Φροντίδα Κόψιμο φτερών πτήσης παπαγάλων: Υπέρ ή Κατά;

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης inca1099
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Είμαι υπέρ του κοψίματος και με την ιστορία του Ιβανάκου μου θα αιτιολογήσω την άποψή μου.
Ύστερα από μια βδομάδα που τον πήρα από το pet shop τον πήγα πάλι για να του κόψω τα φτερά... Ο τρόπος όμως που τον έπιασε κ του τα έκοψε ήταν πολύ άσχημος κ αποφάσισα να μην τον ξαναπάω για να μην ξαναπεράσει ο καημένος ο Ιβανάκος την ίδια ταλαιπωρία...
Όταν όμως ο Ιβανάκος το έσκασε συνειδητοποίησα πόσο λάθος έκανα.. Έπρεπε να έιχα πάει σε άλλο pet shop ή σε κάποιον κτηνίατρο...
Είναι πολύ άσχημο να τον βλέπεις να φεύγει κ να μην μπορείς να κάνεις κάτι...όσο γρήγηρα κ να βγήκα έξω ο Ιβάν έιχε εξαφανιστεί... Επί μέρες έψαχνα σε κάθε δέντρο για να τον βρω...
Αν είχε κομμένα φτερά θα τον είχα προλάβει...
Και για να απαντήσω σε όσους λένε ότι είναι εγωιστικό,θα ήθελα να τους ρωτήσω: δεν είναι εγωιστικό να σκέφτονται μόνο τη συνείδησή τους; Όταν αναλαμβάνουμε έναν παπαγάλο αναλαμβάνουμε κ την ευθύνη να τον προστατεύουμε από κάθε κίνδυνο...
Πώς να τον προστατέψω τώρα που έχει φύγει;
(Συγγνώμη για το μήκος του μηνύματος)

Εγώ πάντως τα κόβω μόνος μου. Μου έδειξαν πως γίνεται στο pet shop. Θεωρώ ότι δεν είναι δύσκολοκαι έτσι έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Επίσης και τα νύχια μόνος μου τα κόβω και δεν μιλάει καθόλου.

Ε οχι και αναπηρια να μην μπορει να πεταξει πολυ ψηλα ο παπαγαλος που εχουμε στο σπιτι και ζει σε κλουβι!

Ο παπαγαλος με ψαλιδισμενα φτερα περναει καλυτερα γιατι μπορεις να τον εχεις πιο πολυ ωρα εξω και να ζησουν καταστασεις που οι αλλοι δεν θα ζησουν! Να βγει μια βολτα στον κηπο ας πουμε...

Απλα οπως λεει και ο φιλος Nikos.L οσοι δεν εχετε βρει να βρειτε καποιον ειτε γιατρο ειτε πετσοπα η ακομα και εναν απλο χομπιστα ο οποιος ξερει να ψαλιδιζει ωραια και σωστα τα φτερα!

• Like
Αντιδράσεις: Sissy
Όταν όμως ο Ιβανάκος το έσκασε συνειδητοποίησα πόσο λάθος έκανα.. Έπρεπε να έιχα πάει σε άλλο pet shop ή σε κάποιον κτηνίατρο...
Είναι πολύ άσχημο να τον βλέπεις να φεύγει κ να μην μπορείς να κάνεις κάτι...όσο γρήγηρα κ να βγήκα έξω ο Ιβάν έιχε εξαφανιστεί... Επί μέρες έψαχνα σε κάθε δέντρο για να τον βρω...
Αν είχε κομμένα φτερά θα τον είχα προλάβει...
Και για να απαντήσω σε όσους λένε ότι είναι εγωιστικό,θα ήθελα να τους ρωτήσω: δεν είναι εγωιστικό να σκέφτονται μόνο τη συνείδησή τους; Όταν αναλαμβάνουμε έναν παπαγάλο αναλαμβάνουμε κ την ευθύνη να τον προστατεύουμε από κάθε κίνδυνο...
Πώς να τον προστατέψω τώρα που έχει φύγει;
(Συγγνώμη για το μήκος του μηνύματος)

Εγώ μέχρι τώρα άκουσα όλες τις χασές εξηγήσεις γιατί πρέπει να κόβεις τα φτερά. Όμως μου φαίνεται θα ακούμε ακόμα πολύ χάσει απάντησης σαν αυτή ακόμα.

