Ασθένειες Πτεροφαγία (parrotlet κόβει τα φτερά πτήσης του)

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sissy
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Ωραία Σίσσυ,

χαίρομαι που σε άγγιξαν αυτά που έγραψα παραπάνω. Δοκιμάζεις και βλέπουμε μετά από μερικούς μήνες. Θα έλεγα να εντοπιστείτε στα ψυχολογικά του, στο στρες και στα ορμονικά του. Εγώ στη θέση σου θα ξανάθετα το ζήτημα στον ομοιοπαθητικό - ψυχίατρο, τουλάχιστον για να με κατευθύνει. Δηλαδή θα του έλεγα να υποθέσει ότι έχει έναν αρσενικό έφηβο άνθρωπο, με τρικοτιλομανία ή που κάνει skin picking, θα του έλεγα τις εποχές στις οποίες υπάρχει έξαρση, τις οποίες θα συσχέτιζα με την περίοδο αναπαραγωγής και πτερόρροιας.
με άλλα λόγια, και αν αυτό είναι δυνατό, βρες ένα διάγραμμα ορμονών π.χ. τεστοστερόνης για τα συγκεκριμένα πουλιά, στο χρόνο αναλόγως με τις φάσεις της ζωής τους, αλλά τροποποιημένο για εσωτερικό χώρο (απίθανο το τελευταίο), αλλά οπωσδήποτε προσαρμοσμένο στο βόρειο ημισφαίριο.
Στη συνέχεια και αν δε συμφωνούσε ο ομοιοπαθητικός να δώσει μια αγωγή, θα πήγαινα στον ομοιοπαθητικό κτηνίατρο.
 
Διάβασα μερικές πληροφορίες σε ξένο site για την πτεροφαγία. Αυτο που μου έκανε εντύπωση ειναι οτι και τα parrotlets ειναι ευάλωτα σε αυτην την κατάσταση, όπως και πολλοί παπαγάλοι που στη φύση ζουν σε μεγάλα κοπάδια.
Εχει πολλούς λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει, σωματικούς και ψυχολογικούς. Το πρόβλημα όμως ειναι οτι άπαξ και συμβεί, εκκρίνονται επινεφρινες που ειναι ενδογενή οπιοειδή για την ανακούφιση του πόνου, με αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως των γενεσιουργων αιτιών βάσει των οποίων η πτεροφαγία ξεκίνησε, σε κάποια πουλακια να αναπτυχθεί εξάρτηση απο τις επινεφρινες και το αίσθημα ευφορίας, γαλήνης κι ανακούφισης που αυτές προκαλούν, ώστε στη συνέχεια αναζητώντας αυτές τις αισθήσεις όποτε δε νιώθουν καλά ή ειναι αγχωμένα - ταραγμένα κλπ, να προκαλούν πόνο στον εαυτόν τους ώστε να βιώνουν ξανά και ξανά την επίδραση των επινεφρινων.
Με αλλα λογια, μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί οχι πλέον το αίτιο, αλλά μια τακτική που θα βοηθά το πουλι να ειναι χαλαρό και μη στρεσσαρισμενο ή που θα αποδώσει το άγχος του.
Σίσυ, φαντάζομαι οτι θα τα έχεις υπόψη σου όλα αυτά, και τα γράφω κυρίως για να υπάρχουν και για αλλα μέλη σε μελλοντικές αναζητήσεις τους.
 
... και τα γράφω κυρίως για να υπάρχουν και για αλλα μέλη σε μελλοντικές αναζητήσεις τους.
Ευχαριστούμε πολύ Γιάννη...

Διάβασα μερικές πληροφορίες σε ξένο site για την πτεροφαγία. Αυτο που μου έκανε εντύπωση ειναι οτι και τα parrotlets ειναι ευάλωτα σε αυτην την κατάσταση, όπως και πολλοί παπαγάλοι που στη φύση ζουν σε μεγάλα κοπάδια.
Εχει πολλούς λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει, σωματικούς και ψυχολογικούς. Το πρόβλημα όμως ειναι οτι άπαξ και συμβεί, εκκρίνονται επινεφρινες που ειναι ενδογενή οπιοειδή *για την ανακούφιση του πόνου, με αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως των γενεσιουργων αιτιών βάσει των οποίων η πτεροφαγία ξεκίνησε, σε κάποια πουλακια να αναπτυχθεί εξάρτηση απο τις επινεφρινες και το αίσθημα ευφορίας, γαλήνης κι ανακούφισης που αυτές προκαλούν, ώστε στη συνέχεια αναζητώντας αυτές τις αισθήσεις όποτε δε νιώθουν καλά ή ειναι αγχωμένα - ταραγμένα κλπ, να προκαλούν πόνο στον εαυτόν τους ώστε να βιώνουν ξανά και ξανά την επίδραση των επινεφρινων.
Με αλλα λογια, μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί οχι πλέον το αίτιο, **αλλά μια τακτική που θα βοηθά το πουλι να ειναι χαλαρό και μη στρεσσαρισμενο ή που θα αποδώσει το άγχος του.
Σίσυ, φαντάζομαι οτι θα τα έχεις υπόψη σου όλα αυτά, και τα γράφω κυρίως για να υπάρχουν και για αλλα μέλη σε μελλοντικές αναζητήσεις τους.
*Στη δική μας περίπτωση βέβαια δεν ισχύει < η ανακούφιση του πόνου> διότι απλά κόβει (μάλλον από άγχος) τα φτερά του και δεν καταστρέφει τους πόρους κάτι το οποίο θα επέφερε πόνο.
** αυτή τη τακτική προσπαθώ να βρω τόσο καιρό, ποια θα μπορούσε να είναι...
 
