Γενικά Κακομεταχείριση πτηνων απο pet shops

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ameli
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ameli

PB New Member
Εγγραφή
13 Ιουν 2021
Μηνύματα
312
Πόλη
Ιωάννινα
Κάθε φορά που περνάω από ένα pet shop εκτός από αυτο που παω επειδή παρέχουν το καλυτερο στα πουλια τους. Μόνο στην ιδέα ότι ένας πελάτης θα πάρει ένα άρρωστο πουλάκι και θα του πεθάνει επειδή αυτός δεν ξέρει οτι ειναι άρρωστο μου έρχεται να πάω και να τα ελευθερώσω να πεθάνουν στην φυση τουλάχιστον όχι σε ένα κλουβί. Πολλά από τα budgies είχαν λερωμένο ποπο και ήταν φουσκωμένα. Τα κοκατιλς δεν είχαν όρεξη, μερικά ήταν μόνα τους. Ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ? Αρχικά είναι πολυ βάρβαρο να λέμε εμπόριο πτηνων... Τι εμπόριο? Που ζουμε στον μεσαίωνα? Που πουλούσαν σκλάβους? Παίρνουμε παπαγάλους για να έχουμε παρεα ενώ αυτά δεν θέλουν καν. Κανονικά όλα θα έπρεπε να είναι στην φυση, εκεί ανήκουν? Επίσης πολυ κακό είναι όταν λέμε αυτός ο παπαγαλος πχ κοστίζει 50 ευρώ. Γιατί να κοστίζει τι είναι αυτοκίνητο, έπιπλο? Οι άνθρωποι δηλαδή πωλούνται? Τουλάχιστον εφόσον έβλεπαν ότι είναι άρρωστα να έβαζαν μια από τις αντιβιωσεις που έχουν στο νερό τους, 4 ευρώ κάνει τόσα παίρνουν. Έλεος. Μακάρι το κράτος να έκανε κάτι αυτό αλλά Ελλάδα είμαστε όχι Γερμανία τα αδέσποτα είναι σαν να ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα. Και αναφέρομαι γενικά για όλα τα ζώα.
Ποιά είναι η γνώμη σας?
 
Ως προς τη κακομεταχείριση προσωπικά με αηδιάζει. Το τελευταίο εξάμηνο που ασχολούμαι με τους παπαγάλους και διάβασα 5 πράγματα, όταν θα επισκεφθώ κάποιο petshop πρώτα θα δω σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ζώα που διατηρεί και μετά θα ψωνίσω και θεωρώ πως όλοι πρέπει να πράττουμε το ίδιο. Γιατί δεν είναι όλα θέμα χρημάτων αλλά και ηθικοί κανόνες..εξάλλου επειδή παίρνουμε ζωάκια με τη λογική της συντροφιάς, έχουμε και την υποχρέωση να τα φροντίζουμε και σωστά..
Τώρα για τα χρήματα.. αυτό που κατάλαβα στους παπαγάλους, είναι ότι πολλές φορές τα χρήματα που δίνουμε δεν έχουν σχέση (τις περισσότερες φορές) με το μέγεθος, τα έξοδα αποστολής, αναπαραγωγής, συντήρησης κτλ αλλά κυρίως με τη διαθεσιμότητα, την εμπορικότητα και τέλος την ευκολία αναπαραγωγής.. αυτά θεωρώ πως επηρεάζουν τις τιμές.
Είμαι 34 χρονών και όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα στην οικογένεια υπήρχε κάποιο ζωάκι, είτε συντροφιάς είτε "εκμετάλλευσης". Στα ζωάκια συντροφιάς ποτέ δεν αγόρασα κανένα γιατί συνήθως έβρισκα κάποιο αδέσποτο σκυλάκι/γατάκι.. όμως οι παπαγάλοι πχ είναι κάτι διαφορετικό.. δεν με πειράζει να πληρώσω για να αποκτήσω ένα πουλάκι γιατί και αυτό για να φτάσει στα χέρια μου έχει έξοδα, με πειράζει όμως να τα εκμεταλλεύονται σε σημείο που να μην τα σέβονται.
Κακά τα ψέματα τα πουλιά που έχουμε δεν τα βρίσκουμε στο περιβάλλον μας αλλά αρχικά τα σκλαβωνουμε και μετά τα αναπαράγουμε για να εξυπηρετήσουν κάποια ανάγκη μας.
Θεωρώ πρωταρχικό σκοπό να μην φτάσει να απειληθεί ένα είδος για τις ανάγκες μας αλλά να εκτραφεί σωστά και με σεβασμό ώστε να μην κάνουμε ζημιά στο οικοσύστημα.
 