Η ευθύνη δεν σημαίνει να κόβω τα φτερά...η ευθύνη σου ήτανε να ασφάλισης το χορό να μην μπορεί να φυγή.

Ο παπαγαλος με ψαλιδισμενα φτερα περναει καλυτερα γιατι μπορεις να τον εχεις πιο πολυ ωρα εξω και να ζησουν καταστασεις που οι αλλοι δεν θα ζησουν! Να βγει μια βολτα στον κηπο ας πουμε...

Και γιατί δεν κατασκευάσεις μια ωραίο κλούβα 2x3x2 metro στο αυλή σου και να τον φίνις με τις ώρες μέζα να κάνει εκεί πραγματικά καλά βόλτες και χωρίς κομμένα φτερά. Τότε να βλέπεις ποσο χαρά έχει. Γιατί ως γραφεις έχεις αυλή.

Δεν ηταν καθολου χαζη εξηγηση αυτη που εδωσε το μελος Nikos.L!

Χαζη ειναι η εκφραση "κομμενα φτερα" γιατι πολυ απλα δεν ειναι κομμενα, αλλα ψαλιδισμενα μερικα φτερα πτησης!

Στους παπαγαλους οσο μεγαλο κλουβι κι αν τους εχεις παντα, σου δειχνουν οτι θελουν να βγουν εξω!
Και αυτο το λεω με εμπειρια γιατι βλεπω τους δικους μου παπαγαλους πως αντιδρουν! Και τα κλουβια τους δεν ειναι καθολου μικρα!
Μιλαω για εξημερωμενους παπαγαλους παντα!

Εγώ μέχρι τώρα άκουσα όλες τις χασές εξηγήσεις γιατί πρέπει να κόβεις τα φτερά. Όμως μου φαίνεται θα ακούμε ακόμα πολύ χάσει απάντησης σαν αυτή ακόμα.

Η ευθύνη δεν σημαίνει να κόβω τα φτερά...η ευθύνη σου ήτανε να ασφάλισης το χορό να μην μπορεί να φυγή.

Καλύτερα να κρατήσεις τους χαρακτηρισμούς για πάρτη σου...
Δεν προσπαθώ να αλλάξω σε κανένα τη γνώμη, απλά λέω την άποψή μου μέσα από την ιστορία μου, σου εύχομαι να μην σου συμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο...
Χρειάζεται μόνο μια στιγμή για να συμβεί το κακό...

Χαζη ειναι η εκφραση "κομμενα φτερα" γιατι πολυ απλα δεν ειναι κομμενα, αλλα ψαλιδισμενα μερικα φτερα πτησης!
μπορείς να μου εξηγείς τι είναι η διαφορα από κομμένα και ψαλιδισμενα φτερά, δεν λέω τώρα τι γνώμη μου για τι είναι χάζι η όχι.

Στους παπαγαλους οσο μεγαλο κλουβι κι αν τους εχεις παντα, σου δειχνουν οτι θελουν να βγουν εξω!
Και αυτο το λεω με εμπειρια γιατι βλεπω τους δικους μου παπαγαλους πως αντιδρουν!
Για πες μας πως σου δείχνουν αυτό. Και πιστεύεις αυτό το παπαγαλάκι που έχεις με κομμένα φτερά, δεν θέλει να φυγή ; Η θέλεις να μου λες όταν του έκοψες τα φτερά αυτό ξαφνικά έχασε τα ένστικτο του; Και το επόμενο που μου λες τώρα αυτό το πουλί που δεν μπορεί να κάνει πια αυτό που είναι ο βασικό τρόπο μετακόμισης του τώρα που δεν μπορεί να φυγή είναι παρα πολύ μα παρα πολύ ευτυχισμένος; Όχι εσέι είσαι πολύ ευτυχισμένος γιατί το πουλί πρέπει να κάνει τώρα αυτό που θέλεις εσέι.
Και δεν κρύβω και εγώ έχω πουλια στία κλούβες αλλα τουλάχιστον μπορούνε να πετάνε όταν θέλουνε, μήπως όχι ελεύθερος αλλα τουλάχιστον μπορούνε να κάνουνε καμια 10-15 φτερούγισμα απο αριστερά σε δεξιά στην κλούβα και μετά πάλι μπισό και αυτό όσες φορες θέλουν. Και πιστεύω κάθε παπαγαλάκι η παπαγάλο άκσηση και αυτό, και αν είναι μονο μέζα σε ένα δωμάτιο.

