Αναπαραγωγή Γιατί βγάζει τ' αυγά η κανάρα στην άκρη;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ianos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Εμ, αυτό φοβάμαι κι εγώ, εκτός του ότι τίθεται και θέμα ηθικής σύγκρουσης: απο τη μια να σώσω τα μωρά αυτά και να καταδικάσω τα αλλά; Θα δούμε.
 
Λοιπόν, βγάζω το, διαχωριστικό, χάνει ο γιος μου το μαγιό του, θα αργήσουμε στο κολυμβητήριο, ψάχνω μαγιό, μαγιό δε βρίσκω, πάω να δω τα μωρά καναρίνια τα οποία έχουν υποχρεωθεί σε νηστεία αναγκαστική απο τη μαμα τους, βλέπω τον αρσενικο στην άκρη της φωλιάς να σκύβει και να τσιμπάει, δεν μπορούσα να δω και πολύ καλα, πάω κατα εκεί, και ο ενας μπόμπιρας ταϊσμένος, ο μπαμπάς με λίγο φαγητό στην άκρη του Ράμφος και η μαμα να κλωσσά ατενίζοντας όπως πάντα το μέλλον με το χαρακτηριστικό βλέμμα αγελάδας. Έκτοτε έχω παρακολουθήσει όσο μπορώ απο απόσταση και κάπως έτσι κυλάει η ιστορία, με τη διαφορά ότι ο αρσενικός μάλλον ταΐζει και τη μαμα. Τωρα ποτέ θα του την βαρέσει παλι και θα τα πετάξει έξω απο τη φωλιά δεν ξέρω.
Τελείως ροκ κατάσταση. Αναρωτιέμαι, μήπως τωρα κατάλαβε ότι είναι παιδιά του;
 
Πάντως γενικότερα έχω παρατηρήσει ότι τις πρώτες μέρες τα ταΐζουν συχνότερα και από λίγο με αποτέλεσμα να μην είναι ποτέ γεμάτος ο προλοβος τούμπανο. Η μαμά συνήθως τις πρώτες μέρες που είναι μικρά κάθεται πάνω τους για να τα ζεστανει και τα ταΐζει ταυτόχρονα. Απλά θέλει λίγο χρόνο να κάτσεις να παρατηρήσεις τι κάνει η μαμά από μακριά... Εγώ δε θα άφηνα τον αρσενικό μέσα με τέτοιο ιστορικό.
 
Αλίκη, θα στήσω καραούλι αύριο πουρνό πουρνό που εχει και τις έντονες διαθέσεις για περιπτύξεις ο ερωτυλος, αλλά αφενός είναι δύσκολο να στέκομαι για πολύ ωρα σε θέση που να βλέπω, γιατι εκτός των άλλων τα κλουβιά τα έχω κλεισμένα με κουνελοσυρμα για προστασία απο αρπακτικά και αφετέρου είναι τέτοια η διάταξη που για να βλέπω με βλέπουν. Όμως σήμερα πράγματι ήταν αυτός που τα τάισε σε πρώτη φάση τουλάχιστον και κατα τις 19.30 οι προλοβος ήταν γεμάτοι. Επιπρόσθετα η ανάπτυξη αυτών των μικρών δε μου φαίνεται και τόσο γρήγορη όσο αυτών του άλλου μου ζευγαριού που έχουν γίνει μπόμπες στην κυριολεξία, αλλά ένα 24 ωρο είναι ίσως λίγο για να βγουν συμπέρασμα.
 