@Geokilkis Έχουμε κάνει ήδη ζημιά στο οικοσυστημα. Έχετε σκεφτεί ποτε όλοι σας πως θα ήταν αν σας έπαιρναν από την πατριδα σας και σας πηγαιναν πχ στην Νορβηγία? Δεν θα μπορούσατε ευκολα να επιβιώσετε αφού δεν έχετε τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για αυτό το κλίμα. Τα ζώα δεν έχουν φωνή ας γίνουμε εμείς η φωνή τους. Ας αφήσουμε την φυση να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους. Δόξα τον Θεό ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον από μόνος του, ας κάνει λοιπόν παρεα με τους συνανθρώπους του. Άλλο να έχει ένα ζώο ανάγκη και να το αναθρέψουμε και άλλο να παίρνουμε ένα budgie πχ από την Αυστραλία για τον συμφέρον μας.
 
@Ameli ζημιά στο οικοσύστημα δεν κάνεις αν πάρεις σταδιακά ένα μέρος αυτής και το εκτρέφεις στον χώρο σου, αφού ουσιαστικά το περιβάλλον που ευημερούν μπορεί να αναπληρώσει το κενό. Αλλά άμα πάμε απευθείας και πάρουμε πχ όλα τα budgies από την Αυστραλία τότε ναι θα προκαλέσουμε βλάβη.
Ζημιά στα ζώα μας κάνουμε για να καλύψουμε κάποια ανάγκη μας, ναι αυτό το κάνουμε. Διαφορετικά θα πρέπει να πάμε τα πουλάκια μας στο τόπο καταγωγής τους. Κατά κάποια σκληρή έννοια όλοι εμείς δεν είμαστε απόλυτα φιλοζωοι αλλά επιλεκτικά φιλοζωοι.
 
και άλλο να παίρνουμε ένα budgie πχ από την Αυστραλία για τον συμφέρον μας.

Δεν πουλιούνται μπάτζι πιασμένα απο την Αυστραλία εδώ και τουλάχιστο μισό αιώνα. Ούτε στην Ελλάδα (στα πετ σοπς που είδες) ούτε και πουθενά αλλού στον πλανήτη. Όπως και οι περισσότεροι παπαγάλοι που πουλιούνται είναι εκτροφής. Δεν κατλαβαίνω το πραγματικό σκοπό του αρχικού ποστ. Είναι για να εξυμνήσουμε το τζάμπα?
 
H αγοραπωλησια ζωων ειναι μια διαδικασια θεσμοθετημενη και νομιμη.
Καλως πωλουνται τα ζωα και οποιαδηποτε συγκριση με το ανθρωπινο ειδος ειναι αστοχη τουλαχιστον.

Το αν τηρουνται οι κανονες και οι νομοι που αφορουν το εμποριο ζωων ειναι αλλη κουβεντα.
 
