλασσα. Από τροφές, πέρα των συσκευασμένων, κάθε μέρα τρώνε μαρούλι, καρότο, μήλο, μπρόκολλο, πιπεριές και άλλα πράγματα παρόμοια. Οτι δηλαδή τους αρέσει εκείνη την ημέρα, τα υπόλοιπα αναγκαστικά τα πετάω μετά. Η μέρα τους είναι περίπου 7-8 ή 9 ώρες την ημέρα. Επίσης, τους έχω φτιάξει παιχνίδια καινούρια και τα παίζουν αρκετά. Ευχαριστώ πολύ πάντως για τις συμβουλές, είναι πολύτυμες πραγματικά!)
 
Πόσες μέρες έχουν περάσει από το τελευταίο αυγό;
 
Α μπορεί δηλαδή να είναι ένσπορα. Παρατήρησε αύριο, αν βγει να φάει. Τοποθέτησέ της φαγητό κοντά στην έξοδο της φωλιάς.
 
Χθες που τα είδαμε πάλι όλα ήταν διάφανα και με κιτρινάκι μέσα... Οκ, θα δω αύριο πως θα συμπεριφερθεί. Ευχαριστώ πολύ!
 
Καλημέρα σε όλους! Λοιπόν, απο χθες το μεσημέρι η Χάρη δεν το κούνησε καθόλου από τη φωλιά. Από ότι κατάλαβα, ούτε να φάει βγήκε, καθώς η τροφή είναι άθικτη. Της έβαλα τα κεσεδάκια πιο κοντά στην είσοδο, αλλά τίποτα, εκείνη κάθεται μέσα και δεν αγρίεψε ούτε όταν βάλαμε δάχτυλα να της χαιδέψουμε την πλάτη. Σήμερα είναι 6η μέρα για το τελευταίο αυγό της. Τι να κάνουμε; Να την βγάλουμε από μέσα με το ζόρι, να δούμε τα αυγά και να φάει κιόλας; (Να βγάλουμε τελείως τη φωλιά και να τη στρεσσάρουμε;(
 
Κοίταξε τα αυγά αλλά αν δεν φάει το πουλάκι δεν θα την βγάλει. Μήπως να έβαζες την φωλιά στον αρσενικό; Πάντως αυτό πρέπει να το βάλεις μόνο του, ήσυχα και αν δεν φάει άμεσα να της δώσεις ηλεκτρολύτες ή ζαχαρόνερο να τονωθεί.
 
Μαρία, ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Τελικά την διώξαμε από τη φωλιά και μόλις διαπιστώσαμε ότι όλα είναι πάλι άδεια τα αυγά. Τώρα τρώει σαν τρελή, μάλλον πείνασε πάρα πολύ! Σκέπτομαι να βγάλω εντελώς τη φωλιά και να τα κρατήσω σε ξεχωριστά κλουβιά 5-6 μήνες. Να συνέρθει και η Χάρη. Αλλο πουλί έγινε, αδυνάτησε το κοκό μου! ( Εσύ τι θα έκανες;Ευχαριστώ!
 
Back
Top