Ασθένειες Αναπνευστικό πρόβλημα το ringneck μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Kristy74
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Έχεις δίκιο Σίσσυ.. Και εγώ θέλω τη γνώμη του.. Του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη..ήρθαν και τα αποτελέσματα εντομεταξη και όλα τα προτεινόμενα φάρμακα ακόμα και η αντιβίωση είναι δοσμένη για χορήγηση μέσω του πόσιμου νερού.. Οπότε θα το κανονίσω και θα περάσω αύριο κιόλας από το ιατρείο του.. (χωρίς το πουλί ).. Θα τον παρακαλέσω να ρίξει μια ματιά αν έχει τον χρόνο.. Δεν πιστεύω να μου αρνηθεί.
Σίγουρα δεν θα σου αρνηθεί Χριστίνα, αλλά αύριο είναι Σάββατο και δεν γνωρίζω αν πηγαίνει τα Σάββατα στο ιατρείο. Καλύτερα πάρε ένα τηλέφωνο πριν πας για να συνεννοηθείς.
 
Χριστίνα συγνώμη που θα γίνω κουραστικός αλλά αν το πουλάκι τις ημέρες της αγωγής δεν πιεί νερό αρκετό για να πάρει ικανή δόση να σκοτώσει τα μικρόβια, τι νόημα έχει η θεραπεία; Προσωπικά τις θεραπείες στο νερό τις θεωρω στα κουτουρού. Η δοσολογία μ'αρέσει... λες και ξέρει κανείς απο τη δόση που μετράς πόσο παίρνει με το πόσιμο νερό. Αν είναι να ακουλουθήσεις τη θεραπεία ζήτα να στην υπολογίσει για δόσεις απο το στόμα. Το έχεις ξανακάνει εξάλλου.
 
@Kristy74, με ποια σειρά σου είπαν ότι πρέπει να δώσεις τα φάρμακα;
Μου είπαν να του τα δώσω ακριβως με τη σειρά που μου τα γράφουν...Teniazin..Nystamysyn.. Trichomonex.. Και τέλος Baytril... Ενδιάμεσα των φαρμάκων μου είπαν να του δίνω βιταμίνες και προβιοτικα.. Το liviferm συγκεκριμένα..
Σίσσυ έχω ξαναδει Σάββατο τον γιατρό στο ιατρείο του.. Τις περισσότερες φορές που τον έχω πάρει τηλέφωνο τον έχω πετύχει πάνω σε κάποια εξέταση και δεν θέλω να τον απασχολω στη δουλειά του.. Οπότε θα πάω απ' εκεί και αν είναι και έχει και τον ελεύθερο χρόνο να με δει.. Καλώς.. Αλλιώς θα τον πάρω κάποια άλλη στιγμή τηλέφωνο..
Αυτό βρίσκω και εγώ άκυρο με τη προτεινόμενη θεραπεία Ανέστη... Να μου τροποποιήσει τη δοσολογία να του τη δίνω από το στόμα θέλω κυρίως αλλά δεν καταλαβαίνω και το τελευταίο φάρμακο τι είναι.. Το Baytril..υποθέτω για τη ψιττακωση μου το έχουν βάλει γιατί δεν το γράφει.. Αλλά και πάλι για τρεις μέρες λέει μόνο..
Το πουλάκι εντομεταξη τις τελευταίες μέρες είναι αρκετά ανυσηχο..σίγουρα το ενοχλούν πολύ όλα αυτά και θέλω να ξεκινήσω το δυνατόν γρηγορότερα..
Ξέρει κάποιος να μου πει αν ο συγκεκριμένος μύκητας μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο σώμα ρε παιδιά;
Από την αρχή που λέγαμε για το μασουλημα στα φτερά που κάνει.. Φαίνεται σαν να τον τρώει το σώμα του.. Ξυνεται με το ράμφος του αλλά φαίνεται να τον τρώει και το ράμφος..χάλκινος.. Επίσης το κεφαλάκι του έχει σχεδόν αδειάσει..σε σημείο που δεν μπορεί να το πειράξει μόνος του.. Επίσης "φαίνεται" η αναπνοή του.. Οταν αναπνέει δηλαδη.. Το στήθος του ανέβο κατεβαίνει.. Και συνεχίζει και τρεμει..φεύγω τώρα να δω αν θα βρω τον γιατρό και τι θα μου πει.. Και κάποια στιγμή θα τον πάω από κει να δει και το φτέρωμα..
 