Καλύτερα να κρατήσεις τους χαρακτηρισμούς για πάρτη σου...
Εγώ έλεγα η δικαιολογία είναι χάσω δεν έλεγα εσέι είσαι χαζό, δεν σε πρόσβαλα. Και τις γνώμες μας μπορούμε να λέμε εδώ ως δεν προσβάλουμε τους άλλους.

Boris να μου εξηγείς τι είναι η διαφορα από κομμένα και ψαλιδισμενα φτερά...

Οταν ακουει καποιος που δεν ξερει την λεξη κομμενα, του ερχεται στο μυαλο οτι κοβεις τα φτερα απο την ριζα!
Η σωστη λεξη ειναι ψαλιδισμενα γιατι τα ψαλιδιζεις στην ακρη!
Αλλα αυτο και παλι ειναι παιχνιδι με τις λεξεις οποτε, στην ουσια πες το ιδιο ειναι!
Για πες μας πως σου δείχνουν αυτό.

Ειναι λογικο να εχεις αγνοια γιατι δεν εχεις παπαγαλους!
Μου το δειχνει πηγαινοντας στην πορτα του κλουβιου και φωναζει, πηγαινοντας περα δωθε δειχνοντας ετσι την ανυπομονησια του!
Ο ζακο παραδειγμα καθως εχει μεγαλυτερο κλουβι, βλεποντας οτι του ανοιγουμε την πανω πορτα ερχεται προς το μερος της εισοδου για να βγει εξω!
Τα καναρινια μου ας πουμε οταν ανοιγω την πορτα πανε απο την αλλη μερια του κλουβιου!
Καταλαβες τωρα την διαφορα;

Και πιστεύεις αυτό το παπαγαλάκι που έχεις με κομμένα φτερά, δεν θέλει να φυγή ; Η θέλεις να μου λες όταν του έκοψες τα φτερά αυτό ξαφνικά έχασε τα ένστικτο του;

Ο εξημερωμενος παπαγαλος δεν θελει να φυγει, γιατι αφου τον εχουν αναθρεψει ανθρωποι τους εχει σαν το κοπαδι του!
Οι λογοι που φευγουν ειναι γιατι τρομαζουν με κατι και ξαφνικά βρισκονται μακρια!Γι αυτο οταν χανονται στεκονται σε ενα σημειο και φωναζουν γιατι προσπαθουν να σε εντοπισουν!
Και το επόμενο που μου λες τώρα αυτό το πουλί που δεν μπορεί να κάνει πια αυτό που είναι ο βασικό τρόπο μετακόμισης του τώρα που δεν μπορεί να φυγή είναι παρα πολύ μα παρα πολύ ευτυχισμένος; Όχι εσέι είσαι πολύ ευτυχισμένος γιατί το πουλί πρέπει να κάνει τώρα αυτό που θέλεις εσέι.
Με αυτην την αποψη ολα τα μελη του ΡΒ και ολοι οσοι εχουν πουλια ειναι εγωιστες!
Δηλαδη αν δεν του ψαλιδιζεις τα φτερα και τον εχεις σε τεραστια κλουβα να πεταει ειναι ευτυχισμενα;
Εσυ που τα εχεις σε κλουβι με ακοπα φτερα, δεν ικανοποιεις το εγω σου;
Ολοι αυτο κανουμε στην τελικη!
Υπαρχουν γνωστοι μου που δεν παιρνουν καθολου πουλι γιατι πιστευουν οτι δεν ανηκει μεσα στο σπιτι! Αλλα δεν εχουν πουλι ξανατονιζω!
Και πιστεύω κάθε παπαγαλάκι η παπαγάλο άκσηση και αυτό, και αν είναι μονο μέζα σε ένα δωμάτιο.

Ασκουνται γιατι πετανε αν θελουν αλλα οχι σε μεγαλο υψος και για πολλα μετρα!
Για ασκηση τους φτιαχνεις η τους αγοραζεις τα "παρκα" που λεμε για να παιζουν και να γυμναζονται!

