Γενικά Τι πιστεύεις για το κυνήγι πουλιών και ζώων;

Συμφωνώ με τον κ. Μάκη. Όλα είναι θέμα παιδείας δυστηχώς κάτι που μας λείπει. Θα δώσω μια απάντηση στον Χρήστο (απο Άρτα) στο ερώτημα που πολύ σωστά έθεσε. Η απάντηση Χρήστο είναι οτι θηροφύλακες υπάρχουν και προσπαθούν, αλλά δυστηχώς είναι πολύ λίγοι για να ελέγχουν χιλιάδες κυνηγούς. Κυνηγοί που να προσπαθούν να συμμορφώσουν λίγοι. Πολίτες που προσπαθούν ελάχιστοι, βλέπε την απάντηση του Χρήστου (απο Τήνο) που είπε οτι κυνηγοι βγήκαν στα χιόνια. Λογικά ήταν παράνομοι αν είχε δοθεί σχετική απαγόρευση/ Πήρε ο Χρήστος τηλέφωνο να τους καταγγείλει;(Χρήστο προς αποφυγή παρεξηγήσεως δεν το λέω επιθετικά, ούτε σε κατηγορώ και ούτε θα γίνεις εσύ αστυνόμος για τους άλλους). Το συμπέρασμα είναι αυτό που είπε ο κ. Μάκης. Θέμα παιδείας και μόνο. (πχ στην Γερμανία αν περάσεις με κόκκινο και σε δεί πολίτης και κάνει καταγγελεία το πρόστιμο ισχύει, κάτι που εδώ στην Ελλάδα αν το κάνεις θα γελάσουν στο τηλεφωνικό κέντρο)

Φιλικά


ΥΓ Δεν βγάζω τον ευατό μου έξω γιατί ούτε και εγώ έχω πάρει τηλέφωνο για καταγγελεία.
 
συμφωνο απολυτα με ολα οσα ειπες αλλα οταν καποιος ειναι εναντια στο κυνηγι αναφερετε σε ολους ομως ο σωστος κυνηγος ειναι αυτος που πρωτος θα επρεπε να διαμαρτυρεται πιο πολυ απο ολους μας!
 
To να γίνει μια καταγγελία δεν αλλάζει τίποτα.
Άν μιλάμε για μικρά μέρη με στενό κύκλο, όταν ειδοποιήσεις αστυνομικό (και κάνει τον κόπο να δραστηριοποιηθεί), θα πάει και θα πει: "παιδιά σταματήστε και πηγαίνετε πιο πέρα γιατί αυτός εδώ ο παράξενος πήρε τηλέφωνο και σας κατήγγειλε".
Άρα τι κάναμε; Μετατοπίσαμε το πρόβλημα 100 μέτρα πιο πέρα και σχολιαζόμαστε αρνητικά από όλους (αφού η ιστορία θα ειπωθεί από τον κάθε έναν όπως θέλει και θα μας πούν ρουφιάνους).
Θα πω και κάτι άλλο για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, όση ώρα έβλεπα τους κυνηγούς (περίπου 10 λεπτά), ήρθαν έξι αμάξια κυνηγών στο "πόστο" και οι "έχοντες λάβει θέση" τους έδιωχναν λέγοντας ότι ήρθαν πρώτοι.
Ποιόν να πρωτοδιώξει κανείς;
Ο Μάκης το είπε σωστά, πριν ξαμοληθούν όλοι αυτοί με τα όπλα και τις άδειες και τους σκύλους, έπρεπε πρώτα να ελέγχεται το κατά πόσο έχουν την παιδεία και την ωριμότητα για κάτι τέτοιο.
Τέλος δεν πρέπει ποτέ να υπάρχει έγκλημα χωρίς ποινή.
 
Άρα καταλαβαίνεις γιατί και εγώ δεν έχω πάρει τηλέφωνο ποτέ. Πιστεύω όμως ότι αν γινόταν η καταγγελεία δεν θα περνούσε έτσι με το να τους πεί πηγαίνετε πιο κάτω κτλ (πάντα υποθέτουμε οτι ήταν παράνομοι και από τα λεγόμενα σου ήταν παράνομοι). Είναι ακριβώς όπως τα λές και δεν διαφωνώ. Θέμα παιδείας, αλλά και έλλειψη στοιχειώδους ανθρωπιας.

