Φροντίδα Αρχάρια στην φροντίδα budgie

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Elenigk
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Elenigk

PB New Member
Εγγραφή
15 Αυγ 2022
Μηνύματα
41
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα,
Είμαι νέα στην περιποίηση παπαγάλου καθώς ο μικρός μας, ήρθε για φιλοξενία λίγων ημερών και παρέμεινε σε εμάς (στο χώρο εργασίας μας) καθώς η ιδιοκτήτρια του δεν είναι πια αυτοεξυπηρετουμενη.
Υπήρχε και 2ο παπαγαλακι το οποίο δεν τα κατάφερε καθώς όταν καταλάβαμε ότι δεν ήταν καλά ήταν αργά. Δεν έχουμε εμπειρία δυστυχώς σε αυτά τα ζώα.
Δε θέλουμε να πάθει κάτι και ο μικρός που έμεινε.
Έχω διαβάσει πολλά για αυτά τα πλάσματα τις τελευταιες μέρες όμως ακόμα δεν μπορώ να διακρίνω αν κάτι δεν πηγαίνει καλά.
Θα ήθελα να μου πείτε αν βλέπετε κάτι περίεργο στη συμπεριφορά του. Σήμερα παρατήρησα ότι έχει βγάλει αυτά τα άσπρα στο κεφάλι του.
Είναι ξύπνιος όλο το πρωί. Τρώει. Πίνει νερό. Ιδιαίτερα δραστήριος δεν είναι. Συνέχεια είναι στη μεριά αυτή που είναι και στη φωτογραφία και πάνω στο κλουβί. Επίσης κελαϊδαει.
Μπορείτε να με κατευθύνετε;
Ευχαριστώ
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@Elenigk Τα άσπρα αυτά είναι τα λεγόμενα καρφάκια δηλαδη είναι κερατινη όπου καλύπτει το αναπτύσσομενο φτερό. Σε λίγο καιρό θα είναι ένα καινούργιο πούπουλο. Στείλε μια φωτογραφία και του κλουβιού και του πουλιού για να δούμε αν μπορούμε να διακρίνουμε κάτι.
 
IMG_20220816_135908.webpΣας ευχαριστώ για την απάντηση. Ευτυχώς έχει παρέα ακόμα το καναρίνι. Όταν πέθανε το άλλο, καθάρισα το κλουβί τα πάντα μέσα. Χρειάζεται να προσέχω κάτι;
View attachment VID_20220816_133119_0_COMPRESSED.mp4
[automerge]1660647786[/automerge]
IMG_20220816_140230.webp
 
Σήμερα παρατήρησα ότι έχει βγάλει αυτά τα άσπρα στο κεφάλι του.
πτερόρροια, απολυτως φυσιολογικό κιαι λόγω ζέστης αλλά και λόγω στρες. Καλό φαγητό, ξεκούραση και θα περάσει.
υνέχεια είναι στη μεριά αυτή που είναι και στη φωτογραφία
Δυστυχως δεν έχει ανεβεί καμία φωτογραφία για να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Είναι όμως απολύτως φυσιολογικό να είναι τρομαγμένο και μαζεμενο.
ακόμα δεν μπορώ να διακρίνω αν κάτι δεν πηγαίνει καλά.
Θέλει μεγάλη εμπειρία και μάλιστα με κάθε πουλάκι συγκεκριμένα για να κρίνουμε αν κάτι παει καλά ή όχι, εκτός κι αν μιλάμε για ακραία συμπτώματα, πχ εμετό ή αιματηρη διάρροια. Βλέπετε, τα μπάτζι είναι ζώα θηράματα, και σητν φύση ο θηρευτής στοχοποιεί το αδυναμο, το άρρωστο, αυτό που ξεχωρίζει. Γιαυτό και κρύβουν την δυσφορία τους μέχρι τελευταίας. Είναι εξαιρετικά λεπτές οι διαφορές που μπιρεί να δείξουν σε έναν φροντιστή του συγκεκριμένου πτηνού ότι δεν είναι καλά. Για αρχή ξεκινάμε με πράγματα που δεν μπορούν να κρύψουν, δλδ κυρίως εκκρίσεις, το έντονο ανεβοκατέβασμα της ουράς, λαχάνιασμα κλπ.Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και εδώ δύσκολα θα κρίνουμε με ασφάλεια αν έχει κάτι. Και εφόσον το άλλο παπαγαλάκι πέθανε, νομίζω πως η μόνη υπεύθυνη αντιμετώπιση θα ήταν να το εξετάσει ένας πτηνίατρος. Το βέλτιστο θα ήταν να γίνει νεκροψία, αλλά υποθέτω το πουλάκι έχει θαφθεί/αποτεφροθεί από καιρό...
 