Επειδή ακριβώς τα ζώα δεν μπορούν να μιλήσουν κάνουμε ότι θεωρούμε εμείς σωστό, πιστεύω ότι κανένα κατοικίδιο δεν θα ήθελε να επιστρέψει μόνο του στην φύση,κυρίως οι παπαγαλοι οι οποίοι είναι τόσο ευαισθητα ζώα. Έχουν κοινωνικοποιηθεί αρκετά και απολαμβάνουν την παρέα των ανθρώπων (ακόμα και αυτά που είναι άγρια και ελευθερα). Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα ήθελαν οι παπαγαλοι και γενικά τα ζώα για να το κάνουμε,και κατά την γνώμη μου δεν είναι καθόλου εγωιστικό αυτό,παίρνουμε ένα ζώο μας αγαπάει και το αγαπάμε,του δίνουμε αγάπη,χρόνο,χώρο,μια όμορφη και άνετη ζωή. Τώρα για όσα υποφέρουν..εμείς θα πρέπει να βοηθήσουμε κάπως την κατάσταση αν θελουμε να λέμε πως αγαπάμε τα ζώα,να μην ψωνίζουμε από εκεί,να κάνουμε ευγενικά παρατηρήσεις και γιατί όχι να φτάσουμε ακόμα και σε καταγγελίες. Όσο για την αγορά,ποτε δεν πληρώνεις την ψυχή του ζώου,πάντα πληρώνεις τον κόπο και τα χρήματα που έδωσε ο εκτροφέας/ιδιοκτήτης, άλλωστε χρόνια τώρα στο εξωτερικό ακόμα κι αν θες να υιοθετήσεις πληρώνεις κάποια λεφτά. Τέλος,συμφωνω απόλυτα με τον @Tony Forpus δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ζώα και ανθρώπους.
 
δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ζώα και ανθρώπους.
Δεν θα πω αν συμφωνώ η διαφωνώ αλλά έχω την απορία γιατί το πιστευετε αυτο? Αλήθεια θέλω να μάθω το γιατι επειδή δεν έχω καταλάβει... Βασικά έχω καταλάβει αλλά θέλω να δω γιατί εσείς το πιστεύετε αυτό. Όλες οι γνώμες δεκτές είναι αρκεί να υπάρχει κατανόηση.
 
Αλήθεια θέλω να μάθω το γιατι επειδή δεν έχω καταλάβει...
Εύχομαι να συμβεί μετά από πολλά πολλά χρόνια, αλλά όταν έρθει η στιγμή να χάσεις ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο, σύγκρινε αυτήν την απώλεια με κάποιο budgie που έχασες και θα καταλάβεις.
 
@Stavros ( Σημείωση : Στο συγκεκριμένο ποστ εκφράζω την γνώμη μου και δεν αναγκαζω κανέναν να έχει την ίδια αποψη με εμένα.) Εντάξει δεν εννοώ σε αυτό το κομμάτι. Αλλά άμα μιλάμε για σκυλο που έχει πολυ περισσότερο συναίσθημα και αγαπη προς τον ιδιοκτήτη θα μου φαινόταν το ίδιο. Όπως και σε πολλα ακόμα άτομα. Επειδή ο άνθρωπος απλά κλαίει και έχει συναισθήματα? Αμα δείτε βίντεο με σκυλιά που έχασαν τον φίλο τους και προσπαθουν να τον επαναφέρουν πίσω στην ζωή θα κλάψετε και θα καταλάβετε. Επειδή μήπως ο άνθρωπος είναι πιο έξυπνος? Για όσους το νομίζουν αυτό προσφατα διάβασα σε βιβλίο ότι σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων ο άνθρωπος δεν είναι το πιο έξυπνο ζώο γιατί ζώο είναι στον πλανήτη. Γιατί δεν μπορείτε να τα αγαπάτε όλα ισότιμα? Εμείς είμαστε φιλοξενούμενοι στην γη. Εμείς εισβάλλαμε στο σπίτι των ζώων. Ο άνθρωπος είναι από την φυση του εγωιστικό ον. Τι παραπάνω έχουμε εμείς από αυτά? Ολα ειναι ισάξια!
 
Εντάξει δεν εννοώ σε αυτό το κομμάτι. Αλλά άμα μιλάμε για σκυλο που έχει πολυ περισσότερο συναίσθημα και αγαπη προς τον ιδιοκτήτη θα μου φαινόταν το ίδιο
Γιατί δεν μπορείτε να τα αγαπάτε όλα ισότιμα?
Γιατί δεν το κάνεις ούτε εσύ. Εντάξει, η ζωή του budgie πολύτιμη αλλά του σκύλου πιο πολύτιμη. Ωραία.