Φιλικά
 
η καταγγελεία δεν θα περνούσε έτσι
Όσο πιο πολύ ταλαιπωρηθεί κάποιος, τόσο το "ρουφιάνος" θα συζητιέται και θα διαδίδεται σε βάρος μας.
Άλλωστε εμείς δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε το κράτος, ούτε να τιμωρήσουμε κανένα.
Απλά επισημαίνουμε τις αδυναμίες του συστήματος.
 
Το σπιτι μου εφαπτεται στην μια μερια με την περιφερειακη ταφρο της πολης (εναν ανοιχτο οριζοντα που δεν μπορουν να, αξιοποιησουν οι εργολαβοι τουλαχιστον οχι ακομη καθως και εναν ολοκληρο λοφο)
Καποτε πριν αρκετα χρονια εβλεπα εκει να μαζευουν τα πουλακια της φυσης με διχτια και κλουβια με θηλυκα για δολωμα. (τοτε δεν γνωριζα τιποτε για το τι συνεβαινε γυρω μου)Καποια μερα δεν αντεξα και εκανα ασυναισθητα το πρωτο πραγμα που μου ηρθε στο μυαλο, αρχισα να χτυπαω ενα τενεκε με ενα σκερπανι με ολη μου την δυναμη με οση απελπισια και πικρα ειχα μαζεψει. Ο τρομερος θορυβος τρομαζε τα πουλια.Φυσικα αυτοι οι θρασυδειλοι... Ανθρωποι ξαναηρθαν, πηρα τηλ. Την αστυνομια. Τους επιασαν μετα απο αρκετο κυνηγητο (ετσι θυμωσαν αρκετα οι αστυνομικοι) ειχα την χαρα να ελευθερωσω τα μικρα δεμενα βασανισμενα πλασματακια καθως και να σπασω τα βρωμερα κλουβια τους. Ηταν πολλα, δεν θυμαμαι πια ποσα. Δεν ταξερα καλα ομως τα πραγματα Ακολουθησαν κατα καιρους απειλες σπασιματα καταστροφες σε μικρα δεντρακια που ειχα σπειρει με κοπο ειχα ποτισει τις νυχτες και κατακουρασμενη λογω δουλειας εξω απο τον φραχτη. Πεταμενα μπαζα που μαζεψα ξανα και ξανα.Ακομη και ο σκυλος μου κινδυνεψε. Ευτυχως ειχα την συμπαρασταση της οικογενειας μου. Δεν πιστευω οτι αυτοι οι ανθρωποι σταματησαν αλλα μαλλον θα ξαναεκανα το ιδιο πραγμα αν και δυστυχως ο ενθουσιασμος η πιστη και η λαχταρα οτι θα υπαρξει δικαιοσυνη μου τελειωσαν.
 
Η κινηση σου ειναι παραδειγμα προς μημηση εσυ εκανες αυτο που επρεπε. Οσο αναφορα την δικαιοσυνη ποτε δεν ηταν δικαιοι σε τιποτα απο τα αρχαια χρονια αυτο δεν συμμαινει οτι σταματαμε να προσπαθουμε για το καλητερο



εγω σου βγαζω το καπελπ
 
Ανδρεα σ`ευχαριστω.:)Ειναι η δευτερη φορα που με συγκινεις βαθια εκει που τα λογια αποθηκευονται και μενουν. Εσυ και ολα τα παιδια.Ισως να υπαρχει καποια ελπιδα τελικα να βγουμε καποτε απο τηνπαγιδα της, ασφαλειας. Καλοδεχουμενος με την οικογενεια σου οποτε το θελησεις!
 