@Elenigk Βγάλε τις πλαστικές πατήθρες καθώς είναι ακατάλληλες γιατί παραμένουν ίσιες και μπορεί να προκαλέσουν αρθρίτιδα, bumblefoot πληγές στο μαλακό σημείο των ποδιών και άλλα. Αντίκατέστησε τες με αυτές από φυσικό ξύλο μαζί με τον φλοιό σε διάφορους διαμέτρους και υφές ώστε να γυμνάζονται τα πόδια. Επίσης καλό θα ήταν λογω ότι δεν ξέρετε γιατί πέθανε το άλλο να επισκεφθείτε έναν πτηνιατρο εξειδικευμένο στα πτηνά να του κάνει ένα γενικό check up. Δες εδω λίστα με πτηνιατρους:

 
Ευχαριστώ. Θα προσπαθήσω να βρω έναν πτηνιατρο και θα κάνω και τις αλλαγές που μου λέτε. Δεν ξέρω καν πόσο καιρό τα είχε η γιαγιά πριν έρθουν στα χέρια μας. Τα πήρα όπως ήταν συν την τροφή τους μέχρι να βγει από το νοσοκομείο. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για αυτά.
 
Δε γνωρίζω. Ήταν χύμα σε μπολ. Κάτω εγώ έβαλα άμμο αντί για χαρτί εφημερίδας που έβαζε η γιαγιά και πήρα και την πέτρα ασβεστίου συν τις πατηθρες σε σχήμα ξύλου που μάλλον και αυτές πρέπει να αλλάξω αφού είναι πλαστικες, σωστά; Επίσης δεν έχει πάει καθόλου ούτε σε αυτές ούτε στο μπανάκι, ούτε στην πέτρα που του έβαλα. Παρά μόνο στην πλαστική πατηθρα που είχε η γιαγιά και στην κούνια. Και γύρω γύρω στο κλουβί που πιάνεται με το ράμφος.
[automerge]1660648582[/automerge]
@Ledagcc ευχαριστώ θα την αναζητήσω
 
@Elenigk Καλά έκανες και έβαλες άμμο. Η εφημερίδα όταν βρέχεται απελευθερωνει τοξίνες τοξικές για τα πουλιά. Ναι πρέπει να βγάλεις τις πλαστικές για του λόγους που ανέφερα παραπάνω. Μπάνιο θα κάνει εάν θέλει. Καλύτερα να του το βάζεις το πρωί γιατί το προτιμούν. Το ότι δεν κινείται είναι μάλλον δείγμα ασθένειας λόγω ότι τα budgie είναι συνήθως πολύ ενεργητικά. Πέτρα θα φάει οπότε την χρειαστεί. Μέσα πρόσθεσε ένα σουπιοκόκαλο για να παίρνει ασβέστιο. Λαχανικά και αυγό του δίνεις?
Επίσης βγαλε από μέσα το στικ καθώς είναι σκέτη ζάχαρη και εξαιρετικά λιπαρό και παχυντικό. Μόνο κακό του κάνει.
 