Και πιστεύεις αυτό το παπαγαλάκι που έχεις με κομμένα φτερά, δεν θέλει να φυγή ; Η θέλεις να μου λες όταν του έκοψες τα φτερά αυτό ξαφνικά έχασε τα ένστικτο του; Και πιστεύω κάθε παπαγαλάκι η παπαγάλο άκσηση και αυτό, και αν είναι μονο μέζα σε ένα δωμάτιο.

Θα σταθώ σε αυτό που είπε ο Αλέξανδρος μιας και συμφωνώ απόλυτα. Έχουμε ξεχάσει οτι στα σπίτια μας έχουμε κάποια άγρια είδη πουλιών. Λέγοντας άγριο εννοω τα πουλιά που έχουν κρατήσει το αρχέγονο φαινότυπο, και δεν έχουν εκφυλιστεί τα χαρακτηριστικά τους. Το ότι ένας παπαγάλος έχει μεγαλώσει στο χέρι δεν σημαίνει οτι δεν θέλει να φύγει και δεν θέλει να βρεθεί ελεύθερο στην φύση. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που ταίζουν τα πουλιά και απελευθερώνονται στην φύση, με 100% επιτυχία. Ένα άγριο είδος δεν μπορεί να χάσει τα χαρακτηριστικά του είτε ταίστηκε απο εμάς είτε απο τους γονείς του.
Για την ιστορία ο Αλέξανδρος τώρα δεν έχει παπαγάλους, πριν καιρό έκανε και αναπαραγωγή αυτών.

Το ότι ένας παπαγάλος έχει μεγαλώσει στο χέρι δεν σημαίνει οτι δεν θέλει να φύγει και δεν θέλει να βρεθεί ελεύθερο στην φύση.

Κι εγω συμφωνω, παντα με εξαιρεσεις καθως ορισμενα ζωα, ειναι παρα πολυ δεμενα η απλα να μην τολμανε να φυγουν μακρια!(ισως το πιθανοτερο)
Δεν νομιζω οτι μπορει κανενας μας να ξερει τι σκεφτονται οση εμπειρια και να εχει!
Για την ιστορία ο Αλέξανδρος τώρα δεν έχει παπαγάλους, πριν καιρό έκανε και αναπαραγωγή αυτών
Οκ δεν το αμφισβητω!
Αλλα εγω οποιον ξερω με εξημερωμενο παπαγαλο το οτι θελει να βγει απο το κλουβι φαινεται και απο τον πιο ασχετο(πραγματικο γεγονος η γιαγια μου π.χ.)

Ειναι λογικο να εχεις αγνοια γιατι δεν εχεις παπαγαλους!
Αυτό απάντησε ήδη ο Γρηγορης

Μου το δειχνει πηγαινοντας στην πορτα του κλουβιου και φωναζει, πηγαινοντας περα δωθε δειχνοντας ετσι την ανυπομονησια του! Ο ζακο παραδειγμα καθως εχει μεγαλυτερο κλουβι, βλεποντας οτι του ανοιγουμε την πανω πορτα ερχεται προς το μερος της εισοδου για να βγει εξω! Τα καναρινια μου ας πουμε οταν ανοιγω την πορτα πανε απο την αλλη μερια του κλουβιου!
Καταλαβες τωρα την διαφορα;
Αυτό κατά την γνώμη μου έχει καμια σχέση με αυτό που λέγαμε νωρίτερα. Τα παπαγαλάκια σου από συνήθεια έχουνε μαθαίνει κάποια πράγματα. Ο ένας, όταν φωνάζει θα ανοίγεις την πόρτα, και ο άλλος αν η πόρτα είναι ανοικτό να πάει πάνω στο κλουβί. Τα Καναρίνια σου σε φοβούνται και για αυτό δεν έρθουν κοντά στο χέρι σου. Δεν boris όμως να λες γενικά τα παγαλακια σου δείχνουν θέλουν να φύγουν από την κλούβα. Αν έχεις τα παπαγαλάκια σε μεγάλες κλούβες δεν έρθουν κοντά στη πόρτα.