Βρήκα παλι το ένα πουλάκι κάτω. Χώρισα τον αρσενικο, με οπτικό χώρισμα στη ζευγαρωστρα, τάισα τα μικρά, το πεσμένο έφαγε, το άλλο με πολύ πίεση κι ελάχιστα. Τα τάισα με κρόκο αυγού, λιωμένο σε χλιαρό νερό, με οδοντογλυφίδα και θα ήθελα τη γνώμη σας στα ακόλουθα σενάρια:
  1. Στο άλλο κλουβί εκκρεμεί η εκκόλαψη ενός νεοσσού ακόμη, αν βγει γιατι βλέπω ότι αργεί. Αυτήν την στιγμή οι νεοσσοί στο άλλο κλουβί είναι 4. Η μια πιθανότητα είναι να προσθέσω και τους άλλους δυο, όποτε προς το παρόν σύνολο 6 νεοσσοί, οι δυο εκ των οποίων τη βγάζουν δεν τη βγάζουν.
  2. Αφήνω τα πουλακια όπως έχουν και αν τα ταίσει, τα τάισε η μαμα τους
  3. Αρχίζω ο ίδιος το τάισμα κι η μάνα τους απλά τα ζεσταίνει, αλλά για αυτό θα πρέπει να μου πείτε μάρκα κρέμας για νεοσσούς, συχνότητα ταΐσματος, θερμοκρασία κρέμας.
  4. Παθαίνω νευρικό κλονισμό ή βαράω μπιέλα - φυσικά αστειεύομαι γιατι τα έχω πάθει ήδη.
  5. Τις κάνω τον αρσενικο; Τον αφήνω σε οπτική, αλλά οχι ακουστική απομόνωση; Τον αλλάζω κλουβί και μπαλκόνι; Τον στραγγαλιζω; Κι εδώ δεν αστειεύομαι, απλά προσπαθώ να ´´διασκεδασώ´´ το επερχόμενο μοιραίο στους απογόνους του.
Ευχαριστώ που με ακούσατε.
ΥΓ: Αλίκη, είχες δυστυχώς δίκιο που ήσουν επιφυλακτική.
 
Γιάννη, η παρακάτω είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά
exact kaytte feeding formula - Αναζήτηση Google
Η καλύτερη (που έρχεται μόνο ιντερνετικά) είναι η παρακάτω :
https://www.harrisonsbirdfoods.com/25-juvenile-hand-feeding-formula/
Αλλά θα πρέπει στην αρχή να ταίζεις ανά δίωρο...
Διάβασε το παρακάτω άρθρο: https://community.petbirds.gr/threads/Τάισμα-νεοσσών-στο-χέρι.23537/
 
Νίκο σε ευχαριστώ παρά πολύ. Θα διαβάσω το άρθρο και θα ψάξω να τη βρω
 
Νίκο να σε ρωτήσω... Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να έχουμε τα πουλιά όταν θέλουμε να τα ταΐσουμε στο χέρι;
 
Γιάννη πάρε τηλέφωνο το Λιακόπουλο στο 21 1226 1230 η το Φαμέλη 2103476648... Είναι Πετράλωνα και Ταύρο (αν δε βρεις αλλού).
Δημήτρη, θερμοκρασία δωματίου. Η κρέμα πρέπει να είναι σε ένα εύρος θερμοκρασίας 38-41 βαθμούς..όχι περισσότερο. Θα πρέπει δε να φτιάχνεται περίπου στην ποσότητα που χρειαζόμαστε και να πετιέται /αντικαθίσταται μετά από κάθε χρήση.
 
Γιάννη πάρε τηλέφωνο το Λιακόπουλο στο 21 1226 1230 η το Φαμέλη 2103476648... Είναι Πετράλωνα και Ταύρο (αν δε βρεις αλλού).
Δημήτρη, θερμοκρασία δωματίου. Η κρέμα πρέπει να είναι σε ένα εύρος θερμοκρασίας 38-41 βαθμούς..όχι περισσότερο. Θα πρέπει δε να φτιάχνεται περίπου στην ποσότητα που χρειαζόμαστε και να πετιέται /αντικαθίσταται μετά από κάθε χρήση.
Νίκο σε ευχαριστώ και παλι. Πήγα στην Αχαρνων και αγόρασα την kaytee exact και μια ειδική μεταλική σύριγγα. Τωρα θα ξαναδιαβασω και θα ταΐσω.
Εννοείται, ότι κάθε συμβουλή είναι καλοδεχούμενη.
 
Ναι Δημήτρη. Η μάνα τους όταν ταίζει σε τέτοιες εξωτερικές θερμοκρασίες είναι τα πουλιά (η στο περίπου).
Το ''μυστικό'' είναι στη θερμοκρασία που πρέπει να είναι η κρέμα.. Ούτε να τους κάψει τον πρόλοβο, ούτε να μην είναι όπως πρέπει.
 