( Σημείωση : Στο συγκεκριμένο ποστ εκφράζω την γνώμη μου και δεν αναγκαζω κανέναν να έχει την ίδια αποψη με εμένα.)
Κοιταξε, έχεις εκφράσει την ίδια γνώμη στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και σε άλλα που προηγήθηκαν αρκετές φορές. Άφησε και κάποιον άλλον να πει τη δική του άποψη. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεσαι, έχουν καταλάβει όλοι την άποψή σου.
 
Ολοι μας έχουμε τη θέση μας σε αυτό τον πλανήτη και μεσα από την ιεραρχιση που υπάρχει βρισκόμαστε ολοι σε μια αλυσίδα.Τα ζωα και ο άνθρωπος είναι συνδεδεμενα από τα αρχαία χρόνια.ο άνθρωπος εκτρέφει ζωα και καλλιεργει τη γη για να υπάρξει τροφή και προς τέρψη ψυχής. Εκτρεφεις τα αγροτικά ζωα για παραγωγή υλικών αγαθών και αντίστοιχα παίρνεις καποιο κατοικιδιο για συντροφια για να ακούς το τραγούδι του να βλέπεις τα υπέροχα χρώματα του.Ο σεβασμός και η φροντίδα προς τα ζωα ειναι απαράβατη προϋποθέση. Εκτρεφεις κατι με αγάπη και σεβασμό αυτο θα στο ανταποδώσει πίσω με τον τρόπο του.
Σύμφωνα με την δικιά σου αποψη από όσο καταλαβαίνω δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάθε είδους εκτροφής?
Με το ίδιο σκεπτικό και οι συγκεκριμένες δθασταυρωσεις για την δημιουργία μιας συγκεκριμένης ράτσας σε βρίσκει αντίθετη.
Τα ζωα υπάρχουν στον πλανήτη για να συνυπάρχουν ομαλά με τον άνθρωπο και να του "προσφερουν" ότι αυτα μπορούν όσο αυτός τα φροντίζειελπιζω να εγινα κατανοητός και να μην παρεξηγηθώ.οσο για της αγοραπωλησία καπως πρέπει να επιβιώσουν και οι εκτροφής...
 
@Ameli κοινή λογική,αυτή είναι η διαφορα μας,και για αυτό δεν κρεμόμαστε από δέντρα σαν πιθήκια..Δεν τα συγκρίνουμε στο ένα δεν τα συγκρίνουμε στο άλλο που θα τα συγκρίνουμε;Δηλαδή δεν μπορώ να καταλάβω τι θες να πεις,αν θες εξήγησε το,ας πούμε αν πεθάνει ένα ζώο δεν θα κλάψεις αλλά αν πεθάνει άνθρωπος θα κλάψεις; Αυτό θες να μας πεις; Τι εννοείς δεν τους συμπεριφερόμαστε ισάξια; Έχουν και αυτά δικαιώματα πλέον..δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό σου.Δηλαδή δεν αρκεί το ζώο σου να το φροντίζεις; Να του παρέχεις ότι μπορείς και ότι χρειάζεται; Να του δίνεις αγάπη και να του συμπεριφέρεσαι ισάξια; Ειναι μέλη της οικογένειας και μάλιστα για κάποιους είναι και η μόνη τους οικογένεια. Επίσης δεν μιλάμε για την αξία ,όλα έχουν ψυχή,αλλά πως να το κάνουμε αν (χτυπα ξύλο) πιάσει φωτιά το σπίτι μου πρώτα θα βγάλω το παιδί μου/αδερφή μου και μετά τον σκύλο μου/παπαγάλο μου. Τέλος,τα ζώα είναι ζώα και οι άνθρωποι είναι άνθρωποι.
 
