Φροντίδα Κόψιμο φτερών πτήσης παπαγάλων: Υπέρ ή Κατά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης inca1099
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Δημήτρη δεν πρόσεξες ίσως ότι κάποια μέλη έγραψαν "το απολαμβάνει" (το πουλί δηλαδή έλαβαν υπ'όψη τους τι χρειάζεται), βάζοντας στην άκρη το "εγώ" τους.
 
εγω παιδια αυτες τις μερες εκπαιδευω τον πιπικο να πεταει.. Καθομαι μακρια απο το κλουβι του και του λεω ελα.. Και ερχεται στον ωμο μου
αν βλεπατε τη χαρα κανει, αφου σημερα το πρωι τουκανα πλακα.. Και δεν τον πηρα και πηγα στη κουζινα.. Οποτε αυτος σκουζοντας ηρθε πετωντας στη κουζινα και εκατσε πανω μου.. Και εβγαλε μια κρυγη γεματη ικανοποιηση...
σιγουρα υπαρχει κινδυνος.. Αλλα τι απ αυτα που κανουμε στη ζωη δεν εχει και τον κινδυνο μεσα τους;
δυστυχως αυτη ειναι η ζωη...η χαρα απ τη καταστροφη σε ενα τεντωμενο σκοινι...
 
Καλημέρα παιδιά
Αν προσέξεις τα επιχειρήματα υπέρ του ψαλιδίσματος είναι του τύπου « εγώ..», «θέλω..», « δεν θέλω…», «φοβάμαι…». Η ίδια δηλαδή συμπεριφορά που έχουμε –γενικά- όταν χάνουμε έναν δικό μας άνθρωπο « τι θα κάνω εγώ τώρα…», τι θα γίνω τώρα…», «έμεινα μόνος…». Υπερτερεί το Εγώ από την όποια δεδομένη κατάσταση, ίσως τελικά η αγάπη ( σε όλες τις εκφάνσεις της ) να είναι η χειρότερη μορφή καταπίεσης, δεν ξέρω.
Δημητρη, επειδη ειμαι υπερ του κοψιματος των φτερων στα μεγαλα μεγεθη των παπαγαλων, θα μου επιτρεψεις να σου θυμισω οτι:
Δεν παω στη ζουγκλα, για να κοψω τα φτερα ενος ελευθερου πουλιου, αλλα ενος, που εχει γεννηθει σε αιχμαλωσια και που το ψαλλιδισμα μπορει να του χαρισει προστασια για την ζωη του και την 'αναλογη' 'ελευθερια' (διοτι με το ψαλλιδισμα δεν χανει την ικανοτητα του να πεταξει, αλλα μειωνεται η αποσταση μιας πτησης)
Αν λοιπον θεωρεις εγωισμο την εκφραση μου: < Παντως η επιλογη μου για το συγκεκριμενο μεγεθος πουλιου, θα ηταν το κοψιμο των φτερων πτησης, διοτι θα το ηθελα πολλες ωρες ελευθερο στον κηπο η' στο σπιτι, χωρις κλειστα παραθυρα.> Προτιμω να εχω 'εγωιστικη συμπεριφορα', αλλα ενα πουλι που θα απολαμβανει ενα ειδος 'ελευθερειας', απο το να μην ειμαι 'εγωιστρια' και να το εχω ερμητικα κλεισμενο στο σπιτι!
, στα γραφω αυτα εντελως φιλικα:)
 
Αυτό που νομίζω που κάποιοι προσπαθούν να πουν είναι ότι έτσι και αλλιώς ένας παπαγάλος μεγάλος που και πολλές φορές είναι μόνος του χωρίς κάποιον άλλο παπαγάλο εννοώ, απολαμβάνει σίγουρα περισσότερο να είναι και να περνάει πολλές ώρες με τον ιδιοκτήτη του, παρά να είναι έξω από το κλουβί του κάποιες ώρες της ημέρας όταν θα είναι σπίτι το αφεντικό του.. Αλλά αυτά είναι απόψεις στη τελική και καθένας το αντιμετωπίζει διαφορετικά..
 
