Ασθένειες Σπόρια σε κουτσουλιές κοκατίλ

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Dimitre
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Dimitre

PB New Member
Εγγραφή
30 Σεπ 2022
Μηνύματα
122
Πόλη
Καστοριά
_X5A3834.jpg

Εχω δώσει aviomycine για 15 ημέρες. Μου φάνηκε ότι πήγαινε καλα και σταμάτησα για μια εβδομάδα την αντιβιωση. Μετα ξανα αρχισε τα ιδια. Έτσι ξεκίνησα παλι την αντιβίωση aviomycine. Μετα απο 6 ημερες φαρμάκου είναι η φωτογραφία .Έχετε να προτείνεται κατι;
 
Οι αχωνευτοι σπόροι μου θύμισαν την μεγαβακτηριωση. Δεν έχω την εμπειρία να σου πω κάτι παραπάνω. Για την διάγνωση όμως απαιτείται πτηνιατρος. Εάν δεν έχεις πάει σε πτηνιατρο πρέπει να το πας. Αυτή είναι η λίστα.

Εκτός από την λίστα υπάρχει κ το Κτηνιατρικό διαγνωστικό της Κομοτηνής.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Οι μη χωνεμένοι σπόροι στα περιττώματα είναι ένδειξη πεπτικού προβλήματος που οφείλεται σε κάποια δυσλειτουργία του στομάχου και του προστομάχου.
Ποιά είναι η δίαιτά του?
Θα σου έλεγα να στείλεις για εξέταση τα περιττώματά του στο εργαστήριο της Κομοτηνής
https://community.petbirds.gr/threads/Κτηνιατρικό-Διαγνωστικό-Εργαστήριο-Κομοτηνής.43021/
Επίσης ορίστε μια λίστα με πτηνιάτρους
https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/
Την αντιβίωση την έδωσες με συνταγή πτηνιάτρου?
 
Στην περιοχή μου δεν υπάρχει πτηνιατρος .Η Κομοτηνή απέχει 500χλμ.Την αντιβίωση την εδωσα μονος μου. Τρώει σπορους (παπαγαληνη + ηλιόσπορους).Τον εχω τρεις μήνες περίπου. Εχει 40 ημέρες το πρόβλημα. Βάρος δεν εχει χάσει. Τον ζυγίζω (105 γρ. είναι), είναι εξοικειωμένος μαζί μου. Το μαγαζί που αγοράζω την τροφή εχει ένα κοκατιλ με το ιδιο πρόβλημα. Τους είπα ότι και το δικο τους είναι άρρωστο. Οπότε δεν μπορώ να βασιστώ σε αυτούς.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@Dimitre Η αντιβίωση δεν πρέπει ποτέ να δίνετε χωρίς την συνταγή γιατρού.
Λήδα, καταρχήν να δηλώσω ότι συμφωνώ μαζί σου. Αλλά εδώ τα πράγματα είναι κάπως πιο μπερδεμένα...όπως φαίνεται, το μέλος μας ζει σε περιοχή χωρίς κτηνίατρο εξειδικευμένο ή έστω με εμπειρία σε πτηνά, μη γνωρίζοντας μέχρι που του το εξηγήσατε, την πιθανότητα να στείλει με κούριερ δείγματα για μικροβιολογικές εξετάσεις στο Κέντρο της Κομοτηνής.
Μπορεί λοιπόν σε αυτήν ή σε μια ανάλογη κατάσταση η χρήση αντιβίωσης χωρίς τη σύσταση Ιατρού να:
  • "κάψει" την αντιβίωση, δλδ να την κάνει ανεπαρκή στο μέλλον για το συγκεκριμένο πουλί για όταν ή αν τη χρειαστεί
  • παρεμποδίσει το μικροβιολογικό έλεγχο (λόγω αυτής δλδ να μην ανιχνευτούν τα παθογόνα)
  • οδηγήσει σε πρόσθετα προβλήματα υγείας έναν ήδη ταλαιπωρημένο οργανισμό ή να δοθεί σε μη επιτρεπτό δοσολογικό σχήμα και να προκαλέσει (ας το πούμε έτσι) τοξίκωση στο πουλί
  • αλλάξει τη χλωρίδα του εντέρου του πτηνού, ειδικά αν δεν ακολουθηθεί από προβιοτικά
  • σώσει το πουλί περιορίζοντας τα παθογόνα αν είναι η κατάλληλη και χρησιμοποιηθεί σωστά.
Προσωπικά, αν δεν ήμουν στην Αθήνα, και βρισκόμουν σε περιοχή που δεν κυκλοφορούσε ειδικευμένος γιατρός, θα είχα οπωσδήποτε back up μια αντιβίωση μαϊντανό όπως το aviomycine, τουλάχιστον για να κερδίσω χρόνο, έστω ρισκάροντας, ειδικά στην περίπτωση που δεν θα ήξερα ότι μπορώ να στείλω δείγματα εξ' αποστάσεως.
Επί του θέματος @Dimitre , κι ο ίδιος θα έλεγα άμεσα να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά με το εργαστήριο της Κομοτηνής, να τους στείλεις φωτογραφία με τις κουτσουλιές, να τους εξηγήσεις το πρόβλημα, να μην ξεχάσεις να τους αναφέρεις το είδος της αντιβίωσης, την καθημερινή δόση, τη διάρκεια της θεραπείας που έκανες, δίνοντας μάλιστα έμφαση στο πότε θα πρέπει να συλλέξεις τα δείγματα από τη στιγμή που θα σταματήσεις να δίνεις αντιβίωση. Ένα δεύτερο που θα ήθελα να σου πω είναι ότι στην περίπτωση που χρησιμοποιείς χύμα τροφές, θα πρέπει άμεσα να τις αντικαταστήσεις με συσκευασμένες σε κλειστή συσκευασία που θα την ανοίξεις ο ίδιος, αφού μάλιστα θα έχεις βεβαιωθεί για την ημ/νία λήξης του προϊόντος, καθώς οι χύμα τροφές συχνά επιμολύνονται με παθογόνα, άσε που είναι αμφίβολης ποιότητας και καθαρότητας, ό,τι κι αν σου πουν στο κατάστημα πετ, μια και το κέρδος των χύμα στον έμπορο είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στα προϊόντα με εμπορική συσκευασία, αν δεν βρεις αξιόπιστες τροφές στο πετσοπ, παράγγελνε μέσω διαδικτύου, και τέλος συζήτα με το μικροβιολογικό πως θα απολυμάνεις το κλουβί πριν τη θεραπεία (και τα σύνεργα αυτού, πχ. πατήθρες, κάγκελα, ταΐστρες, ποτίστρα..., πως θα αποφύγεις το πουλί να έρχεται σε επαφή με τις κουτσουλιές του (αν δεν υπάρχει δλδ σχάρα στο κλουβί, κάτι πρέπει να βάλεις) και πως θα εξασφαλίσεις το πουλί να μην έρθει σε επαφή με άλλα πτηνά (δικά σου αν έχεις) ή άγρια για την περίπτωση που το έχεις έξω και μπορούν να έρθουν πάνω στα κάγκελα του κλουβιού ή στον πέριξ χρόνο.
Και κάτι τελευταίο: αν τελικά (που το βλέπω πολύ πιθανό) το πουλάκι γίνει καλά, πες και του πετσοπά την αγωγή και τις κινήσεις που ακολούθησες, ώστε να κάνει μια από τα ίδια για το άλλο πουλί που έχει παραπλήσια συμπτώματα.
(Λένε ότι το κόστος των εξετάσεων, μεταφορών δειγμάτων κλπ για το Διαγνωστικό της Κομοτηνής παλεύεται, στην περίπτωση που σε ανησυχεί)
Αν θέλεις, βγάλε και μια φωτό του κλουβιού ώστε να φαίνεται καθαρά η εσωτερική του διάταξη, μήπως σου προταθούν από τα μέλη αλλαγές, π.χ. θα μπορούσε η πατήθρα να είναι σε λάθος θέση σε σχέση με την ποτίστρα και η τελευταία να λερώνεται...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Έστειλα δείγμα στο ανωτέρω κτηνιατρείο, έγιναν οι εξετάσεις, το πουλί είναι άρρωστο ,αρχισα τη θεραπεία. Η συμπεριφορά του είναι φυσιολογική, δεν προδίδει την ασθένεια του. Βάρος δεν εχει χάσει. Εχει 4 διαφορετικές παθήσεις.
 