Για να πεταχτω "σφηνα" κι εδω.. 😛

Κατ'αρχας τα ανθοϊαματα κτλ γενικα ΔΕΝ εχω δει να ειναι αποτεσματικα.. Εχω διαβασει να λενε διαφοροι οτι τα δοκιμασαν κ τους εφεραν αποτελεσματα, αλλα δεν πιστευω οτι ειναι για ολες τις περιπτωσεις..

π.χ. Οι περιπτωσεις στις οποιες εφερε αποτελεσματα ηταν σε ζωακια (χρησιμοποιουνται σε πολλα ειδη ζωων) που ΜΟΛΙΣ ειχαν αρχισει μια λανθανουσα συμπεριφορα.. ή τα χρησιμοποιουσαν για τοσο καιρο που το ζωο "εμαθε" κ ζουσε ΜΟΝΟ με την παροχη τετοιων βοηθηματων.. Δλδ, δεν υπηρξε ριζικη αντιμετωπιση του προβληματος, αντιθετα προστεθηκε ενα σταθερο εξοδο στο οικογενειακο budget.

Απο κατι πρεπει να ξεκινησε ολο αυτο.. Κατι το οποιο ισως δεν το πηρες χαμπαρι τοτε.. Δεν ξερω αν ειναι μονο θεμα ορμονων.. Θα ειχε περασει απο τοτε.. Αν δεν κανω λαθος, πανω στην ενηλικιωση εγινε, ετσι δεν ειναι; Δλδ πανω στην φαση που θα ηταν αναπαραγωγικα ετοιμο.. Σε εκεινη τη φαση πολλα ζωα "αλλαζουν"..

Απο οσο ξερω - πιθανον να κανω κ λαθος - τα πουλακια ζευγαρωνουν για να αναπαραχθουν με την παρουσια φωλιας εκει οπου φιλοξενουνται. Εαν δεν υπαρχει φωλια, δεν ξεκινανε κ την διαδικασια - τουλαχιστον οχι ευκολα.. Εχω διαβασει οτι οι εκτροφεις, οταν δεν θελουν να ζευγαρωνουν τα πουλακια τους (ΟΚ.. μην γελασετε με αυτη την φραση!), απλα βγαζουν τις φωλιες..

Οποτε, σκεφτομαι οτι ισως, αν υπηρχε θυληκια στο προσκηνιο, θα προσπαθουσε να την "κατακτησει".. Οχι να ζευγαρωσει! Αλλα να την φλερταρει.. Κ τα πουλια τι εχουν πιο προφανες κ χαρακτηριστικο για να "διαφημιζουν" στο αντιθετο φυλο; Το φτερωμα. Φουσκωνουν, χοροπηδανε, ανεβοκατεβαζουν κεφαλακι, την ταϊζουν (αν ειναι στο ιδιο κλουβι) κτλ..

Μηπως μια θυληκια θα ελυνε λοιπον το προβλημα..? Να του τραβουσε κ λιγο την προσοχη;

Επισης, σκεφτομαι για ηχητικα βοηθηματα.. Ειτε ηχους κ φωνες αλλων πουλιων του ιδιου ειδους (π.χ. YouTube), ειτε καποιος ηχος που μπορει να το "ξαφνιαζει" καθε που παει να τραβηξει φτερο.. Οχι να το τρομαζει, αλλα να του τραβαει την προσοχη (μην το κανουμε κ καρδιακο).

Αυτο ομως προϋποθετει να εισαι ολη μερα σπιτι κ να το επιβλεπεις.. Δεν ξερω αν εχεις αυτη τη δυνατοτητα!