Σ΄ευχαριστω δεν ξερεις καμμια φορα γιατι ανεβαινω συχνα με την γυναικα μου Θεσσαλονίκη την αγαπαμε βλεπεις (και εχω αποκλειση και το ζητημα περι ομαδων ξερεις παοκ ολυμπιακος κτλ μου ειναι αδιαφορα)
 
Δεν νομιζω να πίστεψε κανείς αυτές τις κακοήθειες σχετικά με την δολοφονία των πουλιών;😛 Απλά για να μην πεθάνουν τα καημένα τα πουλάκια απο το κρύο και την ασιτία λόγω του χιονιού, οι καλοί κυνηγοί τα έσωσαν δίνοντάς τους την χαριστική βολή, μπαμ και κάτω, χωρίς να υποφέρουν απο τον αργό και βασανιστικό θάνατο που τα περίμενε έτσι και αλλιώς...☹ Αντε μετά να δικαιολογήσει κανείς τα αδικαιολόγητα...☹
 
Να το ξαναπώ άλλη μία φορά; Ποιός είπε οτι οι εν λόγο ''κύριοι'' είναι κυνηγοί; Μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο καλάθι. Υπάρχουν και σωστοί κυνηγοί. Έλεος πια! 29η Φεβρουαρίου σήμερα. Τελείωσε επισήμως η κυνηγετική περίοδος.

Φιλικά
 
παντα το καλο συνηπαρχει με το κακο.

υπαρχουν και ανθρωποι που εχουν πουλια ή αλλα κατοικιδια και τους φερονται με το χειροτερο τροπο ωστε αυτα ψοφανε, αυτοι τι ειναι;

υπαρχουν γιατροι, καλοι και κακοι που μπορει να σε αφησουν να πεθανεις κιολλας.

γενικα υπαρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ καλοι και κακοι

ετσι ειναι και με τους κυνηγους

οσοι δεν εχουν προβλημα με το κυνηγι φερουν σαν παραδειγμα τους καλους
και σε οσους δεν αρεσει λενε για τους κακους
 