Γιάννη, θα ακολουθήσεις τις οδηγίες.. Πιο αραιή στην αρχή και όσο προχωράνε οι μέρες λίγο πιο σφιχτό το μείγμα. Θα ταίζεις λίγο και πολλές φορές. Ο πρόλοβος θα πρέπει να γεμίζει κατά περίπου τα δύο τρίτα. Μην ζορίζεις να φάνεπερισσότερο...Χώνεψη και πάλι από την αρχή.
 
Σκέφτομαι να αργά λίγο να ταΐζω, μήπως και ενεργοποιηθεί η μαμα τους.
Επίσης, τα πουλακια είναι 2 ημερών. Τι λέτε να ταΐσω με την ειδική μεταλλική σύριγγα η με οδοντογλυφίδα;
 
Γιάννη, ξεκίνα κατ'ευθείαν με τη μεταλλική. Αν βλέπεις ότι δυσκολεύεαι και δεν μπαίνει, τότε καταφεύγεις στην οδοντογλυφίδα.

Σχετικά με το ερώτημα του Δημήτρη, από τη στιγμή που έχουμε πάρει εμείς τα μικρά και δεν είναι στη φωλιά, η θερμοκρασία σώματός τους θα πρέπει να είναι γύρω στους 32 με 33 βαθμούς κελσίου αν δεν έχουν φτέρωμα (τις πρώτες μέρες της ζωής τους), έως 22-23 βαθμούς όταν το αναπτύξουν.
Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με το να βάλουμε τη φωλιά σε ένα μικρό κουτί και από πάνω μια λάμπα (και μέσα ένα θερμόμετρο σπιτιού που να μας δείχνει τι θερμοκρασία επικρατεί στο εσωτερικό του κουτιού).

http://www.starlingtalk.com/babycare.htm
 
Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο πέραν του ότι η κατάσταση ταΐσματος τόσο μικρών νεοσσών είναι φρικτή και μονο ανακούφιση ένιωσα που δεν τα έπνιξα.
Είμαι χημικός, υπηρξα παντα πολύ ικανός κι αποτελεςματικος στα πειράματα και είμαι και τελειομανής. Και ήταν η τέλεια ευκαιρία για να αλλάξω παντελώς γνώμη για τις δεξιότητες μου. Αφού διάβασα ο,τι μπορούσα να βρω σχετικό, αφού κράτησα σημειώσεις σε ο,τι μου φαινόταν χρήσιμο, αφού έκανα και τις πράξεις για να βρω την αραίωση, ανακάλυψα ότι η ζυγαριά μου δεν έδινε καμία ακρίβεια της τάξης του ενός γραμμαρίου, το θερμόμετρο αργούσε να μετρήσει, η θερμοκρασια του νερού έπεφτε κάτω των Ορίων όταν πρόσθετα την σκόνη, το μείγμα το πέταξα 5 φορές, και τελικά πλην της θερμοκρασίας το έκανα με το μάτι, για να μην πω με το φρύδι. Τάισα, δεν τα σκότωσα ακόμα, έχω τρομερό άγχος, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορούσα να κάνω κι αλλιώς. Και μόλις πήγα τη φωλιά πίσω, η γαϊδαρα η μάνα τους στάθηκε στις παρυφές έτοιμη μάλλον να ταΐσει. Θα αφήσω μάλλον ένα τρίωρο μέχρι το επόμενο γεύμα, κι ελπίζω να είναι ζωντανά.
 
Είναι δύσκολο Γιάννη...όπως οτιδήποτε την 1η φορά...Αφού είσαι εκεί, δες μήπως αναλάβει δράση και εσύ απλά να συνεπικουρείς..
Η θερμοκρασία θέλει λίγο παραπάνω, ώστε μέχρι να μετρήσει το θερμόμετρο να έρθει κοντά σ'αυτή που θέλουμε.
*Εγώ ένα καρδερινάκι το είχα πάρει με τη φωλιά στη δουλειά και το σκέπαζα με πετσέτα για να κρατάει θερμοκρασία.. Είχε γίνει η μασκώτ ..
 
Back
Top