Με αυτην την αποψη ολα τα μελη του ΡΒ και ολοι οσοι εχουν πουλια ειναι εγωιστες! Δηλαδη αν δεν του ψαλιδιζεις τα φτερα και τον εχεις σε τεραστια κλουβα να πεταει ειναι ευτυχισμενα;
Εσυ που τα εχεις σε κλουβι με ακοπα φτερα, δεν ικανοποιεις το εγω σου; Ολοι αυτο κανουμε στην τελικη!
Και βέβαιος από το ένα η το άλλο τρόπο είμαστε εγωιστές. Με αυτό έχεις απόλυτο δίκαιο.
Δεν είναι όμως μια μικρή διαφορα να έχω τα πουλια σε κλούβες, και δεν τους φίνο ελεύθερος και να τους κόμπο τα φτερά να μην μπορούν να πετάνε πια; Για σκέψου λίγο. Απλό είμαι τις γνώμης αν εγώ έχω πουλια και αν με κάποιο τρόπο τους έκοψα την ελευθερια, τουλάχιστον πρέπει να τους κρατάω με τις καλύτερες συνθήκες. Και αυτό για μένα εννοεί καλά τροφή, καλά νερό, όλα τα απαραίτητα πράγματα στην διατροφή που χρειάζεται, ένα ταίρι ( τα πουλια στην φύση ζουν μέζα σε σμήνος ) και βέβαιος την ευκαιρία να πετάει.

Ασκουνται γιατι πετανε αν θελουν αλλα οχι σε μεγαλο υψος και για πολλα μετρα!
Για ασκηση τους φτιαχνεις η τους αγοραζεις τα "παρκα" που λεμε για να παιζουν και να γυμναζονται!
Niki έχεις διαβάσει μια φορα κάποια βιβλία για την ανατομία του πουλιού ;
Τα πνευμονια στα πουλια το όνομα είναι αερόσακους μέζα στα πουλια έχουνε μέγεθος πάνω από το μυζώ σώμα του πουλιού. μερικά από αυτούς τους ακούς ( 7 είναι όλη μαζί ) πάνε μέχρι μέζα στα κόκαλο του πουλιού. Αυτές για να δουλεύουν και να αερίσουν καλά το πουλί πρέπει να πετάει, μονο τότε τα μεγάλο μυς στο στήθος ανοίγουν και κλείνουν καλά τους αερόσακους και θα κινηθεί καλά ο αέρας μέζα στο σώμα τους. Αν δεν φίνις τα πουλια να πετάνε τουλάχιστον μυζεί ώρα κάθε μέρα σιγά σιγά μαζεύουν μύκητες μέζα τους αερόσακους και τα πουλί υποφέρει από διαφορες αρρώστιες. Το πιο γνωστό είναι η Ασπεργίλλωσης

Αν έχεις τα παπαγαλάκια σε μεγάλες κλούβες δεν έρθουν κοντά στη πόρτα.

Σε αυτο θα διαφωνησω γιατι εχω ερθει στην ευχαριστη θεση, να μπω σε μεγαλη κλουβα και οι παπαγαλοι να θελουν να ερθουν σε επαφη με τους ανθρωπους!
Να βγουν εξω δεν εδειξαν κατι τετοιο αλλα μιλαμε για μεγαλη κλουβα ετσι; Οχι 2 επι 3! Μεγαλη κατασκευη!
Με φυτα και τετοια μεσα!

Το εχω σκεφτει παρα πολλες φορες το θεμα των φτερων!
Στο ενος χρονου κοκατιλ μας που το πηραμε με κομμενα φτερα, απο 6 μηνων περιπου που του ξαναβγηκαν δεν του τα εχουμε ξανακοψει αλλα εχει πιο πολλους περιορισμους! Πεταει, αλλα για ποσο μακρια να πεταξει μεσα σε ενα διαμερισμα;
Ειναι περιπου το ιδιο με μια μεγαλη κλουβα!
Το ιδανικοτερο θα ηταν να εκαναν αποστασεις οπως στην φυση!

Και αυτό για μένα εννοεί καλά τροφή, καλά νερό, όλα τα απαραίτητα πράγματα στην διατροφή που χρειάζεται, ένα ταίρι ( τα πουλια στην φύση ζουν μέζα σε σμήνος ) και βέβαιος την ευκαιρία να πετάει.