Εδώ και αρκετό καιρό διαβάζω τις δίαφορες γνώμες των φίλων που γράφονται για αυτό το ποστ.
Καταρχήν να ξεκαθαρίσω την θέση μου. Είμαι και εγώ κυνηγός.
Αυτά που θα γράψω είναι καθαρά δικές μου προσωπικές εκτιμήσεις και πραγματικά δεν θέλω να αλλάξω την γνώμη κανενός.
Πρώτα απόλα να ξεκαθαρίσουμε την ένοια κυνηγός. Κυνηγός δεν είναι αυτός που βάζει δίχτυα και αιχμαλωτίζει πουλιά ούτε που στήνει ξόβεργα. Κυνηγός είναι αυτός που έχωντας κυνηγετικό όπλο δηλωμένο στην αστυνομία και πάνω απόλα κατέχωντας σχετική άδεια μαζί με τον σκύλο του παίρνει τα βουνά και τα λαγκάδια κάνωντας πολλές φορές χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρει το πολυπόθητο θήραμα που με αυτό ασχολείται.
Δεν θέλω να αλλάξω την γνώμη κανενός απέναντι στους κυνηγούς. Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ πραγματικά με το κυνήγι δεν μπορούν να έχουν καμία άλλη άποψη από το να χαραχτηρίζουν τους κυνηγούς εγκληματίες. Και εγώ θα μπορούσα να έχω την ίδια άποψη. Στην ουσία βέβαια δεν έχουν και πολύ άδικο.
Σε αυτό το σημείο όμως θα ήθελα να σημειώσω το εξής. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί κυνηγοί. Υπάρχουν κυνηγοί με παιδεία και κυνηγοί που δεν έχουν καθόλου παιδεία. Κυνηγάω από το 1992 νομίμως κατέχωντας κυνηγετικοί άδεια και δυστηχώς χρόνο με τον χρόνο βλέπω ότι αντί να κάνουμε ένα βήμα μπροστά κάνουμε δέκα βήματα πίσω.Βλέπω ανθρώπους που έχωντας κάποια χρόνια στην πλάτη χωρίς καμία σχολική παιδεία να κυνηγούν και να τους χαίρεσαι και παρατηρείς νέα παιδιά με μόρφωση πανεπιστημίου να θέλεις να τους πάρεις με τις πέτρες.
Το κυνήγι αγαπητοί φίλοι δεν είναι άθλημα. Δεν μπορεί κανένας να τράχει για το μετάλιο γιατί δεν υπάρχει. Το μετάλιο για τον σωστό κυνηγό είναι ότι κάνει το χόμπυ του όσο πιο σωστά γίνεται ευχαριστώντας πάνω απόλα το θεό που του έδωσε την δύναμη και υγεία να ανεβοκατεβαίνει τα βουνά και να χαίρεται το πρωινό κακάρισμα της πέρδικας άσχετα και αν δεν την ξαναδεί. Στο κυνήγοι πάντοτε υπήρχαν άγραφοι νόμοι. Νόμοι που από γιεννια σε γεννιά υπήρχαν. Οφείλουμε όλοι εμείς οι κυνηγοί να τους ακολουθούμε. Μόνο τότε θα θεωρούμαστε κυνηγοί.
Η παρέα μου στο κυνήγι αποτελείται από 5 άτομα. Πριν κάποια χρόνια ο παππούς κάποιου φίλου 77 χρονών παρακαλώ μας ζήτησε να τον πάρουμε μαζί στο κυνήγι. Γελάσαμε όλοι αλλά τελικά του κάναμε το χατήρι και τον πήραμε μαζί. Μόλις φτάσαμε νύχτα ακόμα περιμέναμε να ξημερώσει για να ξεκινήσουμε. Σε αυτό το διάστημα που για μένα είναι και το ωραίτερο στο κυνήγι αρχίσαμε τα πειράγματα ο ένας για τον άλλο για παλιές κυνηγετικές περιπέτειες κτλ. Μόλις ξημέρωσε ακούσαμε τις πέρδικες σε μία κορυφή να φωνάζουν. Ξεκινήσαμε. Ο παππούλης έκατσε σε μία πέτρα και μας είπε. Πηγαίνετε παιδιά εγώ τελείωσα το κυνήγι μου. Μετά από ώρα γυρίσαμε έχωνταςσκοτώσει μία μόνο πέρδικα όλοι οι παρέα. Ρωτήσαμε τον παππούλη γιατί δεν προχώρησε. Μας είπε. Εγώ παλιά κυνηγούσα για να θρέψω την οικογένειά μου. Σήμερα κυνήγησα με τα μάτια και το μυαλό μου. Έπιασε την σκοτωμένη πέρδικα την χάιδεψε και ευλαβικά την τοποθέτησε μέσα στο σακίδιο. Πάντα μας είπε να σέβεστε και να τιμάτε το θύραμα. Μόνο έτσι θα έχεται πάντα.
Στο καφενείο που πήγαμε για ούζα μετά όλοι μας είμαστε σκεπτικοί. Σκεφτόμασταν αυτά που μας είπε ο παππούλης.
Φέτος έβγαλα άδεια αλλά δεν κυνήγησα.Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο δεν είχε γούστο. Το φιλαράκι μου και σύντροφός μου στο κυνήγι δεν ήταν κοντά μου. Μετά από μία εγχείρηση και ύστερα από 11 χρόνια την έχασα. Έκατσα σε ένα βράχο και περίμενα τα φιλαράκια μου να γυρίσουν. Πέρασα πολύ όμορφα γιατί και εγώ κυνήγησα με τα μάτια και το μυαλό μου. Και εκεί ανάμεσα στις βονοκορφές και τις πέρδικες φαντάστηκα τον παππούλη και την σεττερίνα μου να κυνηγούν σε άλλους τόπους κάνοντας αντρίκια κυνήγια.
 