Ξέρει κάποιος να μου πει αν ο συγκεκριμένος μύκητας μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο σώμα ρε παιδιά;
Ναι, αν εγκατασταθεί στο δέρμα προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και έντονη φαγούρα στο σημείο.
 
Οπότε λογικά αν αντιμετωπιστεί ο μύκητας θα ανακουφιστεί το κακόμοιρο και από τη φαγούρα..
Δεν ήταν ο γιατρός εκεί σήμερα τελικά.. Θα δω τώρα τι θα κάνω..η θα τον πάρω τηλέφωνο κάποια στιγμή το απόγευμα η θα πάω από κει τη Δευτέρα.. Θα ξεκινήσω τα προβιοτικα όμως σήμερα κιόλας για να μη χάνω χρόνο..
 
Οπότε λογικά αν αντιμετωπιστεί ο μύκητας θα ανακουφιστεί το κακόμοιρο και από τη φαγούρα..
Η φαγούρα είναι το λιγότερο που πρέπει να σε απασχολεί σε αυτή τη φάση.

Τον συγκεκριμένο μύκητα (candida) δεν τον λες και παθογόνο, όπως θα λέγαμε για παράδειγμα κάποιο βακτήριο όπως η σαλμονέλα. Candida έχουν όλα τα πουλιά, ακόμη και εμείς οι άνθρωποι, σε τέτοιο πληθυσμό όμως που δεν προκαλεί παθολογικά συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, με τη θεραπεία δεν θες να τον εξαφανίσεις αλλά να μειώσεις τον πληθυσμό του για να πάψουν τα παθολογικά συμπτώματα.

Ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός δεν είναι περιττός για το πουλί. Παράγει μέσω του μεταβολισμού του χρήσιμα για τον οργανισμό του συστατικά, όταν ο πληθυσμός του μύκητα βρίσκεται σε ανεκτά επίπεδα. Το κακό είναι ότι, εκτός από τα ωφέλιμα συστατικά ο μεταβολισμός του μύκητα παράγει και τοξίνες. Όταν για διάφορους λόγους πέφτει το ανοσοποιητικό του οργανισμού, ο μύκητας πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα το κακό που δημιουργείται από τις τοξίνες να είναι μεγαλύτερο από το καλό που δημιουργούν τα θρεπτικά συστατικά που παράγει. Τότε είναι που προκαλείται η ασθένεια στον οργανισμό.

Στη δική σας περίπτωση οι λόγοι της πτώσης του ανοσοποιητικού είναι προφανείς. Καθώς θα ξαλαφρώνει το ανοσοποιητικό από τις ασθένειες, θα αρχίσει να αναλαμβάνει πιο αποτελεσματική δράση και να ρυθμίζει καταστάσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν δεν ήταν καταπονημένο.

Υ. Γ. Δεν θα βρεις πολλά πουλιά των οποίων οι κουτσουλιές μετά από εργαστηριακή ανάλυση δεν θα δείξουν κοκκίδια ή ακόμη και μύκητες σε κάποιο ποσοστό. Αυτό που έχει σημασία είναι η σωστή εκτίμηση της γενικότερης κλινικής κατάστασης, ώστε να κριθεί αν χρειάζεται θεραπεία ή όχι.
 
Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου Σταύρο..η αλήθεια είναι ότι δεν μου είπε τον ακριβή πληθυσμό του μύκητα ούτε για τις τριχομοναδες.. Μου είπε όμως πως είναι λογικό να βρίσκονται σε τέτοιο αυξημένο επίπεδο λόγο ότι έπαιρνε την αντιβίωση τόσο καιρό.. Οπότε η ρύθμιση τους όντως θα βοηθήσει και το ανοσοποιητικό του αν κατάλαβα καλά;
 
η αλήθεια είναι ότι δεν μου είπε τον ακριβή πληθυσμό του μύκητα ούτε για τις τριχομοναδες
Δεν χρειάζεται, αυτό δεν είναι κάτι που αφορά εμάς που φροντίζουμε τα πουλιά. Αυτή είναι αρμοδιότητα του γιατρού (όχι του μικροβιολόγου αλλά του κτηνίατρου) ο οποίος εκτιμά την κατάσταση και κρίνει αν χρειάζεται και ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία.

μου είπε όμως πως είναι λογικό να βρίσκονται σε τέτοιο αυξημένο επίπεδο λόγο ότι έπαιρνε την αντιβίωση τόσο καιρό
Όσον αφορά στους μύκητες, αυτό όντως ισχύει. Όταν διαταράσσεται ή ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας (μικροβίωμα) του οργανισμού λόγω της εξολόθρευσης ακόμη και των ωφέλιμων βακτηρίων από την αντιβίωση, τότε επωφελείται ο μύκητας.

οπότε η ρύθμιση τους όντως θα βοηθήσει και το ανοσοποιητικό του αν κατάλαβα καλά;
Αυτό ενέκρινε ο γιατρός. Αν όντως ή φαγούρα που αναφέρεις οφείλεται στον μήκυτα, τότε προφανώς υπάρχει παθολογική ένδειξη (ασθένεια) η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Όλα αυτά θεωρητικά. Επαναλαμβάνω, αυτός που κρίνει είναι ο ειδικός γιατρός μετά από κλινική ή και εργαστηριακές εξετάσεις όταν θεωρεί ότι χρειάζονται.
 
Δεν έχω καταφέρει ακόμα να δω τον κ Ακρίβο Αντώνη.. Το πιθανότερο όμως είναι να τον δω σήμερα το απόγευμα. Έχουμε ξεκινήσει όμως..χτες του έδωσα το φάρμακο για τα παράσιτα.. Του το διελυσα κανονικά στο νερό αλλά τον έπιασα και του έδωσα και με τη σύριγγα από το νερό για σιγουριά..σήμερα ξεκινήσαμε με το προβιοτικα και τις βιταμίνες.. Μίλησα εντομεταξη και με το γιατρό της Κομοτηνής πάλι για κάποιες διευκρινίσεις.. Μου είπε να τελειώσουμε πρώτα με τις θεραπείες για το μύκητα και τις τριχομοναδες.. Μου είπε εφόσον η κλινική του εικόνα είναι καλή μετά από αυτές τις θεραπείες... Να μη του δώσω καθόλου την αντιβίωση.. Μου είπε πως εφόσον η ψιττακωση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα..σε λανθάνουσα μορφή δηλαδή.. Πως δεν υπάρχει λόγος να τον επιβαρύνω πάλι με αντιβίωση.. Αλλά μου το έγραψε για να ξέρω πως αν τυχόν υποτροπιάσει αυτή θα είναι η αντιβίωση που θα πρέπει να του δώσω.. Μου είπε μόλις τελειώσουμε με τα υπόλοιπα να τον ξαναπάρω τηλέφωνο να δούμε πως θα συνεχίσουμε.. Δεν ξέρω ρε παιδιά.. Θα μιλήσω και με τον κ Ακρίβο και βλέπουμε.. Δηλαδή εφόσον δεν νοσεί το αφήνουμε με το μικρόβιο; Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε να πάψει να υπάρχει; Το καταλαβαίνω πως το πουλάκι έπαιρνε ήδη πολύ καιρό αντιβίωση... Και απ' ότι φαίνεται κάτι έκανε.. Είναι απίθανο ένας δεύτερος κύκλος αντιβίωσης να το σκοτώσει τελείως; Το μικρόβιο εννοω.. Θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσω και με τον γιατρό εδώ να δω τι θα μου πει κ αυτός.. Δεν υπάρχει τελικά θεραπεία για τη ψιττακωση..;
Κατά τα άλλα καλά είναι ο μικρός μου.. Του έχω τρεις μέρες και τη λάμπα για ζέστη τώρα και την έχει πάρει στη κυριολεξία αγκαλιά.. ήθελα να ρωτήσω και κάτι μάλλον χαζό.. Το βράδυ ανοίγω τη πόρτα συχνά και τον παρακολουθώ τώρα με τη λάμπα γιατί φοβάμαι κιόλας.. Κοιμάται ακριβώς δίπλα της.. Θα το καταλάβαινε αν καιγόταν.. Εννοώ αν ήταν πολύ ζεστά εκεί.. Και θα έφευγε ακόμα και στον ύπνο του.. Έτσι δεν είναι;
 