Αυτα που λες ειναι σαν υποχρεωτικα για μενα αλλα οσο αφορα το πεταγμα, απο την στιγμη που ειναι στην αιχμαλωσια κι εχουν κι ενα μεγεθος μεγαλουτσικο, δυστυχως το στερουνται!
Το πεταγμα που εννοεις εσυ...
Γιατι επαναλαμβανω οτι κι αυτα με τα ψαλιδισμενα φτερα, πετανε αλλα οχι ψηλα κι οχι για πολλα μετρα!

Το πολυ κοψιμο δεν ενδυκνεται γιατι δεν μπορουν να προσγειωθουν καλα!

Το πιο γνωστό είναι η Ασπεργίλλωσης

Αυτο δεν το γνωριζα, αλλα ποσο συχνο φαινομενο μπορει να ειναι, για καποιον που εστω και για λιγο γυμναζει το πουλι του;

το κοκατιλακι που εχω τωρα... Ειναι 2 μηνων και ταϊσμενο στο χερι, αυτο πουβλεπω ειναι.. Οτι καθε μερα... Οταν το βγαζω απο το κλουβι θα κανει 4-5 γυρους πετοντας γυρο στο δωματιο... Και μετα θα κοιταξει να ερθει σε εμενα... Εγω απο αυτο συμπερενω οτι εχει αναγκη το πεταγμα... Οπως ενα σκυλακι εχει αναγκη την καθηεμρινη μεγαλη βολτα του...
εχω κοψει φτερα απο παπαγαλους, αλλα τοσο ωστε ναμην πεταει πολ ψηλα(ωστε ναμην εχει φοβο να πεσει πισω απο ψηλα-βαρια επιπλα)...

το ιδανικο ειναι για εμεν ακοπα φτερα, αλλιως λιγο ψαλιδισμενα... Τα κοαμενα σε σημιο που να μπρουν μονο να πεταξουν δεν μου αρεσει...

βεβαια καθενας εχει της αποψεις του... Οι οποιες παντα ειναι σεβαστες...

• Like
Αντιδράσεις: Sissy
παιδια εγω οταν πηρα το κοκατιλ ψαλιδησα τα φτερα... Και αυτο με βοηθησε καθως μια μερα πεταξε εξω απο το παραθυρο και ευτυχως στα 10 μετρα εκατσε κατω, απο την αλλη ο ξαδερφος μου καθαριζοντας το κλουβι του δικου του κοκατιλ του εφυγε και ανεβηκε στα καλωδια της δεη... Μετα απο 10 λεπτα εξαφανιστηκε...4 μερες αργοτερα τον βρηκε σε εναα πετ να γυρναει εξω απο τα κοκατιλ του μαγαζιου και με την βοηθεια νερου τον επιασε. Παρολα αυτα δεν τα ψαλιδησε... Ομως ρισκαρεις εναν φιλο για λιγα φτερα;δεν λεω να τον πετσοκοψεις απλα να τον κανεις ανικανο να παει μακρια... Το ξεμουδιασμα το καει αυτος και με κοντινες πτησεις...