πρώτα θα βγάλω το παιδί μου/αδερφή μου και μετά τον σκύλο μου/παπαγάλο μου

Ωχ, μην πας εκεί. Δεν αντέχω να ξαναδιαβάσω κάνα τέτοιο:

Βλέπω πολλούς να λένε : εεε πατε καλα ρισκάρετε τις ζωές σας για να σώσετε τα σκυλιά από τα φλεγόμενα σπίτια? Όμως αν ήταν μέσα κανα μωρό αμέσως ,πηγαίντε γρήγορα να σώσετε το παιδι...
 
Ok Η γνώμη σας την δέχομαι. Επειδή η Χριστίνα δεν καταλάβατε τι εννοώ να τι εννοώ :

“Οι απελευθερωτές των ζώων δεν διαχωρίζουν το ανθρώπινο ζώο, οπότε δεν υπάρχει λογική βάση για να πούμε ότι ένας άνθρωπος έχει ειδικά δικαιώματα. «Ο αρουραίος είναι ένα γουρούνι, είναι ένας σκύλος, είναι ένα αγόρι. Είναι όλα θηλαστικά».

Πηγή: https://siniparksi.gr/2019/09/10/eimaste-isoi-anthropoi-kai-ta-ypoloipa-zoa/
 
Ιδέες όπως ελευθερία, τα δικαιώματα, η ηθική, οι απόψεις και πολύπλοκα συναισθήματα είναι μόνο θέματα του ανθρώπου τα ζώα δεν τα σκέφτονται αυτά. Από την στιγμή που επιβιώνουν και ικανοποιούν τα βασικά ένστικτα τους είναι κάλα. Άρα δεν έχει νόημα για μένα η σύγκριση ανθρώπου με ζώα.

Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί ένα πτηνό θα προτιμήσει να ζεί/πετάει "ελεύθερο" δηλαδή να ζει μέσα στο άγχος για το έαν το κυνηγάει θηρευτής, εάν θα βρει φαγητό, και εάν θα επιβιώσει γενικά. Αφού βασικός λόγος ύπαρξης είναι η επιβίωση και όχι η ανθρώπινη "ελευθερία". Και έχει αποδειχθεί ότι όλα τα ζώα ζουν περισσότερο υπό αιχμαλωσία.

Ούτε η αγάπη είναι κάτι που καταλαβαίνουν τα ζώα όπως εμείς. Γιατί πρέπει να "αγαπάω" όλους τους ανθρώπους και όλα τα ζώα το ίδιο.

Ίσοι δεν ξέρω εάν είμαστε ή εάν γίνουμε αλλά σίγουρα δεν είμαστε ίδιοι.
Από την στιγμή που δεν φτάνουμε σε καταστροφικές πράξεις και μπορούμε να συμβιώσουμε με νέους τρόπους με τα ζώα/φύση όλα τα άλλα είναι περριτά.

Ευτυχώς που υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι και αλλάζουν πράγματα και ας μην έχω ίδια άποψη. 🙏
 
@Nikolma Ίσως φανεί κάπως αυτο αλλά έχεις δει το spirit το άγριο άλογο? Αν όχι δες το και θα καταλάβεις πως κι όμως η ελευθερία κυριαρχεί σε όλα τα όντα. Και το ξέρω γιατί έχω εμπειρία με άλογα. Αμα ξαφνικά αρχίσουν και κλωτσάνε ενώ είσαι πανω τους η φυγουν από τον φράκτη σημαίνει ότι θέλουν ελευθερία . Ειδικά τα άλογα είναι " Ζώα ελευθερίας " ατιθασα.
 
To spirit αγριο αλογο ειναι ενα δημιουργημα της φαντασιας του ανθρωπου που απευθυνεται σε παιδακια.
Κατα την διαρκεια της διαπαιδαγωγησης των παιδιων ειναι προφανες οτι δεν μπορει να τους παρουσιαστει η σκληρη -πολλες φορες- πραγματικοτητα.

Ο κοσμος των κινουμενων σχεδιων και των παραμυθιων σε σχεση με τον πραγματικο κοσμο εχει τεραστιες διαφορες.
 
Back
Top