εγω εχω μια αποψη που δεν ξερω πως θα την καταταξεις γρηγορη. Θεωρω τον εαυτο μου οτι εχει διαβασει και εχει ασχοληθει αρκετα με τους παπαγαλους. Βεβαια δεν εχω πολλα πουλια οπως ο γρηγορης και αρκετοι αλλοι εδω μεσα αλλα επειδη εχω παθος με τους παπαγαλους παντα ενημερωνομουν απο βιβλια και διαδικτυο. ημουν μελος σε yahoogroups για τους μονκ,τους σενεγαλης, μεγερς και τους ρικνεκ γιατι λατρευω αυτα τα πουλια. το θεμα του κοψιματος των φτερων απασχολει ολους τους παπαγαλοφιλους ακομα και τους αμερικανους που εχουν πολυ μεγαλα σπιτια και μπορουν να αφιερωσουν ενα δωματιο μονο για το χομπυ τους, τα πουλια.
ξερετε ποια ηταν η χρυση τομη σε αυτο το ερωτημα που μας εθεσε ο γρηγορης;
παιρνουμε μωρο παπαγαλο, στους 8 μηνες κοβουμε τα φτερα, σε αλλους 7 με 8 τα ξανακοβουμε, σε 7 με 8 μηνες τα κοβουμε για προτελευταια φορα. στο διαστημα αυτο το πουλι εχει δεθει παρα πολυ μαζι μας ειναι τελειως ημερο και εχει χτιστει μια ιδανικη σχεση. το αφηνουμε εναμιση με δυο χρονια χωρις να του στερουμε τα φτερα του που τα εχει αναγκη για να προσελκυσει το ταιρι του (ειναι η περιοδος που τα περισσοτερα ειδη ωριμαζουν σεξουαλικα και εχουν... Ιδιαιτερη συμπεριφορα). κοβουμε τα φτερα για τελευταια φορα οταν ειναι 4+ χρονων και ειμαστε ολοι ευτυχισμενοι. μετα το πουλι μας θα ειναι ενας αχωριστος συντροφος, δεν θα τον περιοριζουμε και δεν θα μας αποχωριζεται! αυτα εχω ναπω και συγνωμη για την διαφημιση που εκανα στον εαυτο μου στην αρχη.
 
Υπέρ ή κατά κοψίματος φτερών

Δημήτρη συγνώμη, που βρήκες κάθε 7-8 μήνες κόψιμο φτερών; Εμάς είναι 9 μηνών και έχουμε κόψει δύο φορές λίγο τις άκρες, ώστε να πετάει μεν, αλλά χωρίς να παίρνει πολύ ύψος. Μας τα έκοψε μια φορά στους 5 μήνες που το "υιοθετήσαμε" ο ιδιοκτήτης του petshop και πριν λίγες μέρες (δηλαδή μετά 4 μήνες) ο κτηνίατρος. Να μεγάλωναν περισσότερο δε γινόταν να το αφήσουμε, έφευγε συνέχεια (πολλές ώρες εκτός κλουβιού), και γρατζουνίστηκε δύο φορές στο κεφαλάκι.
(Αfrican Grey)..
 
αν ψαξεις στο μηνυμα γραφω ξεκαθαρα που το βρηκα. μπες στα yahoogroups (εγω ημουν σε σενεγαλης, μονκ, μεγερ και ρικνεκ). Θα υπαρχουν σιγουρα παρα πολλα γκρουπ και για ζακο. Δινεις email στο yahoo και αμεσως μπαινεις στο γκρουπ. Για το καθε ειδος υπαρχουν μερικες φορες και περισσοτερα απο 20 γκρουπ. Διαλεξε οποιο εχει πιο πολλα μελη. Δεν υπαρχει απορια που να μην λυθει! Υπαρχουν και ενα ελληνικο και ενα κυπριακο yahoogroup αποκλειστικα για παπαγαλους! Στο ελληνικο γνωρισα και τον κωνσταντινο (ranchopapagayo) που ειναι και εδω μεσα. αν θελεις στειλε μου πμ να σου δωσω και διευθυνσεις.
 
τι εννοειται κοψιμο φτερων; Κοψιμο του μυ ή του φτερωματοσ?
 
Κόψιμο φτερών πτήσης. Κόψιμο των μεγάλων φτερών απο τις φτερούγες του παπαγάλου με αποτέλεσμα να μην πετάει μακριά. Όχι κόψιμο μυών 😉
 
τελοσπαντων νομιζω καταλαβα. ειμαι υπερ αλλα χωρισ να ειμαι σιγουρη.Εχει να κανει κ με τη ψυχολογια του πουλιου κ αυτο με δυσκολευει. Θα το δοκιμασω οταν εξοικιωθει μαζι μου κ με τον χωρο.
 
Από ότι βλέπω φροντίζεις καναρίνια.. Αν έχεις κάποιον μεγάλο παπαγάλο και απλά δεν το έχεις γράψει, τότε ok. Γιατί ούτε για Budgies ή άλλους μικρούς παπαγάλους έχει νόημα!
 
yasmin για μενα λεσ? δε τα εμαθεσ? πηρα ενα παπαγαλακι πολυ γλυκο. ενα μονκ!
 
καλησπερα σε ολουσ! Καταρχην ειμαστε υπερ με το κοψιμμο των φτερων γιατι δεν θελουμε να χασουμε τον καινουριο μασ φιλο που τον αγαπαμε πολυ. Οταν πηραμε τον τοτο απο το πετ ρωτησαμε αν θα πονεσει με το κοψιμο των εσωτερικων φτερων... Και μασ ειπε οτι δεν θα πονεσει καθολου! Ενδιαφερθηκαμε για τον πονο του και το σκεφτηκαμε αρκετα... Και αποφασισαμε να τα κοψει λιγο για να μπορει να πεταει λιγακι! Το ερωτημα ειναι αν ξαναμεγαλονουν";
 
Ναι, βέβαια ξαναμεγαλώνουν σε 3-4 μήνες. Θα δεις πώς θα τα πάτε και ανάλογα προχωράς πάλι!
 