Είμαι κατά του κοψίματος των φτερών πτήσης. Αφού επέλεξα να αποκτήσω παπαγάλο ως κατοικίδιο θεώρησα δίκαιο να του δίνω την ελευθερία να πηγαίνει όπου θέλει στον χώρο όπου τον έχω. Το ότι επιλέγει μόνος του να πετάξει σε μένα ή στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε ανύποπτη στιγμή ή και όχι δηλαδή με κάλεσμα, με συναρπάζει. Βέβαια χρειάστηκε εκπαίδευση ώστε να μπορώ να τον «πειθαρχώ» (target training). Είναι πολύ κοινωνικός, έχει αυτοπεποίθηση και επίσης δεν ξέρουμε πως είναι να σε δαγκώνει παπαγάλος, δεν το έχει κάνει ποτέ. Αυτό ίσως να είναι και θέμα χαρακτήρα αλλά νομίζω περισσότερο ρόλο έπαιξε ότι δεν έχει βιώσει αυτήν την τραυματική κατά την άποψή μου εμπειρία. Φυσικά πρέπει να παίρνεις κάθε μέτρο προφύλαξης.. Το γεγονός ότι μπορεί αν βρει παράθυρο ανοιχτό να πετάξει και να φύγει μας έχει συνεχώς σε εγρήγορση, είναι κάτι που το έχεις συνεχώς στο μυαλό σου γι’ αυτό και είμαστε πάντα πολύ προσεκτικοί. Λοιπόν δεν πιστεύω ότι έχω περισσότερες πιθανότητες να τον χάσω από κάποιον που του έχει ψαλιδίσει τα φτερά και που εν αγνοία του μπορεί να έχουν μεγαλώσει, γιατί εκείνος είναι επαναπαυμένος και ίσως δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο ότι μ’ ένα λάθος θα του φύγει...
Όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία του πουλιού. Δυναμώνουν οι μυς, η καρδιά, τα πνευμόνια και το αναπνευστικό τους σύστημα καθώς όταν πετάνε απομακρύνονται τα βακτηρίδια και βελτιώνεται η διαδικασία ανταλλαγής οξυγόνου.
Δεν καταλαβαίνω πως κάποιοι χωρίς να γνωρίζουν τον χαρακτήρα και τις δυνατότητες του πουλιού αλλά και τις δικές τους αμέσως μετά την αγορά θεωρούν απαραίτητη αυτήν την ενέργεια… Ούτε καταλαβαίνω γιατί τα ψαλιδίζουν οι εκτροφείς και προσωπικά δεν μου λέει κάτι αυτό.
Επόμενος δικός μου στόχος είναι να εξοικειωθεί με το aviator harness..

Αυτό ίσως να είναι και θέμα χαρακτήρα αλλά νομίζω περισσότερο ρόλο έπαιξε ότι δεν έχει βιώσει αυτήν την τραυματική κατά την άποψή μου εμπειρία.

Εγω νομιζω οτι ειναι αποκλειστικα θεμα χαρακτηρα!
Επειδη εχω κοκατιλ με ψαλιδισμενα και κοκατιλ χωρις ψαλιδισμενα φτερα δεν εχω παρατηρησει σε κανενα να εχει τραυματικη εμπειρια επειδη δεν μπορει να παρει υψος στο πεταγμα! Ουτε τους εχει μεινει καποια φοβια οταν τα αγγιζουμε στα φτερα κλπ!
Ειναι κατανοητο ορισμενοι απο μας να μας σοκαρει η ολη φαση των ψαλιδισμενων φτερων αλλα αν ζεις με ενα τετοιο πουλι, αντιλαμβανεσαι οτι δεν διαφερει σε συμπεριφορα απο καποιο που δεν του τα εχουν κοψει ποτε!

Όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία του πουλιού. Δυναμώνουν οι μυς, η καρδιά, τα πνευμόνια και το αναπνευστικό τους σύστημα καθώς όταν πετάνε απομακρύνονται τα βακτηρίδια και βελτιώνεται η διαδικασία ανταλλαγής οξυγόνου.

Δεν διαφωνω σε αυτο φυσικα και ισχυει!
Αλλα δεν μπορω να καταλαβω πως γινεται να πιστευουμε οτι ενας μεσαιου μεγεθους παπαγαλος, μπορει να εχει αυτη την τελεια φυσικη κατασταση πετωντας απο καρεκλα σε καρεκλα κι απο air cool σε τηλεοραση παραδειγμα; Ποσο να πεταξει πια;
Αποκλειεται να πεταει συνεχως μεσα σε δωματιο γυρω γυρω!
Μονο τα ελευθερα πουλια εχουν αυτη την καλη φυσικη κατασταση απο την στιγμη που πετανε απο την μια ακρη του δασους στην αλλη κι επισης καθε χρονο που μεταναστευουν και κανουν χιλιομετρα!

Κι οσο για το aviator harness κατα την δικη μου γνωμη ειναι απλα αλλο ενα μεσο "στερησης ελευθεριας"
Ανθρωποι που ειναι φυσιολατρες και προτιμουν τα πουλια ελευθερα το κατατασσουν στην "ιδια μοιρα" με το ψαλιδισμα των φτερων!