Για ομοιοπαθητικη δεν εχω καμια αποψη, διοτι δεν εχω διαβασει τιποτα. Οποιοι την εχουν δοκιμασει, σιγουρα θα σε κατατοπισουν..

Γενικα παντως, η σκεψη μου παει στο να γινει κατι, που να του δινει το κινητρο να θελει να μπορει να πεταξει, οπως να "ακολουθησει" ενα αλλο πουλακι. Ειτε θυληκο, ειτε αρσενικο.

Ερωτηση: οταν ειχες κ το 2ο αρσενικο, τα ειχες μαζι στο κλουβι; Ρωταω επειδη οταν εχεις 2 του ιδιου φυλου στο ιδιο κλουβι, καμια φορα αναπτυσσεται κατι σαν "ανταγωνισμος" μεταξυ τους, ο οποιος δεν βγαινει παντα σε καλο.

Ξεκαθαριζω: τα παραπανω τα ειπα, χωρις να γνωριζω για τα Cockatoo σαν ειδος.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy

@Φοίβος κατι ειδα να αναφερεται σε cockatoo καπου παραπανω στο Post κ υπεθεσα οτι ετσι λεγεται το ειδος παπαγαλου που ανηκει ο Μαριος.. Απο ο,τι βλεπω, προφανως κ δεν ειναι ετσι και προφανως το μπερδεψα!

Δεν ηξερα για τη Λυδα.. Θα παω να διαβασω κ αυτο..

Sorry για το μπερδεμα! :D
 
Η κατάσταση του Μάριου είχε επιδεινωθεί έντονα. Ο χρόνος μας πίεζε. Αισθάνθηκα πως ''τα ψέματα τέλειωσαν'' και ήρθε πια η ώρα να ακολουθήσουμε την συμβουλή του γιατρού μας για χρήση ψυχοφάρμακου.
Στις 4 Απριλίου πήγα τον Μάριο στον γιατρό Ακρίβο, του αφαίρεσε (πάλι) 3-4 φαγωμένα σύριζα φτερά πτήσης και μας έγραψε οδηγίες...
tinypic-no-longer-available.jpg

Στο φαρμακείο χρειάζεται η προσκόμιση δίγραμμης συνταγής στην οποία αναγράφονται και τα στοιχεία ταυτότητας του ιδιοκτήτη (ζώου-πτηνού). Ξεκινήσαμε με το κατώτατο όριο δοσολογίας κάθε 12ωρο. Για κάποιες μέρες όλα έδειχναν πως πήγαιναν καλά έως ότου άρχισε πάλι να μαδάει την πλάτη του. Αυξήσαμε λίγο την δοσολογία και αντί για 12ωρο το κάναμε 8ωρο+ (μόνο 2 δόσεις ημερησίως).
Ο Μάριος δείχνει ν΄αντιδρά πολύ καλά, έχει ξαναβρεί τον παλιό καλό του εαυτό (όπως ήταν πριν τα 2,5 χρόνια του).
Δείχνει πιο ήρεμος, δηλ δεν έχει εκείνη την υπερβολική ένταση (ο χαρακτήρας δεν αλλάζει, συνεχίζει να είναι αρκετά νευρικός αλλά όχι τόσο υπερκινητικός-νευρόσπαστος-διαταραγμένος). Οι ρίζες των φτερών που αφαιρέθηκαν έδωσαν την θέση τους σε νέα φτερά οπότε ξανάρχισε καθημερινές πτήσεις, τις οποίες απολαμβάνει ιδιαίτερα...
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
Έχουμε τακτική επαφή με τον γιατρό. Προς το παρόν οι οδηγίες είναι να παίρνει το φάρμακο μέχρι να ξαναβγούν όλα του τα φτερά...
 
Μπράβο Σίσσου μου, μακάρι να βρει την γιατριά του! Τυχερός ήταν που έπεσε σ' εσένα, ούτε θέλω να σκέφτομαι τι θα του συνέβαινε αν είχε άλλο ιδιοκτήτη με λιγότερη διάθεση αλλά και λιγότερες οικονομικές δυνατότητες.
Το φάρμακο είναι κατασκευή του φαρμακοποιού;
 
Το φάρμακο είναι κατασκευή του φαρμακοποιού;
Όχι Μαρία μου, είναι το Gardenal (μου έδωσε ο ίδιος 3 χάπια για να μην μπω στη διαδικασία της δίγραμμης συνταγής)
 