θα μιλήσω και με τον κ Ακρίβο και βλέπουμε.. Δηλαδή εφόσον δεν νοσεί το αφήνουμε με το μικρόβιο; Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε να πάψει να υπάρχει;
Πιστεύω ότι αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούν και να μας επεξηγήσουν οι γιατροί. Σε οξεία προσβολή η ψιττάκωση θεραπεύεται στα σίγουρα με τα κατάλληλα φάρμακα εκλογής.
Με μια γρήγορη ματιά που έριξα βρήκα αυτό...
Treatment
Veterinarians can choose from three types of methods for treating birds with AC - medicated feed (chlortetracycline), oral or parenteral treatment (doxycycline or oxytetracycline), and experimental treatment (fluoroquinolones, late-generation macrolides, pharmacist-compounded injectable doxycycline, and doxycycline-medicated feed) (Appendix B). Although these protocols are usually successful, knowledge about AC treatment is evolving, and no treatment protocol guarantees safe treatment or complete elimination of infection by the etiologic agent C. psittaci in all bird species. Therefore, treatment should be supervised by a licensed veterinarian.
Εδώ: https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00053877.htm Το CDC είναι το Κέντρο Λοιμώξεων για τις ΗΠΑ (center of disease control & prevention), κατά τη γνώμη μου αρκετά αξιόπιστο.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπαίνει και σε λεπτομέρειες σχετικά με το σε ποια είδη μπορεί τα χλαμμύδια να εκριζωθούν και σε ποια όχι.
Αλλά σκέφτομαι, ότι εφόσον στους ανθρώπους είναι πλήρως αντιμετωπίσιμο το συγκεκριμένο μικρόβιο, πιθανά θα ισχύει το ίδιο και για τα πτηνά.
 
Αν τον ενοχλησει η λαμπα θα κανει πιο περα Χριστινα, μην σε αγχωνει.

Εμενα μου κανει εντυπωση πως μετα απο τοσες ημερες αντιβιωσης, εξακολουθουν να ανιχνεύονται χλαμυδια. Επεμεινε λιγο σε αυτο οταν μιλησεις με τον Ακριβο.
Ηταν και αυτος αρνητικος στο να γινουν εξετασεις αλλα να που υπαρχουν ευρήματα, τουλαχιστον ας σου τα ερμηνεύσει.
 