Οπωσδηποτε δεν πρέπει να είναι μαζί με το καναρίνι ακόμα, γιατί αν έχει κάτι, θα το κολλήσει το άλλο πουλάκι. Άλλο δωμάτιο ακόμα κι αν όλες οι εξετ'ασεις βγουν τέλειες. Δεύτερον, τα πουλιά είναι εξαιρετικά χωροκτητικά ζώα και το ύψος έχει τεραστια σημασία για εκείνα. Το ότι βρίσκεται το κλουβί του ΚΑΤΩ από ένα αλλο σίγουρα του προκαλεί δυσφορία, οπότε όταν με το καλό μπορούν να είναι πάλι στο ίδιο δωμάτιο, θα πρέπει να βρίσκονται περίπου στο ίδιο ύψος τα κλουβιά.

Λογικό να μην πηγαίνει στα διάφορα έξτρα πράγματα, βρίσκεται ακόμα σε σοκ και θα παραμείνει έτσι για αρκετό καιρό. Φυσιολογικό, δεν θα πάθει κάτι. Πέραν της πέτρας, χρειάζεται και σουπθοκόκκαλο, γιατί αυτό περιέχει ιώδιο. Η μόνη πέτρα στην ελλάδα απόσο έχω βρει που περιέχει ιώδιο ειναι αυτή. θεωρητικώς έχει και η Vitakraft, η μάρκας πέτρας που έχετε, αλλά είναι για μεγαλύτερους παπαγάλους και άρα μεγαλύτερη και σε μέγεθος, οπότε θα τον τρομάξει. Στην θέση σας θα έβαζα αλλού την μπανιέρα ΄γ θα την αφαιρούσα και τελείως. Σίγουρα έχει φαγούρα, λόγω πτερόρροιας, αλλά αν δεν έχει ξαναδει νερό, και δυστυχώς πολλά πουλάκια που δεν τα φρόντιζαν σωστά για χρόνια δεν έχουν δει νερό εκτός σιλό, περισσότερο τον στρεσάρει παρά τον βοηθά. Θα χρειαστούν άμεσες αλλαγές στο κλουβί, όπως είπε και η Λήδα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τον βομβαρδίζουμε με καινούργια πράγματα. Ξύλινα κλαδιά και σουπιοκόκκαλο είναι τα βασικά, για τα πόδια του και το ιώδιο - ο χαλινός είναι κάπως θολός και ελαφρώς καφετίζει, σημάδι ότι μάλλον του λείπουν ορμόνες που ελέγχονται από το θυρεοειδή.

Χύμα δεν παίρνουμε. Καλής ποιότητας τροφή σπόρων, λαχανικά, πέλλετ και αυγο/αυγοτροφή. Αμφιβάλλω αν η γιαγιά του έδινε πέλλετ, οπότε σε πρώτη φάση λίγη αυγοτροφή ίσως του κινήσει το ενδιαφέρον, όπως και ενα φύλλο από σπανάκι. Αλλά δεν βιαζόμαστε.
[automerge]1660649099[/automerge]
Το ότι δεν κινείται είναι μάλλον δείγμα ασθένειας λόγω ότι τα budgie είναι συνήθως πολύ ενεργητικά.
Όντως, συνηθως είναι σαν μπαλάκια του φλίπερ, αλλα΄το συγκεκριμένο βρισκεται σε διπλό σοκ, καθώς έχασε και την παπαγαλένια και την ανθρώπινη παρέα του και άλλαξε περιβάλλον. Σε κάποιο βαθμό είναι αναμενομενο. Αν φυσικά δεν κάνει τίποτα, κοιμάται όλη μέρα, είναι φουσκωμένο κλπ, πακέτο στον πτηνίατρο. Αλλά θα πρέπει να πάει άμεσα ουτως ή άλλως.
 
