@Dimitre Η αντιβίωση δεν πρέπει ποτέ να δίνετε χωρίς την συνταγή γιατρού.
Λήδα, καταρχήν να δηλώσω ότι συμφωνώ μαζί σου. Αλλά εδώ τα πράγματα είναι κάπως πιο μπερδεμένα...όπως φαίνεται, το μέλος μας ζει σε περιοχή χωρίς κτηνίατρο εξειδικευμένο ή έστω με εμπειρία σε πτηνά, μη γνωρίζοντας μέχρι που του το εξηγήσατε, την πιθανότητα να στείλει με κούριερ δείγματα για μικροβιολογικές εξετάσεις στο Κέντρο της Κομοτηνής.
Μπορεί λοιπόν σε αυτήν ή σε μια ανάλογη κατάσταση η χρήση αντιβίωσης χωρίς τη σύσταση Ιατρού να:
- "κάψει" την αντιβίωση, δλδ να την κάνει ανεπαρκή στο μέλλον για το συγκεκριμένο πουλί για όταν ή αν τη χρειαστεί
- παρεμποδίσει το μικροβιολογικό έλεγχο (λόγω αυτής δλδ να μην ανιχνευτούν τα παθογόνα)
- οδηγήσει σε πρόσθετα προβλήματα υγείας έναν ήδη ταλαιπωρημένο οργανισμό ή να δοθεί σε μη επιτρεπτό δοσολογικό σχήμα και να προκαλέσει (ας το πούμε έτσι) τοξίκωση στο πουλί
- αλλάξει τη χλωρίδα του εντέρου του πτηνού, ειδικά αν δεν ακολουθηθεί από προβιοτικά
- σώσει το πουλί περιορίζοντας τα παθογόνα αν είναι η κατάλληλη και χρησιμοποιηθεί σωστά.
Προσωπικά, αν δεν ήμουν στην Αθήνα, και βρισκόμουν σε περιοχή που δεν κυκλοφορούσε ειδικευμένος γιατρός, θα είχα οπωσδήποτε back up μια αντιβίωση μαϊντανό όπως το aviomycine, τουλάχιστον για να κερδίσω χρόνο, έστω ρισκάροντας, ειδικά στην περίπτωση που δεν θα ήξερα ότι μπορώ να στείλω δείγματα εξ' αποστάσεως.
Επί του θέματος
@Dimitre , κι ο ίδιος θα έλεγα άμεσα να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά με το εργαστήριο της Κομοτηνής, να τους στείλεις φωτογραφία με τις κουτσουλιές, να τους εξηγήσεις το πρόβλημα, να μην ξεχάσεις να τους αναφέρεις το είδος της αντιβίωσης, την καθημερινή δόση, τη διάρκεια της θεραπείας που έκανες, δίνοντας μάλιστα έμφαση στο πότε θα πρέπει να συλλέξεις τα δείγματα από τη στιγμή που θα σταματήσεις να δίνεις αντιβίωση. Ένα δεύτερο που θα ήθελα να σου πω είναι ότι στην περίπτωση που χρησιμοποιείς χύμα τροφές, θα πρέπει άμεσα να τις αντικαταστήσεις με συσκευασμένες σε κλειστή συσκευασία που θα την ανοίξεις ο ίδιος, αφού μάλιστα θα έχεις βεβαιωθεί για την ημ/νία λήξης του προϊόντος, καθώς οι χύμα τροφές συχνά επιμολύνονται με παθογόνα, άσε που είναι αμφίβολης ποιότητας και καθαρότητας, ό,τι κι αν σου πουν στο κατάστημα πετ, μια και το κέρδος των χύμα στον έμπορο είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στα προϊόντα με εμπορική συσκευασία, αν δεν βρεις αξιόπιστες τροφές στο πετσοπ, παράγγελνε μέσω διαδικτύου, και τέλος συζήτα με το μικροβιολογικό πως θα απολυμάνεις το κλουβί πριν τη θεραπεία (και τα σύνεργα αυτού, πχ. πατήθρες, κάγκελα, ταΐστρες, ποτίστρα..., πως θα αποφύγεις το πουλί να έρχεται σε επαφή με τις κουτσουλιές του (αν δεν υπάρχει δλδ σχάρα στο κλουβί, κάτι πρέπει να βάλεις) και πως θα εξασφαλίσεις το πουλί να μην έρθει σε επαφή με άλλα πτηνά (δικά σου αν έχεις) ή άγρια για την περίπτωση που το έχεις έξω και μπορούν να έρθουν πάνω στα κάγκελα του κλουβιού ή στον πέριξ χρόνο.
Και κάτι τελευταίο: αν τελικά (που το βλέπω πολύ πιθανό) το πουλάκι γίνει καλά, πες και του πετσοπά την αγωγή και τις κινήσεις που ακολούθησες, ώστε να κάνει μια από τα ίδια για το άλλο πουλί που έχει παραπλήσια συμπτώματα.
(Λένε ότι το κόστος των εξετάσεων, μεταφορών δειγμάτων κλπ για το Διαγνωστικό της Κομοτηνής παλεύεται, στην περίπτωση που σε ανησυχεί)
Αν θέλεις, βγάλε και μια φωτό του κλουβιού ώστε να φαίνεται καθαρά η εσωτερική του διάταξη, μήπως σου προταθούν από τα μέλη αλλαγές, π.χ. θα μπορούσε η πατήθρα να είναι σε λάθος θέση σε σχέση με την ποτίστρα και η τελευταία να λερώνεται...