Ειμαι υπερ στο να κοβουμε τα φτερα στους παπαγαλους μας.
Οταν ειχα ρωτησει για τον Ιβαν μου-το cockatiel που εχω-μου ειχαν πει πως ετσι θα ηρεμισει και δεν θα ειναι αγριος κατι το οποιο και δεν εγινε γιατι του εκοβα τα φτερα αλλα γιατι ασχοληθηκα μαζι του.
Ο λογος πλεον που τους τα κοβω ειναι για να μην τους χασω. Ειδικα τωρα που πηρα και εναν ringneck ειμαι ακομα πιο σιγουρη οτι πρεπει να τους τα κοβουμε. Γιατι ενα λαθος να γινει και μας φυγουν τοτε και εμεις θα στεναχωρηθουμε αλλα και εκεινα θα κινδυνευσουν.
 
Παντως εμενα προσωπικα με στεναχωρει που τους βλεπω οτι δε μπορουν να πεταξουν.Αλλα κ μονο στην ιδεα οτι αλλιως μπορει και να τους χασω τρελαινομαι!
 
Ειχα την αποψη πως μονο στους μεγαλους παπαγαλους θα πρεπει να ψαλιδιζονται τα φτερα πτησης. Δεν εξακολουθω να εχω την ιδια αποψη πια. Οταν πηρα τον Μαριο ειχε ηδη κομμενα φτερα (δεν ηταν επιλογη μου). Για την ακριβεια σωστα κομμενα φτερα, το πουλακι πεταει γυρω στα 3-4 μετρα και προσγειωνεται ομαλα. Δεν εχω σκοπο να του τα κοψω ξανα, διοτι ηδη τον εκπαιδευω με https://community.petbirds.gr/threads/Βρήκα-πληροφορίες-για-το-bird-harness.3657/ ποστ #77
 

Συνημμένα

  • Μαριος.webp
    Μαριος.webp
    52,2 KB · Προβολές: 124
Όταν πήρα τον Μήτσο είχε κομμένα φτερά από το πετ σοπ. Ήταν όμως τόσο χάλια κομμένα που έκαναν να μεγαλώσουν 1 χρόνο σχεδόν. Τον λυπόμουνα αφόρητα που ήθελε να πετάξει αλλά δεν μπορούσε σχεδόν καθόλου ή χτυπούσε σε διάφορα σημεία. 😡 Έτσι λοιπόν δεν του τα ξαναέκοψα και εδώ και 3 χρόνια δεν κινδύνευσε ούτε να φύγει, βέβαια με προσοχή τα παράθυρα και κλειστές οι κουρτίνες, τις οποίες φοβάται. Όταν θέλω να τον βγάλω έξω το καλοκαίρι τον βγάζω με το κλουβί και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
 
Eδώ στην Κύπρο..ρώτησα σε δύο pet shop αν πρέπει να τους κόβουμε τα φτερά ( μιλώ για μεγάλους παπαγάλους ) Ο ένας είπε ναι ο άλλος οχι.. Ετσι δεν βρίσκεις άκρη.Εγώ μάλλον δεν θα τα κόψω .. Αλλά σίγουρα αυτό θέλει προσοχή και ο κίνδυνος μην τον χάσεις! .
 
Εγω με τη σηραμου να πω, οτι το θεμα ειναι, οπως το βλεπει ο καθενας μας.. Κυριολεκτικα (Φυλακιζουμε)τα (πτινα) και τα (ζωα)και την ανασφαλειαμας-φοβιαμας- την μεταθετουμε στα ζωα. Για να νοιωθουν και αυτα.. Οπως (Χαλια)νοιωθουμε και εμεις στην (ψυχημας)Μονο που εμεις ειμαστε καταθληπτικοι λογο του τροπου ζωηςμας και τους εξαναγκασμους που δεχομαστε απο την ανθρωπινη κοινωνιαμας! Αλλα τα (ζωα)δεν μας φταινε σε (τιποτα)για να τα (εκμεταλευομαστε)με χιλιους τροπους! Οι ανθρωποι εχουμε δυναμοι-εξουσια και θελουμε καλος η κακος να το διχνουμε, ποτε στους (Συνανθρωπουςμας)και ποτε στα(διστιχα-ατυχα-αμοιρα ζωα)Αν ειχαν και τα ζωα δυναμοι.. Και μας πηγεναν στα (δικαστηρια)τοτε θα (βλεπατε)τη μπορουν να μας (κανουν) Οι επιλογη δικοισας (Κυριοι)Σας ευχαριστω ναστε παντα καλα! ΚΓ.
 
Back
Top