@Ledagcc κινείται. Απλά από τη μέση του κλουβιου και πίσω. Όταν ήταν και το άλλο ήταν πιο δραστήριο. Έκαναν παρέα. Όταν τραγουδάει το καναρίνι μιλάει και αυτό. Τα άφησα όπως τα είχε η γιαγιά γιατί όταν τα έφερα σε εμάς, άρχισαν να μιλάνε μόνο όταν τα τοποθέτησα πάλι έτσι. Όταν του μιλάω έρχεται προς το μέρος μου. Κουνιέται συνέχεια απλά δε φεύγει από τη μεριά του να πάει και στην άλλη άκρη του κλουβιου να κάτσει. Με τρομάζει η φροντίδα τους. Προσπαθώ να μάθω αλλά έχω άγχος μη πάθει κάτι είναι η αλήθεια. Και είναι και δύσκολος και αυτός ο μήνας γιατί εγώ δεν έχω αυτοκίνητο, τα υπόλοιπα παιδιά λείπουν που θα μπορούσαν να το μεταφέρουν, και οι πτηνιατροι είναι λίγοι από ότι είδα. Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές και τις πληροφορίες.
[automerge]1660650129[/automerge]
Μάλλον από την επιθυμία μου να του φτιάξω καλύτερα το κλουβί του έβαλα πολλά πράγματα και το στρεσαρα περισσότερο. Θα κάνω τις αλλαγές που μου είπατε άμεσα και ως προς την τροφή. Ευχαριστώ
 
Καλημέρα.
Ήθελα να ρωτήσω.
1) Τις νέες πατηθρες από ξύλο τις αντικαθιστω κατευθείαν ή πρέπει να προηγηθεί κάποια διαδικασία πρώτα; Του άλλαξα τη μια και έβαλα εκεί το νερό αλλά την αποφεύγει. Διάβασα ότι είναι πεισματάρικα και φοβάμαι μη δε πάει να πιει νερό και του κάνω κακό στο τέλος.

2)Επισης τους έβαλα αυγό. Και στο καναρίνι.
Το καναρίνι πήγε αμέσως. Το μπατζι τίποτα. Θα το φησω καμία ώρα και μετά θα βάλω την τροφή τους; Επιμένω καθημερινά μέχρι να πάει να δοκιμάσει;

3) στο κλουβί πρέπει να υπάρχει σχάρα ώστε να μην πατάει καθόλου στην άμμο; Μπορώ να το έχω χωρίς σχάρα κάτω (δεν είναι εύκολο να καθαρίζω τη σχάρα στο γραφείο);

4) Αν τους αλλάξω πάλι θέση και τα βάλω στην ίδια ευθεία ( όπως μου είπατε) ώστε να μην είναι το καναρίνι από πάνω, θα στρεσαριστει περισσότερο; Θα μπορούσαν να μπουν πίσω από το γραφείο μου όπως φαίνεται στη φωτογραφία ή πρέπει να είναι κοντά στο παράθυρο;

Πφφφ. Διαβάζω συνέχεια αλλά πολλές οι απορίες και φοβάμαι μη του κάνω κακό στο τέλος και πάθει τιποτα από το πολύ στρες. Δεν ξέρω.
Το καναρίνι από την άλλη φαίνεται να προσαρμόζεται πιο εύκολα.

Ευχαριστώ
IMG_20220817_100906.webp
 
@Elenigk Θα πρέπει να τις απολυμαίνεις πρώτα. Ορίστε τα βήματα:
1) Βάλε τες σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό και ξύδι ώστε να απολυμανθουν.
2) Βγάλε τες στον ήλιο να στεγνώσουν.
3) Τοποθέτησε τες στον φούρνο να ψηθούν σε χαμηλή θερμοκρασία για 5-10 λεπτά.
4) Μετά ή στερέωσε τες στο κλουβί με κάποιον τρόπο ή βάλε τους κρίκο και μια ροδέλα για να στερεωθουν.