Εγώ με την έρευνα που είχα κάνει στο διαδίκτυο σχετικά με τη ψιττακωση είχα καταλάβει πως υπάρχει όντως και η περίπτωση να μην απαλλαγεί ποτέ από αυτό το πουλι.. Να είναι φορέας δηλαδή χωρίς αναγκαία να νοσεί το ίδιο αλλά να μπορεί να μεταδώσει κανονικά το μικρόβιο σε άλλα πουλιά,ζώα η ανθρώπους.. Μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις προτείνουν λέει τη θανάτωση του.. Δεν κατάλαβα όμως αν το λένε αυτό για τον λόγο ότι απλά δεν θεραπεύεται και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να παρουσιάσει κάποια στιγμή πάλι συμπτώματα και στο τέλος να πεθάνει απ' αυτό..η το προτείνουν αυτό απλά για την αποφυγή μετάδοσης του.. Και από αυτό που ανέβασες Γιάννη κάτι τέτοιο κατάλαβα..ότι δηλαδή μπορεί όντως να μη θεραπευτεί ποτέ.. Φαντάζομαι οι περιπτώσεις που μπορεί να εξαλειφθεί είναι οι περιπτώσεις που αντιμετωπίζεται άμεσα αλλά μεγάλο ρόλο θα παίζει σίγουρα και η όλη κατάσταση του πουλιού.. Τι άμυνες να έχει αυτό το πουλάκι με τη ταλαιπωρία που έχει τραβήξει.. Και πάλι καλά κρατιέται..όπως και να έχει εγώ ελπίζω για το καλύτερο αλλά είμαι προετοιμασμένη και για το χειρότερο. Μακάρι να πάνε όλα καλά..
 
Προς αποφυγήν μεταδοσης της νοσου γίνεται η ευθανασία, κυριως ως προς τον ανθρωπο καθως σε ορισμενες συνθηκες εχει μοιραια καταληξη.
Η ευθανασια ομως εφαρμόζεται σε πτηνα με χρόνια ψιττακωση που οι βλαβες τις ειναι μη αναστρεψιμες.

Ρωτα τον Ακριβο αν σε πουλι που νοσησε και χορηγηθηκε αγωγή συνεχιζουν να ανιχνεύονται αδρανη στελεχη του βακτηριου για καποιο καιρο μετα..
Σα να ειχε παρει το ματι μου κατι τετοιο τωρα που το σκεφτομαι αλλα δεν ειμαι σιγουρος.
 
Δυστυχώς ούτε σήμερα μπόρεσα να πάω στον γιατρό. Γιατί όσο και να τρέχω δεν τα προλαβαίνω όλα..🙄. Έχω στείλει τον φίλο μου όμως να του πάει τις εξετάσεις και να μιλήσουν..λογικά σε καμιά ώρα θα έχω νέα.. Θα τον πάρω όμως και εγώ τηλέφωνο το πρωί για περισσότερες λεπτομέρειες..λογικό πάντως μου φαίνεται Αντώνη να ανιχνεύεται για καιρό μετά.. Θα τον ρωτήσω αύριο..🙂
 
Λοιπόν παιδιά.. Με πήρε τηλέφωνο ο φίλος μου από τον γιατρό και μίλησα και εγώ μαζί του... Να είναι καλά ο καλος μας ο άνθρωπος.. Με καθυσηχασε πάλι και έχω ένα χαμόγελο μέχρι τ αυτιά.. 😊.
Όπως τα λες είναι Αντώνη.. Θέλει αρκετό καιρό μετά τη θεραπεία ώστε να βγει καθαρή η εξέταση από το μικρόβιο..η συγκεκριμένη αντιβίωση αλλά και ο χρόνος που τη πήρε το πουλί λέει έχει σίγουρα κάνει τη δουλειά της.. Εφόσον το πουλάκι δείχνει καλά το αφήνουμε πλέον στην ησυχία του μου είπε συγκεκριμένα..σε κάνα δίμηνο θα ξανακάνουμε ωστόσο την εξέταση για να το σιγουρέψουμε. Για όλα τα υπόλοιπα μου είπε πως μου εγραψε την αγωγή που πρέπει να ακολουθήσουμε από το στόμα. Έχω την εντύπωση πως μου είπε να μη του δώσω το φάρμακο για τον μύκητα.. Θα μιλήσω αργότερα πάλι και θα σας πω τις λεπτομέρειες..
 