Ο macrorhabdus ornithogaster είναι μια πολύ γνωστή αιτία προκοιλίτιδας στα πτηνά. Αν και αυτός ο οργανισμός ονομαζόταν αρχικά Megabacterium λόγω της μεγάλης, ράβδου εμφάνισής του, ο οργανισμός έχει από τότε ταξινομηθεί ως αναμορφικός ασκομυκήτης.
Προβιοτικα βρίσκεις σε όλα τα φαρμακεία! Τα πιο συνήθη στα πουλιά είναι τα ultra levure
 
Καλή Επιτυχία στην αγωγή.
Ρώτησες αν θα πρέπει να καθαρίζεις πολύ περισσότερο (με μεγαλύτερη συχνότητα δλδ) το κλουβί;
Επίσης, είναι εξασφαλισμένο ότι το πουλί δεν θα έρθει καθόλου σε επαφή (και το κλουβί εννοώ) με άγρια πουλιά, ώστε να μην κολλήσει κάτι ξανά; (πάντοτε να ξέρεις υπάρχει αυτή η πιθανότητα).
 
Μετά από 10 ημέρες χρήσης fungustatin 100mg τα σπόρια από τις κουτσουλιές χάθηκαν. Η δόση είναι 1 χάπι σε 500ml νερού.
Αυτό που έκανα εγώ γιατί είναι ακριβά τα χάπια : Σε 50ml νερού έβαζα λίγη σκόνη από το χάπι υπολογίζοντας με το μάτι. Τη σκόνη την είχα αποθήκευση σε καλαμάκι. Η θεραπεία συνεχίζεται με άλλα φάρμακα.
 
Η θεραπεία συνεχίζεται με άλλα φάρμακα.
Δηλαδή, με ποια φάρμακα; Επίσης αντιμυκητιασικά;
Η σκόνη του fungustatin διαλύεται στο νερό; Κάποτε είχα προβλήματα με τη διάλυση για αυτό ρωτώ.
Περαστικά!
 
Back
Top