Καλησπερα και απο μενα. Πολλες γνωμες και διαφορετικες.Αυτο ειναι πολυ καλο γιατι αν εκφερουμε ολλοι τις ιδιες αποψεις δεν θα ειχε καμια ουσια.Βασικα δεν ειμαι κατα του κυνηγου ουτε του ψαρα ουτε το να εχεις πουλια στα κλουβια και ειδικα καρδερινες που ειναι αγριες. Πιστευω πως εγω αν ημουν κατα των κυνηγων δεν θα μπορουσα να εχω σ'ενα κλουβι καρδερινα γιατι εχω και ξερω πως οταν την βγαζω εξω την βλεπω πως θελει να φυγει, να ζησει στη φυση γιατι ειναι φυλακισμενη. Και τελειωνοντας μακαρι οι νεοι να ασχολουνταν με το κυνηγι το ψαρεμα και με τα πουλια παρα με οτι βλεπουμε και γινονται στον κοσμο. Καλο βραδυ σε ολους!
 
Γεια σε ολους! Παρακολουθωντας την μακρα συζητηση σας περι κυνηγιου θα ηθελα αν μου επιτρεπετε να προσθεσω καποια σχολια. Υπηρξα κυνηγος απο τα παιδικα μου χρονια και ηταν ενα απο τα μεγαλυτερα παθη μου να γυριζω τα βουνα παρεα με τον σκυλο μου οταν συνομιληκοι μου συχναζαν σε μπαρ και καφετεριες και ηταν κενοι ενδιαφεροντων. Ειμαι περηφανος που ημουν καθημερινα μεσα στη φυση και την παρατηρουσα, αποκτωντας πολυτιμες γνωσεις πεδιου πανω στα ζωα και τα πουλια της πατριδας μας. Ημουν απο τους πρωτους που ετρεχαν να σβησουν πυρκαγιες στην πολυπαθη τοτε ιδιαιτερη πατριδα μου την Σαμο, γιατι αγαπουσα το δασος. Δεν ειδα ομως κανεναν απο αυτους που σκιζονταν και καταφερονταν εναντιον του κυνηγιου σε οποιαδηποτε πραξη προστασιας του περιβαλλοντος.Απο λογια πολλα. Κριτικες ακομα περισσοτερες και πολληηη εμπαθεια εναντιον των κυνηγων. Ειδα επισης βιλλες οικολογων να χτιζονται παρανομα πανω σε εδαφος πολυτιμων υδροβιοτοπων οπως η αλυκη με τα φλαμινγκο και τις καστανοχηνες στην ψιλη αμμο.
Απο την αλλη πλευρα το ενδημικο θηραμα οπως η νησιωτικη περδικα κυνηγιεται συστηματικα και παρολα αυτα οι πληθυσμοι της συνεχως αυξανονται. Τα μικροπουλα ομως που δεν αποτελουν στοχο κανενος κυνηγου μειωνονται συνεχως λογω φυτοφαρμακων καταστροφη βιοτοπων και πολλους αλλους ασχετους με το κυνηγι παραγοντες.
Επισης λογω της μειωσης των αρπακτικων το κυνηγι σε πολλες περιπτωσεις παιζει τον ρολο της εξυγιανσης και αποφυγης υπερπληθυσμου σε καποια ειδη.
Επειδη ομως εγινε μακροσκελες το ποστ θελω να κλεισω λεγοντας οτι το κυνηγι δεν ειναι τοσο επιβλαβες οσο φανταζομαστε οταν γινεται μεσα στα νομιμα πλαισια και ο σωστος κυνηγος του σημερα διαφυλαττει το θηραμα και το φυσικο περιβαλλον εχοντας ευσυνειδησια και παιδεια. Στα 2 τελευταια κουτσαινουμε σαν χωρα και προς τα εκει πρεπει να κανουμε προσπαθειες.
Οσον αφορα την προσωπικη αποψη καποιων που τασσονται κατα τον φονο ζωων ας περασουν απο ενα σφαγειο.. Τουλαχιστον τα θηραματα εχουν την ευκαιρια της διαφυγης.
 