...
Όπως τα λες είναι Αντώνη.. Θέλει αρκετό καιρό μετά τη θεραπεία ώστε να βγει καθαρή η εξέταση από το μικρόβιο..η συγκεκριμένη αντιβίωση αλλά και ο χρόνος που τη πήρε το πουλί λέει έχει σίγουρα κάνει τη δουλειά της...
Χριστίνα δεν εξήγησες στον γιατρό απο την Κομμοτηνή ότι το πουλί έκανε την τάδε θεραπεία για τόσο καιρό; Εκείνος δεν ήξερε να σου πει τα αντίστοιχα; Δεν έχω σκοπό να σε μπερδέψω αλλά έχω την εντύπωση πως ότι και να σου έλεγε κάποιος σε αυτή τη φάση θα το δεχόσουν. ΄Ηδη όμως ξενκίνησες μια θεραπεία έτσι δεν είναι; Θα την διακόψεις; Η γνώμη μου είναι να κρατήσεις μια γραμμή απο έναν γιατρό για να έχεις ένα σημείο αναφοράς ώστε να ξέρεις τι γίνεται και για ποιον λόγο. :)
 
Τα πάντα τους έχω πει με λεπτομέρειες Ανέστη στην Κομοτηνή.. Τα ίδια πάνω κάτω μου είπαν και οι δύο γιατροί για την αντιβίωση..ότι δεν τη δίνω δηλαδή στο πουλί παρά μόνο αν παρουσιαστούν συμπτώματα.. μπερδεμένο μου τα έχουν πει και οι δύο γιατροί σχετικά με τη ψιττακωση..στην Κομοτηνή μου είχαν πει πως ναι υπάρχει ελπίδα να γίνει κάποια στιγμή καλά εντελώς το πουλί αλλά υπάρχει και η περίπτωση να είναι για πάντα φορέας του μικροβίου.. Μου είχαν πει πως μπορεί να μην νοσεί αλλά θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σε κάποιο έντονο στρες η λόγο κάποιας άλλης ασθένειας να υποτροπιάσει και να παρουσιάσει πάλι συμπτώματα.. Οπότε τότε μόνο πάλι θα το αντιμετωπίσουμε με αντιβίωση.. Ο Ακρίβος χτες είπε πάνω κάτω τα ίδια στον φίλο μου που τα συζητήσαμε μετά..ότι δηλαδή το πουλί θα είναι πάντα φορέας και μόνο όταν και αν νοσήσει ξανά θα του δώσουμε αντιβίωση.Επίσης του είπε σχετικά με τη μετάδοση στα άλλα πουλιά ότι εφόσον βρίσκονται σε διαφορετικά κλουβιά και δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τα περιττώματα του αλλά και με το φαγητό η νερό του δεν έχουν φόβο να κολλήσουν ακόμα κι αν βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο γιατί λέει δεν κολλάει τόσο εύκολα.. Δεν κολλάει απλά με τον αέρα φαντάζομαι θα εννοεί..
Δεν ξέρω γιατί εμένα μου είπε πως θα φαίνεται στη κουτσουλια για καιρό ακόμα και δεν μου είπε απλά αυτό που είπε και στον φίλο μου..ότι θα υπάρχει και οπότε θα φαίνεται δηλαδή για πάντα.. Κάνω ότι μου λέει προς το παρών γι'αυτό.. Τίποτα δηλαδή.. Και μόλις μπορέσω θα περάσω απο κει για περισσότερες λεπτομέρειες..
Καμία αγωγή δεν έχω ξεκινήσει ακόμα Ανέστη.. Το φάρμακο για τα σκουλίκια του έχω δώσει μόνο καιι τα προβιοτικα... Θα πάρει και αύριο προβιοτικα και μετά ξεκινάμε τη θεραπεία για τους μύκητες.. Μετά πάλι προβιοτικα και τέλος τη θεραπεία για τις τριχομοναδες.. Ξανά προβιοτικα με βιταμίνες και μετά τέλος.. Αυτό είναι το πλάνο που θα ακολουθήσω με τα συγκεκριμένα φάρμακα που μου δώσανε από Κομοτηνή.. Ο Ακρίβος συμφώνησε με την αγωγή απλά μου τροποποίησε τη δοσολογία ώστε να του τα δώσω απευθείας με σύριγγα και όχι στο νερό..
 
Back
Top