Όσον αφορά το δάγκωμα, καταρχάς δεν ξέρω κατά πόσο η ιδιοσυγκρασία του παπαγάλου μου μοιάζει με αυτή των κοκατίλ, πιθανόν να μοιάζει λόγω ίδιου τόπου καταγωγής; Δεν είχα ποτέ κοκατίλ και δεν μπορώ να συγκρίνω. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το εξής.. Ο Πώλυ παλιότερα όποτε ένιωθε να απειλείται από κάτι πετούσε. Όπως κάνουν οι παπαγάλοι στην φύση, αν κάποιο ενοχλείται φεύγει! Αν δεν είχε αυτή την επιλογή νομίζω θα μού ριχνε μια δαγκωνιά από τον φόβο του. Θα μάθαινε ότι είναι ένας τρόπος να με απομακρύνει άρα θα το ξανάκανε! Και επειδή δεν ξέρω το background του, από πετ σοπ τον πήρα και ήταν αρκετά φοβισμένος, αν του τα έκοβα πιστεύω θα φοβόταν πολύ περισσότερο... Δεκτό αυτό που αναφέρεις για τα κοκατίλ σου αλλά κατά την γνώμη μου δεν αποτελεί κανόνα!
Και για το θέμα της άσκησης, για μένα είναι βέβαιο ότι έχει καλύτερη φυσική κατάσταση από έναν παπαγάλο που έχει ψαλιδισμένα φτερά. Δεν τον συγκρίνω με τους παπαγάλους που είναι ελεύθεροι στην φύση, αυτό θα ήταν αστείο... Όσο πετάει εγώ το θεωρώ όφελος για εκείνον και πιστεύω ότι είναι ένας άλλος τρόπος να εκτονώνει την ενέργειά του πέρα από το παιχνίδι.
Για το aviator harness επέτρεψέ μου να έχω άλλη γνώμη.
Ο καθένας έχει τις απόψεις του και κρίνει μόνος του τι θεωρεί καλύτερο για τα πουλιά του.
Φιλικά

ο Πώλυ παλιότερα όποτε ένιωθε να απειλείται από κάτι πετούσε. Όπως κάνουν οι παπαγάλοι στην φύση, αν κάποιο ενοχλείται φεύγει!

Και τα δικα μου οταν τρομαζουν πετανε, απλα δεν πανε μακρια και ψηλα!

Και επειδή δεν ξέρω το background του, από πετ σοπ τον πήρα και ήταν αρκετά φοβισμένος, αν του τα έκοβα πιστεύω θα φοβόταν πολύ περισσότερο..

Σε αυτην την περιπτωση σαν την δικη σου ουτε εγω θα τα εκοβα!
Πολυ πιθανον να τρομαζε περισσοτερο αλλα ουτε κι αυτο ειναι σιγουρο!
Να μας πεις αντιδρασεις με το harness!
Δεκτό αυτό που αναφέρεις για τα κοκατίλ σου αλλά κατά την γνώμη μου δεν αποτελεί κανόνα!

Συμφωνω απολυτα!
Δεν γινεται κατα την δικη μου γνωμη να φτιαξουμε κανονες οταν εχουμε να κανουμε με ζωντανες ψυχες και με δικες τους προσωπικοτητες!

Απλα κι εγω επειδη επισης θεωρω οφελος να τα προστατευω, κι επειδη εχω δει πουλι με ακοπα φτερα να στουκαρει σε τοιχο και εχω ακουσει και δεκαδες ατυχηματα με αποτελεσμα το θανατο, προτιμω την ασφαλη λυση!
Αλλα και παλι οχι σε ολους τους χαρακτηρες πουλιων και αναλογως την περισταση!

Δεν γραφω οτι μιλαω φιλικα αυτο εννοειται!
Απλη ανταλλαγη αποψεων...

Η γνώμη μου είναι ότι τα φτερά πρέπει να κόβονται όταν το πουλί είναι ακόμα μικρό. Γιατί αν μεγαλώσει και έχει μάθει να πετάει πια, όταν του τα κόψεις μπορεί να υπάρξουν ατυχήματα... Μπορεί να στρεσαριστεί και να κουτουλήσει στον τοίχο επειδή λέει "τι γίνεται εδώ τώρα"... Αυτά κατά την ταπεινή μου γνώμη...

Back