Στα περιοδικά που κυκλοφορούν από κυνηγούς για κυνηγούς, δεν λέγεται πάντα η αλήθεια, πολλοί επηρεασμένοι από αυτά που διαβάζουν στον ειδικό τύπο, γράφουν και πιστεύουν ανακρίβειες.
Απο την αλλη πλευρα το ενδημικο θηραμα οπως η νησιωτικη περδικα κυνηγιεται συστηματικα και παρολα αυτα οι πληθυσμοι της συνεχως αυξανονται.
Η συγχωρεμένη η γιαγιά μου, έλεγε ότι τις πέρδικες τις έπιαναν με τα χέρια όταν ερχόντουσαν (μέσα στην πόλη) και έτρωγαν το φαγητό από τις κότες της.
Τα καταφύγια (έτσι λέγονται τα μέρη που δεν επιτρέπεται το κυνήγι λες και έχουμε πόλεμο), μπορεί να έσωσαν μερικά πουλιά από τον πλήρη αφανισμό, αλλά πέρδικα στο νησί δεν έχω δει ποτέ σε όλη τη ζωή μου.
 
Οσον αφορα την προσωπικη αποψη καποιων που τασσονται κατα τον φονο ζωων ας περασουν απο ενα σφαγειο.. Τουλαχιστον τα θηραματα εχουν την ευκαιρια της διαφυγης. Οπως ειπε ο raven. Προφανως οσοι ειναι κατα τον φωνο των ζωων δεν θα τρωνε κρεας, ψαρια θα ειναι χορτοφαγοι. Οταν ερχεται η ωρα του φαγητου πιστευω πως κανενας δεν σκεφτεται πως σκωτοθηκε η κοτα, το προβατο,το μοσχαρι κ. Α. Και αυτα ζωα ειναι και δεν θα επρεπε κατα τη γνωμη μου να κανουμε διαχωρισμους. Η ειμαστε κατα το σκωτομα των ζωων η δεν ημαστε. Δεν μπορει η μπεκατσα, η περδικα, το αγριογουρουνο που σκωτοθηκε να λυπουμαστε και την κοτα, το προβατακι, το μοσχαρι να μην το λυπομαστε και να τα τρωμε. Οπως εχω ερθει σε αντιπαραθεση με εναν ξαδερφο μου που δεν του αρεσει να βλεπει να σκωτονουν μυρμηγκια, σφηκες και γενικα ζωα. Και του λεω η εισαι φιλοζωος μεχρι το κοκκαλο η δεν εισαι γιατι οταν τρωει τα πα'ι'δακια δεν σκεφτηκε οτι αυτο το ζωο σκωτοθηκε. Εμ πως να τον πιστεψω. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ!
 
Τα καταφύγια (έτσι λέγονται τα μέρη που δεν επιτρέπεται το κυνήγι λες και έχουμε πόλεμο), μπορεί να έσωσαν μερικά πουλιά από τον πλήρη αφανισμό, αλλά πέρδικα στο νησί δεν έχω δει ποτέ σε όλη τη ζωή μου.
Τα καταφυγια θηραματων δεν δημιουργουνται για να σωσουν καποιο ειδος αλλα για να αναπαραγεται και να διαβιωνει χωρις ενοχλησεις ουτως ωστε να ακτινοβολει το θηραμα σε γειτονικες περιοχες εξασφαλιζοντας ετσι οτι θα υπαρχει παντοτε θηραμα στην ευρυτερη περιοχη. Για την πληρη και συνεχη προστασια υπαρχουν μονιμα προστατευομενες περιοχες οπως για παραδειγμα οι εθνικοι δρυμοι.
Γνωριζω την περιπτωση ενος καταφυγιου για την περδικα κοντα στο σπιτι μου, οπου με την πιεση οικολογικων οργανωσεων απαγορευοταν το κυνηγι συνεχως επι 12 χρονια. Κανονικα τα καταφυγια πρεπει να αποδεσμευονται και ταυτοχρονα να δημιουργειται καποιο νεο σε γειτονικη περιοχη. Το αποτελεσμα ηταν οτι τα πρωτα 4-5 χρονια οι περδικες ηταν εκατονταδες και μετα αρχισαν να μειωνονται σταδιακα ωσπου μια ασθενεια εσωπαρασιτων τις αποδεκατισε εντελως!
 
Back
Top