Ευχαριστώ για τις ευχές παιδιά, αλλά δυστυχώς τα πράγματα για μας είναι πολύπλοκα...
Όπως παρατηρώ μετά το πέρασμα κάποιου διαστήματος, ο Μάριος άρχισε να συνηθίζει την ποσότητα του φαρμάκου και ξεκίνησε να κόβει πουπουλάκια από την πλάτη του (λίγα προς το παρόν).
Η ιστορία έχει ως εξής...
Ξεκινήσαμε με συγκεκριμένη διάλυση φαρμάκου σε νερό, βάση των γραμμαρίων του Μάριου.
H μικρότερη δόση είναι 0,01- ml (σύριγγα ινσουλίνης) και η ανώτατη που μπορεί να λάβει είναι 0,07 ml ( Χ 2 φορές).
Ενώ τον πρώτο+ μήνα όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά, τελευταία ξεκίνησε να μαδάει πουπουλάκια από την πλάτη του...
Κατάλαβα πως δεν καλυπτόταν να παίρνει την δόση του ανά 12ωρο... Ο γιατρός συμφώνησε να μειωθούν οι ώρες και να παίρνει την δεύτερη δόση μετά τις 8 ώρες, για 5-6 ημέρες όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ξεκίνησε ξανά τα ίδια.
Το πρωί μίλησα πάλι με τον γιατρό, θ΄αυξήσω τη πρωινή δόση σε 0,06 ml και θα κρατήσω την δεύτερη ως έχει, επίσης θα παίρνει (μαζί με κάθε δόση) και μία σταγόνα βιταμίνη συμπλέγματος Β και... Βλέπουμε.
 
Πω, πω βρε παιδι μου, μεγάλη ταλαιπωρία, και αγωνία, και ακύρωση... Ίσως τωρα να ρυθμιστεί καλύτερα. Εχε υπομονή Σίσσυ, δεν μπορείς να κανείς κι αλλιώς εδώ που τα λέμε.
 
Πω, πω βρε παιδι μου, μεγάλη ταλαιπωρία, και αγωνία, και ακύρωση... Ίσως τωρα να ρυθμιστεί καλύτερα. Εχε υπομονή Σίσσυ, δεν μπορείς να κανείς κι αλλιώς εδώ που τα λέμε.
Δεν κρύβω πως φοβάμαι (να μην χειροτερέψει).. Έχουμε βέβαια και την εναλλακτική να δοκιμάσουμε κι άλλο φάρμακο.
Ο Ανέστης (τον ευχαριστώ πολύ) μου έδειξε ένα βίντεο όπου ο γιατρός χρησιμοποιεί αλοπεριδόλη (παρόμοιο ψυχοφάρμακο όπως αυτό που παίρνει ο Μάριος μου είπε ο γιατρός μου)
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
όπου ο γιατρός χρησιμοποιεί αλοπεριδόλη
Η αλοπεριδόλη είναι παλαιού τύπου αντιψυχωσική ουσία για ανθρώπους. Αργότερα βέβαια αντικαταστάθηκε με νέου τύπου φάρμακα με λιγότερες παρενέργειες. Είναι βαρύ... Δεν καταπέφτει το πουλί;
 
Δεν ήξερα ότι οι νευροδιαβιβαστές τους λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Ξέρεις υπάρχουν επιστήμονες που ψάχνουν τα θέματα αυτά βάσει ελλείψεων βιταμινών.
Μακάρι να γίνει καλά το Μαριόνι, το χρυσό μου. Δεν απέδωσε η παρέα καθώς καταλαβαίνω βέβαια.
 
Η αλοπεριδόλη είναι παλαιού τύπου αντιψυχωσική ουσία για ανθρώπους. Αργότερα βέβαια αντικαταστάθηκε με νέου τύπου φάρμακα με λιγότερες παρενέργειες. Είναι βαρύ... Δεν καταπέφτει το πουλί;

Καταπέφτει για λίγα λεπτά. Είναι μέσα σε όλα τα άλλα και η απλεπισία που έχεις δοκιμάσει όλα τα υπόλοιπα πιθανά γιατροσόφια και μεθόδους.
Στο βίντεο αναφέρει πως για κάποια λεπτά (αν θυμάμαι καλά) θα πρέπει να δείξει ''κουρασμένο'' αυτό αποδεικνύει πως έχει δράσει... Τι να πω Μαρία μου...

Για μισή ώρα δείχνει νυσταγμένο και μέσα σε 1 ώρα πρέπει να έχει επανέλθει. Τότε σύμφωνα με το βίντεο και τους υπεύθυνους που μιλάνε εκεί,έχεις βρει την κατάλληλη δόση. Στα πουλιά που δείχνουν είχε πολύ καλό αποτέλεσμα σε όλα. Η Σίσσυ αν το δώσει θα το κάνει σε συνενόηση και την έγκριση και καθοδήγηση βεβαίως του γιατρού που παρακολουθεί τον Μάριο ήδη.
 
Back
Top