Το αυγό άφησε σε το για 4 ώρες το ΠΟΛΥ μέσα στο κλουβί και μετά βγαλτο γιατί λόγω ότι είναι νωπό μαζεύει βακτήρια γρήγορα.
Καλό θα ήταν να έχει σχάρα ώστε να μην έρχετε σε επαφή με τα περιττώματα του.
Να τους αλλάξεις την θέση και να τα βάλεις το ενα δίπλα στο άλλο. Έτσι λογικά θα φοβούνται πολύ. Θα πρέπει να τα βάλεις μέσα εκτός και αν έχεις προστατευτικο κλουβιου για την προφύλαξη από επιθέσεις αρπακτικών καθώς και για προστασία από έντομα.
 
Καλησπέρα. Έβαλα το κλουβί του καναρινιου δίπλα από το κλουβί του μπατζι. Το παπαγαλακι είναι αρκετά δραστήριο. Δεν πάει ακόμα στις ξύλινες πατηθρες αλλά όταν του μιλάω από κοντά έρχεται και αυτό κοντά μου (κάτι είναι και αυτό, φαντάζομαι).
Επίσης είναι πίσω από το γραφείο μου, οπότε έχουμε συχνή επαφή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Νομίζω είναι πιο χαρούμενο.
Το καναρίνι όμως παίρνει μια θέση μάχης (να το πω!) και πηδάει συνέχεια προς τη μεριά του μπατζι. Γιατί το κάνει αυτό; Όταν το απομακρινα ηρέμησε.
Το μπατζι, δε, είναι αδιάφορο προς το καναρίνι.
 
Δεν ξέρω από καναρίνια για να σας βοηθήσω επί του τελευταίου, σαφώς όμως απαιτείται σχάρα όταν επιλέγουμε άμμο για υπόστρωμα, όχι μόνο για να μην λερώνονται, αλλά και για να μην την φ'ανε. Η άμμος, το γκριτ και όλα τα σχετικά δεν είναι βρώσιμα για τους παπαγαλους και αντιθέτως μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και ακραία αιμορραγία στο γαστρεντερικό τους.
 
Καλησπέρα. Το κάνει συνέχεια αυτό. Είναι οκ;
View attachment VID_20220819_130937(0).mp4
Αυγό συνεχίζω να του βάζω .. ούτε να το φτισει!!!! Του έβαλα σταφύλι... Ούτε ;πο περιέργεια δεν το τσιμπισε. Επίσης πόσες μέρες μπορεί να του πάρει να πάει στις άλλες πατηθρες; Του είχα βάλει το νερό στην ξύλινη μπας και πάει... Τίποτα. Μόλις το έβαλα πάλι στη θέση του είπε σαν τρελό.
Κατά ταλλα κάνει βόλτες γύρω στα γκαγκελα και πέρα δώθε στην πατηθρα που έχει συνηθίσει.
 
@Elenigk Αντικατάστασε όλες τις πατηθρες με ξύλινες και θα πάει.
Το ότι δαγκωνει τα κάγκελα είναι δείγμα ότι βαριέται. Πάρε παιχνίδια από φυσικά υλικά ώστε να μπορεί να τα τεμαχισει καθώς και παιχνίδια αναζήτησης τροφής ώστε να απασχοληθει και να γυμνάσει το μυαλό του.
Επειδή δεν τρώει αυγό δοκιμάσε να του δώσεις αυγοτροφή ίσως την φάει.
Λαχανικά του δίνεις?
 
@Ledagcc τώρα ξεκίνησα τις δοκιμές. Δεν έχει φάει ποτέ τίποτα άλλο πέρα από σπόρια. Το επόμενο που θα δοκιμάσω είναι το σπανάκι.
Το αυγό το έβαζα το πρωί και αφαιρούσα τα σπόρια. Μετά από 2 ώρες αφαιρούσα το αυγό και του έβαζα την τροφή του και έπεφτε μέντα μουτρα.
Έχω δοκιμάσει και αυγοτροφη χωρίς επιτυχία.
Από ότι έμαθα η γιαγιά πρέπει να τα είχε πάνω από δύο χρόνια.
 
Back
Top